Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

22.11.14, 17:22
Czym zetrzec ziemniaki, zeby sie nie narobic, a zeby placki wyszly pyszne i chrupiace? Wie ktoras? Sokowirowka? Wyciskarka? Jakis blender, robot kuchenny? Co?
Obserwuj wątek
    • anetchen2306 Re: placki ziemniaczane 22.11.14, 17:43
      Wrzucam kawalki ziemniakow do robota (z nakladkami do ciecia warzyw na surowki).
      Pol na pol: packa plus starte ziemniaki na wiekszych oczkach, plus starta cebula.
      A potem pieke ... w gofrownicy.
      • kj-78 Re: placki ziemniaczane 22.11.14, 22:16
        Ooo, dzieki za podpowiedz! Uwielbiam placki, ale robie max raz w roku, bo ten tluszcz.... Napisz cos wiecej, po prostu takie samo ciasto tam wrzucasz i czekasz, az lampka zgasne? A gofry tez w tym robisz, czy trzeba gofrownice przeznaczyc na placki juz na zawsze, bo przejdzie smakiem i zapachem??
        • anetchen2306 Re: placki ziemniaczane 23.11.14, 17:29
          Robie w tej samej gofrownicy, czasem robie w gofrownicy do wafli belgijskich ... jak mi sie zachce i jaka akurat mam pod reka, coby do piwnicy nie schodzic wink
          Tluszczu tylko tyle, co do nasmarowania gofrownicy potrzeba.
          Nic zapachem do tej pory nie przeszlo, bo gofry robimy dosc czesto.
          Robie tradycyjne ciasto niemieckie, bo u nas to danie regionalne.
          Dodaje sie tez zazwyczaj troche siekanego pora (zamiast cebuli) i ... kawalki boczku/bekonu.
          Serwuje sie toto z ... musem jablkowym (wbrew pozorom kombinacja samkowa cuuudna!).
          Przepis na ciasto:
          - 1 kg ziemniakow (przed obraniem), startych pol na pol, odsaczonych na sicie lub sciereczce,
          - 250 g maki
          - szklanka mleka (200-250 ml)
          - 20 g drozdzy swiezych (lub lyzeczka instant)
          - pieprz, sol, galka muszkatalowa
          - 2-3 jajka
          W letnim mleku rozprowadzic drozdze, dodac make, odstawic na 15-20 min.
          W miedzyczasie zetrzec ziemniaki, odsaczyc porzadnie na sicie.
          Ziemniaki dodac do rozczynu, dodac jajka, doprawic sola, galka mauszkatalowa i pieprzem.
          Wtedy tez dodaje sie poszatkowanego pora/cebule i boczek.
          No i piecze sie w nagrzanej porzadnie gofrownicy na brazowy kolorek.
          Tak toto potem wyglada. I faktycznie nie ocieka tluszczem. Smakuje mi osobiscie lepiej niz tradycyjna wersja plackow (vel plindzow, bo ja z wielkopolskiej Pyrlandii). wink

          static.chefkoch-cdn.de/ck.de/rezepte/129/129516/171478-big-herzhafte-kartoffelwaffeln-mit-lauch-und-doerrfleisch.jpg
    • myszomle Re: placki ziemniaczane 22.11.14, 17:58
      Przez długi czas przepuszczałam przez sokowirówkę i mieszałam sok (trochę odlewałam, żeby nie było za rzadkie) z ziemniaczaną paćką. Ale znudziło mi się mycie fyfnastu części sokowirówki, więc teraz ścieram na tarce, na średnich oczkach. Można też przez maszynkę do mięsa.

      ---
      truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
      najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
    • kamunyak Re: placki ziemniaczane 22.11.14, 18:42
      najlepiej robot jakis. Są specjalne tarcze do tarcia ziemniaków
      https://www.pasaz.v10.pl/img/thumbs/p/d0/c8/d0c86eae9c659ad735d3c3b6b4e9f21b.jpg
      ale jak ktos woli to zetrzeć może na takiej o drobnych oczkach.
      W blenderze starte, wlaciwie rozdrobnione, nie wychodza dobre, niestety. Trzeba rozstawiac robota. To jednak i tak szybciej niz na tarce ręcznej i paznokcie całe (oraz ich brak w masie ziemniaczanej).
        • mruwa9 Re: placki ziemniaczane 23.11.14, 00:32
          o, to to!
          Jestem "wychowana" na sokowirowce (ziemniaki i cebula przepuszczone przez sokowirowke, sok zmieszany z wiorami potem reszta skladnikow). , ale sama uzywam wlasnie maszynki do miesa (zelmer Diana) z wlasnie taka szatkownica. O niebo lepsze, mozna wybrac rodzaj tarki,z wiekszymi lub mniejszym oczkami, po uzyciu szybko sie myje, dla mnie niezastapiony sprzet.
          Gdybym miala trzec ziemniaki na placki recznie, wolalabym ich nie robic i nie jesc w ogole.
      • przeciwcialo Re: placki ziemniaczane 23.11.14, 15:10
        U mnie będą jutro.
        Do tarcia używam przystawki w maszynce do mięsa, potem odcedzam ziemniaki na sicie, odlewam sok i dodaję skrobie ktora osiadla na dnie. Placki wychodzą chrupiące i bezglutenowe.
    • nenia1 Re: placki ziemniaczane 23.11.14, 16:02
      Mam specjalne sito do wyciskarki tzw. mincer, wrzucamy do środka obrane ziemniaki a wychodzi ziemniaczana masa, sitko służy też do robienia lodów z mrożonych owoców - bardzo fajna rzecz.
    • black_halo Re: placki ziemniaczane 23.11.14, 18:00
      2-3 duze ziemniaki obieram, kroje na mniejsze kawalki i blenduje z polowa szklanki mleka, potem odciskam sok. Nastepne na grubych oczkach scieram cukinie bo sciera sie szybko i latwo. Prawie nie czuc roznicy ;D Dobre tez sa z dyni.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka