Dodaj do ulubionych

Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu

03.12.14, 18:13
Temat przenoszę z forum kuchnia, na którym ostatnio niestety nie da się doprosić o merytoryczną odpowiedź a drogie ematki bardzo mi ostatnio pomogły, więc może i w świątecznym temacie podrzucą jakieś pomysły.

Zamarzyło mi się przyjęcie świąteczne dla przyjaciół i od słowa do słowa wyszło mi 20 potwierdzonych gości. big_grin Nie byłoby żadnego problemu gdyby nie to, że mój stół mieści góra 12 osób, więc normalny obiad czy "posiadówa" przy stole odpada.
Mam już trochę pomysłów ale chciałabym zapytać Was czy macie jakieś fajne przepisy na świąteczne przystawki, które będą smaczne na zimno, będą się ładnie prezentować i zrobienie ich w większej wersji będzie łatwe lub średnio-trudne, oraz najtrudniejszy warunek będzie można je wziąć tak żeby się nie rozwaliły. Większość szkła mam już zajętego, jednak chętnie również zobaczę przepisy na potrawy w szklankach, kieliszkach itd.
Czasu mam dość dużo bo cały jeden dzień wolny przed no i dzień przyjęcia też wolny.
Gości mam różnych, towarzystwo mieszane w podobnym przedziale wiekowym(30+), jednak wśród gości znajdują się wegetarianie, semi-wegetarianie i jedna weganka, dwie kobiety w ciąży i kilku mocno mięsożernych mężczyzn.
Głównie zależy mi na przepisach wytrawnych bo przepisów na świąteczne słodycze jest dużo.
Impreza całonocna, zakrapiana alkoholem.

Wybrane przeze mnie na razie danie to:
- Tatar z jajkiem przepiórczym podawany w kieliszku
- Tarta z kapustą i grzybami
- Sałatka śledziowa lub tatar śledziowy
- Paleta domowych mięs i wędlin (jeśli ktoś ma dobry przepis na dziczyzne na zimno to też chętnie przyjmę)
- Paleta serów i warzyw z sosami
- Świąteczne wrapsy

To tyle. Z góry dzięki za wszelką pomoc! smile
Chętnie również dowiem się od tych z Was, które prowadzą dom otwarty, bądź mają doświadczenie z takimi imprezami jakie są triki żeby nam w niezbyt dużej przestrzeni było dobrze?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 03.12.14, 18:35
      brakuje mi jakiegoś konkretu, raczej jednogarnkowa potrawa typu bogracz, gulasz węgierski, czy nawet strogonow
      stawiasz garnek na stole (nawet na podgrzewaczu, i chochelka, obok miseczki, pieczywo, i każdy może się poczęstować.

      z przekąsek:
      śliwka zawinięta w boczek
      albo babeczki kruche np. z twarożkiem i łososiem, jako ozdoba koperek
      koreczki

      tricków na udaną imprezę na malej przestrzeni nie mam.
    • beverly1985 Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 09:14
      Pierogi w róznym nadzieniem- moga być mięsne, moga być wegańskie. Ewentualnie łatwiejsza wersja- krokiety.

      Jak na razie masz same przystawki. Nie pocieszałabym się myślą "będa też słodycze"- wiele osób nie je ciast w środku nocy. Na 19 osób to ty masz olbrzumie ilości do zrobienia więc może zrób mniejszą róznorodność dań, a w większych ilościach. Nawet tej tarty nie zrobisz przecież jednej, trzeba od razu 3-4. Sałatki śledziowej wielka michę (to chyba najłatwiejsze danie). Śliwki w boczku są fajne- tylko trzeba ich zrobić 60-80.
    • kura17 Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 10:22
      moja ulubiona salatka na zimno, robi sie szybko, ladnie wyglada, wszystkim do tej pory u nas smakowala - podajemy ja na kazdej imprezie smile
      w sumie mozna by ja zrobic tez w wersji weganskiej, ale jednak troche straci...

      paczka kolorowego makaronu, ja lubi kokardki. kolorowy ma byc ze wzgledow estetycznych, z bialego smakuje tak samo. moga byc jakies ciekawe ksztalty makaronu, tez poprawia estetyke dania.
      suszone pomidory w oleju.
      swieza bazylia.
      parmezan (to mozna odlozyc dla wegan).
      przyprawy, sok z cytryny.

      makaron gotujemy, odcedzamy i dodajemy troche oleju spod pomidorow.
      pomidory kroimy, dodajemy do makaronu. doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny - w zaleznosci od tego, jaki jest olej spod pomidorow. ja kupuje taki bardzo aromatyczny, w zasadzie tylko pieprz i sok z cytryny dodaje.
      podajemy posypane listkami bazylii oraz platkami parmezanu (nie wiorkami, tylko wlanie takimi cieniutkimi platkami, ja skrawam parmezan na tym nozyku do krojenia ogorkow).
      gotowe. mozna dodac kapary.

      i jeszcze dziwna, ale bardzo smaczna i atrakcyjna wizualnie salatka warzywno-owocowa.
      seler naciowy, swiezy ananas, jablko, sok z cytryny.
      pokroic w cienkie plasterki, jablko bardzo cieniutko.
      polaczyc, doprawic odrobine sola, pieprzem, sokiem z cytryny.
      bardzo fajne polaczenie smakow i kolorow.

      i jeszcze: warzywa z dipami.
      marchewka, kalarepa, ogorki, papryka, brokuly, kalafiory - w slupkach i malych kawalkach.
      do tego tzatziki, jakis dip pomidorowy, serowy, humus, no co tam masz - im wiecej weganskich dipow, tym lepiej.
      mozesz do tego dolozyc kuleczki miesne, ser zolty w slupkach - bedzie dla nie-wegan tez smile
      tego na ogol trzeba duuuuzo, bo szybko idzie!
    • kwietniowka2011 Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 11:28
      na wstępnie powiem że podziwiam, nie porwałabym się na taką imprezę którą w całości miałabym przyszykować sama i to jeszcze dla osób o różnej "orientacji kulinarnej" wink
      że już o kosztach nie wspomnę
      ja mam jedynie gości-mięsożerców, zwykle robię bigos albo żurek
      garnek spokojnie może stać w kuchni i tak prędzej czy później tam będzie się toczyć impreza wink
      sałatek zrób więcej, nie wszyscy lubią śledzie, u nas zawsze bardzo dobrze schodzą jajka nadziewane tuńczykiem lub pieczarkami, śledzie, koreczki
      ja bym nie robiła tatara, dla mnie tatar to coś co się robi i zjada od razu, nie trzyma w cieple na stole, no i chyba nie jest aż tak "chodliwa" potrawa, bo nawet wielu mięsożerców nie je, kobiety w ciąży też nie zjedzą
      no i koniecznie coś na słodko smile
      no ja się w sumie dziwię że żaden z gości nie zaproponował że może sam coś przyniesie
      • militta Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 13:13
        Tatar jest ukłonem w stronę tych bardzo mięsożernych gości, robiłam już różne i schodził zawsze. Choć rzeczywiście nie może stać za długo.
        Układ, który sama zaproponowałam jest taki, że ja się zajmuję jedzeniem a goście alkoholem. Poza tym niektóre dziewczyny powiedziały, że przyniosą swoje popisowe potrawy, nie widzę sensu żeby komuś tego zabraniać.
          • militta Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 13:29
            Wiadomo, że dzień przed, jednak to i tak duże ułatwienie, bo wszystko będzie gotowe i wypucowane a ogarnąć po gotowaniu będzie trzeba tylko kuchnie, zajmuje się tym przeważnie mąż a ja mam godzinę dla siebie żeby się przygotować na przyjście gości. smile

            Robiłam duże przyjęcia, 4-5 daniowe obiady, jedynym problemem jest to, że nigdy nie robiłam przyjęcia przy którym w jakimś momencie nie mogliśmy usiąść do stołu.
            • kwietniowka2011 Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 15:04
              też uważam że za dużo na siebie bierzesz
              policz sobie potrawy które chcesz zrobić, policz na każdą 1-1,5 godz, a pewnie są i bardziej czasochłonne
              mi zrobienie 2 sałatek, jajek faszerowanych, śledzi, koreczków, bigosu, ciasta i tortu zajmuje jakieś 1,5 dnia
              (no ale mam troje małych dzieci, które nie pomagają wink)
    • bei Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 13:19
      Jeszcze nie czytalam postów powyżej, na pewno sama skorzystam z rad dla Ciebie.
      U mnie sprawdzonymi potrawami są pasztety( takie pieczone)
      Wykrawam foremkami do ciastek porcyjki, zdobię zieleniną.
      W czasie świątecznym swietnie będą wyglądac gwiazdy i gwiazdki, dzwonki , choinki.
      Podobnie mozna podać terinę z lososia.
      Na zimno mozna podawać rolady ( szpinakowa z lososiem) albo roladki ( sery,wędliny, losoś- smarowane serkami typu almete zieleniną)

      Czy robisz kutię na Wigilię?
      Jak zostanie to formujesz porcyjki w foremkach do wycinania pierniczkow.
      Duzo jej nie mozna zjeść a tak podana jest w wygodnej porcji. Podajesz na zimno.
      Paszteciki w cieście francuskim lub kruchym z nadzieniem z grzybow leśnych, albo z kapustą czy z pieczarkami, szpinakowe...do tego barszczyk smile

      Nie pamiętam oryginalnej nazwy francuskich kanapek ( pieczywo tostowe ale te z ziarnami, odcinasz skorki i wałkujesz walkiem. Smarujesz pastą, zwijasz roladkę, smarujesz z wierzchu, panierujesz zieleniną, albo sezam, albo posypujesz przyprawą.
      Gołąbki inaczej- miesko jak na tatar zawijasz w liście sałaty lub winogronowe marynowane lub w liście kapusty pekińskiej, przewiązujesz szczypiorkiem.
      Sałatki mini- wrzucasz w szampanówki lub większe kieliszki do wina, w pucharki do lodu- dekorujesz...
      Na mińi naczynia możesz wykorzystać łupiny pomarańczy ( wpierw kroisz na pol, wyrzucasz wnętrzności do salatki owocowej)
      W łupinki mozna zapakować każdą salatke.
      W roli salaterek mogą wystąpic skorupy melona, arbuza.
      Tradycyjną sałatkę jarzynową ( taka jak z PRL) mozesz uformować łyżką do lodów.

      Salatka owocowa- z melona i arbuza wycinasz kulki, dodajesz winogrona, skrapiasz cytryną i miodem.
      • militta Re: Przyjęcie świąteczne w małym mieszkaniu 04.12.14, 13:33
        Dzięki za super pomysły, do tej pory wykorzystywałam salaterki z pomarańczy do deserów ale w sumie czemu nie mogłyby posłużyć do sałatek? smile Zwłaszcza, że pomarańcze są świąteczne.

        Rozumiem, że normalnie pasztet kroisz na kawałki i z nich wykrawasz różne kształty i ozdabiasz? Też świetny pomysł, na pewno skorzystam. smile
        Właśnie myślę nad roladkami z ryby(innymi niż łososia) takimi, które można podać na zimno, mam fajny przepis na roladki z soli z farszem orzechowo-śliwkowym w korzennym sosie ale nie wydaje mi się żeby były dobre na zimno, zawsze je podawałam na ciepło.
    • militta Zbyt pełne menu ;) 08.12.14, 15:52
      Powoli muszę zamykać menu żeby ze wszystkim zdążyć, udało mi się skomponować coś takiego:

      Bufet

      Wytrawny

      Mięso
      Tatar w kieliszkach
      Cannelloni na zimno z bakaliami i wędzoną szynką
      Sałatka z węgorzem i prosciutto w pomarańczach
      Mięsna deska: Karkówka, Galaretka mięsna(z golonki), Pate w świątecznych kształtach, Terrina z kurczaka

      Ryby
      Sardynki marynowane podawane na grzankach
      Tarta z wędzonym pstrągiem, grillowaną papryką i koprem włoskim
      Deska ryb: Karp, Carpaccio z okonia morskiego, Śledzie na trzy sposoby, Marynowany pstrąg

      Wegetariańskie
      Terrina z warzywami
      Bruschetta z granatu i żurawiny
      Zimowe caprese z pieczonymi burakami

      Wegańskie
      Tarta z kapustą i grzybami
      Pasztet ze słonecznika
      Carpaccio z cukinii
      Warzywa z dipami

      Dodatki
      Buraki marynowane
      Humus
      Świąteczne dipy
      Guacamole
      Figi w miodzie
      Pasta z soczewicy
      Kawałki serów

      Słodki

      Zupa jogurtowa z pszenicą i suszonymi owcami podawana w grejpfrutach
      Śliwki z bitą śmietaną
      Baklava makowa
      Sernik cynamonowy z musem śliwkowym na piernikowym spodzie
      Makaroniki żurawinowe(na prezenty)
      Pierogi z nadzieniem z płatków róż i cynamonem
      Miodowo-korzenne ciasteczka z pieczątką
      Babeczki z choinką
      Pudding angielski
      Pierniczki-domki(dekoracja na kubki)
      Bufet z gorącą czekoladą

      W bufecie słodkim chciałam połączyć słodycze z różnych stron świata, rzadko mamy okazje popróbować świątecznych łakoci z innych krajów a myślę, że przyjęcie świąteczne jest dobrym miejscem na mieszanie w tradycji.

      I teraz co z tego wyrzucić drogie Bravo? wink
      Oraz pytania dodatkowe: czy macie jakiś fajny pomysł na karpia na zimno? Macie jakiś fajny pomysł na świąteczny dip, myślałam o jakimś żurawinowym na ostro ale już trochę tej żurawiny w menu jest.

Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka