Dodaj do ulubionych

chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach?

27.12.14, 22:13
Dziekuje zbiorczo wszystkich, ktorzy wypowiedzieli sie w moim watku dot. sensu zakupu maszyny do pieczenia chleba.
Odpowiedzi rozwiazaly mi jeden problem, ale stworzyly nowy wink
Ktoras mowila tam o chlebie na zakwasie, ze od kiedy jej facet robi taki, to nie chce drozdzowego, czy jakos tak.
Ktora robila i drozdzowe i na zakwasie? Jest taka roznica w smaku na korzysc chleba na zakwasie? Czy zdrowszy jest? Czy ktorejs bardziej smakuje na drozdzach?
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 27.12.14, 22:26
      Robiłam raz w życiu chleb smile wg Moich wypieków (szybki i łatwy chleb półrazowy) - nie mogę wstawić Ci linka, bo mi krzyczy, że spamuję big_grin chleb był pyszny smile chleby na zakwasie dopiero przede mną wink aha, nie mam maszyny, wyrabiałam ręcznie, piekłam w foremce keksówce w piekarniku elektrycznym smile
    • sfornarina Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 27.12.14, 22:59
      Dla mnie tylko na zakwasie. Pieke tak juz od 3 lat i chleby na drozdzach (choc tez smaczne) sie na dluzsza mete nie umywaja.

      --
      It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
      • sfornarina Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 27.12.14, 23:21
        Humorzasty? Gnioty?
        Od 3 lat nie tykamy innego chleba niz wlasny na zakwasie (do tego 100% zytni), wiec pieke czesciej niz raz w tygodniu. Korzystam od poczatku z tego samego zakwasu i nigdy sie nie zepsul - nawet gdy zostawilismy go na 17 dni w lodowce podczas naszego urlopu.
        Jesli wychodzily Ci gnioty, to albo mialas felerny przepis, albo felerny zakwas.

        --
        It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
        • mruwa9 Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 28.12.14, 01:11
          mialam piekny, cudnie pachnacy winem, dojrzaly, kilkuletni zakwas.
          Ciasto najpierw wyrabialam przez kilkadziesiat minut, potem chleb mial wyrastac od 3 do 5 godzin, potem pieczenie przez godzine. Caly dzien na zabawe z chlebem i wychodzil kwasny, kruszacy sie gniot. Jesli wyrastal krocej, wychodzil zakalec. gdy wyrastal w koszyczku, po przelozeniu na rozgrzany kamien, rozlewal sie na plaski nalesnik.
          Po sciagnieciu przepisu ze sprawdzonej piekarni, a w przepisie oprocz zakwasu byly tez drozdze, efekty dzialalnosci piekarniczej zaczely byc bardziej przewidywalne, a chleb smaczny.
          • sfornarina Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 28.12.14, 02:11
            Od wyciagniecia zakwasu z lodowki, poprzez trzykrotne dokarmienie go i wyrastanie az do momentu wsadzenia do piekarnika mija 32-36 godzin. Wyrastanie przez 3 do 5 godzin brzmi jak jakis naprawde bardzo kiepski zart - nic dziwnego, ze Ci chleb nie wychodzil.

            --
            It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
            • mruwa9 Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 28.12.14, 11:50
              dac mu cala noc, gdy juz czasem po 3-4 godzinach wylazil z formy? Nie moglam wyjsc z domu, tylko pilnowalam, kiedy bedzie odpowiedni moment na pieczenie, zanim ciasto zaleje cala kuchnie.
              Zaniechalam pieczenia, bo nie mam czasu na te wszystkie egzorcyzmy. Nie poswiece calego weekendu w imie jednego bochenka. I to nie zawsze udanego.
              Mam tysiac innych spraw i obowiazkow na glowie, zeby skupiac sie na pieczeniu chleba, ortodoksyjnie, na samym zakwasie.
              To zabawa dla pasjonatow. Bezrobotnych.
              • bei Mruwa9 28.12.14, 12:02
                Moze przepis masz wciąż nietrafiony.
                Ja zrazilam się kiedyś, teraz spróbuję ze sprawdzonego przepisu- ponizej nicbezznaczenia mi napisala.
                Nastawilam się dobrze do tego chlebasmile


                A jak chcesz chlebek bez pracy to polecam z kaszy jaglanej

                kokoszkoland.blog.pl/2014/11/06/chleb-z-kaszy-jaglanej/
                Jest baaaaaaaardzo zdrowy





                --
                olaromanska.blox.pl/html
                • mruwa9 Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 28.12.14, 12:43
                  1/3 formy to za duzo?
                  Ja juz nie pieke. Nie mam czasu a i motywacje stracilam.
                  Zadne kombinacje z ziarenkami, dziwnymi makami jaglanymi itp. mnie nie bawia, ja lubie najbardziej chleb smakujacy chlebem i niczym innym. Klasyczny, polski chleb mieszany.
                  Ostatni przepis, jakiego uzywalam i z ktorego chleb sie udawal, wygladal tak:
                  woda 0.3 l
                  maka pszenna 450g
                  maka zytnia (drobnomielona, nie razowa) 150g
                  zakwas 300g
                  drozdze 6g
                  sol 10g

                  mieszanie 1 min +2 min + 5 min, sol dodac na 2 minuty przed koncem wyrabiania

                  mieszalam w maszynie lub mikserem, dwa miksery polegly na placu boju..
                  Potem do formy-tortownicy,formowalam kulke-bochenek, nacinalam na gorze. tak sobie ciasto wyrastalo w ciepelku. Pieczenie w piekarniku ,najchetneij na kamieniu, 220 st ok. 60 minut. Po ok. 20 minutach sciagalam obrecz tortownicy, zeby chleb sie uiekl i przyrumienil na bokach, po kolejnych 15-20 minutach zsuwalam z dna tortownicy, na kamien lub ruszt piekarnika, zeby sie porzadnie upiekl od dolu. W miedzyczasie pedzlowalam lub spryskiwalam woda, dla chrupiacej skorki.
                  Taki chleb sie udawal praktycznie zawsze i byl przepyszny. Ladny, klasyczny okragly bochenek.Ale za duzo z tym bylo egzorcyzmow.
    • magiccarpetstudio Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 27.12.14, 23:46
      Chleby zakwasowe są dobre, jeżeli masz czas na dokarmianie i ogólne pielęgnowanie zakwasu oraz czas i ciepłe miejsce na trzymanie miski z wyrastającym chlebem - u nas przerodziło się to w kulinarny rytułał zajmujący całkiem sporo czasu smile Chleby drożdżowe są lepsze, jeżeli jesteś zabiegana i nie chcesz poświęcać zbyt wiele czasu na pieczenie chleba.

      My robimy kilka rodzajów chleba:

      1) Mąż raz na tydzien robi chleb na drożdżach i zakwasie (jednocześnie), o taki:

      kokoszkadomowa.blogspot.com/2014/08/chleb-na-zakwasie.html
      Nie wiem, czy to wina drożdży, zakwasu, czy też ich wzajemnej interakcji, ale ten chleb się kruszy. Smaczny jest, ale wkurza mnie wieczne sprzątanie okruszków ze stołu.

      2) Ja od czasu do czasu robię chleb na zakwasie i na piwie niepasteryzowanym:

      kokoszkadomowa.blogspot.com/2014/11/trojziarnisty-chlebek-na-piwie.html
      Co prawda niepasteryzowane piwo nie ma zbyt wielu bakterii, bo i tak jest przedtem filtrowane, ale przynajmniej czerpię radość z wyobrażania sobie, że jem bardzo oryginalny chlebek big_grin Jest bardzo mokry i zwarty, pysznie smakuje i jest bardzo sycący! Mimo małego rozmiaru wystarcza na około 3 dni.

      3) Kiedyś robiliśmy jeszcze chleb na bułce zakwasowej:

      kokoszkadomowa.blogspot.com/2014/07/chleb-na-buce-zakwasowej.html
      aż do czasu, gdy zapomnielismy oderwać bułkę od ciasta i mieliśmy tylko tydzień na wyhodowanie zakwasu do następnego pieczenia chleba. Mam wrażenie, że mniej się kruszył niż chleb z podpunktu 1), ale to było dawno temu i mogłam coś pokręcic. Plusy: niby jest na drożdżach i zakwasie, ale nie trzeba dokarmiać tego zakwasu. Minusy: prędzej czy później każdy zapomni oderwać bułki zakwasu no i wtedy klops... Co więcej, skądś trzeba zdobyć pierwszą bułkę zakwasu wink


      Aha, my nie pieczemy chleba w maszynce, tylko w długich i chudych foremkach (rodzaj 1 i 3) lub leżący luzem na spodzie od okrągłej tortownicy (rodzaj 2).

      Jeszcze się pochwalę, że nasz zakwas obchodził pod koniec listopada czwarte urodziny smilesmilesmile

      -------------------------------------------
      magiccarpetstudio.blogspot.com/
      kokoszkadomowa.blogspot.com
    • latarnia_umarlych Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 27.12.14, 23:57
      Chleb na zakwasie jest o niebo smaczniejszy i zdrowszy, za to ten drożdżowy jest tańszy i szybszy w produkcji,dlatego większość sprzedawanych chlebów to te na drożdżach.
      Pieczywo wyrastające na zakwasie ma niższy IG, zawiera kwas mlekowy (który jest naturalnym probiotykiem).
      Oprócz tego długo zachowuje świeżość - zdarza mi się chleb upieczony w czwartek rozkroić dopiero w poniedziałek, a potem jeść przez tydzień jak akurat jestem sama w domu - przez ten czas bochenek dojrzewa, mężnieje, traci wilgoć, ale nie wysycha na wiór ani nie pleśnieje. Zawijam go w ściereczkę. Ostatnią obeschniętą kromkę wrzucam do buraków nastawianych na kiszenie.
      Co do smaku, to oczywiście każdy ma swój, ale ja uważam,że nie ma porównania między drożdżowymi mięczakami a zakwaszonym, ciężkim bochnem. Mój konkubent piecze orkiszowe, żytnie, pszenne, amarantusowe, gryczane. Dodaje zwykle siemię lniane i płatki owsiane, ale zdarza się w środku śliwka, morela, bazylia, soja, banan. Najbardziej lubię siemię, płatki + jogurt. Taki chleb zawsze wychodzi delikatny i pyszny.
      Jak widać, wariacji jest dużo.

      --
      "Cats are smarter than dogs. You can't get eight cats to pull a sled through snow."
      - Jeff Valdez
    • black_halo Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 28.12.14, 11:09
      Robie pszenny na zakwasie bo mam alergie na zyto i po zytnim kiepsko sie czuje.

      Nie jest to bardzo trudne, chleb est smaczny. Z wypiekow na drozdzach to lubie ciabatte, tez prosto sie robi.

      --
      Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!
    • bumbunierka1 Z jakiej maki zakwas? (zytni do zytniego chleba?) 28.12.14, 11:38
      Dzieki za odpowiedzi! Swietne sa!
      Powiedzcie, czy ja musze miec wiecej tym wyhodowanych zakwasow? Zakwas zytni, zeby piec potem chleb z maki zytniej, zakwas pszenny do chleba pszennego etc? Czy to sie pozniej miesza, czyli robie jeden zakwas z jakielkolwiek maki i z niego pieke co chce, dodaje make, jaka mi sie podoba akurat?
    • saszanasza Re: chleb na zakwasie czy chleb na drozdzach? 06.01.15, 15:48
      "Począwszy od średniowiecza upowszechnił się zwyczaj pieczenia chleba na drożdżach, dzięki któremu od razu zaczęły wzrastać zachorowania na krzywicę, anemię i osteoporozę. Sęk bowiem w tym, że fermentacja drożdżowa nie neutralizuje fityn (w przeciwieństwie do naturalnej fermentacji zakwasu piekarskiego). Taki chleb pełnoziarnisty upieczony na drożdżach to dla organizmu nie lada wyzwanie.

      Podczas trawienia zostają pochłonięte duże ilości cennych alkalizujących minerałów. Otręby i wszelka żywność pełnoziarnista zawierają owszem wiele minerałów i witamin, które są jednak bardzo słabo przyswajalne przez człowieka. Stwierdzenie „jesteś tym co jesz” jest prawdziwe jedynie w połowie. Tak naprawdę jesteś tym, co przyswajasz!
      Sama fityna występuje w wielu różnych nasionach lecz okazjonalne spożywanie pożywienia zwierającego fityny nie powinno wpływać negatywnie na zdrowie. Zboże zawiera jednak wiele innych substancji antyodżywczych i codzienna dieta bogata w otręby i nieodpowiednio wyprodukowane produkty pełnoziarniste może szkodzić zamiast pomagać. Jedynie czasochłonna naturalna fermentacja zakwasu piekarskiego rozkłada substancje szkodliwe i uwalnia związki pożyteczne dla zdrowia m.in o działaniu antybiotycznym (fitoaleksyny, nizyna itp.)."
      źródło: www.akademiawitalnosci.pl/mit-produktow-pelnoziarnistych/

      --
      "Niektórzy ludzie mogliby się zabić skacząc z poziomu swojego ego, na poziom swojego IQ"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka