Dodaj do ulubionych

co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D

31.12.14, 13:23
alternatywa dla parowków i monte wink
ja gotowac umiem i lubie, gotowcow unikam, dzieci jedza zdrowo i kasze i buraki
ale ten artykul w ekoparentingowym serwisie szczerze mnie rozbawil smile
a moze podejme wyzwanie kulinarne i dam znac jak mi sie sprwadzilo takie menu na słodziaczkach big_grin
10 zdrowych obiadów dla dzieci:

Zupa: Bulion żurkowy – wywar z warzyw sezonowych zakwaszamy ukiszonym zakwasem na żurek.
Drugie danie: Ryż brązowy (naturalny) gotowany bez soli z glonem kombu, gomasio; dynia duszona z rozmarynem (im mniejsze dziecko, tym mniej przypraw), surówka z dyni, cebuli i kapusty kiszonej z sosem winegret.
Deser: 2-3 łyżki granoli.
Zupa: Krem z orkiszu z łyżką ryżu brązowego, gomasio.
Drugie danie: Pasztet z soczewicy czerwonej, warzyw korzeniowych i kaszy jaglanej.
Deser: Dynia gotowana ze słodem ryżowym (syrop klonowy, buraczany), rodzynkami suszonymi na słońcu i rozdrobnionym tofu.
Zupa: Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika.
Drugie danie: Kaszka kuskus z rodzynkami, marchewka duszona z brukselką, pasta z grochu na gęsto.
Deser: galaretki owocowe (np. jabłka, śliwki) z żelem z wodorostów z agarem.
Drugie danie: Owies bezłuskowy (lub trochę kremu i ugotowanego ziarna), gomasio, pasta z cieciorki z selerem, kotleciki z orkiszu i kaszy jaglanej.
Deser: Jabłko blanszowane z cynamonem i kropelką słodów zbożowych (syropu klonowego, buraczanego z odrobina miodu).
Zupa: Zupa krem z czerwonej lub zielonej soczewicy.
Drugie danie: Jęczmień bezłuskowy, gomasio, kotlety z tofu.
Deser: Galaretki warzywne (dynia, kalafior, brokuł, kalarepka itp.) z żelem z wodorostów – agarem.
Zupa: Bulion miso (wywar z warzyw plus pasta miso: hatcho – sojowe, mugi – jęczmienne, genmai – ryżowe).
Drugie danie: Makaron razowy orkiszowy, sos cebulowy, smażone tofu (tofu tniemy w plasterki, obtaczamy w mące razowej i smażymy na dobrym oleju lub oliwie).
Deser: piernik dyniowy lub marchewkowy.
Drugie danie: Kasza jaglana gotowana razem z ryżem brązowym, gomasio, jajo (oznaczone „0”wink na twardo, sos chrzanowy.
Deser: Ciastka orzechowe lub sezamki.
Zupa: Zupa krem z brokułów z wodorostami (wakame, arame, hiziki).
Drugie danie: Risotto z jagłów, kalafiora, marchewki i groszku, gomasio. Kotlety z płatków owsianych, sos miso. Sałatka z buraczków czerwonych, tartej dyni i czarnej rzepy z oliwą lub olejem extra virgin.
Deser: 2-4 łyżki granoli i powidła bez cukru.
Zupa: Krupnik z 5 zbóż (kasza jęczmienna, ryż, kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus).
Drugie danie: Ziemniaki i warzywa korzeniowe duszone z dynią w sosie własnym. Fasolka mung z selerem. Sos na zimno (dip) z kaszy jaglanej, czerwonej soczewicy (patrz: Dipy naturalne), ogórek kiszony z tartą dynią i kropelką dobrego oleju.
Deser: Pierniczki imbirowe.
Zupa: Rosół shoyu przyprawiany świeżym imbirem.
Drugie danie: Gryka gotowana z jagłami, gomasio. Filety rybne duszone z warzywami korzeniowymi. Pasta z bobu z pasternakiem, sos chrzanowy.
Deser: sok z warzyw korzeniowych ze szczyptą soli, lekko podgrzany (jesienią i zimą, jeżeli serwujemy soki dzieciom, to tylko w takiej postaci).

ok, przyznam sie, kilku nazw w ogole nie rozumiem big_grinbig_grin
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:27
      No brzmi fajnie big_grin az przetestuje. Najlepsze to niesolenie a potem gomashio - czyli mic sezamu z sola big_grin
    • kota_marcowa Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:30
      Już widzę jak standardowy dzieciak to zjada big_grin
      Połowy sama bym nie zjadła tongue_out
    • goja85 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:30
      Ciekawe kto ma czas na takie gotowanie?
      Chyba nie pracujące paniusie z warszawki co ich męrzowie zarabiają po 5000 na ręke i one nie muszą pracować tylko wydziwiają.
      • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:33
        nie, no luz
        te rozpuszczone pipki to stac na monte i parowki z almy wink
        dla porownania
        kg kaszy to 5 zł za kg (obiadow z tego wyjdzie lekko liczac z 10 nawet jak dodamy jajko 0 i rodzynki suszone na sloncu
        monet w szesciopaku to cena 105 zl za kg
      • beataj1 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:34
        przecież 5K na rękę to żałosna głodowa pensja. Rozmowa zaczyna się od wielokrotności (x2,x3,x4 itd) 5K.
      • jola-kotka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:34
        Haha dobre,myślisz,że 5000 w wawie to luksus i można za to na wysokim poziomie utrzymać rodzinę?
        • goja85 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:39
          M mamy we dwójke troche ponad 5000 i dobrze żyjemy za te pieniądze.
          • pruszynkaaa Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 01.01.15, 00:57
            Chyba nie w Warszawie.... Z kredytem na mieszkanie i wydatkami na paliwo w wysokości 500zl mc
            • mynia_pynia Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 01.01.15, 17:27
              Nie wiem, ale chyba mam problem z gospodarowaniem pieniedzmi. Jakbym miala 5 tysi na miesiac to by mi niestarczylo. Nie zyje na wysokim poziomie, mieszkam na podwrocławskiej WSI.
              • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 01.01.15, 17:34
                Jakbys musiala wyzyc za 5k to bys jeszcze oszczedzila smile nie musisz to wydajesz wiecej.
      • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:35
        Wbrew pozorom to sa szubkie dania. Miso robi sie 3 min. Stawiam ze pomyslodawczyni ma ryzowar/thermo i w tym te kleje produkuje. To menu zreszta dla roczniaka chyba...
        • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:41
          ichi51e napisała:

> Wbrew pozorom to sa szubkie dania. Miso robi sie 3 min.

opowiedz, plis, przepis moze masz?
          ja lubie nowinki smile

Stawiam ze pomyslodawcz
          > yni ma ryzowar/thermo i w tym te kleje produkuje. To menu zreszta dla roczniaka
          > chyba...
          >
          • mx3_sp nawet poniżej 3 minut: 31.12.14, 13:44
            https://vignette2.wikia.nocookie.net/nonsensopedia/images/2/25/Konserwa_turystyczna_300.jpg/revision/latest?cb=20100103132200
          • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:10
            Bierzesz jakie warzywo masz - np pora rzodkiew ziemniaka cebule marchew dynie cokolwiek -kroisz doslownie kilka plasterkow i wrzucasz do wrzatku (sparzasz/gotujesz nie moze byc za bardzo rozgotowane zalezy od warzywa) do tego dajesz szczypte suszonego dashi (mozna tez zrobic ale do tego musisz albo miec kombu suszone albo katsuobushi wiec skorka wyprawki nie warta) do tego lyzke pasty miso. Miso mozna zrobic w domu ale jak wyzej wiecej klopotu niz to warte. Mieszasz i zakrywasz pokrywka - nie gotujesz w zadnym wypadku tylko czekasz az sie rozpusci i ewentualnie podgrzewasz. Do miseczek opcjonalnie odrobina suszonego wakame albo tofu pokrojone w kostke. Zalac. Cala tajemnica w tym ze to z gotowych produktow robisz.
      • klubgogo Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 02.01.15, 19:29
        zarabiają po 5000 na r
        > ęke i

Tygodniowo big_grin big_grin big_grin
    • mx3_sp to menu 31.12.14, 13:32
      albo z wielodzietnych, albo eckosreko mam.
    • edelstein Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:45
      Nawet jakbym chciala to i tak polowy z tego nie znam i nawet nie wiem gdzie to nabyc,nie mówiąc o tym,ze polowy nie chcialabym zjesc.
      Zima to serwuje mojemu synowi sok z malin mojej babci,a nie jakies korzeniowe pitu,pitu.
      • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:46
        korzeniowe pitu pitu moje dzieci jadly wczoraj, tylko ja to nazwalam krupnik big_grin
        • edelstein Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:51
          Na deser?wink no dobra wczoraj mialam buraczkowa,wiec jak najbardziej sok podziemny.
    • triismegistos Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:47
      Hmmm, a która z tych pozycji jest jakaś nadzwyczajnie pracochłonna?
    • hema14 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:51
      Nie jestem w stanie nawet tego w całości przeczytać a co dopiero ugotować, ha ha, albo liczyć na to, że moje dzieci by to zjadły.
      Pozostanę przy parówkach i monte.
      • t.tolka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:57
        A ja myslalam, ze moj maz nas zdrowo odzywiabig_grin
        Coz.
        Niemniej pare pojedynczych pozycji z listy znam. Ciekawe czy moje dzieci by to zjadly?
        Chyba nawet znam odpowiedzuncertain
        • t.tolka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:59
          Ooooo taki zurek malzonek gotujebig_grin. Wymiata I dzieci to jedza. Niemniej to nie jest szybkie danie.
    • wielkanocnaniespodzianka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 13:56
      ha, jutro zajrzę do tego wątku, zapewne okaże się, iż zdecydowana większość ematek tak karmi swe dzieci od zawsze i będą się dziwiły, że się dziwisz...
    • mia_siochi Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:04
      Nie wiem skąd pomysł, że tofu albo miso jest takie mega zdrowe.
      Albo kuskus- przecież to makaron jest...
      • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:29
        kuskus to nie makaron tylko specjalnie wypreparowana kaszka z pszenicy wstepnie parowana. A przepisy sa wege i raczej zdrowsze niz zwykla dieta schabowy i pure smile
        • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:37
          miedzy galaratka z alg a schabowym jest jeszcze spora przestrzen na dobre jedzenie dla dzieci smile
          • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:46
            ano jest ale jak slysze ze kasza bee bo dzieci tego nie zjedza to z takim podejsciem to faktycznie nie zjedza. Mam wrazenie ze ludzie boja sie roznorodnosci na talerzu a to nie wplywa dobrze na nawyki zywieniowe dzieci
        • mia_siochi Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:55
          Tia...bliżej mu jednak do makaronu niż do kaszy tongue_out

pl.wikipedia.org/wiki/Kuskus
          ps.schabowego nie jadłam od lekko licząc 20 lat.
        • kk345 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:19
          mas.uka napisała:

> kuskus to nie makaron tylko specjalnie wypreparowana kaszka z pszenicy
          Technicznie rzecz biorąc kuskus to JEST rodzaj makaronu
    • mary_lu Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:07
      Wtf is gomasio?

Ze dwie potrawy wpadły mi w oko i je sobie przyrządzę, ale całość brzmi monotonnie, choć eko i egzotycznie.

Mój niejadek za to postanowił zostać dzieckiem ematki, ostatnio odmawiał nawet swoich ulubionych potraw w stylu piersi kurczaka w sosie śmietanowym, a jak Zrobiłam dla siebie talerz kaszy owsianej z duszonymi warzywami, to wciągnął wszystko i zostałam bez obiadu big_grin
      • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:22
        Mix soli z ziarnem sezamu big_grin
        • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:25
          rozejrze sie po zdrowotnych poleczkach, moze cos nowego do kuchni wprowadze smile
          prosz, jaki inspirujacy artykul wink
          • przeciwcialo Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:23
            To może byc dobre. Pewnie mozna samemu zmiksowac sezam i sól.
            • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:41
              Najlepiej uprazyc a potem zetrzec albo w zwyklym mlynku do pieprzu (wtedy masz swiezy) albo w mozdziezu. Bardzo dobre zwlaszcza do ryzu. Ucierac tez nie trzeba - mozna po prostu zmieszac i takim ziarnistym posypywac
              cache5.amanaimages.com/cen3tzG4fTr7Gtw1PoeRer/01651097951.jpg
              img04.ti-da.net/usr/k5869/??s1457.jpg
      • latarnia_umarlych Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:41
        gomasio to uprażony sezam z solą utarty blenderem na proszek, a raczej na farfocle. Pozwala ograniczyć ilość soli w diecie i smakuje lekko sezamowo-orzeszkowo. Dobre. Można posypać tym kanapki, domowy pasztet warzywny, dodać do makaronu z sosem.
        • morgen_stern Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 02.01.15, 10:14
          Z nieba mi spadłyście. Kupiłam omyłkowo dużą paczkę sezamu zamiast małej i zastanawiałam się, co mam począć z taką ilością... juhu wink
    • atena12345 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:10
      Khm.....się nie wypowiem. Moje dzieci dziś zjedzą pizzę smile
      • edelstein Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:15
        Moj syn zjada wszystko co nie zdazy na drzewo uciectongue_out kangura,renifera,krolika.on jest jadek.
      • przeciwcialo Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:24
        Moi też dostali pizze.
        na kolacje zupa brokulowa będzie bo na obiad nie chcieli.
        • memphis90 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 02.01.15, 15:42
          Moi zjedli pizzę, a teraz zagryzają żelkami spaghetti. Ale jestem po 3 dniach goszczenia rodziny na święta (oprócz uszek wszystko domowej roboty), potem praca, potem goszczenie znajomych na Sylwestra (znów raczej domowe żarcie, przynajmniej z mojej strony - przygotowałam nawet domowe pierogi z mięsem, bigos i pasztety). Dzisiaj odpoczywam, nie sprzątam, nie gotuję, żywię się niezdrowo.
    • lusitania2 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:11
      niestetywink ten jadłospis nie bulwersuje mnie wcale.
      Pewnie dlatego, że jesteśmy wegetarianami i większości z tych składników używamy na co dzień do gotowania.
      • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:27
        mnie nawet nie o te skladniki chodzi
        ale miksy
        ryz z kasza i do tego jajco wink
        • mary_lu Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:29
          A galaretka z kalafiora na deser?
        • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:37
          ale co jest zlego w takim miksie? ja nie jestem wege ale gotuje zdrowo i lubie miksy roznych kasz czy ryzow bo lubie miec na talerzu rozne kolory i kasztalty, to jest proste do zrobienia trzeba tylko wiedziec kiedy np jaglanke dodac do ryzu zeby wszystko wyszlo ok. I pracuje a swoje gotowanie uwazam za szybkie. Ale ja nie mam dzieci niejadkow, moje zjedza wszystko smile
          • morekac Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:42
            lubie miksy roznych kasz czy ryzow bo lubie miec na talerzu rozne kolory i kasztalty,
            Bo wszystko przybiera ten sam nieokreślony smak i nieokreśloną, burą barwę?
            • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:48
              No nie wiem, ryze i kasze mam na codzień. Gotowane zdrowo, bo nie w workach
              A zgodnie z zaleceniami makrobiotykow, ale miks kaszy z ryżem na jednym talerzu i do tego jajca w sosie to mi za duzo.
              Lubie prostotę - w kuchńi tez. Jednegó dnia mogę podać jabłonie drugiego gryczana, każda ma swój fajny smak. Po co to miksować?
              • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:48
                Nie jabłonie tylko jaglanke wink korekta sie wcina
                • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:01
                  to widocznie kwestia gustu, ja lubie wiec sie dziwie ze ktos sie dziwi. Ale ja gotuje kasze na sypko a nie na breje wiec wszystko nie jest brunatna masa wink
                  • morekac Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:24
                    Jeśli wymieszasz 2 kasze razem, to żadna nie będzie miała osobnego smaku. Jeszcze gorzej, jeśli gotujesz to razem. Ma to wtedy smak bliżej nieokreślony, w dodatku jedne są rozciapane, a inne twarde.
                    Większość zup kremów gotowanych z wielu kolorowych składników ujednolica się do jakiejś burosci.
                    Kasze lubię. Ale osobno. Czuć wtedy ich smak.
                    • lola211 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:49
                      Moze trzeba wiedziec co i jak polaczyc?
                      Dobrac je pod katem wlasnie czasu gotowania, wówczas nic sie nie rozciapie.
                      • morekac Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 18:25
                        Ale naprawdę kasze tracą charakterystyczny dla siebie smak. Serio piszę, testowałam. 😉
    • morekac Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:39
      Deser: Galaretki warzywne (dynia, kalafior, brokuł, kalarepka itp.) z żelem z wodorostów – agarem.

Brzmi strasznie. I to ma być deser?
      To nie lepiej dać dzieciakowi tego brokuła czy kalafiora tak po prostu?
      • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:25
        To moim zdaniem menu dla roczniaka nie blw nie oseska.
      • lola211 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:49
        Nie lepiej, bo chodzi tez o dostarczenie minerałow z agaru.
    • zuleyka.z.talgaru Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:50
      To jakieś menu dla wegetarian? Bo mięsa tam nie zauwazyłam?
      • moofka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:53
        Chyba tak, ryba jedynie
        Tu tez mam wątpliwości, czy dieta bezmięsna u dzieci zasługuje na opinie [bzdrowa[/b]
        • mia_siochi Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 14:59
          Myślę, że bez mięsa spokojnie da rade zyć wink

Ale nie lubię takiego udziwniania. Tych cudacznych dodatków.
          • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:04
            ja nie wege ale miesa jemy bardzo malo i moim zdaniem dieta wege bez tych 'dziwnych' dodatkow bylaby nijaka
            • mia_siochi Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:11
              My też jemy mięsa bardzo mało, ale bazujemy na kaszach, makaronach, warzywach (uwielbiamy suszone pomidory, kiszonki), prażonych ziarnach. Nie potrzebujemy do tego glonów itp.
              • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:18
                a ja odnioslam sie wlasnie do dodatkow w postaci prazonych ziaren sezamu, dyni slonecznika itd. Akurat wodorostow uzywam malo choc wiem ze maja duzo mineralow, tylko do sushi ktore moje dziwne dzieci uwielbiaja smile
          • zuleyka.z.talgaru Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:09
            A co z wit B12 która nie występuje w świecie roślinnym? Syntetyczne witaminki? Tożto zaprzeczenie idei wtedy.
            • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:20
              tego chyba dostarczaja drozdze
              • zuleyka.z.talgaru Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:24
                Ile kostek podawać dzieciakowi? big_grin
                • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:40
                  nie wiem, pół na kolację wink
                  • mas.uka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:46
                    właśnie doczytałam że nie dokładnie drożdże tylko algi. A Wiki twierdzi że w algach jest nieprzyswajalny analog, tylko że według badań ludzie na diecie wegańskiej z brązowym ryżem, algami i warzywami nie różnią się pod względem poziomu tej witaminy we krwi od grupy kontrolnej tak że nie do końca się nie da wink
                    • przystanek_tramwajowy Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:57
                      A u nas jutro schabowe z frytkami (domowe z piekarnika, więc właściwe to pieczone ziemniaki w kształcie frytek) i suróweczka. A dzisiaj była pomidorówka z makaronem. Mniam!

---
                      Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
                • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:57
                  Moze dostawac platki/mleko sojowe wzbogacane. kazde chyba jedzeni "dla dzieci" jest wzbogacane w zelazo i witaminy.
        • zuleyka.z.talgaru Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:02
          Ja to jednak proste dziewczę ze wsi jestem, bo doprawdy nie wiem gdzie się nabywa świeże glony i wodorosty ;P
          • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:29
            Allegro
            • zuleyka.z.talgaru Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:41
              No to chyba nie są świeże?
              • mamameg Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 23:19
                Od zaprzyjaźnionego akwarysty tongue_out
        • triismegistos Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:04
          Wegetariańska jak najbardziej. Z wegańską jest chyba gorzej.
    • guderianka Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:27
      Karmienie malucha z mojego doświadczenia to jedna z łatwiejszych rzeczy. Jajko z avocado ? Kasza jaglana z warzywami/owocami ? Płatki jaglane, gryczane, owsiane ..uje muje dzikie węże

Problem zaczyna się , gdy dziecko wie, do czego służy jedzenie, i potrafi dokonać wyboru.
      Skutkiem tego np. mój Najmłodszy od roku żyje niemalże praktycznie samym nabiałem (sporadycznie zje owoc, warzywo, mięso) . ostatnio postęp-bo zaczyna wykazywać zainteresowanie bułką z czymś -zabiera nam z talerza i chce jeść. To w zasadzie jego pierwsze "kanapki", nigdy wcześniej nie jadał pieczywa w takiej formie ( czasami suche)

Młodsza z kolei "popsuła" się z jedzeniem mając jakieś 7 lat. Teraz jest na etapie nie-jedzenia mięsa, nie je też ryb, nie lubi warzyw ( tylko dwa-trzy). A zapowiadała się rewelacyjnie

Problemów nie ma Starsza-od niemowlaka do teraz wciąga niemalże wszystko ( ja mam podobnie)
    • kwiat_w_kratke Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 15:41
      Brzmi bardzo monotonnie i niesmacznie. Nie sądzę, żebym cokolwiek z tego miała ochotę wziąć do ust. No i wszystko to raczej nie wygląda zdrowo. Do tego bardzo dużo dyni, a my dyni nie cierpimy. Sporo też różnego rodzaju kremów, pasztetów, mazideł - czy jest w ogóle coś, co da się pogryźć? Bo mam wrażenie, że to menu dla niemowląt z co najwyżej jednym zębem.
    • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 16:01
      Inne zlote mysli autora np ta o zatarciu sie granicy miedzy obiadem powszednim a niedzielnym - przyczyna otylosci - toze pikne dziecisawazne.pl/10-zdrowych-obiadow-dla-dzieci/
      • lola211 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 18:01
        >o zatarciu sie granicy miedzy obiadem powszednim a niedzielnym -
        Ma racje.
        A statystycznym polskim domu codziennie na obiad jest mieso.
        A powinno byc raz w tygodniu, czyli wlasnie w niedziele.Plus jeden raz ryba.
        • mamameg Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 23:23
          Obiad powszedni powinien być przede wszystkim energetyczny, prosty, skromny, smaczny i kolorowy. Obiad tzw. niedzielny (obecnie to sobota i niedziela) jest ekskluzywny, bogatszy w składniki odżywcze oraz energetyczne i towarzyszą mu liczne przystawki.

I z tego to wyczytałaś?
          • lola211 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 01.01.15, 10:46
            Tak, z tego.
          • memphis90 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 02.01.15, 15:54
            Jak to- to Ty nie pichcisz codziennie obiadu z dwiema przystawkami, zupą, dwomalub trzema daniami głównymi, sałatką, deserem, deską serów i koktajlem owocowym do popicia? Phi, admini Ci zaraz konto zbanują, gdzie Ty się, dziecię, na ematkę wpychasz z takim abnegactwem?
    • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 16:06
      A zauwazyliscie ze w ogole prawie w tych zdrowych obiadach tluszczu nie ma? Bo brak mleka tlumacze ze dziecko jeszcze na piersi...
      • znowu.to.samo Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 16:55
        Ogólnie strasznie dużo tego jedzenia, a do dwudanioweg obiadu jeszcze desery???... czy dzieci muszą tyle jeść????.ja w ogóle unikam dawania jakichkolwiek słodyczy włącznie z domowymi ciastami. Dzieciaki żyją i mają się dobrze
      • przeciwcialo Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:26
        Kasza tez zawiera tłuszcz, malo bo mało. Marchewka takoż.
        U dzieci takie ograniczenia tluszczy dobrze nie robią.
    • przeciwcialo Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:21
      Inspirujące choć niektóre zestawy nie dla nas.
    • helufpi Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:23
      "Ukiszony zakwas na żurek" - komuś tu brakuje podstawowego słownictwa, bo chodzi raczej o żur. I taki ktoś doradza w kwestii gotowania?
      Poza tym żywienie się produktami sprowadzanymi zza oceanów jest bardzo nieeko. No i przede wszystkim dieta zawiera za mało wapnia, wit. D3, kwasu foliowego i wit. B12, czyli ryzyko krzywicy i anemii.
      • helufpi Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:29
        O matulu, i jeszcze kapusta kiszona z sosem vinegret.
        • lola211 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:52
          Faktycznie- straszne..
          • memphis90 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 02.01.15, 15:58
            Trudno nazwać to pasującym połączeniem uncertain
        • aneta-skarpeta Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:56
          II do tego to dość jednostajnie smaków dieta. Jakbyśmy mieli mało polskich zdrowych smakow
      • lola211 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:53
        Zur to gotowa zupa, a ukiszona mąka to zakwas.
    • lola211 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 17:41
      Mnie sie ten jadłospis podoba.
      Mlody by jadł, bo on je wszystko.
    • mid.week Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 18:11
      Nie mam pojęcia co to jest glon kombu, gomasio, żel z wodorostów, miso, hatcho, genmai, mugi sad
    • mamameg Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 31.12.14, 23:29
      Twórca jadłospisu:
      Kazimierz Kłodawski
      Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”wink. Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Czy tylko mi się to kojarzy z optymalnymi, tylko w drugą stronę?
      • ichi51e Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 01.01.15, 05:49
        "Naśladowanie makrobiotycznej diety nie jest uniwersalnie akceptowane jako praktyka zdrowotna. Dieta ta była studiowana przez zachodnich ekspertów medycznych i z dziedziny odżywiania, i niektórzy podsumowali, że dieta makrobiotyczna, kiedy jest ściśle przestrzegana, może nawet, dla niektórych osób być szkodliwa. Oto jeden z przykładów takiego krytycyzmu: "The Council of Foods and Nutrition of the American Medical Association and the Committee on Nutrition of the American Academy of Pediatrics (Rada Żywności i Odżywiania Amerykańskiego Stowarzyszenia i Komitet Odżywiania Amerykańskiej Akademii Pediatrii), potępia co bardziej restrykcyjne odmiany diety makrobiotycznej i jej właściwości odżywczych. Ścisłe podejście do diety makrobiotycznej może zaowocować szkorbutem, anemią, utratą funkcji nerek z powodu zredukowania pobieranych płynów, różnymi formami niedożywienia, a nawet śmiercią." [2]
        pl.m.wikipedia.org/wiki/Makrobiotyka

Tez se speca znalezli... uncertain
      • 18lipcowa3 aaaaa 01.01.15, 09:36
        Wegetarianin? To wyjaśnia to oderwanie od reala.
        • przeciwcialo Re: aaaaa 01.01.15, 09:48
          Dieta wegetariańska na niektórych etapach życia i w niektórych chorobach jest wskazana. Nie ma co tak osądzac szybko.
          • 18lipcowa3 Re: aaaaa 01.01.15, 09:57
            Mam zdrowe dzieci.
          • kropkacom Re: aaaaa 01.01.15, 10:06
            To dieta musi mieć uzasadnienie?
            • przeciwcialo Re: aaaaa 01.01.15, 10:52
              Wegetariańska? Wegańka? Oczywiście że czasami ma uzasadnienie. W niektrych chorobach jest wręcz zalecana z pozwoleniem na " małe zgrzeszenie" rybą czy chudym nabiałem.
              • kropkacom Re: aaaaa 01.01.15, 10:57
                Czasami... Moim skromnym zdaniem w ogóle nie trzeba bawić się w jakieś uzasadnienia.
                • przeciwcialo Re: aaaaa 01.01.15, 10:59
                  Niektórzy muszą miec dietę wypisana na recepcie bo inaczej z boczku, smalcu i bigosu nie zrezygnuja wink
                  • kropkacom Re: aaaaa 01.01.15, 11:04
                    No ale tu mowa o tym, ze lipcowa uważa ludzi na takiej diecie za głupków. Po co jej piszesz, że dieta czasem jest uzasadniona warunkami zdrowotnymi?
                    • przeciwcialo Re: aaaaa 01.01.15, 13:21
                      Kilka razy zauwazyłam że słowo dieta budzi w tobie niezdrowe emocje.
                      masz jakis problem?
                      • kropkacom Re: aaaaa 01.01.15, 13:27
                        Nie. Za to mam "problem" z tym co napisałaś. Masz rację, po raz kolejny. Lipcowa uważa, ze wegetarianizm to głupota (delikatnie pisząc). A ty piszesz, że czasami uzasadniona? Znaczy zgadzasz się, ze to głupie?
          • moofka Re: aaaaa 01.01.15, 12:53
            przeciwcialo napisała:

> Dieta wegetariańska na niektórych etapach życia i w niektórych chorobach jest w
            > skazana. Nie ma co tak osądzac szybko.

jasne
            nie dla malego dziecka jednak
            a my piszemy o zdrowych obiadach dla dzieci
            • lusitania2 Re: aaaaa 01.01.15, 13:03
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13606741,Resort_zdrowia_oficjalnie__Dieta_wegetarianska_moze.html

a teraz prosimy o uzasadnienie, dlaczego to mroofka wie lepiej, niż specjaliści.
    • 18lipcowa3 Re: co dajecie dzieciom do jedzenia 2 :D 01.01.15, 09:19
      A to menu to dla wegetarian ? Sorry ale moje dzieci nie schizolce i nie kroliki żeby je pasza i tofu żywic.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka