moofka
31.12.14, 13:23
alternatywa dla parowków i monte

ja gotowac umiem i lubie, gotowcow unikam, dzieci jedza zdrowo i kasze i buraki
ale ten artykul w ekoparentingowym serwisie szczerze mnie rozbawil

a moze podejme wyzwanie kulinarne i dam znac jak mi sie sprwadzilo takie menu na słodziaczkach
10 zdrowych obiadów dla dzieci:
Zupa: Bulion żurkowy – wywar z warzyw sezonowych zakwaszamy ukiszonym zakwasem na żurek.
Drugie danie: Ryż brązowy (naturalny) gotowany bez soli z glonem kombu, gomasio; dynia duszona z rozmarynem (im mniejsze dziecko, tym mniej przypraw), surówka z dyni, cebuli i kapusty kiszonej z sosem winegret.
Deser: 2-3 łyżki granoli.
Zupa: Krem z orkiszu z łyżką ryżu brązowego, gomasio.
Drugie danie: Pasztet z soczewicy czerwonej, warzyw korzeniowych i kaszy jaglanej.
Deser: Dynia gotowana ze słodem ryżowym (syrop klonowy, buraczany), rodzynkami suszonymi na słońcu i rozdrobnionym tofu.
Zupa: Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika.
Drugie danie: Kaszka kuskus z rodzynkami, marchewka duszona z brukselką, pasta z grochu na gęsto.
Deser: galaretki owocowe (np. jabłka, śliwki) z żelem z wodorostów z agarem.
Drugie danie: Owies bezłuskowy (lub trochę kremu i ugotowanego ziarna), gomasio, pasta z cieciorki z selerem, kotleciki z orkiszu i kaszy jaglanej.
Deser: Jabłko blanszowane z cynamonem i kropelką słodów zbożowych (syropu klonowego, buraczanego z odrobina miodu).
Zupa: Zupa krem z czerwonej lub zielonej soczewicy.
Drugie danie: Jęczmień bezłuskowy, gomasio, kotlety z tofu.
Deser: Galaretki warzywne (dynia, kalafior, brokuł, kalarepka itp.) z żelem z wodorostów – agarem.
Zupa: Bulion miso (wywar z warzyw plus pasta miso: hatcho – sojowe, mugi – jęczmienne, genmai – ryżowe).
Drugie danie: Makaron razowy orkiszowy, sos cebulowy, smażone tofu (tofu tniemy w plasterki, obtaczamy w mące razowej i smażymy na dobrym oleju lub oliwie).
Deser: piernik dyniowy lub marchewkowy.
Drugie danie: Kasza jaglana gotowana razem z ryżem brązowym, gomasio, jajo (oznaczone „0”
na twardo, sos chrzanowy.
Deser: Ciastka orzechowe lub sezamki.
Zupa: Zupa krem z brokułów z wodorostami (wakame, arame, hiziki).
Drugie danie: Risotto z jagłów, kalafiora, marchewki i groszku, gomasio. Kotlety z płatków owsianych, sos miso. Sałatka z buraczków czerwonych, tartej dyni i czarnej rzepy z oliwą lub olejem extra virgin.
Deser: 2-4 łyżki granoli i powidła bez cukru.
Zupa: Krupnik z 5 zbóż (kasza jęczmienna, ryż, kasza jaglana, kasza gryczana, amarantus).
Drugie danie: Ziemniaki i warzywa korzeniowe duszone z dynią w sosie własnym. Fasolka mung z selerem. Sos na zimno (dip) z kaszy jaglanej, czerwonej soczewicy (patrz: Dipy naturalne), ogórek kiszony z tartą dynią i kropelką dobrego oleju.
Deser: Pierniczki imbirowe.
Zupa: Rosół shoyu przyprawiany świeżym imbirem.
Drugie danie: Gryka gotowana z jagłami, gomasio. Filety rybne duszone z warzywami korzeniowymi. Pasta z bobu z pasternakiem, sos chrzanowy.
Deser: sok z warzyw korzeniowych ze szczyptą soli, lekko podgrzany (jesienią i zimą, jeżeli serwujemy soki dzieciom, to tylko w takiej postaci).
ok, przyznam sie, kilku nazw w ogole nie rozumiem
