Dodaj do ulubionych

co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie

12.01.15, 18:30
macie jakieś dania które są u Was często na stole?
u mnie zupa krem warzywny i tarta z brokułami smile
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 18:39
      Najczęściej to ryba, ziemniaki i kapuchen kiszonen- przeważnie w każdą śodę jemy coś takiego. Poza tym mało jest stałych. Dużo warzyw, sporo kasz, sporo ryżu. Raczej kuchnia wietnamska i tajska. Jak mięso to albo wołowina, albo drób (częściej kaczka niż kurczak). Stanowczo za mało zup- niestety jakoś mi brak na nie czasu. Raczej dania proste, mało praco i czasochłonne, jakieś kaszotta, strir frye, curry.
      --
      misiek to nie nick- misiek to stan umysłu
    • dziennik-niecodziennik Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 18:42
      spaghetti bolognese big_grin
      klopsy w sosie pomidorowym z ryzem, albo w sosie chrzanowym z kaszą jęczmienną.
      kotlety mielone.
      sandacz.
      z surówek - mizeria, "pomideria", buraczki tarte i ogórki kiszone.

      --
      "(...)kieckę rzuciła, kazała do sklepu oddać. W sklepie nie przyjęli bo kod nie wszedł!" - "Kot wszędzie wejdzie..."
      Pietrek + Solejuk wink
          • dziennik-niecodziennik Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 20:53
            klopsy: mielone mieso przygotowujesz jak do kotletów (bułka namoczona, jajko, przyprawy, jak lubisz to cebulka pokrojona i podsmażona), lekko obsmazasz na niewielkiej ilosci tłuszczu - cała bajka to umiejętnie obsmażyc, bo klopsy mają się ściąć z wierzchu tylko, zeby sie nie rozlecialy podczas gotowania, a nie wysmażyć na twardo. do smażenia mozesz spanierowac w mące, ale niekoniecznie, ja nie panieruję i tez są dobre.
            obsmażone klopsy wkładasz do garnka z gotującą się, doprawioną podstawowymi przyprawami wodą (klopsy mają byc nia zakryte, ale musisz móc tez swobodnie w tym garnku zamieszac) i dusisz, mieszając od czasu do czasu żeby Ci nie przywarły. po ok. 20 minutach odławiasz klopsy, wodę zaprawiasz jak do wybranego sosu (chrzan tarty+śmietana z mąką, przecier pomidorowy, przygotowane pieczarki itd), dobrze mieszasz żeby sos był gładki, wkladasz znow klopsy i dusisz jeszcze troszke razem.
            tak naprawde pomijając obsmażanie to to sie prawie samo robi. mozesz tez dusic nie w garnku a w naczyniu żaroodpornym w piekarniku i wtedy w ogole sie samo robi, ale ja na przykład nie lubie tak.
            --
            "(...)kieckę rzuciła, kazała do sklepu oddać. W sklepie nie przyjęli bo kod nie wszedł!" - "Kot wszędzie wejdzie..."
            Pietrek + Solejuk wink
      • anetchen2306 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 19:38
        Lasagne z roznymi nadzieniami, salatka Taco, zupa serowo-porowa, ryz z warzywami i curry, gyros, nadziewana cukinia, zapiekany ser owczy, zapiekany camembert, losos w sosie smietanowym, kurczak w sosie jablkowo-musztardowym, rozne nalesniki, crepes, buritos, pancakes, makaron mie z warzywami, zup praktycznie nie jadamy.
    • k1k2 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 18:48
      Ha! Wlasnie sie zastanawialam nad tym samym, jedzac kasze jaglana i myslac czemu tak rzadko o niej pamietam skoro taka dobra smile

      Z czestych dan i dodatkow (nie tylko obiadowych):
      - owsianka
      - jarmuz na surowo w salatkach lub na parze
      - przyznam ze jest duzo podjadania, glownie orzechy
      - dla faceta przynajmniej raz w tyg. quesadilla. mogly codziennie chyba na zmiane z pizza
      - kombucza do picia, kefir, czasem ogorki malosolne - generalnie co sie da sfermentowac lub zakisic. Bywal chleb na zakwasie ale aktuanie nie mam fazy.
      - jakas nieokreslona zupa warzywna, jarska. czasem marchewkowa z imbirem, czasem jarmuzowo-szpinakowa
    • aqua48 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 18:49
      U mnie tzw makaron-szakaron, czyli spaghetti z czymśtam. Pierogi na cztery nogi, najczęściej ruskie i kurcok w rozmaitych odsłonach - czyli piersi lub nóżki, albo superglu czyli z serem, szynką i pieczarkami. a jak mi się nic nie chce to leniwe, albo naleśniki. Na słono, słodko albo nijako. Równie często są dania samorobiące się: gulasz z kaszą, klops z sosem, soczewica z mięsem, albo dobre, ale tuczące - fisz end czips, racuchy, placki ziemniaczane jesienią często pojawiają się kledne (nazwa to pomysł młodszego) w wersji ze śliwkami, brzoskwiniami lub morelami.. A jak by się kto pytał to zawsze są mimry z mamrami i koci ogon z czosnkiem.
    • drosetka Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 19:17
      ja w ogóle mam wrazenie że jemy cały czas to samo, to przez moją rodzinkę , wiecznie gotuję ich ulubione dania zapominając o sobie. Często spaghetti bolognese, canelloni, kurczak pieczony w piekarniku, pierś z gyrosem i sosem tzatzyki i ziemniaki zapiekane, naleśniki.
      • moniq7 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 19:48
        u nas podobnie....z naciskiem na to co lubi moj 8,5 latek- czyli spagetti bolonese, chili con care, zupa pomidorowa-generalnie wszystko co pomidorowe do bolu...oprocz tego prawie co niedziele schabowe na przemian z gulaszem +kluski slaskie....juz mi sie znudzilo....w tygodniu obiad w do mu sporadycznie bo jedza poza domem a ja dla siebie zawsze cos ny szybko-jakis makaron z sosem lub chinszczyzna stir fry.

        czy mogla by ktoras z was podzielic sie dobrym przepisem na pizze- moja ostatnio mi sie znudzila i za duzo w niej czuc drozdze. poza tym tez sos pomidorowy na ta pizze-nie uznaje mazniecia ciasta ketchupem. probowalam na koncentracie pomidorowym ale tez nie bylo smaczne.
        z gory wielkie dzieki
        • zuzi.1 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 21:55
          Na stronie mojewypieki jest przepis na b. dobre ciasto na pizze, ciasto III, po zagnieceniu ciasto rosnie przez 1,5 h, czyli b. krotko: 3,5 szkl. maki chlebowej 650, 1 lyzka oliwy z oliwek, 1,5 lyzeczki soli, 1,5 op. suchych drozdzy ( male op.), 1,5 szkl. letniej wody i juz. Wyrabiam robotem kuchennym, w kilka min. wychodzi z tego swietne ciasto. Jako sos do pizzy wykorzystuje passate z czosnkiem z Biedronki, dodaje do niej troche przyprawy do pizzy i troche ziol prowansalskich. A ser mozarella krojona z Biedronki, plus rozne dodatki typu salami, szynka, ananas, papryka, oliwki, pomidorki koktajl.,szpinak, jajko etc.
    • asia_i_p Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 19:57
      Pomidorowa - dla córki i szpinakowa - dla męża. Kotlety szwajcarskie - wiem, zgroza, ale naprawdę lubimy. Ostatnio domowa pizza. A z nieobiadowych - naprzemiennie dwie pasty kanapkowe, też raczej niezbyt zdrowe - rzodkiewka+żółty ser+ majonez i tuńczyk+cebulka+biały ser + majonez.
      --
      Agent Cooper: "A kobieta z pieńkiem?"

      Szeryf Truman: "Nazywamy ją kobietą z pieńkiem."
    • rosapulchra-0 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 20:12
      Wołowina. W sensie polędwica wołowa. Zaczyna mi się przejadać, ale mężowi zdecydowanie jeszcze nie. Potem kurczak, w każdej postaci, potem schab. Potem jąder, jak to przekręciła jedna z moich córek, no i ryby - ulubione dla mojego ojca. Do tego mnóstwo warzyw. A ponieważ sił, zdrowia i czasu mi brakuje, to coraz rzadziej do kuchni zaglądam. Nawet jako jej szefowa.
      --
      po czterdziestce w ogóle nie wypada o szmatach na grzbiet myśleć, a czas już najwyższy przymierzać pościel do trumny.by Nanuk24
    • klamkas Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 20:48
      Często (raz w tygodniu) rosół - w moim domu (zarówno u rodziców, jak i naszym) nie istnieje niedziela bez rosołu. Nawet jak jemy poza domem, to musi to być knajpa z tradycyjnym rosołem, żadne chińskie fiku-miku. Z dodatków - ostatnio bardzo często kasza jaglana na wszystkie możliwe posiłki i sposoby. I szpinak często, ale też na różne sposoby. A poza tym chyba jemy różnorodnie. Za to mamy zestaw "must have" dodatków i przegryzek - ulubionych serów, kabanosów, pistacje, migdały, słonecznik, suszone morele, rodzynki, ćwikła, oliwki (w tym moje ukochane nadziewane rybą), ogórki kiszone (kiszę 40-50 słoików na zimę i nigdy nie starczyło ich do końca sezonu). Różne ohydne rybki w pomidorach i oleju (schodzi około 5 puszek tygodniowe wink). W sezonie pożeramy też bardzo dużo zielonych grejfrutów.
    • crea.tura Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 20:49
      Duszony łosoś, do tego ziamniaki z wody albo pieczone i jakaś zielenina, to tak przynajmniej raz w tygodniu a najczęściej dwa, bo w pół godziny porządny obiad gotowy. Pieczone podudzia z kurczaka też tak średnio raz w tygodniu, jak już robię to na dwa dni a i czasem w trzeci bierzemy do pracy. Przynajmniej raz w miesiącu krupnik i barszcz czerwony. Jakoś co dwa tygodnie pasta jajeczna. Jajecznica albo jajka sadzone zawsze w sobotę i niedzielę smile
    • lola211 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 21:14
      Zalezy na co sezon.
      Teraz codziennie bataty.
      W maju szparagi na rozne sposoby.
      Latem pomidory w wielu odsłonach.
      Przez cały rok cyklicznie pojawia sie na stole rosół, zupa pomidorowa ,ogórkowa i zurek.
      Cala reszta raczej rzadziej niz czesciej, bo duzo eksperymentuje i staram sie nie powtarzac.

      --
      Pomoc dla Krzysia
      • kura17 bataty 13.01.15, 14:01
        Lola, a napisz prosze, co robisz z batatow.
        ja sprobowalam w tym roku i bardzo nam posmakowaly, ale na razie robilam je tylko pieczone z tymiankiem i olejem w piekarniku.
        chetnie bym zjadla cos jeszcze z batatami.
        dokladne przepisy sobie wygooglam, prosilabym o inspiracje potraw smile
        z gory dziekuje!

        --
        "out of the ash I rise with my red hair and eat men like air" - sylvia plath
    • run_away83 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 21:27
      Kremowe zupy - codziennie na lunch.

      Na obiad mam zwykle cos z kuchni włoskiej lub azjatyckiej, czasem coś insputowanego miejscową (angielską) kuchnią. Mamy kilka ulubionych dań - makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, risotto z krewetkami i zielonym griszkiem, korma z ryżem, kurczak tandoori z warzywami podany we wrapach, tajskie zielone curry z mlekiem kokosowym (czasem w wersji mięsnej a czasem wegetariańskiej), grillowany łosoś podany z ziemniaczkami puree i mashed peas (puree z zielonego groszku), wreszcie - steki wołowe z opiekanymi ziemniaczkami duszonymi warzywami.

      Na śniadanie w dni robocze jest przaśna owsianka (na wodzie, z dodatkiem smietanki/owoców/miodu - co kto lubi), a w weekendy english breakfast, ale nie ortodoksyjne - nie uznahemy angielskich kiełbasek i zastępujemy je frankfurterkami.

      Poza tym moje dzieci regularnie robią sobie na podwieczorek tosty.

      --
      doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ? Dresden
      www.trageschule-dresden.de
      • naturella Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 21:38
        U nas często filet z indyka, pieczony w całości, na rożne sposoby - czasem w pesto, czasem z jabłkami, czasem z cebula, grzybami suszonymi i majerankiem, czasem w świeżych ziołach. Polędwiczki wieprzowe, tez pieczone w całości, łosoś duszony (nie przyprawiam niczym, nawet nie solę). Rosół, zazwyczaj w poniedziałek, bo tylko w niedziele mam czas, żeby cos tak długo gotowac. Makaron z pesto i parmezanem - najcześciej latem, nie ma nic pyszniejszego dla mnie, jak takie ciensze rurki z czerwonym pesto, jedzone na tarasie, do tego sałata z sosem vinegret albo podobnymsmile No i pomidorowa, ostatnio rzadziej, bo dzieciom sie przejadł krem pomidorowy, a ja takiej tradycyjnej, rzadkiej nie bardzo umiem robic.
    • purchawkapuknieta Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 21:29
      Mam dwójkę dzieci, obiady robione sa pod nich.
      Schabowy- najlepiej wsadzony w świeżą kajzerkę.
      Spaghetti
      mielone- najlepiej wsadzone w świeżą kajzerkę.
      gryczana z bitkami.
      bitka na drugi dzień na ciepło wsadzona w świeżą kajzerkę smile
      ziemniaki pieczone z ziołami
      ziemniaki smażone z cebulą
      naleśniki z serem
      omlet z syropem klonowym
      pierogi: z gryczaną, ruskie, z kapustą i grzybami
      z jarzyn: buraczki zasmażane, surówka z kapusty, ogórek kiszony.
      Ryba tylko ja i syn: dorsz smazony, najlepiej w świeżej kajzerce big_grin
      od święta: kurczak w śmietanie z ziemniakami.
      zupy: grochowa z grzankami, pomidorowa, szczawiowa, ogórkowa.

      A na słodko: serniki wszelkie, plesniak, ciastka kruche, ciastka z sera białego, babeczki jogurtowe, drożdżowe, murzynek, lodowiec...

      --
      Nowak: Tusk jest dotknięty przez Boga wielkim geniuszem
    • paul_ina Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 12.01.15, 22:19
      Rosół
      Pomidorowa
      Krupnik
      Barszcz ukraiński - ale tylko latem i jesienią
      Zupa gulaszowa - tylko zimą
      zupa z pieczonej dyni - w sezonie
      pieczony łosoś
      duszone mięso
      pieczone mięso
      pierś z kurczaka gotowana w woreczku
      naleśniki
      zapiekanka jabłkowo - ryżowa
      z dodatków: sałata ze śmietaną, fasolka z bułką, marchewka z groszkiem, galaretka porosołowa, salatka jarzynowa porosołowa, marchewka tarta z jabłkiem, sałatka z pora, ananasa z piersią kurczaka wędzoną
      kompot z jabłek + czerwone owoce
      pieczone jabłka

      U nas nudziarstwo, wszystko pod dzieci.Tajskie, chińskie, afrykańskie cuda im nie podchodzą.


      --
      _______________________________
      dzieciom.pl/podopieczni/24960
      • oteczka Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 13.01.15, 14:14
        Z zup to 3 powtarzają się cały czas bo tylko te jada reszta rodziny barszcz ukraiński,rosół,zupa gulaszowa ,właśnie dzisiaj mamy.
        Drugie dania to też praktycznie to samo ,pierś z grilla ,szaszłyki ,kebaby ,kurak, pod spodem pieką się ziemniaki i warzywa do tego sos czosnkowo-jogurtowy i dodatki w postaci domowych przetworów,często curry ,tika masala ,czili con carne i koniec repertuaru ,mój 22 latek niestety większość życia żył powietrzem a teraz też nie jada większości potraw ,to gotuję pod niego .
    • default Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 13.01.15, 08:37
      Makaron z czymś (różne makarony i różne sosy, co tam akurat mam pod ręką).
      Jakieś szybkie do smażenia mięso (pierś, schab, polędwiczka, mielone, ewentualnie ryba) w formie kotleta panierowanego lub saute + ziemniaki + surówka/jarzyna na ciepło.
      Fasola biała duszona z masłem i ziołami + jakaś dobra kiełbaska na gorąco + kiszony ogórek (druga wersja : podduszone kurze mięso z cebulką, do tego przecier pomidorowy i fasola z puszki, czyli "niby-breton").
      Naleśniki ruskie, z pieczarkami, z mięsem, z warzywami. Albo z serem na słodko, ale to raczej jako deser. Jako deser też placki z jabłkami.
      Zupy na wywarze z psiego obiadu (kurze fragmenty im gotuję) : pomidorowa, szczawiowa, koperkowo-serowa, ogórkowa, barszcz ukraiński, krupnik.
    • vidy Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 13.01.15, 08:38
      Moja córka jest w jedzeniu monotematyczna. Mogłaby żyć dzięki ravioli ze szpinakiem w sosie pesto i parmezanem. A na kolacje łosoś albo żeberka jagnięce z zupą warzywną -kremową. Raz na tydzień robię jej naleśnika z czekoladą czy domową pizzę margeritte jak przychodzi koleżanka.
      Dla nas najcześciej
      gotowe kasze bulgour , couscous, quinoa z warzywami, risotto.
      Rożne ryby 2x tygodniu,
      najcześciej pierś kaczki,
      mięso królika czy stek wołowy
      sałata szpinakowa,
      zupa warzywna.
      Czasami ratatouille - jednogarnkowe danie z warzyw - pychotka.
      Jedzenie urozmaicone, kolorowe i smaczne.
      Do pieczenia używam oleju z oliwek, a do sosu do sałaty z pestek dyni czy rzepaku.

    • margotka28 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 13.01.15, 08:47
      makaron carbonara (dzieci uwielbiają), rosół, pomidorowa, ogórkowa, filet z piersi kurczaka na różne sposoby (bo szybko), mizeria, buraczki, ogórki kiszone, sałatka pomidorowa, fasolka, brokuły, kalafior, ryż, kasza, paluszki rybne z frytkami (jak totalnie nie mam czasu a zdarza się niestety coraz częściej), gulasz z wołowiny.
      Kabanosy, żółty ser, ogórki i pomidory - to musi być codziennie smile
    • marynica Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 13.01.15, 12:03
      Zupy - rosół, pomidorowa, żurek, jarzynowa, rybna i wariacje na tematy azjatyckie z mlekiem kokosowym i sosem sojowo imbirowym.
      Ryby (łosoś i dorsz), owoce morza (risotto, spagetti), pieczone ziemniaki, czasem biała kiełbasa z cebulką, kaczka z jabłkami, stek wołowy, sałatka grecka, warzywa z patelni, brukselka, fasolka szparagowa.
      latem grill na tarasie - szaszłyki z drobiu i warzyw (cukinia, papryka, jabłko, cebula), grilowane piersi z kurczaka, skrzydełka, czasem karczek grilowany. Do tego góra zielonej sałaty i pomidorów.
    • slonko1335 Re: co u Was czesto gosci na stole - kulinarnie 13.01.15, 12:11
      Najczęściej to co lubią dzieci, zwłaszcza oboje a wiec jest to:
      rosół, krupnik, zupa z kalarepki, jarzynowa, kalafiorowa/brokułowa, schabowe, filety z kuraka-smażone, w sosie słodko-kwaśnym, w potrawce, gulasz, ryż zapiekany z jabłkami/truskawkami w sezonie, pałki z kuraka pieczone, pieczeń, klopsiki, spaghetti, łosoś pieczony, z dodatków jedzą i ziemniaki i ryż i makaron i kasze i kluchy, wiec tutaj nie ma problemu i pojawia się zamiennie.
      --
      Sygnaturka się zgubiła....

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka