Dodaj do ulubionych

Kulinarnie - pizza :D

28.02.15, 22:11
Jaką lubicie?
Z czym jecie?
Jesteście ortodoksami pizzowymi?
Uzywacie sosów do pizzy?


Na forum Kuchnia taki watek pachnialby jatką big_grin Przynajmniej kilka lat temu, bo teraz forum zamarło...

Wląsnie siedzę nad jedną ulubioną - z pieczarkami i szynką na cienkim cieście (druga to serowa, ale bez sera koziegotongue_out). Skropioną oliwą z chili .

Taki watek poznawczy... smile
Obserwuj wątek
    • misiekzdzisiek2 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:15
      taką z bekonem i sosem barbecue smile)))))))))))))))))))))))))) Ojej, rozmarzyłam się
    • pe.tronela Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:19
      Trenuje robienie wlasnej...
    • a.va Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:20
      No i wyjdę na prostaczkę.... Ale co tam, przyznam się - hawajską.
    • run_away83 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:25
      Tak, jestem ortodoksem. Ciasto tylko cienkie, sos pomidorowy własnej roboty (ale robię zwykle pomidorów z puszki). Gotowej pizzy nie pokewamy sosem, ewentualnie skrapiamy oliwą.

      Nasze ulubioione dodatki:

      sos, mozzarella, szynka parmeńska, czarne oliwki

      sos, mozzarella, szpinak, ricotta

      sos, mozzarella, pieczarki

      sos, mozzarella, gorgonzola, parmezan

      sos, mozzarella, czosnek, krewetki

      sos, mozzarella, plastry bakłażana, plastry pomidorów, świeża rukola
    • lola211 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:26
      Robie sama.
      Z maki typowo na pizze.
      Ciasto, oliwa,sos,mozarella,dodatki:pieczarki, szynka,czarne oliwki,swieze liscie bazylii,oregano, troche pasków chili,choc niekoniecznie.Bywa, ze dorzuce kapary lub swieza rukolę.Zapiekana w temp 250 st przez maks 5 minut.Cieniutenkie ciasto, do pizzy obowiazkowo włoskie czerwone wino.
      Jadamy tak raz w miesiacu.Uczta.
      • pade Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:32
        Podasz przepis? Jaka to mąka?
        • zuzi.1 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:08
          Ja Ci podam przepis ze strony mojewypieki jako ciasto na pizze III, ten cwicze wielokrotnie i jest swietny: 3,5 szkl maki 650, 1,5 op. malego suchych drozdzy, 1,5 lyzeczki soli, 1 lyzka oliwy z oliwek i 1,5 szkl. letniej przegotowanej wody. Zagniatasz ciasto, w robocie to jakies 6-8 min. i odstawiasz na 1,5 h do wyrosniecia, a potem blacha, papier do pieczenia z ciasta wychodza 2 cienkie pizze, polewasz rece oliwa i rozciagasz ciasto na blasze i papierze, tak zeby zrobil sie rowny jednolitej grubosci spod, na to sos pomidorowy z ziolami, ser zolty, ulubione dodatki i na koniec tez posypuje troche sera zoltego i do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika, ja nastawiam grzanie od dolu z termoobiegiem ( tj. bez gornego grzania, sam termoobieg pieknie dopiecze skladniki na pizzy, pieke max 15 min. Lubie hawajska, z salami, papryka i oliwkami oraz ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem. Polecam przepis, bo jest swietny i zwykla maka 650 z Lidla lub Biedronki doskonale sie nadaje na ciasto.
          • pade Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:12
            dziękujęsmile
            • zuzi.1 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:15
              Prosze smile i zycze smacznego ! odkad znalazlam ten przepis przestalam zamawiac w pizzerii smile dlatego polecam z pelnym przekonaniem.
              • pade Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:17
                super, dzieciaki się uciesząsmile
                • zuzi.1 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:36
                  Sprobuj z gotowa tarta mozarella lub ze zwyklym zoltym serem typu gouda czy inny. Wybierzcie Wasze ulubione sery i dodatki, za kazdym razem inny zestaw serow i dodatkow, az znajdziecie najsmaczniejsza wlasna wersje smile
          • alexa0000 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:48
            A ja rozgrzewam piekarnik z blachą, po dłuuuugim czasie rozgrzewania otwieram, blachę wystawiam na okno piekarnika, szybko przenosze ciasto na papierze z dodatkami, wsuwam blache i piekę. Wówczas pizza kladziona jest na maksymalnie wygrzaną powierzchnię. I nie potrzebuję juz nawet kamienia, który sobie tak wiekszosc chwali.
            • zuzi.1 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 00:16
              Tez tak robie, zapomnialam napisac, czasem zamiast na rozgrzanej blasze, pieke na rozgrzanej kratce z piekarnika, na papierze do pieczenia oczywiscie.
          • lola211 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 08:57
            Pozwole sie nie zgodzic co do mąki.Naprawde jest roznica czy zrobisz z tej 650 czy 00.Z tej 650 oczywiscie wyjdzie, ale lepsza i wierniejsza oryginałowi bedzie ta z 00.
            Ja kupuje taka
            https://img.e-piotripawel.pl/8025566004561.jpg
            w PP.
            Kiedys w Magnolii był sklep z włoskimi produktami i tam sprzedawali rowniez , o polowe tansze niz ta z PP, ale z tego co wiem, gdzies sie przeniesli.

            • lola211 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 09:06
              Aha, a przepis to 250g mąki + 130ml wody + 15g drożdzy świeżych (ew. pół torebki drożdży instant) + łyżeczka cukru(mozna pominac) + łyżka oliwy extra vergine + sól do smaku. Wymieszać, wyrobić, uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia,podzielic i uformowac placki.
            • mdro Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 09:38
              Ale Ty oczywiście wiesz, że to "00" to po prostu włoskie oznaczenie typu mąki, w zależności od zawartości tzw. popiołu (czyli pozostałości okrywy ziarna)? I że w Polsce (Niemczech, Francji) oznacza się to inaczej? "Na nasze" to będzie typ 550.
              • lola211 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 10:34
                Roznica jest w zawartosci glutenu, białka,maka na pizze to trochę inna niz np. nasza luksusowa 550.
                • mdro Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 17:08
                  Tzn. jaka jest różnica i które mają więcej tego glutenu i białka?
                  • lola211 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 20:18
                    Włoska ma wiecej glutenu, to chyba wynika z rodzaju uzytego ziarna.
                    • mdro Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 21:14
                      Lubella 550 - białko 12 g w 100 g
                      Gdańskie Młyny 550 - białko 10,50 g
                      Pasta Zara 00 - białko 8,3 g
                      Barilla 00 - białko 9,5
                      A ta polecana przez Ciebie Farina per pizza e focaccia con lievito ma 11,4 g białka, czyli mniej niż ta z Lubelli. Zaś o zawartości samego glutenu producent pisze (nie podlinkuję, bo w pdf szczegółowe dane są) tylko "Glutine s.t.q: > 9,5%".

                      Jakoś więc twarde dane Twojej tezy nie chcą potwierdzać, jakoby włoskie mąki zawierały więcej białka niż polskie (w mące pszennej białko to w przeważającej części gluten). Być może Molino Pasini faktycznie robi lepiej nadającą się na pizzę mąkę, ale nie oznacza to "lepsza i wierniejsza oryginałowi bedzie ta z 00".
            • zuzi.1 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 09:43
              Dzieki, poszukam takiej maki i zrobie z niej. Na pewno taka maka dedykowana do pizzy jest lepsza od 650, co do tego nie mam zadnych watpliwosci smile
          • pade Re: Kulinarnie - pizza :D 05.03.15, 21:03
            Zrobiłam dzisiaj, rewelacja, dziękuję za przepissmile
        • nickbezznaczenia Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 08:28
          Według Włochów mąka do pizzy to taka z numerem 00, ale ponieważ w Polsce trudno ją kupić w każdym sklepie należy wybierać tę o najniższym numerze.
          Oczywiście dotyczy to tylko ortodoksyjnych 'producentów' pizzy.
    • kota_marcowa Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:32
      Zaraz zostanę zlinczowana, ale co tam big_grin
      Nie robię sama, mam swoją ulubioną pizzerię, bo lubię taką kupną, ociekającą tłuszczem i serem, wśród składników obowiązkowo musi być jakieś mięcho, wyjątkiem jest serowa.
      Sosów nie używam, bo psują mi smak pizzy.
      • konsta-is-me Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:40
        Nie jestem zadnym ortodoksem, mam gdzies ematkowa mozarelle z mleka dojonego o swicie przez dziewice, oliwe aromatyzowana truflami i platki 22-karatowego zlota wymieszanego z pieprzem cayenne z .naslonecznionych stokow.
        Daje normalny zolty ser, zawsze smazona cebule i co dusza zapragnie.
        Lubie cienkie ciasto i jesc pizze nozem.i widelcem, tak mi.lepiej smakuje.
        • drinkit Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 15:55
          Nie jestem zadnym ortodoksem, mam gdzies ematkowa mozarelle z mleka dojonego o
          > swicie przez dziewice, oliwe aromatyzowana truflami i platki 22-karatowego zlot
          > a wymieszanego z pieprzem cayenne z .naslonecznionych stokow.

          No bez jaj, pizza to przykład biednej kuchni włoskiej, chodzi o to, żeby była prosta i z dobrych składnikach, a nie od razu "na bogato". Ciężko się snobowac na pizzy, serio.
          • konsta-is-me Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 18:04
            No to spojrza na ematkowe skladniki, niektore jada na skladnikach , ktore w Polsce tanie chyba nie sa?
            Oczywiscie, dla ematki to taniocha.
            • lola211 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 18:53
              A co jest takie drogie niby? Tym bardziej, ze skladnikow nie naklada sie duzo.Ja na swoja porcje potrzebuje 1 pieczarke(kroje na cieniutkie plasterki) i 3 plasterki szynki, kilka oliwek.Najdrozsza jest chyba mozarella, bo jej trzeba dac wiecej.
              Karczochy, kapary- przeciez tego daje sie niewiele.
              • konsta-is-me Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 20:38
                Mozarella nie jest najtansztm skladnikiem, tak samo zolty ser, jesli mowimy o biedocie.
                Nie mowiac o kaparach.
                A jeszcze dolicz aromatyzowane oliwy, krewetki itd.
                Moze we Wloszech tak, ale nie na polskie warunki.
                • murwa.kac Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 20:43
                  ni wrzucasz przeciez wiadra.
                  mozarella koztuje 5 zl i jedna na pizze stykni spokojnie.
                  sloiczek kaparow nie pamietam - 7 - 8 zl? nie potrzebujez ich dziesieciu.

                  bez przesady z ta drozyzna.
                • lola211 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 21:22
                  Na siłe robisz problem.

                  Tych skladnikow uzywa sie w malych ilosciach.
                  Na 3 porcje zuzywam:
                  mąka 4 zł (i to ta oryginalna włoska),zwykla to byłby koszt 1 zł
                  drozdze 50 gr
                  woda
                  oliwa- łyzka(cała butelke mozna kupic juz za 10 zł i zuzywac do innych potraw)- 1 zł
                  sól

                  Puszka pomidorów - 2 zł
                  Łyzeczka przypraw

                  Mozarella 8 zł
                  Szynka ze 4 zł i to wypaśna , jak kto kupi tansaz, to moze 2,50 zł
                  3 pieczarki 1 zł
                  Oliwki maly sloik 4 zł,zuzywasz 1/4 czyli 1 zł.

                  Kapary mały słoik 4 zł, zuzywasz ilosc na pizze moze za 1 zł

                  I tak koszt 3 szt. to całe łał 23 zł. plus energia.

                  Teraz karczochy sa po 7 zł za sztuke jakby ktos chcial koniecznie.Faktycznie, drozyzna.
            • murwa.kac Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 18:59
              mozarella jest droga? czy pieprz??
    • memphis90 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:39
      A ja kupuję mrożone giuseppe tongue_out
    • antyk-acap Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:47
      Cienki spód. Na wierzch: ser, suszone pomidory, boczek, kapary, boczniaki, karczochy, oliwki. .
    • klamkas Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:49
      Moje ulubione - z mieszanki różnych serów, szpinak + gorgonzola, smażona cebula+chrupiący boczek+kukurydza, salami+pieczarki. Lubię i "białe" i pomidorowe, ale sos tylko do smarowania ciasta, czasami mam ochotę na warzywną: cukinia, bakłażan, pomidory, czosnek w plasterkach, do tego świeża rukola. Lubię ser zapieczony w zawiniętym brzegu. Serem nie zawracam sobie głowy - czasami mozarella, ale jak nie mam, a mamy ochotę na pizzę, to i żółtym nie pogardzę.

      Nie, nie jestem ortodoksyjna, najlepszym dowodem jest to, że pozwalam córce każdą wersję polać keczupem big_grin.
      • klamkas Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:51
        A, zdarzają się sezonowe: ze szparagami, albo w sezonie na karczochy karczochy +kapary (uwielbiam to połączenie).

        Jedyne czego nie akceptuję w pizzy to dodatki rybne - brrrr.
    • edelstein Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 22:53
      Taka ktora zrobia i dowioza.
      • nolus Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:20
        Najbardziej lubię taką standardową z pieczarkami,duża ilością tłustego sera i dobrym pikantnym sosem pomidorowym z bazylią oraz oregano. Jako że nie jest to jednak bomba zdrowotna, to najczęściej wybieram łagodnąę wegetariańską na ciemnym cieście: pomidory, papryka, oliwki, kukurydza, pieczarki. Lubię pizzę z dodatkiem rukoli bądź fety. Przywiązuję dużą wagę do sosu, który w ocenie smaku pizzy stoi dla mnie na 3 miejscu po proporcjach i jakości składników oraz typie ciasta.
      • bi_scotti Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 00:46
        edelstein napisała:

        > Taka ktora zrobia i dowioza.

        I na dodatek z jednej z bardziej skanadyzowanych fast-food'owych sieci PizzaPizza smile Mam kilka ulubionych, zdecydowanie nie classic. BTW, pizza we Wloszech sucks, nigdzie mi nie smakowala od Alp po Malte; nie ma to jak PizzaPizza tongue_out
        www.pizzapizza.ca
        To nie jest zadna reklama tylko wyznanie wiary big_grin
        • kota_marcowa Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 12:20
          Siostro big_grin
        • edelstein Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 16:38
          Mi tez bardziej smakuje taka z pizzerii w moim miescie niz te ktore jadlam we Wloszechbig_grin a najbardziej lubie czosnkowy sos z da grasso.Zawsze jak jestem w Pl ide zjesc tam pizze dla tego sosubig_grin
          • dziennik-niecodziennik Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 16:51
            heh, mi tez włoskie nie smakowały big_grin najlepszą pizzę jadłam w Grecji...
          • gazeta_mi_placi Re: Kulinarnie - pizza :D 06.03.15, 08:44
            No właśnie, wstyd przyznać, ale te typowo włoskie mi średnio podchodzą.
    • 18lipcowa3 Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:15
      ser, pieczarki, szynka + sos czosnkowy
      najlepszą na swiecie robi w domu mój mąż
    • clk Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:17
      Sosy do pizzy sa obraza dla pizzy......
      • nolus Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:22
        Ostatnio próbowałam domowej pizzy na cieście z cukinii - była niezła, choć ciasto trochę inne i nie wszystkie składniki dobrze na nim smakowały.
    • dziennik-niecodziennik Re: Kulinarnie - pizza :D 28.02.15, 23:29
      uwielbiałam kiedys w Telepizzy pizze taka z białym sosem i grzybami - alpejska to bodajże była.
      w mojej tutaj lokalnej pizzerii robili podobną - z białym sosem, borowikami i prosciutto, przepyszna była, niestety pizzerie juz zamkneli.
      lubie tez pizze serowe i z krewetkami. broń Boże żadnych owoców!
      ale niestety na drodze kompromisu jadamy wyłącznie mexicane - kurczak, papryka, cebula, jalapenho (mąż wyjada z moich porcji). czasem przejdzie tzw wiejska - z kiełbaską i ogórkiem kiszonym tongue_out
      sosow dodatkowych nie uzywamy, kalorii wystarczy w pizzy.
    • kropkacom Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 00:02
      Cienkie ciasto, sos pomidorowy, ser (żółty, mozzarella) i dodatki do wyboru (salami, ananas, oliwki, tuńczyk i tak dalej). Od kilku lat robi taką mąż. Pamiętam jednak z domu rodzinnego jak mama robiła taką bułę z serem, pieczarkami plus keczup i to było pyszne. Nazywaliśmy to pizza smile
    • mamusia1999 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 00:32
      U mnie grubosc ciasta zalezy od liczby osob. Jak wszyscy w domu (4), to 1 blacha dowolnej grubosci nie wystarczy, wiec robie 2 cienkie. Jak kogos brakuje to robie 1 nieco grubsza.
      Ulubione zestawy: tunczyk z cebula, kaparami, czarnymi oliwkami i wysepkami creme fraiche
      salami, anchovis i peperoni,
      biala kulkowa mozarella i swieze pomidory
      swieza rucola i szynka parmenska lub losos wedzony
      egzotyczna: namoczone grzyby mu-er, szalotki i gorgonzola
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 00:54
      Na cienkim cieście z max 3 składnikami.
    • kochamruskieileniwe Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 08:13
      smile
      a może ktoś mi tu wyjaś, skąd popularność sosu czosnkowego?
      W wypowiedziach pojawiło sie - że "zabija smak pizzy" lub "obraza dla pizzy"
      Czy chodzi o sam sos, czy o to konkretne połączenie z pizzą?

      Ale jezeli komuś tak smakuje?

      Akurat nie za wszystkimi sosami czosnkowymi przepadam, do pizzy nie uzywam (chyba muszę w koncu spróbować! , by sie przekonac o co w tym czosnkowym sosie z pizzą chodzi) - ale lubę ten sos do zwykłych "starożytnych" zapiekanek big_grin

      Jezeli chodzi o robienie pizzy -to robię sama (uzywam kamienia), ale najbardziej lubię taką dowiezioną Bo gdy tę pizze sama robie - to ochota na nią w trakcie robienia mi przchodzi (taki defekt mam, no straszliwy feler! Dopiero na drugio dzien mam ochote na to co zrobiłam....) A tak - 20 minut igotowe!
      • mandolinka.bramborova Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 12:12
        Jeśli komuś tak smakuje, to przecież nikt mu nie zabroni jeść smile

        Swego czasu też jadałam pizzę z sosem czosnkowym, myślę, że to miało dobry wpływ na trawienie dość ciężkiego ciasta i ciężkich dodatków wink Ogólnie sos czosnkowy uwielbiam, ale do cienkiej pizzy z dobrej jakości dodatkami najlepsza jest oliwa (też może być czosnkowa).
    • triismegistos Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 09:37
      Jeśli o pizzę chodz to jestem bardziej papieska od papieża. Cienkie ciasto, mało dodatków, żadnych sosow czosnkowych (błe)
    • mid.week Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 09:49
      Ja robię ciasto z tego przepisu , czasem dodaję mąke razową. Lubię cieniutkie ciasto, dużo sera, szynka, pieczarki. I z ananasem uwielbiam wink
    • purchawkapuknieta Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 10:03
      Robie sama. Ciasto mam z "durszlaka" (durszlak.pl/zeszyty/interesujace-przepisy/przepisy/najlepsze-ciasto-na-pizze--7), trochę je zmodyfikowałam, tj. 300 g maki pszennej, 150 g mieszanki pszenno żytniej. Sos. I różne rodzaje sera.

      Z kupowanych: margherita i 4 sery (albo coś w tym stylu). Żadnych dodatkowych sosów
    • mandolinka.bramborova Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 12:09
      Nie chcę wyjść na snoba, ale tylko cienka włoska pizza, z mozzarellą (a nie żółtym serem) i sosem pomidorowym, który nie został zrobiony z koncentratu lub keczupu. Do tego prosciutto, rukola i jakaś fajna smakowa oliwa - np. pepperoni i jestem w niebie. A czasem nawet zwykła margherita albo marinara.
      I nigdy nożem i widelcem, dla mnie to zbezczeszczenie pizzy smile
      Oczywiście czasem na imprezie w jakimś lokalu albo u kogoś w gościach zjem też grubaska z dużą ilością dodatków, ale to nie to samo. Po grubasku czuję się ociężała. Po pizzy na cienkim cieście, nawet zjedzonej w całości 30-cmetrówce jestem najedzona, ale nie przepełniona.
      • drinkit Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 15:53
        Po pizzy na cienkim cieście, nawet zjedzonej w całości 30-cmetrówce jest
        > em najedzona, ale nie przepełniona.

        To prawda, dlatego uwielbiam marinarę ze szklanką wina. Takie dobre, tyle tego, a człowiek wciąż chudy smile
    • gazeta_mi_placi Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 12:12
      Lubię każdą oprócz z oliwkami, pomidorami, owocami morza czy wydziwiane np. z ananasem.
    • atena12345 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 12:16
      najbardziej lubię taką z pizzerii
      • konwalka Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 12:23
        jestem jedyna osobą na świecie, ktra nie znosi pizzy?
        uwielbiam takie cos pizzopodobne domowej roboty, ale to chyba bardziej podpłomyk by był...
    • mruwa9 Re: Kulinarnie - pizza :D 01.03.15, 12:22
      gotowa z pizzerii, na cieniutkim ciescie wink
      w domu nigdy taka dobra mi sie nie udala, nawet pieczona na kamieniu. Chyba temperatura w piekarniku jest zbyt niska, chociaz moj piekarnik ma program do pieczenia pizzy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka