Dodaj do ulubionych

Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci

20.03.15, 09:30
Czy da się to pogodzić?
Dziewczyny poratujcie bo ja pomysłów nie mam już.
Trójka ich teraz w domu, męża brak jak pracuję z domu i musze ogarnąć obiady.
Maja być tanie zdrowe i szybkie
Dzieci lubią makarony, zupy, nalesniki
Takie obiady stołówkowe nie bardzo im podchodzą
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 09:43
      u mnie dzis rosol - szybki i tani smile
      duzo kury to sie najedza
      moi lubia kasze i makarony
      makaron daje milion mozliwosci
      ulubione sosy do makaronow to bolonski, carbonara, szpinakowy, z lososiem, al olio z pietruszka albo peperoncino, z pulpecikami albo z pomidorami typu napoli
      kasza gryczana i do tego cos miesnego w sosie, albo zwykla z maslem, jajkiem i kefirem czy maslanka
      ryba - z pieca albo smazona i ziemniaki z wody
      to tez szybkie
      na slodko jedynie leniwe pierogi czasem robie - tez szybkie
      zupy - no ale dobra zupa juz nie jest taka szybka smile
      za to zdrowa tania i pozywna
      jednogarnkowe dania typu pilaw - z ryzem lub kasza
      • kleo881 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:49
        rosol szybki i tani?
        • moofka Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:52
          bardzo szybki
          tylko trzeba go odpowiednio wczesnie nastawic
          ale roboty przy nim praktycznie nie ma
          nastawilam po porannej kawie i na obiad byl gotowy
          zajelo 10 minut
          • ghrtth Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 17:42
            Mnie 10 minut wystarczyłoby może na umycie wszystkich składników.
            • mynia_pynia Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 22.03.15, 21:13
              Ja to bym te 10 min składnikow szukala wink. Przez 20 min plukala, obierala, doprawiala a poźniej to faktycznie tylko 3h gotowania + 5 min makaron i gotowe. Szybciusko wink
    • estragonka Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 10:48
      parowar polecam. cokolwiek wrzucisz będzie zdrowo, i może być tanio smile
      • estragonka Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 10:48
        no i szybko bo tyle co przygotowanie, a potem bez stania przy garach
    • nihiru Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 11:01
      Tiaa.
      No to poradźcie przy okazji i mi: mój 5-latek nie lubi potraw paciajowatych, więc zapiekanek i makaronów odmawia (wyjątkiem jest spaghetti po bolońsku). Jednoczesnie od pewnego czasu nie lubi mięsa, więc kurczak, ryba, kotlety też odpadają. Nie lubi również na słodko i żadnych placków, pierogów, klusek nie jada.
      Najwięcej zjada zup, ale kremowych też nie ruszy.
      Nie toleruje pieczarek, sera żółtego poza kanapkami i wszelkich sosów śmietonowo-serowych.
      Lubi kaszę gryczaną, kuskusa i brokuły. I sos pomidorowy.
      Pytanie za 100 punktów: co z tych - przecież zdrowych - produktów przyrządzić, żeby się nie znudziło po trzecim dniu?
      • poppy_pi Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:16
        Jak mu się znudzi to może zje co innego.
        • nihiru Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:26
          NAM się znudzi dużo wcześniej!big_grin

          Nie mam ochoty gotować oddzielnych obiadów dla każdego z osobna.
      • k1k2 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 22.03.15, 21:04
        Robilabym ziemniaki zapiekane z pokrojonymi w duze kawałki innymi warzywami: marchew, buraki, cwiartki lub ósemki cebuli, brokuly, kalafior, cukinia, dynia.... Te warzywa ktore wymagaja wiecej czasu (ziemniaki na orzyklad) podgotowuje albo mikrofaluje wczesniej. Do tego możesz "przemycic" pulpeciki z mielonego albo z jakiegos wegetarianskiego przepisu, zeby było wiecej białka. Albo jajko na twardo (cwiartki) czy kawalek ryby. Albo kefir/mleko zasiadłe do popicia.
    • run_away83 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:18
      Sosy do makaronu, które u nas robią furorę (większość sprawdza się też jako farsz do naleśników czy tortilli):

      - podsmażony na oliwie bakłażan,plus mięso mielone (najlepiej jagnięcina lub wołowina), plus puszka pomidorów, doprawić szczyptą soli, Szczypta cynamonu i łyżeczka oregano. Opcjonalnie można dodać posoekane czarne oliwki i/lub pokruszoną fetę (fajnie smakuje z grubym makaronem typu penne lub w pszennych tortillach)

      - szynkę parmeńska (lub inną dojrzewajacą) pokroić w paski i zrumienic na oliwie, dodać posiekane oliwki i suszone pomidory, dodać śmietanę i starty parmezan, po dawać przybrane świeża rukolą (podawać np z tagiatelle)

      - na oliwie podsmażyć dwa rozgniecione ząbki czosnku, dodać pokrojoną piers kurczaka lub indyka smażyć przez cheilkę dopóki mięso się nie zetnie, dodać szpinak (najlepiej świeży, liściasty ale i mrożony ujdzie), odrobinę śmietany i garść pokruszonego sera gorgonzola. Zamiast gorgonzoli można dodać mascarpone, wtedy danie ma dużo delikatniejszy smak (ten sos fajnie się komponuje z fussili ale świetnie smakuje także w naleśnikach)

      - zrumienić na patelni pokrojone w paseczki chorizo lub salami, dodać puszkę pomidorów i fasolkę szparagową, dusić aż fasolka będzie al dente, przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem. Fasolkę można zastąpić zielonym groszkiem lub różyczkami brokuła (podawać z pewne lub fussili)

      - na oliwie zmieszanej pół na pół z masłem podsmażyć dwa rozgniecione ząbki czosnku, wrzucić krewetki (mogą być mrożone), posolić i polać sokiem z połówki cytry i poddusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą), dodać różyczki brokuła i/lub zielony groszek, dusić aż warzywa będą al dente, pod koniec duszenia dodać trochę śmietany, gotowy sos doprawić świeżo mielonym pieprzem (podawać ze spaghetti albo w naleśnikach)

      I jeszcze dwie kombinacje do podania z ryżem albo we wrapach:

      - na oleju ryżowym podsmażyć ok dwie łyżki zielonej pasty curry odprawionej łyżeczka cukru trzcinowego, dodać pokrojone w kostę mięso/krewetki/tofu, Podlas sosem sojowym i smażyć przez 2-3 minuty intensywnie mieszając, wlać 400 ml mleka kokosowego i dusić ok 20 minut, w stosownym momencie pod koniec duszenia dodać pokrojone warzywa, tak aby udusiły się al dente (moje ulubione kompozycje w tej potrawie to papryka + mango, marchewka + zielony groszek, papryka + bakłażan + pieczarki, brokuł + kalafior + marchewka), po zdjęciu patelni z ognia odczekać ok. minutę i wlać świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki i posiekane świeże liście kolendry, wymieszać

      - pokrojone mięso/krewetki/tofu zamarynowac w paście tandoori wymieszanej pół na pół z jogurtem naturalnym, poddusić do miękkości, pod koniec duszenia dodać pokrojone warzywa (np. papryka+bakłażan+pomidor, albo kalafior+marchewka)

      I jeszcze trzy dania totalnie ekspresowe:

      - ugotować spaghetti lub linguine, odcedzić zachowując ok pół szklanki wody z gotowania makaronu, dodać mascarpone i starty parmezan oraz odrobinę wody, wymieszać aż do rozpuszczenia sera, przybrać pokrojonymi na połówki pomidorami koktailowymi i listkami bazylii lub rukolą

      - na łyżce oleju ryżowego podsmażyć dwie łyżki czerwonej pasty curry odprawionej łyżeczką cukru, dodać ugotowaną ciecierzycę (może być z puszki) i pokrojone tofu lub panir (taki indyjski ser) i smażyć przez kilka minut, intensywnie mieszając, dodać puszkę krojonych pomidorów, dusić ok. dziesięć minut, pod koniec duszenia wrzucić kilka garści świeżych liści szpinaku i dusić aż się zetną. To danie nie wymaga ryżu ani makaronu.

      - oszukana pizza: pszenne tortille ułożyć płasko na blaszce, posmarować passatą, obłożyć mozzarellą, posypać odrobiną parmezanu, można odrzucić szynkę/salami/pieczarki/pomidorki/czy co kto lubi, wsadzić do piekarnika i piec aż ser się roztopi.
      • katrinaaa81 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:26
        Faktycznie szybkie te Twoje przepisy, też skorzystam.
        Ale niestety potwierdza się moja teza, że wszystko co szybkie jest z makaronemuncertain
        • run_away83 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 14:31
          Niekoniecznie - autorka wątku napisała że ma makaronożerne dzieci, więc podrzuciłam przepisy z makaronem. Bez makaronu też można szybko:

          - na blaszce w piekarniku opiekam ćwiartki ziemniaków posypane ziołami, piętro wyżej w brytfance piecze się łosoś doprawiony tylko solą i cytryną, w tym czasie gotuje jeszcze groszek.

          - na blaszcze piecze się pokrokona w strączki papryka, plastry bakłażana i małe pomidorki pokrojone na pół, wszystko posolone, skropione oliwą i posypane rozmarynem; piętro wyżej w naczyniu żaroodpornym steki z indyka posolone, posmarowane pesto i mascarpone, zwinięte w roladki, spinam wykałaczkami

          - w posmarowanej oliwą brytfance ukladam ukośnymi warstwami cieniutkie kromki ciabatty lub bagietki, posolone plastry dużych pomidorów i plastry mozzarelli, zalewam jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody/mleka, posypuję bazylia i oregano i odrobina parmezanu, wrzucam do piekarnika i piekę aż jajo się zetnie a ser rozpuści

          - na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam dwa rozgniecione ząbki czosnku, zrumieniam mięso mielone przyprawione solą, szczyptą cynamonu, szczyptą gałki muszkatłowej i sporą ilością oregano, dodaje puszkę pomidorów i posiekane czarne oliwki, duszę aż woda z pomidorów odparuje, dorzucam pokruszoną fetę. Dwa duże bakłażany kroję wzdłuż na pół i lekko wydrążam, napełniam nie snop warzywnym farszem i zapiekam w piekarniku. Podobnie można nafaszerować duże cukinie albo paprykę.
          • katrinaaa81 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 15:05
            Dzięki. Chyba dziś spróbuję ostatnią pozycję, wszystkie składniki mam. Fajne masz te przepisy.
    • bei Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:28
      Tak szybko i bez pracy i zdrowo- to pieczone warzywa.
      Zapiekać mozna wszystko- bez sosu, tylko maźniete oliwą- przyprawione lub nie- szczegolnie w sezonie , gdy juz ogrody produkują
      Np pieczone pomidory- kroisz na pol, ukladasz plaskim do dna
      Kalafiory, brokuły, szparagi, ziemniaki, kalarepy, rzepy, seler, osemki kapusty wloskiej lub bialej, fenkuł..
      Podajesz z kawalkiem grillowanego ( tez w piekarniku lub na patelni) mięska, albo z jajkiem w koszulkach czy sadzonym. Mozna pod koniec dodać sera
      • ashraf Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:33
        Ja zapiekam w wersji niezdrowej, polewajac mocno przyprawiona smietana wymieszana z jajkiem i hojnie posypujac serem.
      • dzikka Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:35
        Miało być jeszcze taniosmile chorizo czy szynka parmeńska nie spełniają warunkówsmile
        dziecku można przyrządzić obiad z owocami, jabłkiem, gruszką - teraz tanie. szybko podduszamy na masełku z dodatkiem cytryny i odrobina miody, dodajemy do ryżu czy makaronu, jest szybko i zdrowo.

        Naleśniki można usmażyć w większej ilości a potem kombinować z farszem, tutaj może być tzw. przegląd lodówkismile
        • run_away83 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 15:32
          > Miało być jeszcze taniosmile chorizo czy szynka parmeńska nie spełniają warunkówsmile

          To mogę jeszcze podpowiedzieć, że można być kreatywnym i wprowadzić do przepisów zamienniki smile

          Chorizo można zastąpić dobrą polska kiełbasą/niezbyt suchym kabanosrm/salami. Szynkę parmeńska zdarza mi się zastępować szynką szwarcwaldzką/wędzonką krotoszyńską (taką z morlin), polędwicą wędzoną na surowo/chudym bekonem. Potrawa smakuje wtedy trochę inaczej, ale nie jest to zmiana na gorsze.

          Parmezan można zastąpić innym twardym serem (np. litewski ser dziugas, dojrzały cheddar). Mozzarellę można zastąpić jakimś miękkim i tłustym serem żółtym. Gorgonzolę - serem lazur.

          Warzywa poza sezonem mogą być z mrożonki.
        • mamusia1999 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 21.03.15, 18:11
          I podsmażyć wędlin jest niezdrowe. Z soli perłowej pod wpływem gorąca powstają związki rakotwórcze.
          Ale przepisy i tak fajne, szczególnie ze ja akurat w ostrej fazie diety.
    • ichi51e Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 13:34
      Gotujesz marchew w wywarze warzywnym i soku pomaranczowym do tego po jakims czasie czerwona soczewica jak sie ugotuje starta na tarce cukinia -odlewasz blenderujesz (i teraz w teorii powinno sie z tego usmazyc mikro kotleciki) ale ja wykladam blache papierem na okolo 1cm-1.5cm nakladam mase. Pieke godzinke az troche sie zestali (nie przypiekam specjalnie) wyciagasz kroisz na kwadraciki. Do tego dip - jogurt z ziolami swiezymi albo z ogorkiem
    • ghrtth Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 20.03.15, 17:56
      Na Twoim miejscu zaopatrzyłabym się w dobry bulion warzywny instant i robiła zupy. Jeśli wszelkie gotowce odpadają - zrób któregoś dnia bulion i mocno odparuj, później wlej do torebek na kostki od lodów i masz własny bulion instant. Szczegóły do znalezienia.
      Z bulionem instant wszystkie zupy to chwila. Wiadomo - taki bulion nie będzie na tyle intensywny, żeby grać pierwsze skrzypce (rosół), ale i tak sporo masz możliwości. Jeśli bardzo zależy Ci na czasie dobre będą mrożonki, chociaż dla mnie np. odpadają - lubię gęste zupy. Tania, zdrowa i szybka jest też soczewica czerwona.
      • beverlyja90210 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 21.03.15, 16:35
        Dziewczyny jesteście wielkie, dziekuje wam bardzo, że poswieciłyscie czas na pomoc
        Zaraz sobie wszystko wydrukuje.
        Raz jeszcze wielkie dziekismile))
        • kremka2014 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 22.03.15, 19:41
          A kukurydze lubią? Cebule zeszlij na maśle, kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż, zalej wodą, dodaj puszkę kukurydzy. Drugą puszkę kukurydzy zmiksuj, dodaj do zupy. Do tego trochę pietruszki zielonej i lubczyku suszonego. Mozna doprawić chili i cytryną. Pycha. U nas zabijają się za tym daniem, a robi sie toto 20 minut. Moj przepis😊
          • beverlyja90210 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 22.03.15, 19:51
            uwielbiaja hehe dziekuje równieżsmile
          • obrus_w_paski Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 22.03.15, 21:17
            To zupa jest czy po prostu jednogarnkowe danie? Wyglada interesująco ale ie zrozumiałam czy danie ma postać stała czy ciekla
            • kremka2014 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 22.03.15, 22:16
              Jemy w formie zupy😉ale każda inna forma dozwolona 😋
          • mamusia1999 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 24.03.15, 21:28
            do bulionu warzywnego wrzucic poszatkowana grubo cukinie, pokrojona rybe i zielony groszek/kukurydze. doprawic smietana, pieprzem, sokiem z cytryny. na krociutko, zeby ryba zostala soczysta. ryba i groszek prosto z zamrazarki, u mnie losos bo wcale nie drogi. 20min, gora.
    • mamusia1999 Re: Szybkie, tanie zdrowe obiady dla dzieci 24.03.15, 21:37
      wstawic gruba, blyskawiczna kasze do gotowania. ja gotuje w lagodnym bulionie. piers z kurczaka w kostke i podsmazyc, dodac pokrojona zielona cebulke, i pokrojona w kostke papryke. niezbyt dlugo, papryka ma byc jedrna. polaczyc z kasza, doprawic serkiem ziolowym, pieprzem, papryka. gotowe

      usmazyc mielone i doprawic curry. poszatkowac drobno biala kapuste. wycisnac czosnek, zetrzec troche imbiru. obydwa podsmazyc na oleju, do tego wrzucac partiami kapuste, podlewajac sosem sojowym. smazyc/dusic do porzadanej miekkosci. my lubimy jedrna. polaczyc z mielonym, podawac ze srubkami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka