Dodaj do ulubionych

Na słodko (już przedświątecznie)

28.03.15, 23:03
Dobra, zaczynam planować. Przypadła mi w udziale działka cukiernicza. Babka- bo wszyscy lubią, sernik- bo dzieci lubią (no i co, że mało wielkanocny). I tyle sad Nic mi nie przychodzi do głowy. Z pewnością nie mazurek, bo u mnie w rodzinie nikt go nie je. Dziewczątka, podrzućcie coś, proszę, ja jakaś jałowa w pomysłach się zrobiłam.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • czarna_kita Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:36
      Jak to sernik mało wielkanocny? Sernik pasuje do wszystkiego tongue_out Co roku robie czarno- biały plus babkę makową. To jest standard. Bez tego nie ma świąt.
      • purchawkapuknieta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:07
        Ja też robię czarno-biały (przepis jeszcze mojej mamy). Na każdą okazję. Ale, kurka, mi się sernik bardziej z Bozym Narodzeniem kojarzy.
    • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:40
      Pascha smile
      • memphis90 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 10:39
        Jadłam raz paschę podaną jak lody- w schłodzonych kulkach. Smakowało jak lody sernikowe, mniam! U mnie w domu nie jada się paschy, ale wersja lodowa strasznie mnie kusi...
        • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:49
          Jedyną wadą paschy jest dość trudne wykonanie wink ale warto, smak niepowtarzalny, w necie dziesiątki przepisów smile
      • purchawkapuknieta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:08
        moja bratowa robi. To jedyna słodycz, która jej wychodzi. ale generalnie gotuje b. dobrze.
    • capa_negra Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:43
      2 babki żeby było świątecznie, sernik i placek orzechowy z masą kawową bo wszyscy lubią
      • andaba Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 15:22
        Placek orzechowy z masą kawową mnie zainteresował, możesz przyblizyć? nawet bez dokładnego przepisu, bo ja i tak wolę improwizować smile
        • capa_negra Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:10
          Piekę trzy blaty orzechowe:np.: 1.orzechy mielone + łyżka kakao,2. orzechy mielone + łyżka kawy, orzechy krojone ( każdy wygląda i smakuje inaczej) - czasami któryś blat piekę migdałowy
          Do tego masa z jaj ubijanych na parze, z mocnym naparem z kawy mielonej i sporą ilością alkoholu i w masie i do nasączenia ciasta.
          • alexa0000 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 21:08
            Brzmi zaje@#ście, podasz szczegóły? Chociaz blaty.
            • capa_negra Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 21:47
              Blaty:
              5 jajek, 5 łyżek cukru, 10 dag orzechów zmielonych, 2 łyżki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
              i tak 3 x tyle że dodajesz łyżkę kakao, czy łyżkę kawy, lub dajesz orzechy siekane, albo migdały
              Dalej tradycyjnie :- białka ubić z cukrem.... i upiec jak biszkopt
              Masa
              8 jajek, 25 dag cukru, 2,5 kostki masła, mocny napar z kawy
              Całe jaja z cukrem ubijamy na parze, łączymy z utartym masłem, na końcu kawa i alkohol.
              Dodaje sporo alkoholu i do masy i do nasączenia ciasta wink
              • alexa0000 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 30.03.15, 19:21
                Dzieki. W mojej rodzinie uznanie zdobywają tylko takie z duza iloscia alkoholu, Twoje wpisuje sie idealnie. Mercismile
    • kota_marcowa Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:57
      Rób ciasta sprawdzone, które wszyscy lubią.
    • lati7 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 28.03.15, 23:57
      U mnie sernik , babka cytrynowa i takie cudo: weselnybox.pl/13248,ciasto-alpejskie-mleczko-
    • mamaa3d Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 00:02
      U mnie taka pyszność kobieceinspiracje.pl/17362,pieczony-sernik-tiramisu.html tylko dodaję mniej kawy co w przepisie bo za mocno gorycz wychodzi.
      • mamaa3d Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 00:03
        I jeszcze to moje ulubione zjemto.pl/sernik-latte-macchiato/
    • eliszka25 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 06:12
      hehe z tym mazurkiem, to jak bym mojego meza slyszala. tez twierdzil, ze mazurkow nie lubi, a jak na pierwsze nasze swieta we dwojke zrobilam mazurek orzechowy, to zjadl pol blachy tongue_out. mazurkow jest tyle rodzajow, ze stwierdzenie "mazurka nikt nie lubi" jest dla mnie co najmniej dziwne. ja bede miala tradycyjnie dla nas mazurek orzechowy, bo to jest nasz ulubiony i nie ma przy nim specjalnie duzo roboty. no i jest bez zadnego kremu, wiec moze dluzej postac bez lodowki (nie zmiesci mi sie). zastanawiam sie, czy zrobic jeszcze jakies ciasto, bo bedziemy tylko w 6 osob, z czego jedna to diabetyk, wiec zje symbolicznie, a my z mezem nie chcemy sie zbytnio slodkim objadac. moze jeszcze drozdzowego baranka albo drozdzowe zajaczki upieke.
      • aknaszilak Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 10:36
        A, bo wszyscy ,myślą, że mazurek to takie ochydztwo sklepowe z grubym lukrem i marną marmoladą.

        U nas rządzi mazurek czekoladowy, duża blacha ma szanse przetrwania do połowy poniedziałku.
        • memphis90 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 10:40
          Daj przepis, co? Bo rzeczywiście- dla mnie mazurek to niejadalne suche ciasto polane twardym lukrem...
          • aknaszilak Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 23:30
            Ok, ale uprzedzam, że u nas w domu jest mazurek taki pokomunistycznysmile

            Spód - ciasto półkruche, najważniejsze, żeby było w nim sporo skórki z cytryny. ( tak pi razy oko 1/2 kg mąki, kostka zimnego masła, 1 i 1/2 jaja, łyzka kwaśnej śmietany, niecała szklanka ziarnistego cukru i skórka z całej cytryny)
            Piekę cieniutki spód, z takim wałkiem dookoła.
            Potem smaruję kwaśnymi powidłami śliwkowymi ( w tym roku chcę spróbować z gorzką marmoladą).

            Potem robię czekoladowa maźsmile
            Czyli:
            1 kostkę masła, 0,5 szk wody, niepełną szk cukru, cukier wanilinowy i 3 łyżki kakao czarnego zagotowuję jak na polewę, jak pacniesz na blat to kropla nie może się rozlać.
            Potem studzę ciut i wrzucam mleko w proszku (NIEGRANULOWANE) ile wejdzie, ciut spirytusu i lu na te blaty - my lubimy dużo, ale jak wolisz mniej słodko to zrób warstwę poniżej 1cm. Tylko musisz się sprężać, raźno mieszać, bo lubi się warzyć.
            Potem na to - sparzone migdaly, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową i robię wzorki.

            Słodko jest, ale nie cukrowo-lukrowo. Kiedys próbowałam zrobić prawdziwy kajmak, ale się bezczelnie scukrzył, a ten z puszki ciągnie puszką. Możesz np zmniejszyć cukier w kruchym, bo w masie się nie da. No i kroi się na kawałki ok 2x2, bo to jednak takie "pralinowe", słodkie ciasto.
      • kolia300 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 11:28
        do Eliszka 25-możesz podać przepis na mazurka orzechowego bez pieczenia?
        • eliszka25 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 22:46
          ten mazurek nie jest bezpieczenia. napisalam tylko, ze nie ma przy nim duzo roboty, ale upiec go trzeba. on jest bez zadnego kremu. caly mazurek sie piecze, razem z masa. po wyjeciu z pieca juz nic nie trzeba dekorowac itd.
      • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:58
        Jak robisz te mazurki? Czekoladowy, orzechowy- sa na kruchym spodzie?
      • purchawkapuknieta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:09
        Żona mojego szefa robiła pyszny mazurek, ale nikomu nie zdradziła receptury sad
    • feniks_z_popiolu Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 06:23
      Ostatnio jałowasmile jestem nie tylko w pomysłach ale i w robocie. Robię keks rozpuszczając masło i do tego dosypuję/ dolewam pozostałe składniki. Keks lepszy jak chwilę po leży więc robię w tygodniu.
    • dzika41 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 07:24

      U mnie nietypowo w tym roku:
      - sernik na zimno czarną porzeczką
      - zamiast babki "cytrynowe ciasto śniadaniowe z Waldorf-Astoria"
      - na Lany Poniedziałek tort karmelowo-czekoladowy z gruszkami na 2 urodziny syna
      - i chcę się pobawić jeszcze i zamierzam zrobić jakieś praliny z MW
      • a.va Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:00
        To ciasto cytrynowe jest pyszne, parę razy je robiłam, dzięki, że o nim przypomniałaś, też pewnie zrobię.
        • dzika41 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:41

          Nie ma za co 😃
      • zwariowana_wariatka Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:53
        proszę ślicznie o przepis na to cytrynowe śniadaniowe smile
        • dzika41 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:20
          Proszę

          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51872751,51872751,0,2.html?v=2
          Ciacho wychodzi również w foremkach muffinkowych lub w małych babeczkach.
          Na Wielkanoc piekę je w formie na babkę z kominem.
    • solejrolia Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 09:15
      Mylisz się- sernik to ciasto bardzo wielkanocne!

      U nas będzie babka, sernik i babeczki kruche z bita śmietaną.
      A dla dorosłych ajerkoniak -nie ciasto, ale skoro pytasz co na słodko, to piszę wink
    • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 11:23
      murzynek-zawsze się udaje
      z dodatkiem wiśni będzie wysmienity
      polany czekoladą posypany wiórkami okosowymi lum płatkami migdałów będzie świąteczny....smile
      • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:50
        Ale murzynek jest ciastem codziennym, a nie swiatecznym.Taki sobie prosty zapychacz.
        Ja mam problem z wielkanocnymi slodkosciami, bo za sernikami nie przepadam(jesli juz robie, to nie klasyczne tylko np. na spodzie brownie z owocowa fruzelina albo karmelem).Mazurki z reguły sa na ciescie kruchym,mocno słodkie,zjem kawalątek,a reszte na siłę.Z babek marzy mi się ponczowa,szukalam jakichs sprawdzonych przepisów i ciezko z tym, ale moze sie skusze i w koncu upieke.
        • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:05
          a kto tak zadecydował????
          dla mnie może być świątecznym, na co dzien mało piekę i niekoniecznie murzynek to jest..
          a babka to świąteczna niby??? najprostsze i jak najbardziej codzienna....big_grin
          • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:00
            Piecz sobie co chcesz, mozesz nawet herbatniki podac, jednakze nie zmienisz faktu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste.
            Co do babek- to juz zalezy co masz na mysli, bo ponczowa czy muslinowa to babki wymagajace pracy, super skladnikow- tylko wtedy sie udadza.Ale efekt wart zachodu.
            • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:11
              lola211 napisała:

              > Piecz sobie co chcesz, mozesz nawet herbatniki podac, jednakze nie zmienisz fak
              > tu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste.
              bo co??? bo Ty tak uważasz????
              > Co do babek- to juz zalezy co masz na mysli, bo ponczowa czy muslinowa to babki
              > wymagajace pracy, super skladnikow- tylko wtedy sie udadza.Ale efekt wart zach
              > odu.
              to samo z murzynkiem
              bardziej świąteczne niż babka....
              murzynka polewasz czekoladą, dodajesz wiśnie, posypujesz migdałami, efekt powalający i wart zachodu....
              a dyskusja taka sama jak ważność świąt Wielkanocnych czy Bożonarodzeniowych...
              • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:20
                Nawet o to się potraficie tutaj kłócić? Czy jakieś ciasto jest "świąteczne"? O matko z córką i wszyscy prelegenci.
                • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:30
                  a kto się kłóci???
                  ja tylko bronię swojego (nie)codziennego murzynka...suspicious
                  • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:34
                    Ja się nie dziwię, że bronisz, tylko po co takie udowadnianie na siłę jednej z drugą. Ona niech sobie zrobi piętnaście tortów ananasowych, a Ty zrób swojego murzynka i wszyscy będą szczęśliwi.
                    Każda z Was ma prawo do swojego poglądu smile
                    • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 15:01
                      kill.emall napisał(a):


                      > Każda z Was ma prawo do swojego poglądu smile
                      zgadza się, tylko zauważ, że ja nikomu nie wytykam, że piecze "tylko codzienną" babkę na święta....
                      i skoro zwykła zmodyfikowana babka może uchodzić za świąteczną to dlaczego tak potraktowany murzynek już nie..?? suspicious
                      • kill.emall Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 15:17
                        Dla mnie jak najbardziej może i dyskutowanie o tym jest bez sensu smile Co, komisja jakaś chodzi po domach i sprawdza ludziom stopień świąteczności potraw? big_grin
                        PS. dla mnie każde ciasto jest świąteczne - nie mam piekarnika, ciasta na zimno robię rzadko, więc jak u kogoś jest jakiekolwiek ciasto domowe, to już jest dla mnie rarytas big_grin
              • zwariowana_wariatka Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:57
                murzynek na świątecznym stole? parówki zawinięte w ciasto francuskie tez podajesz? to ten sam rodzaj wykwintności big_grin
                • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 17:11
                  a możesz mi wyjaśnić czym różni się babka na stole świątecznym od murzynka??? bo o tym ta dyskusja..
                  parówek w cieście nie jadam....
                  • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:24
                    Po pierwsze- tradycja.Baby wielkanocne króluja na stolach od dziesiątek lat, a tenze murzynek z kakao tak sie ma do tradycji jak pięść do nosa.Po drugie baba z 18 zóltek przy murzynku, którego mozna widelcem roztrzepac to jak merc przy małym fiacie.
                    Baby drozdzowe nie sa codzinnoscia, zas murzynek w wiekszosci domów rzadzi jako ciasto proste co to wszyscy lubia.
                    Rozumiem, ze lubisz tego murzynka, ale nie nadawaj mu tresci jakiej nie posiada, po prostu.
                    • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:27
                      nie nadaję mu żadnej treści napisałam tylko propozycję i być może upiekę za to Ty go umniejszyłaś do byle czego a jest porównywalny do babki niestety.....
                      • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 23:15
                        Ambicjonalnie podeszlas do tematu.Murzynek NIE JESTswiatecznym ciastem i tyle.
                        Ja uwielbiam tiramisu,ale nie bede go promowac w watku o slodyczach wielkanocnych, bo to nie ta okazja po prostu.
            • mandolinka.bramborova Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:20
              "jednakze nie zmienisz faktu, ze jest to ciasto zwykle, codzienne, proste."

              bawią mnie takie stwierdzenia smile jajko na twardo czy szynka to też żaden delikates w dzisiejszych czasach, a jakoś królują na wielkanocnych stołach.
              no ale skoro ktoś musi się koniecznie popisać przed rodzinką, to rzeczywiście, murzynkiem, nawet najsmaczniejszym i najładniej przybranym, wzgardzi...
              • lola211 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:25
                Dobre jajko i dobra szynka to obecnie rarytas, na swieta piecze sie miesa, czego na co dzien w wiekszosci domów nie robi.
                Bo ma byc swiatecznie.A nie jak na co dzień.
    • moni_kaw Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 12:54
      to chyba zależy od zwyczajów w danej rodzinie; u nas nie ma żadnej uroczystości bez szarlotkismile i na ogół jest jakiś tort - ale nie taki zwykły urodzinowy - ale coś typu - czarny las czy sachera;
    • aagnes Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:00
      Robie mazurek śmietankowo kokosowy z konfiturą malinową, pierwszy raz - podoba mi sie zestaw smaków, mam nadzieje, ze bedzie dobry.
      Po za tym mam zamowienie na klasyczny pieczony sernik z sera bialego, mnóstwa jajek - szukam przepisu - to co kiedys bylo normalnym wypiekiem teraz jest jakas awangardą.
      Babke bym zrobila - moze cytrynową? macie jakie sprawdzony przepis?
      • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:24
        mam w doku książkę-Dobra Kuchnia i tam jest przepis na sernik z kg sera i 6-7 jaj mogę fotkę zrobić przepisu, pamiętam w domu zawsze go robiłam, bardzo dobry był, bez konserwantów wink
        teraz jakoś nie mogę się zmobilizować, żeby go upiec.
        • aagnes Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:37
          6-7 jaj to cieniutki ten sernik smile
          pamietam z dawnych lat jak ucieralo sie co najmniej 1,5 kg sera bialego z koglem moglem z co najmniej 10 jaj - cieżkie, wilgotne, slodkie ciasto - doskonałe!
          • beata985 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:43
            no jak będę chciała zrobić z 1,5 kg sera to i jaj będzie 10..
            przepis jest na 1 kg sera.
    • millitta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 13:17
      Spróbuj przygotować domowy mazurek. smile Dużo osób uważa, że mazurek to takie sklepowe twarde ciasto z toną cukru i niejadalnych ozdób. A tymczasem domowy mazurek jest super, kruchutki spód na to lukier lub czekolada i fajne dodatki. To tak jakby powiedzieć, że się kruchych ciasteczek nie lubi. wink No i sernik akurat jest bardzo wielkanocny.
      Ja jeszcze będę robić kruche ciasteczka w kształcie jajek kolorowo lukrowane i nakrapiane czekoladą(niedawny przepis na Moich Wypiekach), babeczki bazyliowe(bo są wiosenne, zielone i ciekawe).
      Fajnie może pasować też tarta cytrynowa, jakieś babeczki wielkanocne(np. z ajerkoniakiem z dekoracją w kształcie jajka, czy z wiosenną dekoracją), jeśli będziecie przygotowywać coś z dziećmi to na MW jest przepis na popsy(kurczaczkowe i kogucikowe). U nas mama też zawsze piecze keks ale nie jest to chyba tradycyjnie wielkanocne ciasto. smile Mnie jeszcze fajnie pasuje pavlova bo jest lekka i można ją zrobić z owocowymi różnymi dodatkami, ja ostatnio robiłam z limonkowo-bazyliową i była super. smile
      • mandolinka.bramborova Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:34
        ja ostatnio robiłam z limonkowo-baz
        > yliową i była super. smile

        wow! połączenie słodkiej bezy z orzeźwiającą limonką i bazylią musiało być przepyszne! idę szukać przepisu smile
        • millitta Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:57
          Dokładnie tak było. smile A przepis pochodzi z książki ostatniej zwyciężczyni Masterchefa. smile
    • mandolinka.bramborova Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:32
      Ja piekę babkę cytrynową, mazurka - zaszaleję, bo jeśli uda mi się znaleźć konfiturę z płatków róży, to zrobię różanego (kruchy spód + masa z konfitury różanej z mascarpone, w zasadzie mogłaby to być tarta, a nie mazurek). Sernik zaklepała moja siostra, a szkoda, bo lubię piec serniki. I jako ostatnia słodkość - muffinki w mikroforemkach - zastanawiałam się nad kruchymi babeczkami z nadzieniem, makaronikami (bo mogłabym się pobawić w kolorysmile) i małymi ptysiami, ale mama wybrała muffinki.
      Jeśli nie lubisz mazurków, poszukaj przepisów na tarty - też są na ogół na kruchym cieście, ale nadzienie to niekoniecznie bardzo słodki krem. Ja kiedyś piekłam na święta tartę cytrynową, przepis chyba z Moich Wypieków.

      Inny pomysł - ostatnio jadłam ciasto japońskie. Jest z makiem, więc bardziej nadaje się na Boże Narodzenie niż Wielkanoc, ale jest tak pyszne, że by mi to w ogóle nie przeszkadzało smile Plus - nie ma masy, więc może postać na stole na paterze.
      • marzeka1 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 14:34
        Upiekę sernik i tyle, za to moja szwagierka , która spędzi u nas dzień- drugie ciasto. Nie piekę więcej, bo nie lubię takiego nadmiaru jedzeniowego, który potem zostaje.
    • zwariowana_wariatka Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:56
      jak można nie jeść mazurków?! chyba nikt u was zrobić mazurka po prostu nie potrafi tongue_out
      • marzeka1 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:11
        Ja nie potrafię, naprawdę nie ma talentu do pieczenia ciast, wychodzą mi takie łatwe i proste.
    • misterni Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 16:59
      Robię w tym roku:
      mazurek krówkowy z orzechami i czekoladą
      cycki murzynki
      sernik z oreo
      muffinki kokosowe z rafaello
      szarlotkę
      babkę drożdżową
      • marzeka1 Re: Na słodko (już przedświątecznie) 29.03.15, 19:20
        A mogę zapytać, ILE osób będziesz miała na święta, że taki ogrom ciast?
        • misterni Re: Na słodko (już przedświątecznie) 30.03.15, 11:57
          Ogrom? U nas standard - nic się nie marnuje, wszyscy wcinają aż miło smile. Jedno czy dwa ciasta to ja piekę na weekend wink
          Inna sprawa, że w święta mam powiększony skład do konsumpcji, a i zaopatruje w prowiant dwie samotne sąsiadki smile
    • purchawkapuknieta Dzięki dziewczyny 29.03.15, 19:14
      Nie ma rady widzę, trza iść na durszlak i zawalczyć z mazurkiem big_grin
      • agni71 Re: Dzięki dziewczyny 29.03.15, 23:27
        Mazurki sa fajne równiez dlatego, że ładnie aktywizują kuchennie dzieci. Ja nie robię artystycznych mazurków, za to dzieci mają radochę, dekorując je. W tym roku zrobię jeden - prawdopodobnie porzeczkowo-kajmakowy (lubimy połączenie kajmaku z dżemem z czarnej porzeczki).

        Poza tym, mąz zrobi sernik, a ja jeszcze babke czekoladową z mojewypieki - jest wilgotna, pyszna i długo świeża, tylko do środka juz nie wrzucam kawałków czekolady, wystarcza nam polewa.

        Zazwyczaj mąz piekł babki drożdżowe, ale one jednak szybko czerstwieją.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka