Dodaj do ulubionych

Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i jak?

12.09.15, 15:54
Mam 3 niewielkie. Dawno temu i niepeawda jadłam to cudo u teściowej. Pieruńsko gorzkie było.
Pomimo tego skusiłam się - tak cudnie wygladały na półce w sklepie smile
Tylko co z niego przyrzadzić. I jak? Poradzicie, dobre kobiety? smile
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:01
      żeby nie było gorzkie trzeba posolić z dwóch stron (sporo) i zostawić na jakiś czas aby się "spociło", potem opłukać i wysuszyć np w ręczniku papierowym
      najprostszy przepis, pokroić w krążki, tak samo dojrzałe pomidory, przełożyć z mozarellą zalać pulą pomidorową z słodką śmietanką i zapiec w piekarniku,
      jako dodatek do wszystkiego
      • ib_k Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:04
        pulpą pomidorową miało być

        albo tagiatelle alla norma
        cooking.nytimes.com/recipes/1014832-pasta-alla-norma
    • klubgogo Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:02
      Kroję w cienkie plastry po długości, solę i odkładam na 30 minut. Następnie wycieram ręcznikami papierowymi, podsmażam na oliwie, jak wystygną zawijam roladki z farszem z serka śmietankowego puszystego z dużą ilością pieprzu i czosnku.
    • eliszka25 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:07
      przed zrobieniem z baklazanem czegokolwiek, trzeba go pokroic w plastry, posypac sola i zostawic na jakies 10-15 minut, zeby puscil sok. tez sok zbierasz recznikiem papierowym i dopiero wtedy zabierasz sie do obrobki wlasciwiej. z tym sokiem wychodzi wlasnie ta goryczka, ktora czulas poprzednim razem. widocznie tesciowa nie solila baklazanow przed przygotowaniem.

      na szybko, to ja najbardziej lubie pokroic w ok. 0.5 -cm plastry, posypac ziolami prowansalskimi, skropic oliwa i usmazyc na patelni grillowej. na koniec przyprawic sola i pieprzem do smaku. pycha. oczywiscie przed przyprawianiem i smazeniem operacja z sola.

      inne szybkie danie robie takie: baklazana pokroic w ok. 1-cm plastry wzdluz, posolic i zostawic az pusci sok. wytrzec do sucha i obsmazyc lekko z obu stron na oliwie. ukladac na wylozona papierem blache, posmarowac wycisnietym czosnkiem, na to plastry pomidora, sol i pieprz, na sam wierzch plasterki sera. wstawic do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut i tez wychodzi pycha.

      poza tym lubie baklazana dodac do leczo czy innych jednogarnkowcow wielowarzywnych, no i oczywiscie od czasu do czasu zrobie musake. jak mnie najdzie wena (ale rzadko mnie nachodzi, bo kupe z tym roboty), to robie tez baklazany nadziewane. tez pyszne, ale trzeba sie nastac w kuchni.
      • iskierka3 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:20
        Podobno z tych obecnych odmianam juz nie trzeba solic. Tak slyszalam. Ja nie sole i nie sa gorzkie. Mozna tez zrobic faszerowane. Ja lubie zwykle plastry z patelni, tylko ostroznie z tluszczem bo wszystko wchlona.
      • yenna_m Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 16:39
        Zrobiłam w ziołach prowansalskich.
        Czaaaad! smile
        Mam zamiar skorzystać z innych propozycji, bo zakochałam się w tym warzywie smile
        Wiedziałam, że można na Was liczyćsmile Ematka jak zwykle - wsztstkowiedząca i niezawodna kiss
    • agnzimka Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:38
      na grilla shabbyeat.pl/roladki-z-baklazana/
      można w całości upiec w piekarniku, wydrążyć środek i zrobić pastę do chleba
    • yaga7 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 18:35
      Robiłam ostatnio, nie soliłam w ogóle, nie były gorzkie.

      Przysmażam czosnek, cebulę, przyprawy, potem wrzucam pokrojone w kostkę bakłażany, cukinię, paprykę, smażę, potem wrzucam pomidory świeże bądź z puszki, smażę/duszę przez jakąś chwilę, potem jem z ryżem, ciecierzycą albo makaronem smile
    • minor.revisions Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 19:09
      niewielkie (młode) nie są gorzkie. Większe to tak, jak ci tu piszą, zasolić, odczekać i wypłukać.
    • moofka Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:01
      Kawior z bakłażana, to jest pyszne. Na świeżym razowcu bajka smile
      www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/2335/doradca-smaku-ii-odc.-57-kawior-z-baklazana.html
    • klamkas Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:09
      Ja odkryłam niedawno faszerowane: kroisz wzdłuż na pół, nacinasz od strony miąższu, pieczesz w piekarniku przez 15-20min. Wyciągasz, wydrążasz miąższ, kroisz, mieszasz z fetą i suszonymi pomidorami, ulubionymi ziołami (u mnie obowiązkowo musi być też czosnek) i na kolejne 10-15 min dajesz do piekarnika. Pycha!

      Albo klasycznie - zgrillowane plastry bakłażana marynuję w oliwie czosnkiem i chilli i po jakimś czasie zawijam w nie serek, serek (albo sam, albo z oliwkami/pomidorami suszonymi, papryką).

      Albo mussaka (dawno nie robiłam, chyba się zmuszęsmile). Albo prosto ratatuj, może być w formie zapiekanki.
    • kura17 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:09
      baklazan lubi pomidory i czosnek.
      pokroic w kosteczke i usmazyc na patelni z pokrojonymi pomidorami i podsmazonym najpierw czosnkiem smile
      do tego bagietka... mmm... rozmarzylam sie...
    • lola211 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:12
      Musaka.
    • thank_you Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:18
      Roladki z orzechami włoskimi i granatem
      Zapiekanka
      Ratatouille
      Baklazana w sosie slodko-kwaśnym
      Baklazan faszerowany
      • najma78 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 11:26
        Jemy baklazany od lat, nigdy nie spotkalam gorzkich, niezaleznie od ich rozmiaru. Baklazany bardzo lubimy, uzywamy ich do zup, grillowane, zapiekane, smazone, z dodatkiem innych warzyw, faszerowane itp. Przepisow jest mnostwo. Maz przywiozl wczoraj z dzialki dorodne baklazany, dzis na lunch beda hamburgery czyli bulka ciabbata, posmarowana hummusem z grillowana papryka, plasterem podsmazonego halloumi, plastrem podsmazonego na oliwie baklazana i relish z cebuli, pasty harrisa i grillowanej papryki...jest pyszne ale kaloryczne. Raz na jakis czas mozna
      • thank_you Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 15:42
        Przez ten wątek śniły mi się dzisiaj moje roladki z bakłażana. 😉
    • ardzuna Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 11:38
      Co zrobić? Tartę z bakłażanem ugotuj.to/ugotuj/163558071/tarta+z+baklazanem/p/
      Niebo w gębie.
    • berdebul Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 14:49
      Nakłuj, owiń folią aluminiową i piecz do miękkości. Kiedy bakłażany się pieką obierasz czosnek, szkliwo, dorzucasz pokrojone pomidory (albo przecier), do tego pokrojony bakłażan (upieczony), mieszasz razem i powstaje niebo. Nadziewam tym naleśniki, tartę, lub mieszam z makaronem. Gorzkie nigdy nie były.
    • smisto Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 19:38
      ja polecam ten przepis
      www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazan-faszerowany-kasza-peczak

      tylko na 5 minut przed końcem pieczenia koniecznie trzeba na wierzch ułożyć porwaną mozarellę. Pycha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka