yenna_m 12.09.15, 15:54 Mam 3 niewielkie. Dawno temu i niepeawda jadłam to cudo u teściowej. Pieruńsko gorzkie było. Pomimo tego skusiłam się - tak cudnie wygladały na półce w sklepie Tylko co z niego przyrzadzić. I jak? Poradzicie, dobre kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ib_k Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:01 żeby nie było gorzkie trzeba posolić z dwóch stron (sporo) i zostawić na jakiś czas aby się "spociło", potem opłukać i wysuszyć np w ręczniku papierowym najprostszy przepis, pokroić w krążki, tak samo dojrzałe pomidory, przełożyć z mozarellą zalać pulą pomidorową z słodką śmietanką i zapiec w piekarniku, jako dodatek do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:04 pulpą pomidorową miało być albo tagiatelle alla norma cooking.nytimes.com/recipes/1014832-pasta-alla-norma Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:02 Kroję w cienkie plastry po długości, solę i odkładam na 30 minut. Następnie wycieram ręcznikami papierowymi, podsmażam na oliwie, jak wystygną zawijam roladki z farszem z serka śmietankowego puszystego z dużą ilością pieprzu i czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:07 przed zrobieniem z baklazanem czegokolwiek, trzeba go pokroic w plastry, posypac sola i zostawic na jakies 10-15 minut, zeby puscil sok. tez sok zbierasz recznikiem papierowym i dopiero wtedy zabierasz sie do obrobki wlasciwiej. z tym sokiem wychodzi wlasnie ta goryczka, ktora czulas poprzednim razem. widocznie tesciowa nie solila baklazanow przed przygotowaniem. na szybko, to ja najbardziej lubie pokroic w ok. 0.5 -cm plastry, posypac ziolami prowansalskimi, skropic oliwa i usmazyc na patelni grillowej. na koniec przyprawic sola i pieprzem do smaku. pycha. oczywiscie przed przyprawianiem i smazeniem operacja z sola. inne szybkie danie robie takie: baklazana pokroic w ok. 1-cm plastry wzdluz, posolic i zostawic az pusci sok. wytrzec do sucha i obsmazyc lekko z obu stron na oliwie. ukladac na wylozona papierem blache, posmarowac wycisnietym czosnkiem, na to plastry pomidora, sol i pieprz, na sam wierzch plasterki sera. wstawic do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10 minut i tez wychodzi pycha. poza tym lubie baklazana dodac do leczo czy innych jednogarnkowcow wielowarzywnych, no i oczywiscie od czasu do czasu zrobie musake. jak mnie najdzie wena (ale rzadko mnie nachodzi, bo kupe z tym roboty), to robie tez baklazany nadziewane. tez pyszne, ale trzeba sie nastac w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:20 Podobno z tych obecnych odmianam juz nie trzeba solic. Tak slyszalam. Ja nie sole i nie sa gorzkie. Mozna tez zrobic faszerowane. Ja lubie zwykle plastry z patelni, tylko ostroznie z tluszczem bo wszystko wchlona. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 16:39 Zrobiłam w ziołach prowansalskich. Czaaaad! Mam zamiar skorzystać z innych propozycji, bo zakochałam się w tym warzywie Wiedziałam, że można na Was liczyć Ematka jak zwykle - wsztstkowiedząca i niezawodna Odpowiedz Link Zgłoś
agnzimka Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 16:38 na grilla shabbyeat.pl/roladki-z-baklazana/ można w całości upiec w piekarniku, wydrążyć środek i zrobić pastę do chleba Odpowiedz Link Zgłoś
yaga7 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 18:35 Robiłam ostatnio, nie soliłam w ogóle, nie były gorzkie. Przysmażam czosnek, cebulę, przyprawy, potem wrzucam pokrojone w kostkę bakłażany, cukinię, paprykę, smażę, potem wrzucam pomidory świeże bądź z puszki, smażę/duszę przez jakąś chwilę, potem jem z ryżem, ciecierzycą albo makaronem Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 19:09 niewielkie (młode) nie są gorzkie. Większe to tak, jak ci tu piszą, zasolić, odczekać i wypłukać. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:01 Kawior z bakłażana, to jest pyszne. Na świeżym razowcu bajka www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/2335/doradca-smaku-ii-odc.-57-kawior-z-baklazana.html Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:09 Ja odkryłam niedawno faszerowane: kroisz wzdłuż na pół, nacinasz od strony miąższu, pieczesz w piekarniku przez 15-20min. Wyciągasz, wydrążasz miąższ, kroisz, mieszasz z fetą i suszonymi pomidorami, ulubionymi ziołami (u mnie obowiązkowo musi być też czosnek) i na kolejne 10-15 min dajesz do piekarnika. Pycha! Albo klasycznie - zgrillowane plastry bakłażana marynuję w oliwie czosnkiem i chilli i po jakimś czasie zawijam w nie serek, serek (albo sam, albo z oliwkami/pomidorami suszonymi, papryką). Albo mussaka (dawno nie robiłam, chyba się zmuszę). Albo prosto ratatuj, może być w formie zapiekanki. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:09 baklazan lubi pomidory i czosnek. pokroic w kosteczke i usmazyc na patelni z pokrojonymi pomidorami i podsmazonym najpierw czosnkiem do tego bagietka... mmm... rozmarzylam sie... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:12 Musaka. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 12.09.15, 21:18 Roladki z orzechami włoskimi i granatem Zapiekanka Ratatouille Baklazana w sosie slodko-kwaśnym Baklazan faszerowany Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 11:26 Jemy baklazany od lat, nigdy nie spotkalam gorzkich, niezaleznie od ich rozmiaru. Baklazany bardzo lubimy, uzywamy ich do zup, grillowane, zapiekane, smazone, z dodatkiem innych warzyw, faszerowane itp. Przepisow jest mnostwo. Maz przywiozl wczoraj z dzialki dorodne baklazany, dzis na lunch beda hamburgery czyli bulka ciabbata, posmarowana hummusem z grillowana papryka, plasterem podsmazonego halloumi, plastrem podsmazonego na oliwie baklazana i relish z cebuli, pasty harrisa i grillowanej papryki...jest pyszne ale kaloryczne. Raz na jakis czas mozna Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 15:42 Przez ten wątek śniły mi się dzisiaj moje roladki z bakłażana. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 11:38 Co zrobić? Tartę z bakłażanem ugotuj.to/ugotuj/163558071/tarta+z+baklazanem/p/ Niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 14:49 Nakłuj, owiń folią aluminiową i piecz do miękkości. Kiedy bakłażany się pieką obierasz czosnek, szkliwo, dorzucasz pokrojone pomidory (albo przecier), do tego pokrojony bakłażan (upieczony), mieszasz razem i powstaje niebo. Nadziewam tym naleśniki, tartę, lub mieszam z makaronem. Gorzkie nigdy nie były. Odpowiedz Link Zgłoś
smisto Re: Z cyklu: Ematka wie wszystko. Bakłażan - co i 13.09.15, 19:38 ja polecam ten przepis www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazan-faszerowany-kasza-peczak tylko na 5 minut przed końcem pieczenia koniecznie trzeba na wierzch ułożyć porwaną mozarellę. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś