Dodaj do ulubionych

sernik z piernikami

22.12.15, 10:21
Jestem dość słabą piekarką, jeśli idzie o robienie serników. Od lat szukam prostego i niezawodnego przepisu, ale wychodzą mi takie średnio dobre. I właśnie znalazłam przepis na sernik z piernikami, który wygląda na w miarę prosty i dobry. Robiła któraś taki wynalazek? Jak smakuje i czy naprawdę jest łatwy do zrobienia, bez jakiegoś dużego nakładu pracy?
Obserwuj wątek
      • wilowka Re: sernik z piernikami 22.12.15, 10:58
        Wygląda ok. Z pianą nie miksuj tylko delikatnie na koniec wmieszaj ja łyżką. Sera użyj z Wielunia w wiaderku lub kubeczkach - gwarancja powodzenia smile I ja bym piekła w 160 jakieś 1,5 godziny.Potem na 40 minut zostawiam w uchylonym i dopiero wyciągam.
        • troompka Re: sernik z piernikami 22.12.15, 12:09
          a ja bym zrobila jednak tradycyjny. Robilam niedawno sernik-wynalazek, taki sam tylko z delicjami w srodku i wcale nie byl rewelacyjny-choc wygladał fajnie. kazdy podsumowal, ze owszem dobry, ale niepotrzebnie zaśmieciłam go ciastkami. Jak chcesz urozmaicic, to może bakaliami, brzoskwiniami......
      • goodnightmoon Re: sernik z piernikami 22.12.15, 14:50
        Jezuuu, coz to za wynalazek?

        Ostatnio wyczytalam fajny przepis, wcale nie wychodzi plynny, jest latwy do zrobienia.

        4 jajka
        150 g cukru
        150 g maki
        500 g serka homogenizowanego
        100 g gorzkiej czekolady
        125 g masla
        1 lyzeczka proszku do pieczenia
        1 torebka cukru waniliowego
        Mozna dodac zamrozone wisnie lub jezyny, maliny

        Roztopic w kapieli wodnej maslo i czekolade, przestudzic
        Ubic 2 jajka z 50 g cukru
        Polaczyc mase maslano-czekoladowa, make z proszkiem, cukier waniliowy i jajka - to bedzie ciasto

        Masa serowa - zmiksowac serek, 2 jajka i 100 g cukru

        Wylac do formy (np. tortownica 26 cm) prawie cale ciasto, na to mase serowa, mozna wisnie, z gory pociapac reszte ciasta czekoladowego, ale ciezko sie na serze rozprowadza.

        Piec 40 min w 180°C (piekarnik wczesniej rozgrzany), pozniej zostawic uchylone drzwi do wystygniecia ciasta. Dobre w smaku i szybko sie robi, bez wynalazkow!
    • enatealie Re: sernik z piernikami 22.12.15, 15:23
      Masa do sernika i ta przyprawa do pierniczków według mnie nijak się komponują. Dobrze dziewczyny radzą, zrób normalny sernik, ewentualnie z bakaliami/brzoskwiniami.
      Jak masz w rodzinie kobiety, które pieką dobre serniki, zapytaj jakiego dokładnie sera używają. Podobno tutaj tkwi połowa sukcesu.
    • kochamruskieileniwe Re: sernik z piernikami 22.12.15, 17:18
      wiesz co? jeżeli kiepsko pieczeszesz, to może spróbuj sernik gotowany?
      tylko ser musi byc dobry - typu śmietankowy Bacha
      goyujesz masę serową, wylewasz na biszkopty typu savoiardi, posypujesz na gorąco startą gorzką czekoladą....

      masa jest np na moich wypiekach...
    • lola211 Re: sernik z piernikami 22.12.15, 20:39
      Od czasu do czasu pieke dla rodziny z przepisu na sernik karmelowy z moich wypieków.Robilam go w róznych konfiguracjach i zawsze sie udaje, tam nie ma co sie nie udac.I nawet mnie smakuje, a to oznacza, ze naprawde musi byc smaczny(jako ze ogolnie to serniki sa na szarym koncu mojej wypiekowej listy).
      Najprosciej zrobic bez spodu, tylko sama mase serowa z podwójnej porcji skladnikow, na wierzch swiatecznie fruzeline zurawinowa.
      Ten sernik jest delikatny,jak wierzch popęka to i tak fruzelina wszystko przykryje.Polecam, bo nie majac doswiadczenia w pieczeniu sernikow radze sobie z nim wysmienicie.
    • memphis90 Re: sernik z piernikami 22.12.15, 20:51
      Nie, oj nie. Jakoś odrzuca mnie od ciast, w które wciśnięte są wątpliwej jakości gotowce.
      Ja robię nowojorski z moichwypieków - b. lekki, piankowaty, zawsze się udaje, nie ma opcji, że opadnie, bo on nie rośnie.
      Robiłam też wiedeński w moichwypieków, wyszedł doskonale.
      Ważne, żeby składników na sernik za bardzo nie napowietrzać, bo opadnie. Ale- opadły sernik dalej jest wspaniały.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka