Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć pracę w Anglii?

09.01.16, 16:04
Mój szwagier od jakiegoś czasu nie ma pracy. Zaczynał kilka razy, ale albo mu pieniędzy nie wypłacili, w innym miejscu go oszukali, miała być umowa a nie było nic. Mieszkają w takim miejscu, że za bardzo nie pofika, ściana wschodnia. Wcześniej był przedstawicielem handlowym, kiedyś był także kelnerem, ale to w czasach studenckich, ma jakiś kurs na wózki widłowe. Dobry chłopak, pracowity, pozytywnie nastawiony. Poddałam im pomysł, żeby spróbował za granicą, choćby na kilka miesięcy, żeby sprawdzić czy mu się spodoba. On jest już bardzo rozgoryczony i rozczarowany, oboje z żoną mówią, że gdyby mieli możliwość wyjechać całą rodziną, to chyba by zaryzykowali.
On trochę mówi po angielsku, nawet kiedyś miał rozmowę kwalifikacyjną po angielsku, poradził sobie. On nawet się zapalił do pomysłu, ale nikogo tam nie ma. Poradźcie, drogie emamy, jak szukać pracy z Polski? Czy w wieku 40 lat coś może znaleźć? Jak to zorganizować, żeby go nie oszukali? Jakieś agencje? Oni mają jakieś zapasy finansowe, to nie tak że by pojechał ze stówą w kieszeni. Proszę o jakieś wskazówki.
Obserwuj wątek
    • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:35
      Polecam stronę Poloniusz, jest sporo ogłoszeń po polsku i dla Polaków. Mogą też (on i zona) spróbować z agencjami opiekunek, rekrutuja w Polsce i jedzie się na gotowe. Ja tak zrobilam, jeśli taka praca im pasuje, mogę na priv podać Ci nazwę tej firmy (oszukali mnie tylko troszkę smile ale generalnie to był dobry sposób zahaczenia się w pierwszej pracy za granica). Spytaj czy chcą być opiekunkami smile prawo jazdy mają?
      • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:44
        Dzięki za odpowiedź. Mają prawo jazdy. Opiekun taki do dziecka, czy do starszych? Nie wiem czy im to pasuje, myślę, że tak. Mój szwagier myślał o pracy w jakimś magazynie, fabryce.
        No właśnie chodzi o to, żeby się zahaczyć. Może im się spodoba, może nie, ale warto spróbować zamiast wegetować w Polsce.
        • joa66 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:46
          Oni mają jakieś zapasy finansowe, to nie tak że by pojechał ze stówą w kieszeni.\\To chyba nie tak do końca wegetują smile
          • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:52
            No ale weź i nie miej pracy przez rok. Młody jeszcze facet, w pełni sił. Pracuje tylko żona, ale zarobki tragiczne.
        • szpil1 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:52
          Teraz jest okres martwy gdzieś tak do końca marca, przyjazd "w ciemno" do pracy w fabryce to bardzo ryzykowna sprawa.
        • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:04
          Opiekun osób starszych. Chcą jechać oboje czy jedno tylko?
          Szukajcie pod hasłem domiciliary carer (to taki opiekun dojeżdżajacy, ma do odwiedzenia kilka/naście osób dziennie) lub live-in carer - z zamieszkaniem u podopiecznego, mniej męczące i finansowo troche lepsze, ale to opcja dla jednej osoby.
          Poczytajcie sobie o tym (są opisy po polsku) i daj znać czy potrzebujecie namiarów na firmę.
          • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:06
            Aha, calą rodziną to znaczy z dziećmi? Odradzam przyjazd wszystkich razem, lepiej jak jedzie jedna osoba, robi rozeznanie, przygotowuje grunt i wtedy ściąga resztę.
          • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:10
            Na razie chce jechać tylko on. Ale ona też nie ma specjalnie czego żałować, praca kiepska. Poproszę o namiary na firmę. Dzięki.
            • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:47
              Musisz aktywować profil....
              • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:54
                A, no tak. Już aktywowałam. Dzięki.
                • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 18:45
                  Napisalam.
                  • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 19:25
                    Dziękuję ci bardzo peonka za szczegółowe informacje smile
          • najma78 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:10
            peonka napisała:

> Szukajcie pod hasłem domiciliary carer (to taki opiekun dojeżdżajacy, ma do odw
            > iedzenia kilka/naście osób dziennie) lub live-in carer - z zamieszkaniem u podo
            > piecznego, mniej męczące i finansowo troche lepsze, ale to opcja dla jednej oso
            > by.

Albo mieszkanie we wlasnym zakresie a praca w domach opieki.
            • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:39
              Biorąc pod uwagę, że opiekunka w domu opieki zarabia minimum lub niewiele więcej, jednej osobie moze byc ciężko się utrzymać. Zależy od regionu i cen mieszkań. Ja chciałam się przenieść - absolutnie mi się nie opłacało. W dwie osoby już znacznie łatwiej.
              • najma78 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:50
                peonka napisała:

> Biorąc pod uwagę, że opiekunka w domu opieki zarabia minimum lub niewiele więce
                > j, jednej osobie moze byc ciężko się utrzymać. Zależy od regionu i cen mieszkań
                > . Ja chciałam się przenieść - absolutnie mi się nie opłacało. W dwie osoby już
                > znacznie łatwiej.

Zapewne, ale mozna pracowac overtimes. Oczywiscie ze na poczatku powinien przyjechac sam i wynajac pokoj,pracowac ile sie da (byle nie nadwerezyc zdrowia) i odlozyc jak najwiecej a potem sciagnac zone. Moze juz wtedy ja wkrecic do pracy, bo jesli poznaja sie na nim to i jej bedzie latwiej. Jesli maja dziecko to i da sie zalatwic godziny pracy tak aby sie wymieniali opieka itp. Mysle ze praca opiekuna bylaby najlepsza bo pewna dla kogos kto pracowac chce. Inne to przez ganecje a o moze byc roznie, zwlaszcza dla kogos bez doswiadczenia w pracy w uk. Mam kolezanke, single mum, ona pracuje w domu opieki,na poczatku pracowala noce,ale pozniej poprosila o zmiane na dnie, zgodzili sie, robi tez kursy (na ich koszt). Pracuje dla Bupa. Fakt placa mnw ale ona nadrabia overtimes.
                • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 18:00
                  A te prace w domu opieki, to jest do przeżycia? Bo ja w wyobraźni widzę jakieś straszne sceny, pampersy, niewstające staruszki z odleżynami. I pewnie jest tak, że ten nowy dostaje najgorsze prace wynoszenia nocników. No ale może to wygląda bardziej cywilizowanie, mam nadzieję.
                  Ja osobiście chyba bym się nie nadawała.
                  • najma78 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 18:10
                    tarkawodna napisała:

> A te prace w domu opieki, to jest do przeżycia? Bo ja w wyobraźni widzę jakieś
                    > straszne sceny, pampersy, niewstające staruszki z odleżynami. I pewnie jest tak
                    > , że ten nowy dostaje najgorsze prace wynoszenia nocników. No ale może to wyglą
                    > da bardziej cywilizowanie, mam nadzieję.

Oczywiscie ze za osoby ciezko chore, z roznymi problemami. Kolezanka mowila ze sa rozne areas np w jednej sa osoby niechodzace, w innej z dementia, w jeszcze innej dorosle ale uposledzone lekko itp. Zalezy gdzie sie trafi. A obowiazki jakie sie wykonuje sa zalezne od kwalifikacji czyli od tego jakie ma sie uorawnienia. Mozna sie szkolic i podnosic kwalifikacje. Koleznka w Bupa robi na ich koszt.
                  • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 18:22
                    Praca w domach opieki jest jak najbardziej do przeżycia - niektóre z nich wyglądają jak ekskluzywne hotele. Nie pogardziłabym taką opcją na starość... Odleżynami zajmują się nie opiekunki, a pielęgniarki.
                    Każdy opiekun (dojeżdżający i w domu opieki) ma przydzielonych klientów i zmianę, więc nie unikniesz wynoszenia nocników, ale też nie same nocniki będą, spotkasz też miłe staruszki które będą chciały z Tobą gadać i latem będą czekać z zimną lemoniadą smile
                    Pierwszy z brzegu dom opieki:
                    www.sunrise-care.co.uk/communities/tettenhall/virtual-tour.aspx

Moja praca opiekunki dojeżdzającej polegała (w zależności od stanu osoby) na zmianie pampersa, umyciu lub pomocy w myciu, odgrzaniu posiłku w mikrofali, podaniu lekarstw, przebraniu z piżamy lub w piżamę, zmianie pościeli itp. Nic wymagającego specjalnych umiejętności oprócz empatii i cierpliwosci. Jesli ktoś jest bardzo "brzydliwy", może mieć ciężko, ale generalnie nie jest to bardzo brudna praca. Mialam ze dwa domy, gdzie brzydzilam sie dotknac czegos gołą ręką, ale takie ryzyko pracy z różnymi ludzmi. No i masz rekawiczki smile Szczerze mowiac, bardzo za tą pracą tęsknię, autentycznie wielu tych ludzi lubiłam.
                    Opiekun live-in robi to, co normalnie robi sie w domu, typu gotowanie, odkurzanie, karmienie, pomoc w ubieraniu sie itp. Mozna trafić zle, do domow bardzo brudnych na przyklad, ale tam gdzie pracowalam takie sie podobno nie zdarzaly.

Najma, oczywiście masz rację, ja jednak myślałam o poście startowym - ludzie szukają pracy z Polski. Moim zdaniem łatwiej jest zacząć tam, gdzie masz wszystko załatwione, tzn firma daje Ci mieszkanie (pokoj), znajduje klientów i załatwia formalności - bank, DBS, proof of address. Potem mozna sie wyprowadzać i szukać czegoś lepszego.

Tarkawodna, ważne jest też posiadanie dwóch dokumentów ze zdjęciem, czyli oprócz dowodu trzeba miec paszport. To bardzo przyspiesza zalatwienie DBS czyli zaświadczenie o niekaralności.
                    Zaraz napiszę Ci na priva.
                    • lena99 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 09:29
                      Peonka, napisałam do ciebie na priv, proszę odbierz.
                      • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 23:07
                        Odpisalam. I napisalam, że odpisalam, ale teraz tego nie widzę, dziwne. Nie krzyczcie, jeśli zdublowalam wpis.
                • zemfira_ Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 19:43
                  Chyba "overtime".
    • lianis Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:47
      Mysle ze teraz osoba bez kierunkowego wyksztalcenia bedzie miala ciezko ze znalezieniem pracy, okres poswiateczny gdzies do marca jest bardzo okrojony, pracodawcy raczej nie zatrudniaja nowych i ida na pol gwizdka.
      Dodatkowo papier na wozki widlowe moze nie byc jakkolwiek wziety pod uwage przez tutejszego pracodawce.
      • rosapulchra-0 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 05:55
        To zależy gdzie, ale faktycznie, w większości firm wymagają potwierdzenia kwalifikacji w postaci kursu na wózki w UK.
        Dodam jeszcze, że najlepszym okresem dla niewykwalifikowanych pracowników sezonowych (przez agencje pracy) to okres przedświąteczny i wakacyjny. Potem jest gorzej. No i taką pracę zdecydowanie łatwiej znaleźć będąc na miejscu niż szukając z Polski. Jeszcze dochodzi kwestia formalności - NNI, konto bankowe, telefon, adres i jego potwierdzenie poprzez rachunki imienne (np. za prąd lub gaz czy abonament TV. Większość agencji pracy daje określony czas na ich załatwienie.
    • szpil1 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:51
      Przedstawiciel handlowy, kiedyś kelner, polski kurs na wózki widłowe - będę brutalna, ale to nie jest pracownik, o którego angielscy pracodawcy beda się bili jeśli będzie słał CV z Polski. Pewnie nawet nie będzie za dużo miał ofert jak już będzie na miejscu, bo pracodawcy chętnie patrzą na doświadczenie w pracy w UK. Kurs na wózki z Polski - 99.9% nikogo nie bedzie obchodził. Tu na miejscu jest takich ludzi od metra. Albo zrobić tak jak pisze peonka np. próbować się załapać jako opiekun albo przyjechać w ciemno. Tyle, że aby przyjechać w ciemno trzeba sie naprawdę dobrze przygotować. To już nie są czasy, że nawet bez znajomości języka łatwo było coś znaleźć. W mojej firmie widać to b. dobrze. Jak przyjechałam, 7 lat temu, to brali wszystkich - bez znajomości angielskiego, bez NIN, bez doświadczenia. Po trzech miesiącach od razu dostawało sie stały kontrakt. Teraz, od jakichś 4-3 lat, jest coraz trudniej. Angielski musi być dobry, NIN już wyrobiony. Najpierw umowa na trzy miesiące, potem 50% ludzi słyszy że dla nich pracy nie ma, reszta dostaje umowe na kolejne 2-3 mieśiące, a dopiero potem nieliczni stały kontrakt.
      • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:40
        Ja bym powiedziała inaczej - łatwo dostać dorywcza i słabo płatna pracę. Gorzej z taką, która pozwoli się utrzymać i coś odłożyć, a o to chyba chodzi?
        • szpil1 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 18:00
          No, dokładnie o to. Tylko że ciągle jeszcze wiele osób w Polsce uważa, ze UK to raj. A tak nie jest. I ktoś kto kto zna język "trochę", nie ma szczególnych umiejętności i nie zna tutejszych realiów może sie mocno zdziwić.
          • najma78 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 18:14
            szpil1 napisała:

> No, dokładnie o to. Tylko że ciągle jeszcze wiele osób w Polsce uważa, ze UK to
            > raj. A tak nie jest. I ktoś kto kto zna język "trochę", nie ma szczególnych um
            > iejętności i nie zna tutejszych realiów może sie mocno zdziwić.

Zalezy od konkretnej osoby. Jesli ktos chce pracowac to moze i bedzie. Jednak faktem jest ze poczatki moga byc trudne i zdecydowanie latwiej jest jesli sie nie ma rodziny na poczatku.
            Wazne tez aby znajomy autorki wybral industrial region inzaczal od domu opieki, a pozniej latwiej bedzie mu zmienic.
    • beata985 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:51
      koleżanka właśnie wróciła,
      z tego co mówiła to żeby w ogóle dostać pracę a najlepiej legalną-składki itp. to musiała bc zarejestrowana w 3 agencjach pracy, po 2 dniach dostała pracę.
      • szpil1 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 16:54
        No i praca przez agencję ma to do siebie, ze nie jest stała. Możesz ppracować 5 dni w tygodniu, możesz jeden albo kilka godzin albo wcale. Mogą cie skierować do jednego miejsca pracy, a możesz byc wysyłana do kilku.
        • oteczka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:28
          jest stała jak ktoś się nie obija, mój syn tak pracuje w UK od 5 lat a teraz ma 23 lata wrócił właśnie po 7 miesiącach ,wizyta w agencji drugi dzień po przylocie tego samego dnia wieczorem telefon jest praca ,tylko on ma gdzie się zatrzymać jak przyleci i załatwione od razu mieszkanie to jest ten + drugi od lat konto w angielskim banku
          • szpil1 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:38
            Oteczka, praca może być stała, a może nie być. Nie ma co generalizować, że ci co stałej pracy nie mogśą znaleźć to obiboki i lenie. Duzo zależy też od rejonu Anglii. Tu gdzie jestem, głównie są własnie domy opieki i hotele. Do pracy w domu opieki, zwłaszcza z osobami z demencją, leżącymi, nie każdy sie nadaje, nie oszukujmy się. Praca w hotelach - tu przynajmniej - jest często sezonowa, w styczniu - lutym sa przestoje, spora część obsługi ma przymusowe wolne. Koleżanka z takiej pracy zrezygnowała, bo do tego wszędzie chcieli pracowników na dwie-trzy godziny rano, potem przerwa kilkugodzinna, znowu do pracy wieczorem. Też nie każdy tak lubi. No, ale jak nie ma innego wyjścia...
            • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:46
              A jakie regiony Anglii jeszcze są dobre do znalezienia pracy? Pewnie jakieś miasta z dużą ilością przemysłu, fabryk? Faktycznie do pracy przy starszych osobach nie każdy się nadaje.
              • bluebellll Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 10.01.16, 09:40
                Ja bym chyba proponowała wysyłać cv z Polski. Jeśli pojawi się konkretna oferta, wtedy sprawdzać wiarygodność.
                W moim otoczeniu ludzie są ściągani przez firmy "na gotowe" i to firmy zabiegają, ale zawsze podziwiałam ludzi, którzy jakoś sami muszą to zorganizwać. Trzymam kciuki.
            • oteczka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 09.01.16, 17:51
              Leicester od 7 do 18 codziennie bez jednego przestoju ,sobota też co tam dziw do 14
    • karrioka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 10.01.16, 15:38
      Myślę, że szwagier lub jego żona mogą spróbować wyjechać jako live in carer z Promedicą czy inną polską firmą na początek.
      O tyle jest to rozsądne, że pieniądze zarabia się "na czysto" - mieszkasz i jesz u podopiecznych więc te 1000 - 1200 funtów możesz odkładać/wysyłać do domu.

Największą zaletą tego rozwiązania jest to, że firma pomaga Ci załatwić NIN, DBS check, płaci za lot, masz szkolenie, które potem jest uznawane w UK i zdobywasz doświadczenie zawodowe w UK. Wady są oczywiste - rozłąka, życie w specyficzny sposób (opiekunka pracuje 24 h na dobę tak naprawdę, prowadzi tryb życia zgodny z potrzebami staruszka, więc średnio rozrywkowy ;P, mozna trafić na antypatyczne lub skąpiące na jedzenie osoby )

Za odłożone pieniądze po kilku miesiącach można spokojnie wynając mieszkanie, rozpocząć szukanie pracy na miejscu, bez specjalnego ciśnienia, z papierami, które BARDZO ułatwiają start.

Można też wyjechać w ciemno, wynająć pokój, przyjąć dowolną pracę na czarno (kelner, dostawca w takeaway, bartender etc) i załatwiać samodzielnie NIN i inne formalności, szukając lepszej i legalnej pracy. Wtedy oczywiście na początku nie odłoży się za wiele i nie wyśle smile
      Agencje pracy dające polskie ogłoszenia o pracy w fabrykach etc nie pomagają w załatwieniu formalności. Preferowane są osoby, które już mają NIN, mają też własne ubrania robocze typu kamizelka, buty etc, więc wcale nie jest to jakieś wielkie ułatwienie.

• szpil1 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 12.01.16, 22:20

karrioka napisała:

>
        > Można też wyjechać w ciemno, wynająć pokój, przyjąć dowolną pracę na czarno

Dlaczego "na czarno", a nie od razu legalnie?
        • karrioka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 01:50
          wiem, że praca na czarno to nieuczciwość (głównie pracodawcy wobec pracownika)ale
          mam na myśli opcję "super błyskawiczną"

jeśli nie masz NIN, konta w banku, referencji itp to najszybszą opcją na zarobienie pieniędzy jest praca z dniówką w gotówce, bez czepiania się papierów

oczywiście, wiem, że brak NINu nie powinien nikomu przeszkodzić kandydata zatrudnić ale różnie to bywa.
          W pracach na czarno możesz nie mieć konta i przyjechać prosto z kicia, zamiast procedury rekrutacyjnej przepracować dwie czy trzy godziny próbne za darmo i tego samego dnia dostać do ręki zaliczkę - dla osób które przyjeżdżają w ciemno i bez kasy to może być fajną opcją

generalnie też tak w UK jak wszędzie na świecie prace które najłatwiej dostać i gdzie jest największa rotacja czyli kelner, szklankowy etc po prostu są dostępne wyłącznie na czarno, nikt nikomu żadnej umowy nie wypisze. Bywa, że szef/manager nie zna właściwie nazwisk swoich kelnerek big_grin
          • ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 09:36
            Nie wiem jak w UK ale znam z opowiesci mojej sprzataczki sporo historii o tym jak jej brat podejmowal sie pracy tego typu. Opowiesci typu "i potem wcale mu nie zaplacili" albo "o pieniadze kloci sie do teraz" slyszalam juz z 10 razy. Moze w UK ludzie uczciwsi ale raczej nie sadze. Takze nikomu nie polecalabym pracy na czarno... Chyba ze na 200% pewne zrodlo.
      • rosapulchra-0 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 06:02
        Na czarno? Możesz wyjaśnić?
    • jkl13 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 11.01.16, 12:06
      Mój szwagier mieszka w Northampton, magazynów i centrów dystrybucyjnych u nich pod dostatkiem i ciągle szukają pracowników, pracują tam głównie imigranci, więc znajomość angielskiego na choćby minimalnym poziomie jest raczej zaletą, a nie wadą. On sam tak zaczynał 10 lat temu, pojechał w ciemno, wynajął na miejscu jakiś pokój i w ciągu tygodnia znalazł pracę. Po roku zmienił na lepszą, potem kolejną.
      Najlepiej, jakby twój szwagier pojechał sam, na miesiąc. Znajdzie w tym czasie pracę, wynajmie jakieś mieszkanie i ściągnie rodzinę.
      • yadrall Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 22:51
        10 lat temu to sytuacja z praca w UK byla zupelnie inna niz dzis... Co oczywiscie nie oznacza,ze dzis pracy nie ma-jest,ale jest o nia znacznie ciezej,a pracodawcy maja znacznie wieksze wymagania niz te 10 lat temu. Nie da sie tego porownac...
    • rosapulchra-0 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 05:42
      Szwagier zna angielski? Nie musi znać płynnie, ale żeby choć w części rozumiał, co mówią do niego tubylcy.
      W UK jest bardzo dużo różnych agencji pracy, trzeba się w nich zarejestrować (rejestracja polega na wypełnieniu odpowiednich formularzy, zdaniu testu prostszego od futerału na cepy i przejściu rozmowy kwalifikacyjnej) i czekać na telefon wzywający do roboty wink - to w takim wielkim skrócie.
      • tarkawodna Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 15:01
        Zna angielski. Mówi, rozumie. Może nie pogada na wszelakie tematy, ale codzienna konwersacja jak najbardziej. Do tego on ma miłą aparycję, ona ma taką pozytywną twarz, że z miejsca można mu zaufać. Nie pije, nie pali, dobrze wygląda.
        Ja tak sobie myślałam, że powinien jednak na miejscu szukać. Najpierw powinien wybrać region, jakieś fajne miasto gdzie nie jest trudno z pracą, odważyć się i pojechać. Na miejscu musi wyrobić sobie ten NIN i wtedy szukać pracy. Tak się zastanawiam, jak człowiek przyjedzie w nieznane miejsce, to czy znajdzie jakieś lokum? Jakiś pokój do wynajęcia na początek, to nie jest problem? A może hostel? Bo chyba bez adresu zamieszkania nie da się wyrobić NIN? Lepiej jechać samochodem z Polski, czy to bez sensu?
        • peonka Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 15:42
          Do NIN musisz mieć adres. Nie wiem czy adres hostelu wystarczy, ale chyba tak.
          Na spotkanie w sprawie NIN czeka się kilka dni, warto umówić się wcześniej.
          Od złożenia wniosku do otrzymania NIN upływa do 30 dni, ale mając papier potwierdzający złożenie wniosku możesz już szukać pracy.
          Warto mieć "grzecznosciowy" numer konta bankowego kogoś w UK, bez konta nie przyjmą cie do żadnej pracy, a założyć konto można mając tylko stały adres zamieszkania i pracę - takie błędne koło...
    • rosapulchra-0 Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 13.01.16, 05:59
      Agencje pracy z reguły płacą najniższą stawkę i żadne negocjacje na ten temat nie wchodzą w grę.
    • jagaa Re: Jak znaleźć pracę w Anglii? 05.05.16, 08:57
      A czemu od razu praca za granicą? Wystarczy zmienić region w Polsce. Jeśli na uprawnienia na wózki widłowe to dość łatwo znaleźć pracę np. na Śląsku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka