12.03.16, 09:40
Poszukuje jakis pomyslow na sniadania bez pieczywa/maki i bez mleka i jego pochodnych. Przez ostatnie kilka mies probowalam z mlekiem roslinnym, ale niestety od pewnego czasu mdli mnie po nim, wiec musze cos zmienic. Juz nie wiem co jesc.
Obserwuj wątek
    • konwalka Re: Sniadania 12.03.16, 09:49
      jako robol (niedoceniający prawdziwych uroków londynu) polecam prawdziwe angielskie sniadanie
      jego geneza jest prosta- pierwszy posilek mial byc tak zbalansowany, zeby chlopy porzadnie sie najadły zanim zaczną fizycznie dymac jak beduini
      i się najadali
      ta zasada, powiem, ci, nie jest zla
      dobre sniadanie to jednak dobre sniadanie
      potem dlugo czlowiek nie czuje sie glodny
      hash browns, fasolka w pomidorach, zgrilowany grzyb (pycha!), jajo wsadzone, może byc kiełbaska (ja sobie zapodaje takie wegekielbaski)

aha, czasami zarzucam pomidorkiem tez z grilla
      • joa66 Re: Sniadania 12.03.16, 10:08
        Lubię, ale bez pieczywa nie dałabym rady takiego zestawusmile
        • konwalka Re: Sniadania 12.03.16, 10:12
          nozartujesz? ja sie plackami juz tak zapycham, ze tosty zawsze zostają
          inna sprawa, że angielski chleb <rzyg>
          • joa66 Re: Sniadania 12.03.16, 10:43
            To kwestia iloścismile A w zestawie bekonik, jajeczko, fasolka jednak chleb jest dla mnie niezbędny, nawet kosztem zmniejszenia ilości fasoli, itd. (gdybym musiała, np. z powodu jakiejś diety, to pewnie bym zjadła i bez, ale bez przyjemności)

p.s. angielski tostowy lubię - oczywiście nie codziennie, ale tak raz na dwa-trzy tygodnie - pycha.
      • lianis Re: Sniadania 12.03.16, 13:36
        Chyba bym umarla, tyle smazonego na pusty zoladek.
        • konwalka Re: Sniadania 12.03.16, 14:15
          smażonego? tu smazone jest tylko jajko
          reszta to piekarnik alb grill
        • happy_end Re: Sniadania 12.03.16, 14:21
          No ale ile tego smazonego? Jedno jajko sadzone?
    • cauliflowerpl Re: Sniadania 12.03.16, 10:02
      Moje śniadania to zazwyczaj:
      sałatka (wprawdzie jem z pieczywem, ale przecież nie trzeba koniecznie, dobra sałatka sama się obroni) - i tu masz już różnorodność do wyboru, do koloru, od samych warzyw, po sycące sałatki z ryżem, soczewicą czy innymi dodatkami.
      - banan
      - kilka suchych owoców
      - szklanka soku albo lepiej, zrobionego poprzedniego dnia koktailu owocowego
      - kubek naparu miętowego (jak wolisz to herbata, kawa, czy cokolwiek)

Do tego masz do dyspozycji całą gamę dań z jajek: jajka nadziewane, które można zrobić poprzedniego dnia, podobnie tortille, omlety czy jajecznice z dodatkami, do tego chleb zbędny, kwestia przyzwyczajenia.
      • lianis Re: Sniadania 12.03.16, 13:37
        U mnie salatki sa na lunch, i jedznie ich jeszcze na sniadanie, mogloby wyjsc mi nosem, ale dziekuje za pomysl.
    • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 10:05
      W takim przypadku baza śniadań powinny być jajka, warzywa, kasze, owoce i platki: www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/przepisy.html
      • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 10:18
        Zobacz tu:wegannerd.blogspot.com/
        • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 10:20
          I tu:smakoterapia.blogspot.com/
          • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 10:35
            forum.gazeta.pl/forum/w,92996,150463991,150463991,Sniadanie_bezglutenowe_i_bezmleczne.html
            • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 10:41
              O jeszcze to: bezokruszka.pl/category/sniadania/
              • bazia8 Re: Sniadania 12.03.16, 13:47
                dlaczego łazisz po forach i wklejasz linki?
    • jak-kania-dzdzu Re: Sniadania 12.03.16, 10:08
      Jajka wchodzą w grę? Omlety, sadzone, na miękko, w koszulce. Kasza jaglana na wodzie + owoce, owsiankę też robię na wodzie, bardziej mi smakuje niż ta na mleku. Tu też może znajdziesz jakieś inspiracje: codziszjemnasniadanie.pl/
      • lianis Re: Sniadania 12.03.16, 13:38
        Jajka wchodza w gre, ale niestety tylko od czasu do czasu, w wiekszej ilosci mnie mdla.
        Sprobuje owsianke na wodzie, jeszcze nigdy nie probowalam.
    • joa66 Re: Sniadania 12.03.16, 10:09
      Płatki owsiane możesz?

• lianis Re: Sniadania 12.03.16, 13:39
        Bezglutenowe moge, ale owsianka 5 dni w tyg moze mnie przerosnac.
        • joa66 Re: Sniadania 12.03.16, 17:19
          Niestety ja i płatki owsiane to relacja "wierząca niepraktykująca". Oczywiście jadam owsiankę , ale częściej kusi mnie coś innego. Natomiast mam jedno spostrzeżenie - jeżeli uda mi się zrobić owsiankę 5 dni pod rząd czuję się rewelacyjnie, nie mam ochoty na podjadanie itp. Samopoczucie wynagradza to, że smakuje tak sobie.

p.s. chyba sama siebie zmobilizowałam big_grin
    • lusitania2 Re: Sniadania 12.03.16, 10:24
      my na śniadanie bardzo lubimy zupy (nie mleczne)
      omlety z różnymi dodatkami
      sałatki na bazie strączkowych czy kasz
      koktajl na bazie banana czy awokado i z garścią pestek

W ogóle to na śniadanie można zjeść wszystko, co się chce, bez przejmowania się, że coś uchodzi np. za danie obiadowe.
      • lianis Re: Sniadania 12.03.16, 13:40
        Ja dosc zadko zupy robie, a jesli robie to jem je na lunch najczesciej.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Sniadania 12.03.16, 10:24
      Płatki wszelakie na wodzie + owoce/miód/orzechy. Omlet + warzywa.
    • klubgogo Re: Sniadania 12.03.16, 10:30
      Od prawie roku jadam bez pieczywa, ale jem nabiał. Moje śniadania wyglądają tak:
      - jajko (wielkości M) na maśle, cebuli i plasterku szynki (jajko wylane na patelnię, nie rozbełtane jak na jajecznicę, ale jajecznica tez może być)
      - jajko na twardo z odrobiną majonezu omega 3:6
      - miska sałaty z pomidorem, serem (gorgonzola, pleśniowy, mozarella, co akurat mam) i jogurtowym dressingiem, dla Ciebie oliwa
      - kilka plasterków domowej wędliny (z indyka, schab, szynka) i ogórek kiszony
      - avocado i 3 wafle ryżowe
      - wędzony łosoś z koperkiem na pieczywie chrupkim owsianym
      - grillowany bakłażan z ziarnami (sezam, orzechy)
      - suszone pomidory zawijane w grillowanego bakłażana
      - śledzie na sto sposobów
      • zwariowana_wariatka Re: Sniadania 13.03.16, 00:26
        jesz jedno jajko i jestes najedzona? czy cierpisz na jakas chorobe?
    • run_away83 Re: Sniadania 12.03.16, 10:32
      omlet

racuchy z jabłkiem/bananem/owocami sezonowymi

owsianka (ja nigdy nie robię na mleku, zawsze na wodzie), ze świeżymi owocami/musem owocowym/bakaliami i miodem/jabłkiem i cynamonem

pokrojone warzywa + hummus

jaja po turecku (jako sadzone na duszonych warzywach)

kremowe zupy z różnych warzyw (gotujesz dzień wcześniej i rano tylko podgrzewacz, ew. gotujesz raz na tydzień trzy róże zupy, porcjujesz i mrozisz), odprawiane na różne sposoby żeby się nie znudziło (np. pomidorową można doprawić klasycznie solą i pieprzem i udekorować natką pietruszki czy bazylią, a moża też doprawić odrobiną tajskiej pasty curry i zabielić mlekiem kokosowym)
    • dziennik-niecodziennik Re: Sniadania 12.03.16, 10:57
      ja bym raczej poszukiwała sposobu na to jak robić fajne śniadania bez koniecznosci wstawania o godzine wczesniej.
      albo jak wstawac godzine wczesniej bez bólu...
      • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 11:05
        Można np. czesc składników przygotować sobie wieczorem,a rano dorzucić tylko te, które trzeba wrzucić na świeżo.
        • dziennik-niecodziennik Re: Sniadania 12.03.16, 11:11
          przeglądam tę stronę - wszystko fajnie, ładnie, ale kurcze, większosć z jajkami.
          jakby tak szybko, zdrowo, ale bez jajek?...
          • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 11:17
            Ale jajka sa zdrowe, wiec te 2,3 razy w tyg. można je zjeść na śniadanie. Na stronach bezglutenowych dużo maki ryzowej jest używane jako zamiennik maki zwyklej. Warzywa, kasze bez jajek tez można, salatki, upiec sobie chleb domowy bezglutenowy.
            • dziennik-niecodziennik Re: Sniadania 12.03.16, 11:37
              ale ja nie lubie jajek. no, moze lubie, ale mi szkodzą. boli mnie brzuch.
              • zuzi.1 Re: Sniadania 12.03.16, 11:42
                Aha, to wszystko jasne, w takiej sytuacji jajka precz z menu smile
    • lola211 Re: Sniadania 12.03.16, 11:57
      Jajka na wodzie + warzywa na cieplo
      Jajecznica
      Omlet z warzywami
      Kasze jaglana na wodzie z prazonym jablkiem i cynamonem np.
      Shake bananowy z dodatkami wedle uznania
      Sałatka z tuńczykiem
    • ira_08 Re: Sniadania 12.03.16, 12:26
      Owsianka na wodzie z kakao i miodem. Jaglanka z owocami. Omlet na słodko lub wytrawnie. Chleb ziarnisty: słonecznik, siemię, orzechy i płatki owsiane (albo kasza jaglane + kasza jaglana). Jajecznica. Wafle ryżowe obłożone czymś sycącym: awokado czy jajkiem. Kiełbaski.
    • wielceszanownypan Re: Sniadania 12.03.16, 13:08
      lianis napisała:
      Juz nie wiem co jesc

No to nie jedz.
      Jak zgłodniejesz to przestaniesz wydziwiać.
      • lianis Re: Sniadania 12.03.16, 13:41
        Biore to pod uwage
    • jjagoodaa Re: Sniadania 12.03.16, 13:46
      ja dzisiaj zjadłam na sniadanie kpę oliwek bio wraz z pomidorkami suszonymi bio smile przekąska to orzechy i daktyle suszone bio, coś słodkiego na ząbo to 1 krówka bio albo sezamki z kokosem bio. Wszystko kupuje w sklepie ekologicznym. Teraz jeszcze czytałam o właściwościach zdrowotnych pyłku pszczelego i mam zamiar kupić i dodawać zmielony do miodu czy do mleka.
      • jjagoodaa Re: Sniadania 12.03.16, 13:48
        polecam tez jaglankę możesz zrobić na wodzie dodac kilka daktyli starte jabłko, robie tez ciasto marchewkowe ucierane nie za słodkie i na sniadanie tez mam zamiar kawalek zjesc bo zrobilam dietetyczny gdzie cukrem jest smak marchewki na mące orkiszowej wszystko
      • jjagoodaa Re: Sniadania 12.03.16, 13:58
        a jak to nie jest jakas nietolerancja mleka i glutenu a tylko sie odchudzasz warto wybierac neturalne mleko rowniez w sklepie eko ale zeby nie bylo takie tluste rozcienczac woda a pieczywo ciemne, orkiszowe
    • ofelia1982 Re: Sniadania 12.03.16, 16:53
      Ja od tygodnia robię wieczorem dla mnie i męża: Zalewam 3 lyzki piątków owsianych goraca woda. W czasie kiedy stygnie obieram banana, kiwi, jabłko czy co mi sie nawinie. Dodaje nasiona chia. Wszystko -platki z ta woda i owoce i nasiona miksuje. Pożywne i smaczne. I bardzo szybkie
    • yaga7 Re: Sniadania 12.03.16, 17:06
      Ja zwykle jem różne płatki/jaglankę na mleku roślinnym + orzechy, suszone owoce, surowe owoce, ale myślę, że spokojnie można też ugotować na wodzie i dodać różne bakalie/owoce.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka