Dodaj do ulubionych

co bezmięsnego na obiad do termosu?

14.04.16, 14:28
Rzućcie pomysłami. Ma być treściwie, więc nie makaron z obecnymi toksycznymi truskawkami wink. Nie może intensywnie pachnieć jak np. brokuły, bo narobię dziecku obciachu w stołówce. Na ciepło. W metalowym termosie obiadowym. Bez mleka, nabiału, soi itp. Nie ryba, bo się rozwali.
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:29
      Kasza z sosem pieczarkowym.
    • aniani7 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:34
      To. Przepis pochodzi z Jadłonomii, u mnie zagościł na stałe. Danie jest obłędnie przepyszne, zwłaszcza ten rosołek, mniam
      Flaczki z boczniaków
      Czas przygotowania: do godziny

Składniki na 4 - 6 porcji:

500 g boczniaków
      1 mała pietruszka
      1 mała marchewka
      1/4 dużego selera
      1 cebula
      2 liście laurowe
      3 ziela angielskie
      1/2 łyżeczki imbiru
      1/4 łyżeczki gałki
      1 łyżeczka majeranku
      1/2 łyżeczki lubczyku
      2 litry wody
      sól i czarny pieprz
      kilka łyżek oleju

Przygotowanie:

1.Bocz­nia­ki oczy­ścić sta­ran­nie pa­pie­ro­wym ręcz­ni­kiem, po­kro­ić w pa­secz­ki. Mar­chew, pie­trusz­kę i seler obrać i po­kro­ić w drob­ną kost­kę, ce­bu­lę drob­no po­sie­kać.
      2.Na dnie du­że­go garn­ka roz­grzać olej, dodać po­kro­jo­ne wa­rzy­wa i grzy­by wraz z li­ść­mi lau­ro­wy­mi i zie­lem an­giel­skim i dusić przez 15 minut na nie­du­żym ogniu.
      3.Kiedy wa­rzy­wa się pod­du­szą wsy­pać po­zo­sta­łe przy­pra­wy oraz wodę z ły­żecz­ką soli. Go­to­wać pod przy­kry­ciem ko­lej­ne 15 ? 20 minut do czasu, aż wa­rzy­wa będą mięk­kie. Na ko­niec do­pra­wić do smaku solą i czar­nym pie­przem.
    • przeciwcialo Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:36
      Caponata? Lubi bakłażany, paprykę, pomidory? Moje towarzystwo uwielbia.
      • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:37
        Wczoraj było coś podobnego plus trochę mięsa. Zjedzone wink.
        • przeciwcialo Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 16:33
          No to soczewice lub ciecierzyce w pomidorach. Albo falafel i jakas surówka.
          • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 17:05
            Widzę, że muszę zrobić specjalne zakupy na te piątki, bo w domu takie wegetariańskie czy soczewicowe klimaty mamy tylko od czasu do czasu big_grin. Zazwyczaj są warzywa, kasze, jakieś mięso czy ryba. Ale już nie chcę kolejnych komentarzy w szkole... W piątki otóż się pości wink.
    • viridiana73 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:39
      Wymieszaj makaron z zielonym pesto, lekko podsmażoną cukinią i ew. parmezanem i oliwkami. Pyszności. Ja to posypuję rukolą (musiałabyś dać osobno).
      Kasza gryczana podsmażona na oleju i podlewana bulionem do miękkości, z cebulą i pieczarkami, zieleniną.
      Pierogi.
      • mikams75 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 18:52
        rukole mozna wymieszac z cieplym jedzeniem, taka miekka na cieplo tez jest smaczna.
    • fragile_f Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:41
      Kluchy z pieczonymi z mozzarella warzywami typu cukinia, papryka itp?
      Ew. kluchy z oliwa, warzywami i kawalkami sera feta.
      Kasza kuskus z warzywami, rodzynkami i smazonym kurczakiem.
      Risotto z kurczakiem i groszkiem.
      • fragile_f Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:45
        Sorry, dopiero doczytalam, ze bezmiesne.
        Kuskus spokojnie moze byc bez kurczaka, ale z np. ciecierzyca.
        • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:44
          Żadnego sera. Na razie najszybciej wyjdzie risotto z groszkiem itp. Bezmięsne tylko w ptk
    • oqoq74 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:42
      Pierogi z serem, pierogi leniwe, fasola z sosem pomidorowym, gołąbki bezmięsne z kaszą, kotleciki z soczewicy, jakieś riosotto z groszkiem zielonym.
      • kanga_roo Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:02
        a musi być typowo obiadowe? bo ja w porze obiadu zjadam w pracy owsiankę. na ciepło, bez cukru i na wodzie (z odrobiną masła i soli) z rodzynkami itp. i jestem najedzona do 18 mniej więcej, wtedy jem obiad. na kolację.
        • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:42
          Dziecko je obie między 13 a 14. We wtorek była próba zjedzenia podwójnie drugiego śniadania - bułki, wędliny, sałata, pomidory, owoce itp a obiadu w domu. Już przy wyjściu ze szkoły słyszałam o głodzie i bólu głowy... Dojazd, 6lekcji dzień w dzień i powrót w korkach to trochę za dużo na 3-klasistkę bez obiadu.
      • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:39
        He he wszystko z serem odpada. Ale to risotto to jest myśl.
        • oqoq74 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:56
          Pierogi przecież możesz zrobić z czym innym niż serem, np z nadzieniem z soczewicy zmielonej i warzyw, albo z samych warzyw.
    • triismegistos Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 14:57
      A strączki inne niż soja? Bo pierwsze, co mi przyszło do głowy to jakiś dhal z soczewicy. Imho jakiekolwiek warzywne curry, byle niezbyt mokre, żeby nie przeciekło się nada.
    • pitahaya1 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:00
      Kaszę jaglaną zje?
      jakzdrowozyc.pl/kasza-jaglana-po-meksykansku/

• alchemy_alice Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:04
      Gęsta zupa soczewicowa. Treściwa, nie pachnie zbyt intensywnie (chyba że dodasz czosnku) i prosta do zrobienia.
    • mikams75 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:24
      risotto, kaszotto w przeroznych wersjach
      salatki makaronowe na cieplo
      typowe danie obiadowe z kotletem wegetarianskim
      • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 15:44
        To nie ma wyglądać jak kotlet wink
        • mikams75 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 17:38
          sprignrolls, wrapy - nadzienie jakie tam chcecie i lubicie
    • bei Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 16:01
      piure z ziemniaczkow, marchewki, groszku z lyzka oliwy, zielenina i pieprzem.
      Pieczone warzywa rozne i dip z oliwy z przyprawami
      Pieczone kotlety z mielonego miesa razem z marchwia, komosa ryzowa i sos
      Amarantus, warzywa ktore dziecko lubi ( moze rzodkiewka, ogorek, szczypiorek) i oliwa
      Lodeczki z cukini a w nich mieso mielone- zapieczone w piekarniku
      Mieso mielone z ryzem- zapieczone w kalarepkach, w pomidorach, w papryce lub w kwasnych jablkach ( rzepe tez tak mozna faszerowac)
      Ryz brazowy a w roli sosu zmiksowane mrozone warzywa- np truskawki, mieszanka maliny, jezyny, albo owoce z puszki
      • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 17:01
        Nie może być mielonego, bo to piątek i żywcem ją zadziobią za mięso big_grin
    • edelstein Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 16:29
      Co to dziecko jada?to nie,Tamto nie.Masakra
    • kaz_nodzieja Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 16:31
      Zupa jarzynowa.
      • olewka100procent Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 17:07
        Ryż albo makaron z jabłkiem
        • lokitty Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 17:20
          To nie obiad wink.
          • 3-mamuska Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 17:45
            Zrob leczo bez kiełbasy i mięsa.
            Mozesz dodać czerwona fasole i ryż.
            Lub same ,z chlebem lub bułka.
    • lola211 Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 17:49
      Ja dzis na obiad mialam omlet: 2 jaja 2-3 łyzki płatkow jaglanych rozgnieciony banan, mase usmazyc na masle klarowanym.Do tego owoce(np rozmrozone truskawki)- pyszne i sycące.
    • sfornarina Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 18:00
      Chilli z fasolą smile

Smażysz cebulę, paprykę, pokrojoną w kostkę dynię (zamiast dyni może być marchew albo słodkie ziemniaki), a pod koniec smażenia dodajesz cynamon, chilli, kumin.
      Dodajesz fasolę (czarną, canelloni, red kidney - jaką tam lubisz), pomidory siekane z puszki, zalewasz bulionem i niech sobie jeszcze przez godzinę pyrka. Sól i pieprz do smaku.
      Na koniec zasypujesz świeżą kolendrą i voila - gotowe! Obok termosu dajesz dziecięciu chlebki pita albo bagietkę albo coś podobnego.

(mój ulubiony przepis: cookieandkate.com/2012/butternut-squash-chipotle-chili-with-avocado/)

Fasola świetnie zastępuje mięso, więc dziecię nie będzie głodne chodziło. Plus masz całą tablicę mendelejewa warzyw, więc zdrowe jest to na potęgę. Ja zazwyczaj gotuję 8 litrów tegoż i jemy całą rodziną przez trzy dni smile
    • black_halo Re: co bezmięsnego na obiad do termosu? 14.04.16, 18:59
      Robie dla siebie ale nie wiem czy dziecko zje - kasza kuskus gotowana z biala ryba i porem. Najpierw zagotowujesz kasze i pora, rybe dodajesz na 5 minut przed koncem bo maly kawalek szybko sie gotuje. Jak wszystko bedzie miekkie to dodajesz lyzeczke masla. Ja nie przyprawiam, dobre samo w sobie.

Druga opcja - makaron z lososiem, cukinia i porem, odrobina pesto.

Trzecia opcja - makaron z pesto pomidorowym, do tego pomidorki koktajlowe i orzechy nerkowca.

Czwarta opcja - makaron z pesto z pietruszki.

Piata opacja - mlode ziemniaczki gotowane z lupince razem z brukselka, do tego troche masla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka