Dodaj do ulubionych

Szybki deser/ciasto

15.05.16, 21:24
Po wątku o gościach przyszło mi do głowy,że nie mam pod ręką jakiegoś fajnego przepisu na wypieki (muffiny, tarta, może coś innego) w przypadku niespodziewanych gości. Podzielcie się, ale te przepisy tak łopatologicznie poproszę smile
Obserwuj wątek
    • kremka2014 Re: Szybki deser/ciasto 15.05.16, 21:36
      Bierzesz male naczynka do zapiekania takie sławy 1 osoby, na dno wrzucasz jakieś drobne owoce albo pokrojone większe, na to kruszarki, pieczesz od góry jakieś 10 czy 15 minut. do tego gałka lodów waniliowym i juz. Połączenie gorącego z zimnym jest niewiarygodnie pyszne.
    • eliszka25 Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 07:19
      latem najczesciej robie kruche ciasto z owocami. w oryginalnym przepisie sa wisnie, ale ja juz robilam chyba ze wszystkimi sezonowymi owocami i zawsze wychodzi pyszne

      ciasto:

      - 175 g maki
      - 75 g masla
      - 40 g cukru pudru
      - 2 zoltka
      - 2-3 ;yzki zimnej wody

      skladniki zagniesc szybko na gladkie ciasto, podsypujac w razie potrzeby maka. wstawic do lodowki na co najmniej pol godziny.

      owoce:

      - 500-600 g wisni bez pestek lub innych owocow (moga byc wisnie z kompotu lub swieze)
      - 1/2 szklanki cukru
      - 1/2 szklanki platkow migdalowych
      - 1/4 lyzeczki galki muszkatolowej

      owoce wymieszac ze wszystkimi pozostalymi skladnikami. ciasto rozwalkowac na cienki "placek", ulozyc na blasze i wylozyc na nie owoce pozostawiajac 2-3 cm wolnego brzegu z kazdej strony. brzegi ciasta zagiac na owoce, posmarowac roztrzepanym bialkiem (mozna do niego kapnac troszke slodkiej smietany) i posypac cukrem. na owoce polozyc kilka platkow masla. wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. pol godziny.

      ciasto jest proste, szybkie i zawsze pycha. jak ci szkoda wylewac bialka pozostalego po oddzieleniu tych 2 zoltek, to mozesz nim posmarowac brzegi, a reszte wlac pomiedzy owoce. tez tak zwykle robie.
    • itka-julitka Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 10:33
      Nie będę oryginalna, ale proponuję tartę z owocami. Jest w ogole nie pracochłonna, zwłaszcza jeśli ciasto francuskie kupujesz gotowe. Wtedy tylko rozkładasz je na tortownicy (wysmarowanej wczesniej tłuszczem) i pieczesz. Na upieczone cistao rozkładasz gruba warstwę jakiś miękkich owoców (ja polecam czerwone porzeczki, na które juz niebawem bedzie sezon, tarta porzeczkowa jest dla osob nie lubiących zbyt słodkich deserów, gdyż jest lekko kwaskowa i orzeźwiajaca w smaku, moim zdaniem - idealna). Polawesz wszytsko lekko tężejącą juz galaretka i wstawiasz do lodówki.

      Minus jest taki, że nie jest to ciasto "na ostatnia chwilę". Galaretka musi dobrze stężeć i "połączyć" się z ciastem co zajmuje trochę czasu. Ale jeżeli goscie nie są niespodziewani, a mimo to nie masz czasu na pichcenie - jest to idealnie rozwiązanie.

      A juz taki hard core : moja znajoma opwiadała mi, ze przyszli do niej goscie z dziećmi - niezapowiedzeni. Kolezanka zobiła kawę / herbatę ale nie miała zadnych słodyczy do poczastowania. Tymczasem dzieci zaczeły domagać sie podwieczorku. Kolezanka miała sporo owoców, więc włozyła po pucharków winogrona, pokrojone banany, kawałki manadarynek, rodzynki, polała to wszytko Monte i okazało sie, ze deser ten zrobił furorę nie tylko wśród dzieci, ale zajadali się nim ze smakiem takze dorośli smile
      • lola211 Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 10:44
        I takie desery na taka okazje sa najlepsze, bo nie moga sie nie udac.
        Te wszystkie tarty , kruche ciasta sa ryzykowne.
        Deser lodowy albo jogurt grecki z miodem i kruszonymi orzechami (grecki specjał), jogurt z owocami sezonowymi- mozna ładnie podac i nie ma szans na niewypał.
    • fragile_f Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 10:41
      Bez pieczenia:

      ervegan.com/2015/02/weganskie-banoffee-pie/

      mozna tez zrobic wersje z podpiekanym spodem:

      hello-morning.org/2016/02/19/weganskie-banoffee-pie/

      Przepis podobny, ten drugi mi bardziej smakował. Faktycznie zajmuje to pol godziny, a skladniki (suszone daktyle, mleko kokosowe z lodowki, mrozony olej, banany) mozna miec po prostu na stanie, bo sie nie psuja tak łatwo. Ja zawsze trzymam puszke mleka kokosowego w lodowce. Oczywiscie mozna zrobic ze zwykła smietanka, ale ona ma krotki okres przydatnosci do spozycia a mleko kokosowe moze stac miesiacami.
    • pavia Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 10:44
      Babka jogurtowa, nie potrzeba nawet wyciągać miksera, daje wymieszać się łyżką
      gotujmy.pl/babka-jogurtowa-super-prosta,przepisy-babki-przepis,70765.html
      Dodaję trochę rodzynek, żurawiny, zmniejszam trochę ilość cukru i wychodzi szybkie ciasto do kawy.
      • gosza26 Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 16:54
        pavia napisała:

        > Babka jogurtowa, nie potrzeba nawet wyciągać miksera, daje wymieszać się łyżką
        > gotujmy.pl/babka-jogurtowa-super-prosta,przepisy-babki-przepis,70765.html
        > Dodaję trochę rodzynek, żurawiny, zmniejszam trochę ilość cukru i wychodzi szy
        > bkie ciasto do kawy.

        O takie przepisy lubię smile Tylko nie bardzo wiem co z jajkami, też tyle co w kubku? smile
        • gosza26 Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 16:55
          gosza26 napisała:

          > pavia napisała:
          >
          > > Babka jogurtowa, nie potrzeba nawet wyciągać miksera, daje wymieszać się
          > łyżką
          > > gotujmy.pl/babka-jogurtowa-super-prosta,przepisy-babki-przepis,70765.html
          > > Dodaję trochę rodzynek, żurawiny, zmniejszam trochę ilość cukru i wychod
          > zi szy
          > > bkie ciasto do kawy.
          >
          > O takie przepisy lubię smile Tylko nie bardzo wiem co z jajkami, też tyle co w kub
          > ku? smile

          Już mam! 3 smile
    • mas.uka Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 17:37
      Mnie się najbardziej podoba ekspresowy deser z nasionami chia, jeśli masz mrożone (lub nawet lepiej świeże) owoce typu borówki/maliny/truskawki wystarczy je zmiksować z nasionami chia, białą warstw ę robię z maślanką zmiksowaną z nasionami chia i odrobiną miodu i naprzemiennie nalewam masy do pucharków, odstawiam na godzinę do lodówki. Roboty jest 3 minuty a jest pyszne big_grin
    • solejrolia Re: Szybki deser/ciasto 16.05.16, 17:45
      Kupne babeczki kruche 15 sztuk? 20? (można zamrozić).
      Na godzinę przed spodziewanymi gośćmi:
      Śmietana kremówka w małym kartoniku- zmiksować, najpierw na najwolniejszych obrotach, i stopniowo zwiększać obroty, jak zacznie gęstnieć to dodać 1-2 łyżki cukru pudru i ubić .
      Na każdą babeczkę kładziemy malinę z mrożonki, albo w sezonie świeżą, łyżkę ubitej śmietany, i siteczkiem posypujemy gorzkiem kakao. Gotowe babeczki wkąłdamy do lodówki.

      Jeśli malin nie ma, to może być jakikolwiek owoc- borówka, kawałek brzoskwini z puszki, czy kawałek mandarynki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka