agnstep 12.09.16, 19:56 Mój przedszkolak wreszcie przestał jeść tylko kotlety i ziemniaki i powoli otwiera się na nowe smaki. Podrzućcie proszę przepisy na dania, które lubią wasze dzieci - szukam inspiracji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:01 Hmm nie wiem czy to się nadaje na inspiracje Najmłodszy barszcz biały z ziemniakami, kiełbasą i jajkiem na raz. Katowałby nas tą potrawą co drugi dzień wymiennie z jajecznicą. Średni naleśniki z serem i polewą owocową lub naleśniki z nutellą. Najstarsza pierś kurczaka w panierce jak kotlet schabowy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:04 Biały barszcz z kiełbasą i jajkiem i ziemniakami na raz; krupnik; naleśniki z nutellą; mielone; kopytka; schabowy, surówka z marchwi. Nic oryginalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:04 Może to co normalnie jecie? Moje młodsze je wszystko. Lubi leczo, zupy kremy, omlety z warzywami, kasze z sosami/warzywami, różne placki z warzyw z sosem, gulasze i wiele innych. Musisz po prosru sprawdzać co dziecku smakuje. Bez testowania się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:12 3.5 latek Makaron. Makaron z jajkiem. Makaron w zupie. Makaron w rosole... makaron, makaron w srodku nocy bo sie zachcialo. Makaron ryzowy, makaron chinski, makaron niemiecki... makaaaaaaaaaaaron rurki, makaron pasta. Pizza domowej roboty. Pizzzzzzzaaaa Nie, jego ojciec nie jest Wlochem. Truskawki Truskawki z serkiem homogenizowanym jajecznica, poached jajka ( nie wiem jak to sie zowie po polsku). Jajka sadzone.... Kurczak duszony, kurczak z rozna kurczak Kotlet schabowy Parowki 98% miesa Odpowiedz Link Zgłoś
onnomatopeja Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:12 Mój lubi większość potraw z Jadłonomii, przepada też za jagielnikami z Veganbandy - zresztą ja też, pyyszota. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:13 zupy - grochowka, fasolowa, barszcz ukrainski, krupnik pierogi ruskie kopytka z gulaszem placki po cygansku krewetki na masle z czosnkiem i w ogole kazde pizza racuchy, nalesniki smazone ziemniaki z patelni kurczaki pieczone z warzywami gołabki i inne faszerowane warzywa podroby - watrobka z cebulka, gulasz i krupnik z serc i flaczki z zoladkow z surowek mizeria, marchewka z jablkiem, buraczki albo zwyczajnie w slupkach do chrupania kotlety i pulpety wszystkie - schabowe, mielone, pozarskie i dewolaj, albo takie cordon bleu makarony - zwlaszcza carbonara i bolonskie, lazanja pilaw z kurczaka i tortille z kurczakiem i warzywami to mam sprawdzone i jedza Odpowiedz Link Zgłoś
janatalia Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 21:21 kouda napisała: > zupy - grochowka, fasolowa, barszcz ukrainski, krupnik > pierogi ruskie > kopytka z gulaszem [ciach] > to mam sprawdzone i jedza tatara nie je z surowym jajkiem? kiepsko się staralas Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 21:23 ze sledzia jedza surowizny dzieciom nie daję Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:17 Carbonara,, fahitas, chilli z pieczonym ziemniakiem,kluski ziemniaczane z cebula i bekonem,nudle z kurczakiem i warzywami, piesi z kurczaka w panierce usmaOne ... Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:26 U nas w tym wieku wchodziła większość zup, a ze stałych pokarmów niewiele - ale z tych co było pewne to makarony z różnymi sosami i dodatkami (sos boloński, sos serowy z brokułami i kurczakiem, z groszkiem i szynką, ze szpinakiem (z lub bez dodatków)). Kotlety mielone, klopsiki w sosie koperkowym i pomidorowym. Za to od nastu lat nie nauczyłam jej jeść surowych warzyw. Je dużo, ale wszystko gotowane, duszone, pieczone, jedyna surowizna to kiszonki. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:27 A no i kluchy wszelakie z sosami (kombinowałam wtedy z kopytkami na milion sposobów). I pierogi (dopiero w szkole przestała je nazywać "bułami"). Odpowiedz Link Zgłoś
happy_end Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:28 Czysta pomidorowa z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 20:37 gotuj to co wy lubicie, po co sie wkopywac w oddzielne gotowanie jak dziecko wychodzi poza tych pare akceptowanych wczesniej dan. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 21:25 płatki z mlekiem, choćby 3 razy dziennie naleśniki, omlety, placuszki- wszystko na słodko kluski leniwe z masłkiem i cukrem pierogi z serem spagetti bolonese i carbonara rosół, pomidorowa, jarzynowa i zalewajka knedle, czeskie knedle (bramborowe) i knedle ze śliwką bądź truskawką pampuchy, kopytka z bitkami pizza ! mięso ala gyros z frytkami/ziemniakami zapiekanymi, i colesaw ryż z kurczakiem i warzywami (mieszanka chińska) makaron z sosem śmietanowym z brokułami lub z pieczarkami/kurkami/podgrzybkami owoce morza, ryby ( w panierce lub w folii, ale nie lubi np. ryby po grecku) fasolka szparagowa, brokuł, kalafior, ogórek kiszony- w każdej mozliwej kombinacji, chćby 3razy dziennie, papryka czerwona- mało chętnie, za to mogę pokroić w słupki jako przegryzka jak ziemniaki- to purre jak ogórek to mizeria, jak pomidor to ze śmietaną keczup, majonez (musztarda- nie) czosnek- np bagietka czy chlebek czosnkowy, zamiast cebuli woli jednak por Generalnie zjada wiele potraw, i jest niejadkiem wybiórczym. Niestety nie jada kasz, kaszanki, owsianki, mielonego, potraw z kapustą, potraw z cukinią, kanapek, ciast z owocami (woli babkę czy zebrę, muffinkę z czekoladą itp) i owoców poza jabłkiem i bananem(ale tu może mieć wpływ alergia) Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 21:30 Mimo, że od zawsze lubiłam ryby - do ryby po grecku dojrzałam dopiero w wieku 40+ . Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 21:40 Synowie- lat 4 i 20 mies. Jedza wszelkie zupy kremy, szczegolnie pieczarkowa. Kanapki, owsianke, Ryby( filety) . Wszystko z grila. Mlodszy lubi surowki, starszy jest chwilowo na NIE dla warzyw, ktore widzi(stad zupy kremy). Wszelkie sosy z makaronem czy ryzem. Jednak najwieksza radosc jest przy daniach hinduskich. Czasem zamawiam, czasem gotuje.. to jest HIT aa kolejnym hitem sa tosty z czosnkiem😊 Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 21:41 Moja ma monotematyczne fazy, jak na coś się uprze to jest nonstop to samo. Mi na sam widok niedobrze się robi przygotowując w kółko to samo , ale cóż zrobić...lepsze to niż NIC. Jako kilkulatka miała fazę na alio olio, caprese, makaron bez niczego, później były jajka sadzone, naleśniki z nulelką na śniadania, obecnie grysik na mleku bez względu na porę dnia, princeska ma 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 21:48 Risotto, najlepiej z boczkiem albo łososiem Kurczak w czerwonym winie Dorsz zapiekany z pesto Mielone Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 22:00 rosół a poza tym: mielone kopytka z sosem mięsnym makaron z sosem (daje świderki i sos jak do spagetti - podsmażam mięso, trę na tarce sporo warzyw i zalewam koncentratem) ryba smazona a hitem jest: zielony groszek, czerwona fasola z puszki... żrą prosto z puszki Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 22:01 i ryż z mieszanką warzyw chińskich z kurczakiem chociaż moje dzieci to raczej jedza wszystko byle dużo ps. nie uznaję obiadów na słodko Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Ulubione dania Waszych dzieci 12.09.16, 22:02 A - teściowa nad moim mężem skakała i dogadzała (nie lubi czegoś, więc nikt tego nie je, i tak było od dziecka). Mąż nie jada niczego co ma w sobie ości i kości. Jada (ale nie lubi) panierek (bo: "lubiłem schabowe, ale matka zawsze je dusiła w margarynie, więc ta panierka była jak błoto". Nie zje jajek, czy mięs na surowo lub wpół surowo, bo teściowa od dziecka straszyła bo bakteriami (więc zabajone z żółtek parzonych na parze, wędzenie na ciepło, ale na różowo, steki średnio wysmażone) nie wchodzą w grę. Mimo, że chłop mądry, inteligenty i źródła naukowe do niego przemawiają. Warto się zastanowić skąd takie a nie inne upodobania dziecka, bo nie zawsze to tylko upodobania . Odpowiedz Link Zgłoś