Dodaj do ulubionych

Potrzebuję inspiracji

24.09.16, 17:48
Czy macie może jakieś fajne sprawdzone i proste pomysły na desery bez mleka krowiego? Dzieć ma podejrzenie poważnej alergii na mleko krowie, do tej pory był to jego ukochany produkt, jak i wszelkiej maści jogurty i desery(budyń). Szukam zastępstwa, bo szkoda mi go. Już do płatków wchodzi spokojnie mleko sojowe lub kozie, jednak budyń na kozim mleku jest no eghmmm nie bardzo smaczny. Jak macie sprawdzone przepisy proszę poratujcie.
Obserwuj wątek
    • amsterdama Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:06
      Kozie mleko też odpada- antygenowo mleko wszystkich kopytnych jest zbliżone.
    • kopiko-lol Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:08
      Budyń na mleku migdałowym jest obłędny 😊 ogólnie polecam przejść na roślinne.
      • e-kasia27 Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:14
        Z migdałowym to bym uważała, bo jak dziecko alergik, to na 99% uczulone na pyłki brzozy, a jak uczulone na pyłki brzozy, to picie mleka migdałowego jest dolewaniem oliwy do ognia.
        • 1matka-polka Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 23:10
          Przesadzasz, różne są alergie, ja ani moja córka na brzozę w ogóle nie reagujemy.
    • liisa.valo Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:10
      Do budyniów migdałowe jest super.
    • e-kasia27 Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:10
      Po pierwsze, to jak ma alergię na krowie mleko to nie powinien pić ani koziego, ani owczego, bo to alergeny krzyżowe dla siebie nawzajem, więc też będą uczulać.

Budyń można zrobić na sojowym, albo na kokosowym.
      To jest bardzo smaczne do budyniu i sojowe z tej samej firmy:

1.bp.blogspot.com/-YfrA6oOLWw4/VtRem2jTBlI/AAAAAAAAMPE/piHnanPYgZM/s640/alpro%2Bkokos.jpg

Jogurty sojowe też można kupić bez problemu.
      • 1matka-polka Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 23:13
        Mam z córką uczulenie na mleko krowie, soja i kokos to też jest masakra. Po spożyciu wysypka, mdłości, rozwolnienie, gazy...
    • run_away83 Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:11
      Jako baza do deserów całkiem fajnie sprawdza się mleko migdałowe i kokosowe. Kakao też wychodzi na nich znacznie lepsze niż na sojowym. Tylko czytaj etykiety i kupuj w wersji niesłodzonej, te słodzone są już same w sobie słodkie jak ulepek.
    • mika_p Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:25
      Kisiel
      Galaretka
      jedno i drugie z owocami

ciasta na kruchym cieście lub biszkopcie
      • nuta15 Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:51
        Jabłka pieczone z miodem albo konfiturą , bezy, ryż ugotowany na sypko z konfiturami lub owocami.
      • regego Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 20:21
        Ale ile można kisiel i galaretkę jeść uncertain właśnie dlatego poszukuję czegoś innego, bo kisiel robiony na skoku w domu jest super ale już nie mogę na niego patrzeć smile
    • liisa.valo Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 18:44
      O, Regego, przypomniałam sobie o tym blogu: www.mamaalergikagotuje.pl/ Tu dużo znajdziesz sprawdzonych rzeczy.
      • kochamruskieileniwe Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 19:33
        i tu smile
        www.smakolykialergika.pl
    • fragile_f Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 19:41
      Zacznij od robienia domowego mleka kokosowego - bylam zdziwiona, ze jest tak tanie i proste w produkcji. Smakowo moim zdaniem stoi o półkę wyżej, niż krowie i jest rozkosznie tłuste wink

Tu masz parę przepisów na desery "mleczne":

ervegan.com/2016/07/lody-mango-marakuja-borowkami/

ervegan.com/2015/07/jagodowy-sernik-jaglany/

ervegan.com/2015/07/surowe-tartaletki-z-malinowym-kremem-i-mieta/

ervegan.com/2015/06/serniczkowe-trio-z-nerkowcow/

ervegan.com/2015/04/jaglane-serniczki-w-sloikach/

ervegan.com/2015/02/weganskie-banoffee-pie/

ervegan.com/2014/07/kremowa-tarta-z-owocami/

Jesli znasz angielski to mam tez genialny przepis na mrozone serniczki z nerkowca:

minimalistbaker.com/7-ingredient-vegan-cheesecakes/

Z mojego doświadczenia wynika, że najlepszym zamiennikiem sernikowym są orzechy nerkowca ew. kasza jaglana (z niej wychodzi taki budyniowy krem), tofu mi nie podeszło. Do picia - mleko kokosowe recznie robione ew. kupne owsiane albo migdałowe, jak nie masz czasu. Aha, mnie za pierwszym razem te deserey tez nie wychodziły idealnie, wiec sie nie przejmuj konsystencją wink
    • regego Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 20:16
      Ogromne dzięki za podpowiedzi. Właśnie zjeździłam markety wszelakie w poszukiwaniu zamienników. Na mojej wsi nie ma jogurtów z mleka nie krowiego ani mleka kokosowego. Mamy na razie sojowe i ryżowe.
      Co do koziego waham się czy podawać, mały miał do 3 roku potworaną alergię na krowie a kozie przeszło. Po 3 latach alergia niby minęła, niestety wbrew pozorom zaczęła po prostu dawać inne objawy zupełnie nie standardowe uncertain i tak w wieku lat ponad 6 dziecko ma niedosłuch, zgodnie z zaleceniami alergologa i laryngologa właśnie sprawdzamy czy na 100% niedosłuch wywołuje alergia ale niestety są ogromne szanse na to. Jestem na skraju wyczerpania nerwowego bo wszystko mogłam podejrzewać ale nie to że ta cholerna alergia nadal jest i że będzie niosła ze sobą tak okropne skutki.
      • liisa.valo Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 20:26
        Kokosowe możesz zrobić z wiórków: lawendowydom.com.pl/jak-zrobic-mleko-kokosowe/ - ja je nawet wolę niż kupne. Ja robię też ryżowe sama: www.eksperymentalnie.com/2016/02/domowe-mleko-ryzowe.html
      • truscaveczka Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 20:30
        Nie dawaj koziego może, co? mają 98% zgodności białek, to prawie żadna różnica uncertain mleko kokosowe jest w supermarketach (alpro), ale to tak naprawdę ryżowe z dodatkiem kokosa. Mleko kokosowe z puszki to chemia tongue_out
        Migdałowe jest dla mnie nie do przejścia smakowo, ale mój młody lubi. Podobnie jak sojowe jest w biedronce.
        Jak masz facebooka, zajrzyj na www.facebook.com/WiecejWeganskich/?fref=ts
        I w ogóle zainteresuj się przepisami wegańskimi, bo one z definicji są bez mleka wink
      • fragile_f Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 21:09
        Mleko kokosowe robi się banalnie prosto z wiórków, liisa.valo podała fajny przepis, ja mam jeszcze taki ze strony wegetarianka.blox.pl:

1 szklanka wiórków

2 szklanki gorącej wody

Wykonanie

Wiórki zalewam na początek jedną szklanką gorącej wody, zostawiam pod przykryciem na ok 2h, po tym czasie przerzucam do blendera, zalewam 1/2 szklanki wrzątku i mielę przez kilka minut. Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem/ miską, jak chwilę przestygnie, wyciskam porządnie płyn, przekładam wytłoczyny z powrotem do blendera, zalewam znowu 1/2 szk wrzątku, blenduję i ponownie wyciskam przez gazę. Wiórki po namoczeniu można od razu zmiksować ze szklanką wrzątku, jednak dzięki podwójnemu blendowaniu uzyskacie bardziej pożywne i smaczniejsze mleko.

Wychodzi tłuste, pachnące i pyszne.
    • truscaveczka Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 20:26
      A może kozie? Nie szkodzi mu na pewno?
      Budyń na mleku sojowym jest bardzo dobry, jogurty sojowe są okej. Do picia mleko ryżowe instant, smakuje jak kleik dla niemowląt, mąż dopija po dziecku maniacko tongue_out Desery sojowe są w stylu budyniowym też. Tylko pamiętaj, że chłopakowi sojowego nie powinno się dawać bez ograniczeń. Konsultowałam się z kilkoma lekarzami (w tym naukowczynią ze Stanford) i wszyscy potwierdzili, do pół litra mleka dziennie.
      A ciastek nie lubi? Z musli i pogniecionego banana wychodzą znakomite, albo normalne ciastka muesli. Ciast jest prylion, poszukaj na puszka.pl - tam można ustawić, że bez mleka krowiego.
    • lola211 Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 20:32
      Zamow na allegro mleko kokosowe thai real- ma najlepszy sklad.
      Pudding jaglany czy z chia na tym mleku ze miksowanym bananem i musem truskawek czy malin,jagód jest pysznym deserem.
      Moj 4 latek uwielbia "sernik" z nerkowców na daktylowym spodzie.
      Deserów bez mleka jest od groma, poszukaj na weganskich stronach.
    • mikams75 Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 22:06
      dla alergicznego goscia kupowalam jogurt sojowy a i moje dziecko niealergiczne tez twierdzilo, ze ten sojowy jest pyszny.
      • berdebul Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 22:40
        Dla chłopca soja w dużej ilości to tak trochę słabo. Lepiej orzechowe mleka, ryżowe, pudding z chia itd.
        • agnzimka Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 22:54
          chia dla chłopca też nie bardzo
          sięgnij po przepisy wegańskie, dwa lata stosowałam dietę bez mleka, jajek i do tego bez glutenu, dużo jest przepisów
          • klamkas Re: Potrzebuję inspiracji 24.09.16, 23:05
            Z ciekawości - dlaczego chia dla chłopca nie bardzo?
            • agnzimka Re: Potrzebuję inspiracji 25.09.16, 21:56
              Podobno zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty
              www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
    • hermenegilda_zenia Re: Potrzebuję inspiracji 25.09.16, 22:10
      A mleka roślinne typu orkiszowe/owsiane? Teraz pełno tego wszędzie, nie trzeba nawet grzebać w internecie, bo duże hipermarkety całkiem dobrze zaopatrzone w "dziwną" żywność. Do deserów typu pudding można użyć tapioki, jeżeli chia nie wchodzi w grę. Lubię pudding z tapioki w wersji z prawdziwą wanilią lub wodą różaną i mlekiem kokosowym/orkiszowym, czy innym które jest tolerowane. Ciasta z kaszy jaglanej są dobre dla alergików.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka