Dodaj do ulubionych

A tymczasem w TVP

19.11.16, 15:24
Przerwano w TVP transmisję z "manify ZNP" (by Pereira), żeby pokazać rzeczy ważne dla narodu czyli intronizację. Nie piszę, żeby mi przeciwnicy dobrej zmiany przytaknęli, ale żeby się zwolennicy zastanowili kto obchodzi władzę, bo z pewnością nie ich dzieci, bo nawet nawet będąc przeciwko tych argumentów nauczycieli lepiej wysłuchać niż koronki czy co tam jest w programie mszy.
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 16:29
      Odczep się, dobra? tongue_out
      • mamma_2012 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 16:35
        Napisałam jak po winku, a dopiero szukam otwieracza. Przepraszamwink
        Chodziło o to, że chyba jednak los dzieci jest ważniejszy od tego, który zmarły będzie nam miłościwie królował, a nauczyciele mogą mieć warte do wysłuchania zdanie w tym temacie
        • koronka2012 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 16:44
          No wiem, ale nie mogłam się oprzećsmile
          Bogu dziękuję, że temat mnie nie dotyczy bo dziecko szczęśliwie edukację zakończyło, ale siostra klnie w żywy kamień, choć z powodu innej reformy - szkolnictwa wyższego. Efektem będzie ograniczenie możliwości studiowania - jakoś nie wierzę, że to się automatycznie na jakość przełoży:

fakty.interia.pl/polska/news-zmiany-w-finansowaniu-uczelni-beda-premie-m-in-za-jakosc-ksz,nId,2276924
          • praca.zawodowa Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 17:00
            Jestem za podniesieniem wymagan na maturze . Mozliwosc studiowania tylko dla najlepszych, reszta cghetnych na magisterium z trzepania dywanów, moze smialo uczyc sie w szkolach policealnych. Nabeda wiedzy, ale nie beda miec za nic tytułu magistra.
            • koronka2012 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 18:26
              Z wymaganiami maturalnymi - pełna zgoda.

Ale efektem takich zmian będzie to, że ograniczy się ilość miejsc na dziennych studiach. A to oznacza, że nie dostanie się też wielu zdolnych. Teraz też jest mniej miejsc na niektórych kierunkach niż dobrze zdających chętnych.
              • morekac Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 18:46
                >Ale efektem takich zmian będzie to, że ograniczy się ilość miejsc na dziennych studiach.

Raczej głównie na takich, na które można przyjąć niemal nieograniczoną ilość studentów bez wielkich kosztów - czyli żadne laboratoria czy inne pracownie.
            • morekac Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 18:42
              Wymagania na maturze rozszerzonej są wystarczające - to uczelnie przyjmują czasem jak leci, a potem narzekają, że przyjęli niezbyt rozgarniętych - czyli takich, co mają tylko po 30% z podstawy.
            • lodomeria Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 21:56
              Zabijać w ludziach aspiracje, blokować im drogi do chociażby wystawienia nosa poza miasteczko bez perspektyw w Polsce B/C/D, poza często patologiczne/nieprzyszłościowe środowisko to można, jak się ma dla ich miejsca pracy w fabrykach i ma sie pewność że zarobią albo na tyle mało, żeby nie było im w głowach się buntować, bo walczą o przetrwanie, albo na tyle dużo, że się zajmą koszeniem trawniczków i planowaniem wakacji. Jak tego nie masz, to dajesz ludziom możliwość zdobywania kompetencji (jak nie twardych, to chociaż miękkich), dajesz im poczucie jako takiego panowania nad własną przyszłością i modlisz się o to, że sami sobie będą w stanie miejsca pracy wyszukać lub stworzyć.
              A do uniwersytetów, do idei kształcenia przez całe życie, to się powinno ludzi naganiać. Oczywiście uprzednio odpowiednio modyfikując struktury i programy.
              • iskierka3 Re: A tymczasem w TVP 21.11.16, 00:56
                Amen.
                • praca.zawodowa Re: A tymczasem w TVP 22.11.16, 14:51
                  Co nie znacvzy, ze kazdy chetny za siedzenie w ławce i rysowanie diabełków dostanie tytuł mgr.
    • mai-ra3 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 18:38
      Nie chcę nikogo martwić, ale pewnie padnie argument, ze tu było 60 tys osób, a na proteście nauczycieli 15 tys. Aż włączę dziś wyjątkowo wiadomości na chwilę, żeby sprawdzić czy mam rację...
      • olena.s Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 18:46
        Z całą pewnością nic sensownego nie powiedzą.
        • mai-ra3 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 20:12
          Powiedzieli, że na mianowaniu Chrystusa na króla było 100 tys osób big_grin
      • lodomeria Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 21:59
        W pewnym sensie mają rację: ludzie głosują nogami. Tych, co chcieli/popierali intronizację było kilkukrotnie więcej, są zorganizowani, zdeterminowani i nie boją się wygłaszać swoich żądań. I w związku z tym słusznie dostała się im "nagroda".
        • 1elka26 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 22:15
          Może warto przypomnieć pewne fakty?

" Pan Broniarz 17 lat temu protestował przeciwko gimnazjom. Dziś ich broni. Rok temu, przewodniczący Broniarz podpisał porozumienie koalicyjne ze Zjednoczoną Lewicą. A co tam było w programie? Likwidacja gimnazjów. Tu mamy zwykłą grę polityczną" - czyli jak zwykle, jezeli nie wiadomo o co chodzi, to na pewno o własne stołki i dyrektorskie posady. Dobro dzieci? - gdzieś tam daleko, ale za to jaka okazja do lansowania się na proteście.
          • lodomeria Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 22:23
            No własnie fakty: wyniki testów PISA.
          • morekac Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 22:39
            Pan poseł Jarosław Kaczyński za gimnazjami osobiście głosował.
            • gama2003 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 22:44
              Pani obecna minister edukacji kilka lat temu też była obrończynią gimnazjów. Zmieniło jej się całkiem niedawno, linkował ktoś jej zdecydowane poglądy.......
            • 1elka26 Re: A tymczasem w TVP 20.11.16, 09:45
              morekac napisała:

> Pan poseł Jarosław Kaczyński za gimnazjami osobiście głosował.

Przecież nie wiedział wtedy jaka będzie rzeczywistość. Dlaczego więc miał być na nie?
              W przeciwieństwie do dzisiejszej "totalnej opozycji" która jeszcze nie wie jak będzie, ale od razu krzyczy że źle. Podobnie jak p. Broniarz który niezależnie od tego czy gimnazja maja powstać czy tez ulec likwidacji, niezmiennie krzyczy o likwidacji tysiecy etatów. Poglady mozna zmienić, ale żeby zawsze być na nie?
              Co do faktów - badania opinii publicznej są jednoznaczne - "Jeśli zaś chodzi o gimnazja, 67,9 proc. badanych odpowiedziało, że należy je zlikwidować. 14 proc. zdecydowanie się z tym nie zgadza, a 12,4 proc. „raczej się nie zgadza”.

Niestety, mamy do czynienia z opozycja która jest niezwykle wszechstronnie uzdolniona i potrafi wypowiedzieć się na kazdy temat. Szkoda, że nie jest zainteresowana naprawą tego co działa źle, ale jedynie walką o powrót do tego, co było. Ale tak już nie będzie, nie pomoga żadne protesty i wsparcie "opiniotwórczych mediów".
              Oto wasi wszechstronnie utalentowani przedstawiciele opozycji:

https://www.img.f4a.eu/images/387810KOD15.jpg
              >
              • morekac Re: A tymczasem w TVP 21.11.16, 22:05
                >Przecież nie wiedział wtedy jaka będzie rzeczywistość. Dlaczego więc miał być na nie?

Przecież jest wszystkowiedzący... Nie? Jak to możliwe?
                Przy czym nie trzeba być prorokiem, by przewidzieć przy tej reformie totalny burdel - przy tym trybie i tempie reformy to po prostu nieuniknione.
              • paszczakowna1 Re: A tymczasem w TVP 21.11.16, 22:52
                >Co do faktów - badania opinii publicznej są jednoznaczne - "Jeśli zaś chodzi o gimnazja, 67,9 proc. badanych odpowiedziało, że należy je zlikwidować. 14 proc. zdecydowanie się z tym nie zgadza, a 12,4 proc. „raczej się nie zgadza”.

Jesteście fascynujący. Naprawdę sie wam zdaje, że rzeczywistość bez końca można negować? W końcu, głuptasy, ugryzie was w d... tak, że do końca życia będziecie płakać.

Ostatni sondaż SW Research dla Newsweeka.

Czy prezydent powinien zawetować ustawy o reformie edukacji, które m. in. likwidują gimnazja.

Tak: 44%
                Nie: 35%
                Nie wiem, trudno powiedzieć: 21%.
                • 1elka26 Re: A tymczasem w TVP 22.11.16, 10:07
                  paszczakowna1 napisała:

> Jesteście fascynujący. Naprawdę sie wam zdaje, że rzeczywistość bez końca można
                  > negować? W końcu, głuptasy, ugryzie was w d... tak, że do końca życia będzieci
                  > e płakać.

Nareszcie coś rozsądnego. Może w końcu po roku czasu oprzytomniejecie i przestaniecie negować rzeczywistość? Już nie będzie tak jak było
                  >
                  > Ostatni sondaż SW Research dla Newsweeka.
                  >
                  > Czy prezydent powinien zawetować ustawy o reformie edukacji, które m. in. likwi
                  > dują gimnazja.
                  >
                  > Tak: 44%
                  > Nie: 35%
                  > Nie wiem, trudno powiedzieć: 21%.
                  >
                  "Podobne wnioski można wyciągnąć z sondażu SW Research przeprowadzonego dla „Newsweeka”, w którym 52 proc. Polaków opowiedziało się za przywróceniem ośmioletniej podstawówki."

www.newsweek.pl/polska/likwidacja-gimnazjow-co-rodzice-mysla-o-reformie-edukacji-,artykuly,397085,1.html
                  • mdro Re: A tymczasem w TVP 22.11.16, 10:50
                    Z początku września ten sondaż, kremlowski kłamczuszku. Mamy listopad.
          • anilka Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 23:20
            Zupełnie jak pani Zalewska, też była za gimnazjami. Czy to, co teraz robi, to dobro dzieci, czy okazja do lansowania się? Gra polityczna, jak nic
            • gama2003 Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 23:23
              Oj, na to nam już elka nie odpowie.
    • issa-a Re: A tymczasem w TVP 19.11.16, 22:16
      TVP to akurat mi wisi ale "mój" prezydent, chodzący wyłącznie na kolanach, juz nie.
      Tez uważałam, że Palikot, domagajacy się zdjęcia krzyża w sejmie, to taki dziwoląg. "A co tam, niech sobie ten krzyż wisi, co mi to przeszkadza"..
      No, ale wychodzi na to, ze zaczyna uwierać. Wolalabym aby mój kraj, mój rząd, mój prezydent, zajął się mną i pozostałymi (realnymi) ludźmi, zamiast leżeć plackiem w kosciele. Leżeć to oni mogą sobie "po godzinach pracy" i "prywatnie", tak, jak ja czy pozostali mieszkańcy tego kraju. A "służbowo" kraj jest świecki, niezależny od jakiejkolwiek religii. Zdaje się, że konstytucja wyraźnie mowi o rozdziale państwa i kościola.
      "Art. 25.
      ...
      3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie "
      • grrrrw Re: A tymczasem w TVP 20.11.16, 09:48
        A pomysł Palikota, by na scianie UM zawiesic godło Państwa Islamskiego ?

www.gs24.pl/wiadomosci/szczecin/art/5425418,szczecin-zenujaca-walka-o-symbole-na-sesji-rady-miasta,id,t.html
        • araceli Re: A tymczasem w TVP 21.11.16, 22:15
          Taaaa.... doucz się albo zgłoś do psychiatryka.
      • martishia7 Re: A tymczasem w TVP 21.11.16, 22:10
        Tez uważałam, że Palikot, domagajacy się zdjęcia krzyża w sejmie, to taki dziwoląg. "A co tam, niech sobie ten krzyż wisi, co mi to przeszkadza"..
        No, ale wychodzi na to, ze zaczyna uwierać.

Cieszy taka refleksja w narodzie, bez złośliwości to piszę. Jak tym 98% zaczyna przeszkadzać, to znaczy, że idzie ku dobremu.
    • iskierka3 Re: A tymczasem w TVP 21.11.16, 00:57
      Kiedy się biednieńcy zorientujecie, że Wasza ukochana i jedynie słuszna partia jest lewicowa?wink
      Lewaku Tywink
      • dyzurny_troll_forum Re: A tymczasem w TVP 22.11.16, 09:49
        iskierka3 napisała:

> Kiedy się biednieńcy zorientujecie, że Wasza ukochana i jedynie słuszna partia
        > jest lewicowa?wink
        > Lewaku Tywink

Jak to powiedział Korwin:

Tow. Hitler - VW Garbus dla każdej rodziny;
        Tow. Gierek - Maluch dla każdej rodziny;
        Tow. Morawiecki - samochodzik elektryczny dla każdej rodziny!

czasy niby się zmieniają a socjaliści realizują cały czas te same pomysły! I cały czas zdziwieni, że nie działa!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka