Dodaj do ulubionych

Podwózka dziecka samochodem?

29.11.16, 13:05
Mojego dziecka. Będzie jechało z obcą (to znaczy nie spokrewnioną z nami) osobą jakieś 450 km w jedną stronę a następnie powrót. Ta osoba (kierowca) chce mojej pisemnej zgody na tę podwózkę. Nie ma sprawy - rozumiem. Chciałam do tej zgody dopisać coś w stylu " W razie wypadku wyrażam zgodę na leczenie szpitalne" - jak to zrobić, zeby ten dopisek był wiążący dla ewentualnej załogi karetki? (choć mam nadzieję, że nic się nie stanie).
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Podwózka dziecka samochodem? 29.11.16, 13:27
      Jak moja mama szła z moim dzieckiem na wizytę do lekarza, to wystarczyło oświadczenie z numerem dowodu i wszystkimi danymi.
      Ale jak rodzice koleżanki zabierali jej córkę za granicę to dawała upoważnienie notarialne.

Może jak chcesz być pewna,że nikt nie będzie robił problemów idź do notariusza? Ale w sumie powinno wystarczyć normalne upoważnienie. W końcu chyba nie wyjeżdża za granicę, a 450 km w razie czego w pół dnia przejedziesz.
    • mgla_jedwabna Re: Podwózka dziecka samochodem? 29.11.16, 13:28
      W razie wypadku, o ile dziecko będzie się kwalifikowało do zabrania przez karetkę, nie jest potrzebny żaden papier. Karetka miałaby obowiązek dostarczyć dzieciaka na pogotowie niezależnie od tego, czy zgarnęliby go prosto od zgadzających się rodziców, z ulicy, ze szkoły czy od porywacza wink
      • niktmadry Re: Podwózka dziecka samochodem? 29.11.16, 13:33
        A na tym pogotowiu/w szpitalu to udzielą pomocy czy położą ją i będą czekać aż ktoś z rodziny przyjedzie i podpisze zgodę na leczenie?
        • vaikiria Re: Podwózka dziecka samochodem? 29.11.16, 14:12
          Podejmą wszelkie czynności niezbędne do ratowania życia. Przecież nie mogą uzależnić przeżycia dizecka od tego, czy rodzic się na to zgadza smile
        • zefirkowapola Re: Podwózka dziecka samochodem? 29.11.16, 14:12
          Jeśli dziecko wymaga natychmiastowej ingerencji lekarza (zagrożenie życia) to nikt na zgodę czekał nie będzie, jeśli dziecko może spokojnie poczekać na ewentualne czynności medyczne to poczekają aż rodzice podpiszą różne kwity
          Zgoda rodziców wymagana jest przy zabiegach planowanych, w przypadku zagrożenia życia-nie.
    • zefirkowapola Re: Podwózka dziecka samochodem? 29.11.16, 14:10
      W razie wypadku to chyba nikt nie będzie czekał na Twoją zgodę? Nigdy nie spotkałam się z sytuacją że ratownik na miejscu zdarzenia pyta rodzica czy wyraża zgodę na udzielenie pomocy. Chyba trochę przekombinujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka