eve-lynn 10.01.17, 11:33 chodzą za mną od jakiegoś czasu ale czasu mam mało żeby robić. da się to rozłożyć na dwa dni? tzn jednego dnia ugotować ziemniaki i robić ciasto ale pokroic i ugotować już kolejnego dnia? dobre to będzie wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:35 tym bardziej, że tego sera żółtego mam tyle, to może z serem bym zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:35 Tu raczej nie o krojenie chodzi, tylko o ziemniaki - muszą wystygnąć po ugotowaniu. Co teraz nie jest problemem A o ile pamiętam, to ciasta ziemniaczanego nie wolno za długo trzymać, bo się "rozlezie". Więc jak czasu za mało, to jednego dnia ziemniaki, a drugiego zagniatasz, kroisz i gotujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:36 ciasto sie gniecie chwilke tylko... ja bym ugotowała ziemniaki jednego dnia ale ugniotła nastepnego.... Za mn a chodza ciagle, codziennie bym mogła jeść ale mam jakies dziwne dzieci bo nie lubią (w zyciu wczesniej nie znałam "niekopytkowego" dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:45 Ja bym jednak ziemniaki ugniotła póki świeże - ciepłe ziemniaki łatwiej się ugniota niż zimne. Bez dodawania mąki i jajka, żeby się ciasto nie rozlazlo. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:52 aamarzena napisała: > Ja bym jednak ziemniaki ugniotła póki świeże - ciepłe ziemniaki łatwiej się ugniota niż zimne. To oczywistość, taka oczywistość, że zapomniało mi się napisać... Ugotować, rozgnieść/przetrzeć (moim zdaniem lepiej przetrzeć - będą bardziej puszyste, a to lepiej) - i zostawić do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:52 o ugniatanie ciasta mi chodziło ziemniaki faktycznie lepiej gnieść jak ciepłe.. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 15:12 Ja nawet nie ugniatam, tylko póki gorące biorę do ręki końcówkę od miksera i mieszam szybko na puszystą masę, trwa to dosłownie chwilkę. Czekam chwilę, żeby lekko przestygło, dodaję mąki, kaszy manny, jajko. Raz dwa ugniatam i formuję kopytka. Z zimnych ziemniaków jakoś wychodzą mi grudki w kopytkach Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:46 Ja w dzieciństwie patrzeć na to paskudztwo nie mogłam... Teraz bym jadła i jadła, tylko mi nie wychodzą a chłop leniwy do gotowania... Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:48 Moje dzieci też nie lubią kopytek, bo zawierają ziemniaki (a nie lubią ziemniaków). Natomiast uwielbiają leniwe, więc nawet lepiej, bo mniej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:38 OK - dzieki. Moje dzieci nie jadly nigdy kopytek i mam cicha nadzieje ze im posmakuja. No ale to beda jutro Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:42 Raczej się nie da w dwa dni. Gotujesz ziemniaki i jeszcze ciepłe albo dokładnie rozgniatasz, albo przeciskasz. 1/4 ziemniaków odkładasz, a w ich miejsce dodajesz mąke ziemniaczaną, ja dodaje jeszcze trochę zwykłej mąki. Dodajesz jedno jajko. Zagniatasz ciasto, rolujesz i skośnie odcinasz kluski. Wrzucasz na wrząca osoloną wodę, gotujesz ok. 5 min od wypłynięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:47 Tylko to co podajesz to przepis na oszukane kluski śląskie a nie kopytka . Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:53 własnie. Tyle ziemniaczanej w kopytkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:53 właśnie to śląskie... do kopytek dajesz makę pszenną i tylko troche ziemniaczanej... Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:08 To oszukane śląskie, bo z jajkiem i mąką pszenną ;p. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:09 Być może, bo ja ze Ślaska jestem. Chociaż korzenie mam bardziej na wschód. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:57 to za dlugo niestety i dzieciaki padna glodu musze miec obiad w 20 min od wejscia do domu bo inaczej jest armagedon Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:02 to ugotuj zupe w małych ilosciach pierwszy głod zaspokoja i poczekaja na kopytka a mozesz ugotowac wiecej bo juz ugotowane odsmazane na masle przeciez tez sa pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:07 a da się zamrozić takie ugotowane? i potem odmrażać i podmażać jak zasmakują? a z zupą pomysł dobry, ale nie dla mojej starszej. ona zje zupę i uzna, że już po obiedzie, zarząda smakołyków i w zyciu do drugiego obiadu się nie da posadzić, bo już przecież jeden zjadła i kto to słyszał, żeby dziecko dwoma obiadami katować Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:26 ja mroże czasem, neiczesto ale jak mi zostanei duzo niezjedzonych to mroże, traca na atrakcyjnosci bo sie sklejają, na smaku tez troche ale je mocniej wtedy podsmazam i sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
pitxurri Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:54 Ja mroze i moim zdaniem sa nawet lepsze bo ugotowane 2 razy sa jakby bardziej miekkie? Mrozone wrzucam na wrzatek i gotuje do miekkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:59 gotowane na drugi dzień są trochę twardsze... ale nieraz kroję je na plasterki i smaże na patelni.... do tego kefir do picia Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:07 Tak myślałam, że tu o czas chodzi. Dlatego zrób jak wyżej napisano. Ugotuj ziemniaki i przetrzyj/rozgniec je. Następnego dnia wpadasz do domu, wstawiasz osłona wodę. Nim się zagotuje zagniecisz ziemniaki z mąka i jajkiem i uformujesz kopytka. W 20 minut będą na stole. Możesz też dzień wcześniej zrobić kopytka "na gotowo" a potem ogrzać na wrzątku lub podsmażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek69 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:08 Wchodzisz, od razu nastawiasz wodę. Woda się zagotowuje, a Ty w tym czasie zagniatasz ciasto, robi się to piorunem - 3 części ziemniaków, 1 część mąki, można do pszennej domieszać trochę ziemniaczanej, wtedy będą takie leciutko gumowe; no i jajko. I od razu formujesz kluski i wrzucasz na wrzątek - to wszystko razem nie trwa dłużej niż pół godziny. Pod warunkiem, że ziemniaki masz dzień wcześniej ugotowane i przetarte. Niestety, ciasta ziemniaczanego nie da się zrobić wcześniej i przechować, bo rzednie - także z tego powodu trzeba je szybko, sprawnie zagniatać. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:12 tak bedzie ok. najgorzej to z czekaniem az sie ziemniaki ugotuja i ostudza. jak to bede miala to kolejnego dnia ciasto zrobie i ugotuje, bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:04 To jest przepis na śląskie, nie na kopytka Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:13 aha - i bedzie ok te ziemniaki utluc praska taka jak do pure? bo nic innego nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:15 eve-lynn napisała: > aha - i bedzie ok te ziemniaki utluc praska taka jak do pure? bo nic innego nie mam Ja przecieram przez sitko. Praską mogą być trochę za duże kawałki. Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:26 z tym sitkiem to sie umorduje. chyba, ze starsza corka bedzie miala akurat fantazje, ale watpie. generalnie obiad robie z poltoraroczniakiem przy nodze albo wspinajacym sie po krzeslach do okna/kuchenki/zlewu/gdzie-ma-akurat-fantaje-zajrzec wiec musze sie streszczac Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:29 eve-lynn napisała: > generalnie obiad robie z poltoraroczniakiem przy nodze albo wspinajacym sie > po krzeslach do okna/kuchenki/zlewu/gdzie-ma-akurat-fantaje-zajrzec wiec musze sie streszczac O'rajt, to gnieć praską, ino dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:34 a na przykład malakserem? albo w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta albo mieszadłem "K"? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:37 eve-lynn napisała: > a na przykład malakserem? albo w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta albo mieszadłem "K"? Nie mam pojęcia, ale nie wydaje mi się Praska jest niezła, tak samo dobry duży widelec - tym bardziej, jak masz sypkie ziemniaki, to tylko trzeba "poprawić" po ugotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:42 Nie, muszą być gniecione/przetarte. Nie znam chemii tego procesu, ale zmiksowane ciasto się nie nadaje . Odpowiedz Link Zgłoś
koala0405 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:11 Ja robię kopytka w jeden dzień. Kiedyś przygotowałam sobie ciasto i się rozlazło a jak dodałam mąki to były twarde kopytka. Ja robię kopytka na dwa dni tzn w pierwszy dzień gotuję ziemniaki , przypuszczam zimne lub ciepłe przez praskę do ziemniaków /jak nie miałam to zwykły tłuczek do ziemniaków z okrągłymi otworkami używałam/ . Jak ziemniaki ostygną dodaję 1 jajko , trochę mąki ziemniaczanej i resztę pszenną /dosyć fajnie ziemniaki to chłoną/. Później przygotowuję wałeczki i kroję je nożem. Od razu wrzucam na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch to zmniejszam ogień i tak sobie pyrkają ok 4-5 minut. Po ugotowaniu zalewam 2 szklankami zimnej wody /nie wiem po co, ale moja mama i babcia tak robiły/. Wyjmuję i jemy z sosem . To co zostanie przekładam do pojemnika , wkładam do lodówki i na drugi dzień te ugotowane wrzucam na wrzątek i tak samo 2-3 minuty gotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 14:00 Ja miksowałam końcówką K albo tą z silikonowymi brzegami, bardzo dobre wyszły, gładziutkie, mieciutkie.... Moja babcia waliła je tłuczkiem i nigdy nie robiła tego dokładnie, wiec miały kawałki ziemniaków w srodku ale i tak skubane były pyszne... Kiedys chciałam specjalnie takie "popsute" zrobić ale sie nie da.. tylko moja babcia wiedziała jak schrzanic kopytka, tak ze były pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:48 ale to wcale nie jest tyle roboty! Nawet tłuczone ziemniaki, które zostały po obiedzie się nadają. Lepiej robić na świeżo tzn ziemniaki mogą być i dwudniowe, ale ciasto zrobić i od razu skroić, gotować. Mmm, smaka mi zrobiłaś, niedobra! A do czego żółty ser? Tarty do środka czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:56 no chyba tak, do ciasta. jak googlalam przepis na kopytka to mi wyskoczyly kopytka z zoltym serem, a ze mam cala zamrazarke zoltego sera to sie moze przyda do czegos Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:58 A, to czemu by nie Zdarzało mi się czasem sypnąć trochę parmezanu dla "słoności". Dobre też są z dodatkiem twarogu. Mmmm, chyba po ziemniaki ide (ciążowe zachcianki) Odpowiedz Link Zgłoś