Dodaj do ulubionych

jak zrobić kopytka?

10.01.17, 11:33
chodzą za mną od jakiegoś czasu ale czasu mam mało żeby robić. da się to rozłożyć na dwa dni? tzn jednego dnia ugotować ziemniaki i robić ciasto ale pokroic i ugotować już kolejnego dnia? dobre to będzie wtedy?
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:35
      Tu raczej nie o krojenie chodzi, tylko o ziemniaki - muszą wystygnąć po ugotowaniu. Co teraz nie jest problemem smile
      A o ile pamiętam, to ciasta ziemniaczanego nie wolno za długo trzymać, bo się "rozlezie".
      Więc jak czasu za mało, to jednego dnia ziemniaki, a drugiego zagniatasz, kroisz i gotujesz.
    • kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:36
      ciasto sie gniecie chwilke tylko... ja bym ugotowała ziemniaki jednego dnia ale ugniotła nastepnego....
      Za mn a chodza ciagle, codziennie bym mogła jeść ale mam jakies dziwne dzieci bo nie lubią (w zyciu wczesniej nie znałam "niekopytkowego" dziecka...
        • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:52
          aamarzena napisała:

          > Ja bym jednak ziemniaki ugniotła póki świeże - ciepłe ziemniaki łatwiej się ugniota niż zimne.

          To oczywistość, taka oczywistość, że zapomniało mi się napisać...uncertain
          Ugotować, rozgnieść/przetrzeć (moim zdaniem lepiej przetrzeć - będą bardziej puszyste, a to lepiej) - i zostawić do jutra.
          • cichadziewuszka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 15:12
            Ja nawet nie ugniatam, tylko póki gorące biorę do ręki końcówkę od miksera i mieszam szybko na puszystą masę, trwa to dosłownie chwilkę. Czekam chwilę, żeby lekko przestygło, dodaję mąki, kaszy manny, jajko. Raz dwa ugniatam i formuję kopytka. Z zimnych ziemniaków jakoś wychodzą mi grudki w kopytkachsad
    • q_fla Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:42
      Raczej się nie da w dwa dni. Gotujesz ziemniaki i jeszcze ciepłe albo dokładnie rozgniatasz, albo przeciskasz. 1/4 ziemniaków odkładasz, a w ich miejsce dodajesz mąke ziemniaczaną, ja dodaje jeszcze trochę zwykłej mąki. Dodajesz jedno jajko. Zagniatasz ciasto, rolujesz i skośnie odcinasz kluski. Wrzucasz na wrząca osoloną wodę, gotujesz ok. 5 min od wypłynięcia.
      • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:15
        eve-lynn napisała:

        > aha - i bedzie ok te ziemniaki utluc praska taka jak do pure? bo nic innego nie mam

        Ja przecieram przez sitko. Praską mogą być trochę za duże kawałki.
        • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:26
          z tym sitkiem to sie umorduje. chyba, ze starsza corka bedzie miala akurat fantazje, ale watpie. generalnie obiad robie z poltoraroczniakiem przy nodze albo wspinajacym sie po krzeslach do okna/kuchenki/zlewu/gdzie-ma-akurat-fantaje-zajrzec wiec musze sie streszczac smile
          • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:29
            eve-lynn napisała:

            > generalnie obiad robie z poltoraroczniakiem przy nodze albo wspinajacym sie
            > po krzeslach do okna/kuchenki/zlewu/gdzie-ma-akurat-fantaje-zajrzec wiec musze sie streszczac smile

            O'rajt, to gnieć praską, ino dokładnie wink
              • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:37
                eve-lynn napisała:

                > a na przykład malakserem? albo w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta albo mieszadłem "K"?

                Nie mam pojęcia, ale nie wydaje mi się uncertain
                Praska jest niezła, tak samo dobry duży widelec - tym bardziej, jak masz sypkie ziemniaki, to tylko trzeba "poprawić" po ugotowaniu.
                    • koala0405 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:11
                      Ja robię kopytka w jeden dzień. Kiedyś przygotowałam sobie ciasto i się rozlazło a jak dodałam mąki to były twarde kopytka. Ja robię kopytka na dwa dni tzn w pierwszy dzień gotuję ziemniaki , przypuszczam zimne lub ciepłe przez praskę do ziemniaków /jak nie miałam to zwykły tłuczek do ziemniaków z okrągłymi otworkami używałam/ . Jak ziemniaki ostygną dodaję 1 jajko , trochę mąki ziemniaczanej i resztę pszenną /dosyć fajnie ziemniaki to chłoną/. Później przygotowuję wałeczki i kroję je nożem. Od razu wrzucam na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch to zmniejszam ogień i tak sobie pyrkają ok 4-5 minut. Po ugotowaniu zalewam 2 szklankami zimnej wody /nie wiem po co, ale moja mama i babcia tak robiły/. Wyjmuję i jemy z sosem . To co zostanie przekładam do pojemnika , wkładam do lodówki i na drugi dzień te ugotowane wrzucam na wrzątek i tak samo 2-3 minuty gotuję.
                • kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 14:00
                  Ja miksowałam końcówką K albo tą z silikonowymi brzegami, bardzo dobre wyszły, gładziutkie, mieciutkie.... Moja babcia waliła je tłuczkiem i nigdy nie robiła tego dokładnie, wiec miały kawałki ziemniaków w srodku ale i tak skubane były pyszne... Kiedys chciałam specjalnie takie "popsute" zrobić ale sie nie da.. tylko moja babcia wiedziała jak schrzanic kopytka, tak ze były pysznesmile
    • kokoryczko Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:48
      ale to wcale nie jest tyle roboty!
      Nawet tłuczone ziemniaki, które zostały po obiedzie się nadają. Lepiej robić na świeżo tzn ziemniaki mogą być i dwudniowe, ale ciasto zrobić i od razu skroić, gotować.
      Mmm, smaka mi zrobiłaś, niedobra!
      A do czego żółty ser? Tarty do środka czy jak?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka