Dodaj do ulubionych

jak zrobić kopytka?

10.01.17, 11:33
chodzą za mną od jakiegoś czasu ale czasu mam mało żeby robić. da się to rozłożyć na dwa dni? tzn jednego dnia ugotować ziemniaki i robić ciasto ale pokroic i ugotować już kolejnego dnia? dobre to będzie wtedy?
Obserwuj wątek
    • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:35
      tym bardziej, że tego sera żółtego mam tyle, to może z serem bym zrobiła.
    • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:35
      Tu raczej nie o krojenie chodzi, tylko o ziemniaki - muszą wystygnąć po ugotowaniu. Co teraz nie jest problemem smile
      A o ile pamiętam, to ciasta ziemniaczanego nie wolno za długo trzymać, bo się "rozlezie".
      Więc jak czasu za mało, to jednego dnia ziemniaki, a drugiego zagniatasz, kroisz i gotujesz.
    • kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:36
      ciasto sie gniecie chwilke tylko... ja bym ugotowała ziemniaki jednego dnia ale ugniotła nastepnego....
      Za mn a chodza ciagle, codziennie bym mogła jeść ale mam jakies dziwne dzieci bo nie lubią (w zyciu wczesniej nie znałam "niekopytkowego" dziecka...
      • aamarzena Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:45
        Ja bym jednak ziemniaki ugniotła póki świeże - ciepłe ziemniaki łatwiej się ugniota niż zimne. Bez dodawania mąki i jajka, żeby się ciasto nie rozlazlo.
        • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:52
          aamarzena napisała:

          > Ja bym jednak ziemniaki ugniotła póki świeże - ciepłe ziemniaki łatwiej się ugniota niż zimne.

          To oczywistość, taka oczywistość, że zapomniało mi się napisać...uncertain
          Ugotować, rozgnieść/przetrzeć (moim zdaniem lepiej przetrzeć - będą bardziej puszyste, a to lepiej) - i zostawić do jutra.
        • kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:52
          o ugniatanie ciasta mi chodziło wink ziemniaki faktycznie lepiej gnieść jak ciepłe..
          • cichadziewuszka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 15:12
            Ja nawet nie ugniatam, tylko póki gorące biorę do ręki końcówkę od miksera i mieszam szybko na puszystą masę, trwa to dosłownie chwilkę. Czekam chwilę, żeby lekko przestygło, dodaję mąki, kaszy manny, jajko. Raz dwa ugniatam i formuję kopytka. Z zimnych ziemniaków jakoś wychodzą mi grudki w kopytkachsad
      • triismegistos Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:46
        Ja w dzieciństwie patrzeć na to paskudztwo nie mogłam... Teraz bym jadła i jadła, tylko mi nie wychodzą a chłop leniwy do gotowania...
      • madame_edith Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:48
        Moje dzieci też nie lubią kopytek, bo zawierają ziemniaki (a nie lubią ziemniaków). Natomiast uwielbiają leniwe, więc nawet lepiej, bo mniej roboty smile
    • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:38
      OK - dzieki.
      Moje dzieci nie jadly nigdy kopytek i mam cicha nadzieje ze im posmakuja. No ale to beda jutro smile
    • q_fla Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:42
      Raczej się nie da w dwa dni. Gotujesz ziemniaki i jeszcze ciepłe albo dokładnie rozgniatasz, albo przeciskasz. 1/4 ziemniaków odkładasz, a w ich miejsce dodajesz mąke ziemniaczaną, ja dodaje jeszcze trochę zwykłej mąki. Dodajesz jedno jajko. Zagniatasz ciasto, rolujesz i skośnie odcinasz kluski. Wrzucasz na wrząca osoloną wodę, gotujesz ok. 5 min od wypłynięcia.
      • klamkas Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:47
        Tylko to co podajesz to przepis na oszukane kluski śląskie a nie kopytka wink.
        • nowi-jka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:53
          własnie. Tyle ziemniaczanej w kopytkach?
        • kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:53
          właśnie to śląskie... do kopytek dajesz makę pszenną i tylko troche ziemniaczanej...
          • klamkas Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:08
            To oszukane śląskie, bo z jajkiem i mąką pszenną ;p.
          • q_fla Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:09
            Być może, bo ja ze Ślaska jestem. wink
            Chociaż korzenie mam bardziej na wschód.
      • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 11:57
        to za dlugo niestety i dzieciaki padna glodu sad musze miec obiad w 20 min od wejscia do domu bo inaczej jest armagedon smile
        • nowi-jka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:02
          to ugotuj zupe w małych ilosciach pierwszy głod zaspokoja i poczekaja na kopytka a mozesz ugotowac wiecej bo juz ugotowane odsmazane na masle przeciez tez sa pyszne
          • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:07
            a da się zamrozić takie ugotowane? i potem odmrażać i podmażać jak zasmakują?
            a z zupą pomysł dobry, ale nie dla mojej starszej. ona zje zupę i uzna, że już po obiedzie, zarząda smakołyków i w zyciu do drugiego obiadu się nie da posadzić, bo już przecież jeden zjadła i kto to słyszał, żeby dziecko dwoma obiadami katować smile
            • nowi-jka Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:26
              ja mroże czasem, neiczesto ale jak mi zostanei duzo niezjedzonych to mroże, traca na atrakcyjnosci bo sie sklejają, na smaku tez troche ale je mocniej wtedy podsmazam i sa ok
            • pitxurri Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:54
              Ja mroze i moim zdaniem sa nawet lepsze bo ugotowane 2 razy sa jakby bardziej miekkie? Mrozone wrzucam na wrzatek i gotuje do miekkosci.
              • koala0405 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:59
                gotowane na drugi dzień są trochę twardsze... ale nieraz kroję je na plasterki i smaże na patelni.... do tego kefir do picia
        • aamarzena Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:07
          Tak myślałam, że tu o czas chodzi. Dlatego zrób jak wyżej napisano. Ugotuj ziemniaki i przetrzyj/rozgniec je. Następnego dnia wpadasz do domu, wstawiasz osłona wodę. Nim się zagotuje zagniecisz ziemniaki z mąka i jajkiem i uformujesz kopytka. W 20 minut będą na stole. Możesz też dzień wcześniej zrobić kopytka "na gotowo" a potem ogrzać na wrzątku lub podsmażyć.
          • aamarzena Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:08
            *osoloną wodę
        • kiwaczek69 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:08
          Wchodzisz, od razu nastawiasz wodę. Woda się zagotowuje, a Ty w tym czasie zagniatasz ciasto, robi się to piorunem - 3 części ziemniaków, 1 część mąki, można do pszennej domieszać trochę ziemniaczanej, wtedy będą takie leciutko gumowe; no i jajko. I od razu formujesz kluski i wrzucasz na wrzątek - to wszystko razem nie trwa dłużej niż pół godziny. Pod warunkiem, że ziemniaki masz dzień wcześniej ugotowane i przetarte. Niestety, ciasta ziemniaczanego nie da się zrobić wcześniej i przechować, bo rzednie - także z tego powodu trzeba je szybko, sprawnie zagniatać.
          • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:12
            tak bedzie ok. najgorzej to z czekaniem az sie ziemniaki ugotuja i ostudza. jak to bede miala to kolejnego dnia ciasto zrobie i ugotuje, bedzie ok.
      • wuika Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:04
        To jest przepis na śląskie, nie na kopytka suspicious
    • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:13
      aha - i bedzie ok te ziemniaki utluc praska taka jak do pure? bo nic innego nie mam
      • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:15
        eve-lynn napisała:

        > aha - i bedzie ok te ziemniaki utluc praska taka jak do pure? bo nic innego nie mam

        Ja przecieram przez sitko. Praską mogą być trochę za duże kawałki.
        • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:26
          z tym sitkiem to sie umorduje. chyba, ze starsza corka bedzie miala akurat fantazje, ale watpie. generalnie obiad robie z poltoraroczniakiem przy nodze albo wspinajacym sie po krzeslach do okna/kuchenki/zlewu/gdzie-ma-akurat-fantaje-zajrzec wiec musze sie streszczac smile
          • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:29
            eve-lynn napisała:

            > generalnie obiad robie z poltoraroczniakiem przy nodze albo wspinajacym sie
            > po krzeslach do okna/kuchenki/zlewu/gdzie-ma-akurat-fantaje-zajrzec wiec musze sie streszczac smile

            O'rajt, to gnieć praską, ino dokładnie wink
            • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:34
              a na przykład malakserem? albo w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta albo mieszadłem "K"?
              • ola_dom Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:37
                eve-lynn napisała:

                > a na przykład malakserem? albo w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta albo mieszadłem "K"?

                Nie mam pojęcia, ale nie wydaje mi się uncertain
                Praska jest niezła, tak samo dobry duży widelec - tym bardziej, jak masz sypkie ziemniaki, to tylko trzeba "poprawić" po ugotowaniu.
              • klamkas Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:42
                Nie, muszą być gniecione/przetarte. Nie znam chemii tego procesu, ale zmiksowane ciasto się nie nadaje wink.
                • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:46
                  ok - dzieki smile
                  • koala0405 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:03
                    Wpisz swoją odpowiedź
                    • koala0405 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:11
                      Ja robię kopytka w jeden dzień. Kiedyś przygotowałam sobie ciasto i się rozlazło a jak dodałam mąki to były twarde kopytka. Ja robię kopytka na dwa dni tzn w pierwszy dzień gotuję ziemniaki , przypuszczam zimne lub ciepłe przez praskę do ziemniaków /jak nie miałam to zwykły tłuczek do ziemniaków z okrągłymi otworkami używałam/ . Jak ziemniaki ostygną dodaję 1 jajko , trochę mąki ziemniaczanej i resztę pszenną /dosyć fajnie ziemniaki to chłoną/. Później przygotowuję wałeczki i kroję je nożem. Od razu wrzucam na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch to zmniejszam ogień i tak sobie pyrkają ok 4-5 minut. Po ugotowaniu zalewam 2 szklankami zimnej wody /nie wiem po co, ale moja mama i babcia tak robiły/. Wyjmuję i jemy z sosem . To co zostanie przekładam do pojemnika , wkładam do lodówki i na drugi dzień te ugotowane wrzucam na wrzątek i tak samo 2-3 minuty gotuję.
                • kaka-llina Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 14:00
                  Ja miksowałam końcówką K albo tą z silikonowymi brzegami, bardzo dobre wyszły, gładziutkie, mieciutkie.... Moja babcia waliła je tłuczkiem i nigdy nie robiła tego dokładnie, wiec miały kawałki ziemniaków w srodku ale i tak skubane były pyszne... Kiedys chciałam specjalnie takie "popsute" zrobić ale sie nie da.. tylko moja babcia wiedziała jak schrzanic kopytka, tak ze były pysznesmile
      • kiwaczek69 Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 12:16
        jak najbardziejsmile
      • kokoryczko Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:48
        praska zupełnie wystarczy!
    • kokoryczko Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:48
      ale to wcale nie jest tyle roboty!
      Nawet tłuczone ziemniaki, które zostały po obiedzie się nadają. Lepiej robić na świeżo tzn ziemniaki mogą być i dwudniowe, ale ciasto zrobić i od razu skroić, gotować.
      Mmm, smaka mi zrobiłaś, niedobra!
      A do czego żółty ser? Tarty do środka czy jak?
      • eve-lynn Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:56
        no chyba tak, do ciasta. jak googlalam przepis na kopytka to mi wyskoczyly kopytka z zoltym serem, a ze mam cala zamrazarke zoltego sera to sie moze przyda do czegos smile
        • kokoryczko Re: jak zrobić kopytka? 10.01.17, 13:58
          A, to czemu by niesmile Zdarzało mi się czasem sypnąć trochę parmezanu dla "słoności". Dobre też są z dodatkiem twarogu. Mmmm, chyba po ziemniaki ide (ciążowe zachcianki) big_grin

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka