Dodaj do ulubionych

Jedno pytanie do boga

• magic.marker Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 14:49
      Po co to wszystko tworzył.
      • konsta-is-me Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 14:56
        O to samo bym zapytała chyba.
        Po co istnieje życie na ziemi, po co w ogóle Ziemia
      • hallbera.jarlakappi Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 15:12
        a ta akurat oczywiste
    • chocolatemonster Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 15:20
      6 cyfr. A resztę sobie zorganizuje.
    • chocolatemonster Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 15:48
      Fajnego masz syna tak BTW.
      • stephanie.plum Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 23:33
        myślałam, że powiedziałabyś to do Boga!

:~D
    • natalia.nat Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 16:00
      Zapytałabym, jakie liczby padną w najbliższym losowaniu Dużego Lotka.
    • saszanasza Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 16:04
      Dlaczego powołuje do życia dzieci chore, upośledzone lub calkiem zdrowe a po kilku dniach, latach je odbiera rodzicom.
    • stephanie.plum Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 16:21
      mega ciekawe zagadnienie.

i w sumie trudno wymyślić rozsądne pytanie, bo odpowiedzi albo już są (przepraszam ludzi myślących szerzej, ale ja nie umiem abstrahować od Biblii, kiedy myślę o Bogu)
      albo nie wypada pytać (np. o kumulację w totolotka) albo nie chcę wiedzieć (np. kiedy umrę), albo moim zdaniem nie wiemy z jakiegoś powodu (np. dlaczego jest tyle zła na świecie).

w zależności od tego, jakie byłyby okoliczności pogawędki, zapytałabym:
      - czy z Jego punktu widzenia jestem życiowo na dobrej drodze, czy też nie, czy robię chociaż mniej więcej to, co On chciałby, żebym robiła

- czy istnieje życie na innych planetach, pooglądać bym sobie chciała

- jak wyglądałby nasz świat, gdyby nie było grzechu pierworodnego (bo mi logicznie wychodzi, że nie istniałyby wtedy na przykład... koty)

- poproszę o przepis na skuteczne leczenie raka i na przykład SM, siadam z kartką, zamykam oczy, i niech On dyktuje, byle powoli i wyraźnie...
      • mamma_2012 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 16:39
        Zamiast spisywać recepty zapytaj się czemu dręczy ludzi chorobami.
        • stephanie.plum Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:16
          a właśnie, że o to bym nie pytała.
          • mamma_2012 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:42
            Jeszcze by Ci odpowiedział "bo lubię"
            • stephanie.plum Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 18:26
              myślisz, że by tak odpowiedział...?
              • mamma_2012 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 18:40
                Po lekturze PŚ tak właśnie myślę.
      • 3liliana1971 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:00
        EEEEEE... co koty mają do jakiegokolwiek grzechu?
        • stephanie.plum Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:13
          już Ci tłumaczę:
          opierając się na Biblii, to tak: Bóg stworzył świat, nie ma znaczenia, w ile dni, ale ważne, że wszystko było dobre.
          dobre w znaczeniu - samo życie, zero śmierci, zero cierpienia, zero draństwa.

wychodzi, że w założeniach ziemię mieli zamieszkiwać sami weganie. istnienie drapieżników nijak się nie wpisuje w ten obraz. rozszarpywanie się i zżeranie nie było w planach, podobnie jak nie było choróbska i skurkisyństwo.

kot to taki przykład. żadne zwierzę żrące, jak Bóg przykazał, trawę, nie mogłoby wyglądać jak kot, toż to nonsens...
          • 3liliana1971 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:18
            W sumie prawda.
            Szkoda tylko, że nas, kobiety, traktuje jak ludzi drugiej kategorii:
            Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny 5. 8 To nie mężczyzna powstał z kobiety, lecz kobieta z mężczyzny. 9 Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny 6. 10 Oto dlaczego kobieta winna mieć na głowie znak poddania, ze względu na aniołów 7.
            • stephanie.plum Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:33
              no, no.
              niech mężczyzna najpierw postara się być "chwałą Boga", wówczas porozmawiamy o dalszym ciągu.
              po pierwsze, o tym, co pisze św. Paweł różne są opinie, a po drugie, moim zdaniem ten fragment stawia mężczyznom bardzo wysoką poprzeczkę.
              • 3liliana1971 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:37
                A ta perełka biblijna?
                Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. 12 Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam 4 ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. 13 Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. 14 I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo.

Żony, bądźcie podporządkowane swym mężom, jak przystoi w Panu Kolosan 3:18
                • stephanie.plum Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 18:23
                  a ta?
                  Poszedł Judasz i się powiesił. Idź ty i czyń podobnie?
                • nathasha Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 20:10
                  Żony, bądźcie podporządkowane swym mężom, jak przystoi w Panu Kolosan 3:18 - sw Pawel obawial sie egoizmu ludzkiego wynikajacego z wielkich przemian religijnych, ludzie uwazali ze nauczanie moralne juz ich nie obowiazuje bo sa zbawieni. zauwaz ze w nastepnym wersie mowi Pawel o milosci meza do zony - ἀγαπάω - wyraza tutaj najwyzsze duchowe uczucie, slowo ktore pojawia sie u Jana mowiacego o tym zebysmy kochali sie wzajemnie. o zwiedzionej kobiecie - to sie odnosi bezposrednio do fragmentu starego testamentu gdzie Ewa mowi o wezu ktory ja uwiodl.
          • mamma_2012 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:48
            No popatrz, doskonały, boski plan wyknął się spod kontroli, a doskonały, wszechmocny Bóg tego nie przewidział i już tylko przygląda się bezradnie. W sumie jak zobaczył, że już drugie pokolenie się zabija i jest mocno niedoskonałe powinien zamknąć nieudany eksperyment, ale kogo by wtedy dręczył, sądził i za karę odsyłał do kotła.
    • mai-ra3 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 16:44
      Dlaczego jest tyle nierówności: jedni żyją wygodnie, w luksusach, są zdrowi i szczęśliwi, a często sa złymi ludzmi, a inni - niewinni, np. dzieci, głodują, chorują i umierają od bomb. I jak może na to spokojnie sobie patrzeć z góry?
    • edelstein Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:01
      Mam nadzieje,ze Bog nie istnieje,bo jesli istnieje to jest kawalem sk...syna i wcale nie chce z nim gadac.
      • leann32 Re: Jedno pytanie do boga 25.04.17, 00:59
        Nie, nie istnieje. Nie istnial nigdy i nigdzie ani na naszym malutkim swiecie ani na miliardzie innych galaktyk o ktorych ogromie i ilosci nie wiemy nic bo tyle ich jest. Nie istnial tez kiedy taki wesoly australopitek nie myslal mimo ze tez tracil bliskich i rodzil chore dziecko lub byl swiadkiem jak jeden zabijal drugiego. . Umieral bez duszy. Funkcjonowal jak zwierze. Dopiero kiedy zaczal myslec byl na tyle madry zeby analizowac glebiej ale na tyle durny zeby nie ogarniac tego czego nie rozumial. Wiec to uznal za sile nadprzyrodzoną - czytaj boga ktory ewoluowal od matki natury przez zeusa po boga, jahwe, allaha i lacznie chyba kilknaascie tysiecy roznych wersji bożych w zaleznosci od zakatka swiata. Obalono istnienie kazdego z nich ("mitologia grecka" mówią dzis - za 200 lat napiszą o mitologii katolickiej) - poza tymi ktorzy jeszcze sie uchowali bedac narzedziem wladzy z rekach ludzi kosciola, bo tylko do tego religia byla potrzebna. Postacie historyczne jak Jezus istnialy. , ok. Ukrzyzowali go, bo takie wtedy byly metody, dzis jakby ktos sie mianowal synem bozym, twierdzil ze urodzila go dziewica zaplodniona zdalnie przes ducha a on sam jest wyslannikiem niebios, chodzi po wodzie i ma opanowanie znartwychwstawanie to by go leczyli ze schizofrenii i otoczyli opieką psychiatry, a ze trafil jak trafil - coz, trudno, nie jego jednego tak potraktowano. Kiepskie czasy po prostu.

Reasumujac 99% ksiazki zwanej biblia to stek bzdur nie trzymajacych sie faktow i kupy i gdyby ktorakolwiek z was spojrzala na swiat szczerzej, zaczela dostrzegac ze czlowiek jest zwierzeciem ktore lepiej ewoluowalo od innych, a nasza plneta to marne nic we wrzechswiecie, a hisoria religii jadno pokazuje jak formowal sie i po co chrzescijanizm i przestala odrzucac racjonalne myslenie a konto wiary w duchy swietego, diabelka w piekiełku oraz faceta ktory siedzi na chmurce i jest odpowiedzialny za wysluchiwanie modlitw ktore szczesliwie wysluchiwane sa od ludzi z hajsem z dobrym zdrowiem (bo na tych chorych, czy na dzieci z syrii to na generalnie wyj... ane) - to by byla szczesliwsza i nie zadawala pytan nieistniejacym wytworom czyichs urojen ktorych prawdziwosc obali inteligentny 6 latek.

Wiec nie ma o co pytac.
        Swiat to komorki, materia, pwoodujaca rodzenie sie chorych ludzi. Blad w sztuce, jak u zwierzat.
        Choroby uch zbijaja jak kazde zywe stworzenie, ktore czasem przegra z wirusem lub bakteria ktore na tym padole zyja o jakies kilka miliardow lat dluzej niz czlowiek.
        Sa wojny, bo jest polityka.
        Czlowiem cierpi tak samo jak kura ktorej urżnie łeb bo chce sobie zrobic rosół.
        Po smierci nie ma nic. Zostaje tyle co po zdechlej rybie. Cialo i tyle. Ewolucja nie zaklada wyksztalcenia duszy. Funkcja pnia mozgu ustaje i koniec, bo nie ma krążenia krwi.
        I nie istnieje niebo. Ani zaden raj. Bo jakby ktokolwiek wierzyl ze istnieje to by sie modlil nie o to by zyc ale jak najszyciej sie tam dostac. A jakos kazdy kurczowo walczy o kazdy dzien bo podwiadomie wie, ze wcale mu sie do boga ani raju nie spieszy bo to bajka dla dzieciakow z ktorej ciezko sie wyrwac skoro od dziecka ktos ci pierze tym mozg.
    • anonim1178 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 17:55
      Ile w kościele jest prawdy, ile kłamstwa i co by w nim zmienił ?
      • danaide Re: Jedno pytanie do boga 25.04.17, 00:52
        Mogę odpowiedzieć? big_grin
    • tryggia Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 18:13
      Chyba chciałabym, żeby na chwilkę pokazał mi jak jest w niebie.
      Przypuszczam, że wszystko na tym świecie miałoby wtedy zupełnie inne znaczenie i wtedy o nic już więcej nie musiałabym pytać.
    • mama303 Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 20:38
      dlaczego na świecie jest tyle zła?
    • capa_negra Re: Jedno pytanie do boga 24.04.17, 23:13
      Żeby zadać pytanie trzeba wierzyć, a tak to rownie dobrze moge pogadać z wiatrem
    • mid.week Re: Jedno pytanie do boga 25.04.17, 06:52
      Mnie by wystarczyło żeby mi podał te cholerne 6 cyferek, które wygra w totolotka.
    • joaz Re: Jedno pytanie do boga 25.04.17, 10:05
      Pytanie mojej córki - po co się urodziłam skoro i tak umrę?
    • gragi_tara Re: Jedno pytanie do boga 25.04.17, 10:40
      Dlaczego, skoro jest wszechmogący to jest takim bezlitosnym fiutem i czy może patrzeć w lustrosmile. Potem kazałabym mu spadać, bo nie zadaje się kimś to jest bezlitosny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka