Dodaj do ulubionych

Z czym kasza?

06.07.17, 23:11
Z czym emamy lubią łączyć kasze?
Nie mam już pomysłów, nie chcę typowego mięsa w sosie ani klopsików.
Ale najlepiej, żeby jednak coś mięsnego było (plus inne składniki).
No i żeby wykorzystać fasolkę szparagową jako dodatek...
Mam gryczaną i bulgur.
Co lubicie? Podpowiadajcie!
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Z czym kasza? 06.07.17, 23:27
      Kaszotto - pęczak z prawdziwkami; pierogi z kasza gryczana, twarogiem o mięta; kasza z soczewica; kasza (jaglana) z pieczona dynia - mlask; papryka/bakłażan nadziewany kasza i serem (mozarella/feta - co kto lubi); kasza z warzywami;

Tyle z pamięci - poza tym z jaglanej możesz zrobic wszystko. 😉
      • zlababa35 Re: Z czym kasza? 06.07.17, 23:34
        Jaglaną średnio lubimy. Ale bulgur z pieczoną dynią, to brzmi mniamuśnie smile.
        Robię często bulgur/pęczak z: cukinią, cebulką, pomidorem w kostkę, papryką czerwoną, oliwkami i piersią kurczaka, wszystko podsmażone, podduszone, plus zioła prowansalskie. Ale jakoś już mi się to znudziło.
        • thank_you Re: Z czym kasza? 06.07.17, 23:40
          Musisz kombinować ze smakami - u mnie odkrywcze było dodanie mięty do placków z cukinii i wlasnie pierogów; oczywiście nie są miętowe w smaku ale nadaje wyrazistości.

W ogóle polecam Ci pieczona dynie - teraz jeszcze nie sezon ale jesienią to jem hokkaido prawie codziennie - pieke pokrojona w kostkę zanurzona wczesniej w oleju, papryce wędzonej i szczypcie cynamonu. Albo dyniowe risotto. Ech!!!
          • capa_negra Re: Z czym kasza? 07.07.17, 01:22
            Ruskie pierogi z mieta są cymes, zawsze suszę swoja miętę żeby mieć całą zimę
    • berdebul Re: Z czym kasza? 06.07.17, 23:31
      Gryczaną z fasolka szparagową i ciecierzycą z pomidorami.
    • kosheen4 Re: Z czym kasza? 06.07.17, 23:53
      samą, okraszoną masłem, albo z dodatkiem pietruszki na przykład
      • zlababa35 Re: Z czym kasza? 07.07.17, 06:24
        Na obiad, w tym dla rosnącej w dzikim tempie 11-latki? wink
        • slonko1335 Re: Z czym kasza? 07.07.17, 09:50
          czy nastąpi końcu ten dzień kiedy moi zaczną tak jeść? jak czytam na forum albo widzę co potrafią zjeść koledzy/koleżanki mojej córki to mi się zdaje, że się głodzimy....może ten etap jeszcze przyjdzie.....
          Młoda chodzi teraz na półkolonie, dostaje tam normalny obiad. W domu po powrocie zjada loda, póxnej dojada jakims arbuzem, wypija koktajl z truskawek, zjada bób, itp....i koniec. Koleżanki córka, która chodzi z moją wpieprza drugi obiad po powrocie i ciepłą kolację oraz jakiś deser pomiędzy...
          W weekend mieliśmy na obiedzie przyjaciół z córki rówieśnicą...w szoku byłam ile ich młoda zjadła bo więcej niz ja i moja razem wzięte...
          • thank_you Re: Z czym kasza? 07.07.17, 10:54
            Dobrze sie rozwijają? To nie przejmuj sie. Moj je wszystko ale mało. Zupełnie tym sie nie przejmuje, ostatnio roczniak zjadł dwa razy tyle co on. 😂
            • slonko1335 Re: Z czym kasza? 07.07.17, 10:58
              Tak, ale są szczypiorki jednak. My ogólnie rodzinnie mało jemy z tego jak porównuję do innych.
              • thank_you Re: Z czym kasza? 07.07.17, 11:07
                To nie ma żadnego znaczenia póki nie są anemikami i pająki nie wciągają ich pod łóżka. 🙂🙂🙂
          • zlababa35 Re: Z czym kasza? 07.07.17, 11:44
            No, ale pociesz się, że ten obiad zjedli - widocznie im wystarczył. Moja by chciała drugi, bo jak ją znam, to w tym półkolonijnym by pogmerała i oddała, więc tego wink.
            Jest lato, jeśli zjesz obiad z mięsem/rybą, kaszą/ziemniakami i warzywami, to pozostałe posiłki mogą być bardziej symboliczne.
            • slonko1335 Re: Z czym kasza? 07.07.17, 16:10
              W niedzielę starsza jedzie na obóz gdzie będzie tylko wegetariańskie jedzenie-ciekawe jak się odnajdzie bo uwielbia kotlecika czy karkóweczkę...mąż się śmieje, że jeszcze wróci i oświadczy, że nie je mięsa i będę mieć wtedy problem...
              • kaz_nodzieja Re: Z czym kasza? 07.07.17, 16:15
                Zapakój jej mięsne konserwy i kabanosy.
                • zona_mi Re: Z czym kasza? 07.07.17, 16:46
                  kaz_nodzieja napisała:

> Zapakój jej mięsne konserwy

To już konsekwentnie: miensne kąserwy.
        • kosheen4 Re: Z czym kasza? 07.07.17, 17:15
          napisałam jak lubię jeść osobiście.
          na obiad to wciągałabym kaszę jakąkolwiek ze skwarkami i kiszonym ogórkiem jako dodatkiem. a jeszcze lepiej to ze śliwką w occie.
    • andaba Re: Z czym kasza? 06.07.17, 23:57
      Jęczmienna z sosem mięsnym, gryczana ze skwarkami, jajkiem sadzonym i kwaśnym mlekiem. Nic innego nie wchodzi w grę.
      No dobra, jeszcze jęczmienna w gołąbkach, a gryczana w pierogach (z dodatkiem twarogu).
    • karotka_plus Re: Z czym kasza? 07.07.17, 00:37
      KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI

1 woreczek kaszy gryczanej
      20 dkg boczku surowego wędzonego
      1 pietruszka
      1 marchew
      1 cebula
      1 por
      ½ szklanki bulionu z kostki
      przyprawy

Kaszę ugotować. Cebulę i boczek pokroić drobno i usmażyć. Pietruszkę i marchew ztarkować na grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Dodać kaszę, warzywa i zalać bulionem tak, by przykryło kaszę. Gotować ok 20 minut aż kasza wchłonie wodę. Przyprawić.

To jest oryginał. Ja nie tarkuję tylko kupuję mrożonki. Można też dodać inne warzywa (surowe i świeże oraz mrożone) min fasolkę szparagową. I dodaję mniej bulionu - potem musi długo odparować. Oraz więcej boczku smile
    • vi_san Re: Z czym kasza? 07.07.17, 06:53
      To mi aż wstyd się przyznać. Ja do kaszy [dowolnej w sumie] toleruję tylko i li najzwyklejszy tradycyjny "gulasz na gęsto", może być skażony jeno grzybami leśnymi - jako odstępstwo od klasycznego gulaszu. Fasolka szparagowa [normalnie ugotowana - wg gustu] jest świetna do wszystkiego, więc w moim wydaniu obiad by wyglądał: kasza, solidna porcja gulaszu i wiązka fasolki szparagowej. Może to mało exclusive, ale ogólnie za kasza nie przepadam w innym zestawie...
    • kaz_nodzieja Re: Z czym kasza? 07.07.17, 07:01
      Nienawidzę, zwłaszcza kaszy gryczanej.
      Daj dziecku normalnego ziemniaka i nie cuduj.
      • truscaveczka Re: Z czym kasza? 07.07.17, 07:40
        Moje dzieci nie lubią ziemniaków na przykład. No co zrobić. Taka karma.
        • kaz_nodzieja Re: Z czym kasza? 07.07.17, 07:49
          Szkoda. Ziemniak tani jest, a sycący, zawiera mnóstwo potasu, jest zasadotwórczy. Lekkostrawny.
          • hermenegilda_zenia Re: Z czym kasza? 07.07.17, 09:40
            Do kaszy pod względami walorów odżywczych sie jednakowoz nie umywa. No i Uważaj bo ci doopsko od ziemniaków urośnie i będziesz robiło za lokalnego wieloryba.
    • truscaveczka Re: Z czym kasza? 07.07.17, 07:18
      Zależy jaka kasza, nie? Ja na przykład lubię jaglaną nie na słodko, więc jem jako dodatek do leczo i pokrewnych.
      Gryczana się super nadaje na farsz do naleśników, w połączeniu z wędzonym twarogiem i cebulką.
      Orkiszową daję do gołąbków zamiast ryżu.
      Jęczmienną jemy jako dodatek do mięsa.
      Brązowy ryż do ryby, tylko surówka mokra do tego.
      Pęczak z pieczarkami i cukinią, jako kaszotto.
      Polecam też bardzo książkę "Kipi kasza".
    • butch_cassidy Re: Z czym kasza? 07.07.17, 07:47
      No to bym zrobiła fasolkę jako dodatek, grillowaną pierś z indyka i sos pieczarkowy.
      A tak ogólnie to różnie. Traktuję też kaszę również jako dodatek. Gryczana średnio, ale bulgur po prostu zamiast ziemniaków mi się zdarza podać.
      Na słodko jaglaną - z jabłkami, rodzynkami i śmietaną np.
    • kanga_roo Re: Z czym kasza? 07.07.17, 08:24
      z dowolnymi warzywami. przyznaję, z reguły się nie bawię w krojenie tylko kupuję mrożone. jeśli chcesz dodać mięso, fajnie pasuje podsmażony kurczak.
      ja urozmaicam przyprawami, może być z dodatkiem czosnku i ziół, albo curry i imbiru, albo papryki. no i kasze różne: pęczak, bulgur, kuskus czy jęczmienna.
      • hermenegilda_zenia Re: Z czym kasza? 07.07.17, 09:44
        Często dodaje suszone pomidory, prażone ziarna dyni, duszony jarmuz albo na chrupko czipsy z jarmużu, odrobine masła i na koniec pokruszone kawałki sera bałkańskiego (świetny jest ten lidlowski) - czasami to zapiekam i wtedy ser sie ładnie ciągnie.
        • hermenegilda_zenia Re: Z czym kasza? 07.07.17, 09:47
          Z bulguru bądź kuskusu często robię tabuleh, albo inna sałatkę : do ugotowanej kaszy dodaje oliwę, ciecierzycę, pokrojona ugrilowana lub upieczona papryke, trochę koncentratu pomidorowego, sok z cytryny, czosnek, przyprawy typu sól, pieprz, słodka i ostra papryka oraz dużo pietruszki i kolendry liściastej. Dla mnie pycha
    • a_imie_moje Re: Z czym kasza? 07.07.17, 10:27
      Gołąbki z dowolną kaszą zamiast ryżu - co kto lubi.
      Zapiekana kasza z czymkolwiek, pod serem i beszamelem (jeśli możecie jeść nabiał i gluten)
      Kasza z warzywami, w konfiguracji dowolnej.
      Wariacji jest cała masa smile Ogólnie wyjdź z założenia, że wszystko, co jest z ryżem, można zrobić z kaszą, i zastanów się, jak to widzisz smile
    • mdro Re: Z czym kasza? 07.07.17, 10:47
      Kasza gryczana dobrze się sprawdza z twarogiem czy podobnymi serami (w ogóle z nabiałem) - np. wspomniane tutaj pierogi z kaszą i serem, doprawiane miętą - można zrobić w wersji "sam farsz" -). Fajnie też smakuje z sosami grzybowymi i warzywnymi (i mieszanymi). Możesz zacząć od typowego gulaszu mięso+cebula i dorzucić duuużo warzyw, nawet tylko marchewkę i pietruszkę pokrojoną w paski.
      • thank_you Re: Z czym kasza? 07.07.17, 10:52
        No tak, ale zlababa nie chciała gulaszu (a te można zrobic na 100 sposobów, z rożnych mięs, dziesiątki dodatków).
    • nisar Re: Z czym kasza? 07.07.17, 11:04
      My chętnie jadamy ze zwykłym leczo, takim z kiełbaską. Tyle że u nas obiadowo to tylko jęczmienna niestety.
    • kora.bez.loginu Re: Z czym kasza? 07.07.17, 17:05
      Do szaszłyków może pasować jako dodatek. Jaglaną albo pęczak robię z suszonymi pomidorami i do tego kurczaka w sosie z pomidorowego pesto - pyszne i szybkie, fasolka jako dodatek też pasuje.
    • mid.week Re: Z czym kasza? 07.07.17, 17:24
      Wczoraj jdałam leczo z pęczakiem, dziś sobie go podsmażę z cebulką i pokrojoną w kostkę papryką.
      Kaszę gotuję, mieszam z pokrojonymi warzywami, przyprawiam dodaję jajko, faszeruję tym paprykę i zapiekam.
      Znasz kaszomanię?
      kaszomania.blogspot.com/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka