lady-z-gaga 04.09.17, 12:43 Kiedy w knajpie jem jakieś dobre danie z kurkami, to wyraźnie czuję ich smak, który uwielbiam. Kiedy przyrządzam kurki w domu, nic nie pachnie, a smaku mniej niz w pieczarkach. Co robię nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:45 Kurki lubią sól, pieprz, masło, śmietanę i natkę- z tym zestawem smakują cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
suchawloszkana3 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 21:45 I koperek Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:46 A co dokładnie z tymi kurkami robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:52 podsmażam na maśle, solę i dodaję do polędwiczek wieprzowych (dzisiaj) czasem robię na nich jajecznicę, albo dodaję śmietanę, kiedy chcę zjeść z plackami ziemniaczanymi Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:54 oczywiście sol i pieprz daję Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:56 Problem może być w czyszczeniu, jeśli moczysz, albo co gorsze moczysz za długo, kurki tracą smak. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:02 to jest dobry trop, one na ogól są bardzo brudne i kilka razy je płuczę Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:24 Kurki nie bywaja az tak brudne. Wystarczy je oczyscic nozykiem i oplukac na sicie. Zimna woda. Nie obsmazaj ich, tylko dus powoli, zeby puscily sok. Pod przykryciem. Dodaj koperku i troche soku z cytryny. I nie ze smietana, a z mascarpone - pyszne polaczenie, uwydatnia smak kurek. Mozna sypnac na koniec troszke parmezanu. Kurki maja dosc nikly smak i aromat, duszenie ich z miesem zabije go. Mieso zrobione osobno mozesz polac sosem kurkowym, ale imo taki sos najlepuej smakuje z tagliatelle. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:29 cytryną w kurki? Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Default 04.09.17, 13:31 swietny post, chyba dzis pojde i zrobie sobie jutro na obiad lub na kolacje, z mascarpone. czy mozesz mi napisac dokladnie, co to znaczy "Nie obsmazaj ich, tylko dus powoli, zeby puscily sok."? olej/maslo (?) na patelnie i kurki i co? jak to kontrolowac, zeby sie nie obsmazyly, tylko udusily? i solic? pieprzyc? ile tego masarpone? z gory przepraszam za glupie pytania! Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Default 04.09.17, 13:47 moje smażenie to właściwie duszenie, bo nie robię tego na super mocnym ogniu i one zawsze puszczają sok potem duszą się , aż trochę wody wyparuje, czyli właściwie robię to, o czym pisze Default Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Default 04.09.17, 13:49 Na malym ogniu. Rozpuscic maslo (klarowane ale moze byc i zwykle). Wrzucic kurki, osolic i przykryc pokrywka koniecznie. Maja sobie pyrkac we wlasnym sosie, a nie smazyc sie. Mozna podlac lyzke- dwie wody. Ile mascarpone - trudno okreslic, daje na oko, powiedzmy lyzka czubata na pol litra podduszonych kurek, najlepiej dac najpierw malo, wymieszac, poprobowac i zdecydowac czy trzeba wiecej. Pieprzu nie. Sok z cytryny tez nie jest konieczny, to kwestia indywidualnego smaku, dla mnie mascarpone jest za mdly, stad "lamanie" odrobina kwasku. Za to namawiam do parmezanu, tez odrobinka, ale swietnie podkreca smak. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Default 04.09.17, 14:12 o matko ... wlasnie zjadlam obiad, a slina mi sama naplywa do ust ... dziekuje za opis, Default brzmi cudownie i parmezan na pewno dodam, bo bardzo lubie! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Default 04.09.17, 18:12 Jeszcze taka wersja moze byc, ze zamiast koperku dodaje sie rozmaryn (malutko, rozmarynem sie ostroznie doprawia), reszta tak samo. Wersja z rozmarynem jest "ciezsza", smak bardziej masywny, z koperkiem bardziej lekki, swiezy. Za to rozmaryn polecam zdecydowanie do innych grzybow, np. podgrzybkow czy prawdziwkow, swietnie sie z ich smakiem uzupelnia. Wg mnie lepiej niz tradycyjne cebula czy natka. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Default 04.09.17, 18:25 wlasnie zakupilam wszystko z Twojego przepisu, bede wieczorem pichcic, jutro sie pochwale Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Default 05.09.17, 13:30 zrobilam kurki z przepisu Default - swietny sa pozarlam z makaronem, mam jeszcze na jutro. macie racje, cytryna jest super! i ten kremowy mascarpone ... aaaa ... dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
mildred.pierce Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:36 Uwierz, że bywają. W zeszłym tygodniu były w promocji w Lidlu tak ubrudzone ziemią, że nie mogłam ich domyć. W końcu zaczęłam wyskrobywać ten brud i sporo się przez to zmarnowało. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:52 A , jesli ze sklepu to moze i tak. Ja kurki zbieram sama, na ogol nie sa ubrudzone niczym gdy rosna - najwyzej maja przylepione trawki, mech czy listki, a koncowki z ziemia odcinam na miejscu. Potem w domu wystarczy oplukac. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 23:33 Moja mama zawsze dusi grzyby na maśle z dużą ilością cebuli - ona też daje smak. Tzn. najpierw zeszklić cebulę, a potem już tak jak wy, sól, pieprz, śmietana, koperek, czekam aż sos odparuje i zrobi się gęsty i jedwabisty. Samych kurek nie robiłam nigdy, hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:36 najlepszy sposób na mycie kurek, sprawdzony i stosowany i naprawde nie traca NIC ze smaku. Bierzesz dużą miskę, wsypujesz sól kilka łyżek, wlewarz wrzatek i wrzucasz kurki, mieszasz, mieszasz bardzo intensywnie, zbierasz z góry igły i śmieci, przelewasz przez sitko, na dole w tym czasie osadza się piasek i ziemia. Po 3 razach są czyste, smakują pysznie, tylko trzeba too robić szybko, a po mieszaniu dać kilka chwil zeby osiadło świnstwo na dnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:02 Może źle myjesz? Najlepszy sposób to, zasypać kurki sola i zalać wrzątkiem, mieszamy. Kurki wypływaja na wierzch a piach osiada na dno. Kurki wyławiamy cedzakiem i osuszamy na papierze. Operacje, w razie potrzeby możemy powtórzyć 2-3 razy. kurki czyste a smak zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:04 O, jak tak płuczę kurki. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:24 O, ja też dziękuję za tą poradę! Wcześniej rzeczywiście długo moczyłam i szorowałam, miałam ten sam problem, aż zrezygnowałam z kurek całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:33 dzikka napisała: > Może źle myjesz? Najlepszy sposób to, zasypać kurki sola i zalać wrzątkiem, mie > szamy. Kurki wypływaja na wierzch a piach osiada na dno. Kurki wyławiamy cedzak > iem i osuszamy na papierze. Operacje, w razie potrzeby możemy powtórzyć 2-3 raz > y. kurki czyste a smak zostaje o ja też dziękuję, zapisuję od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:34 Jak zasypać solą? Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:35 Kurkom bardzo pomaga sok z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 17:25 Lady, przyczyna może być dość prosta - w restauracjach używają profesjonalnych produktów do podkręcania smaku. Takie na przykład jak "U...r food solutions" Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 23:56 Z tego siatkarza chyba nie bedzie juz zadnego smaka dla reprezentacji Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:05 czy te kurki z Twojego przepisu mozna zamrozic? jak myslisz? bo bym zrobila wielki gar i - o ile uda mi sie nie zjesc na raz - zamrozil na zapas ... jutro chyba beda z kasza gryczana ... choc moze z makaronem znowu? ... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:16 Ciesze sie, ze smakowalo Zamiast makaronu lepiej (wg mnie) smakuje z mlodymi ziemniaczkami, tez obficie posypanymi koperkiem. Nie wiem czy bedzie dobre po rozmrozeniu. Kurki moga zgorzkniec, a sos serowy rozwarstwic. Ja bym nie ryzykowala, ale ja mroze tylko "pewniaki" typu bigos, wiec nie mam duzej wiedzy w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:23 ok, to nie bede ryzykowac dla mnie ziemniaczki bez sensu, nie lubie, hehe. ... ale kasza gryczana, mniam! przepis naprawde swietny i bardzo prosty. a z cebulka tez bedzie ok, czy nie ryzykowac? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:37 Z cebulka to juz bedzie zupelnie inne danie Moze tez dobre, chociaz moim zdaniem cebulla i mascarpone slabo sie komponuja (maja te sama slodkawa nute). Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:57 dzieki jestes moim guru kurkowym teraz, wiec nie bede kombinowac i dodawac cebulki. moze, moze sie skusze na te z rozmarynem. a jakies biale wino do tego? czy to juz raczej w kieliszku obok talerza? Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 05.09.17, 14:53 Musisz smażyć na ostrym ogniu. Wtedy pozostaną kruche i jędrne. Duszenie powoduje sflaczenie Koniecznie dodaj sporo masła - również surowego pod koniec. Pieprz i sól. Zamiast cebuli proponuję szczypiorek na koniec smażenia. Nie za dużo żeby nie przytłumił smaku. Można zjeść prosto z patelni. Moi domownicy najbardziej lubią takie szybko usmażone kurki z dużą ilością śmietany (kwaśna 12%) i tagliatelle. Nie zaszkodzą w tym owoce morza, kraby albo krewetki. Odpowiedz Link Zgłoś