wilowka 12.10.17, 13:07 ser pleśniowy? O 10 dni. Wygląda dobrze, pachnie dosadnie, z talerza nie ucieka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 13:14 zjedz i popij go winkiem Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 13:18 oo chętnie. ale progeniturę mam pod opieką Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 13:16 Zawsze jest ryzyko że coś tam się wykluło (inne grzyby, bakterie), pewności na 100% nie ma, ale jeżeli badanie organoleptyczne nie potwierdza pojawienia sie obcej pleśni (np. czerwonej, pomarańczowej), to moim zdaniem to ryzyko jest niewielkie i można jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 13:18 Nie wyglądał na ubogaconego kulturowo. W lodówce mieszkał. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 13:32 Zjadłabym na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 14:44 Jedz na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 16:18 Data podana na produktach żywnościowych jest tylko datą orientacyjną. Większość produktów można jeść po przeterminowaniu, bo w dzień podany na opakowaniu przecież ser nagle nie staje się trujący. Ocena organoleptyczna wystarczy, to nie sałatka śledziowa, czy surowy tatar, gdzie lepiej nie ryzykować. Przy serach pleśniowych może być jedynie, że przerośniete kultury pleśni szlachetnej mogą podrażniać wrażliwe żołądki, ale to może zdarzyć się także przed upłynięciem terminu przydatności do użycia. Osobiście nie ryzykowałabym tylko przy serach z mleka niepasteryzowanego (ze względu na listerie), ale te są specjalnie oznaczone i wcale nie takie łatwe do kupienia. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Czy można jeść przeterminowany 13.10.17, 00:01 Tez o listerii pomyślałam, to duże ryzyko. Ugotowalabym przeterminowany woreczek z kasza, spoko, ale nie ser pleśniowy... I myśle, ze większość jest właśnie z mleka niepasteryzowanego, taka ich natura. Jestem teraz na diecie antylisteriowej i nie mogę jeść takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 17:05 Zależy, niektóre psują się już przed terminem... Jak znasz zapach i konsystencję i jest ok, to jedz, ale wszelkie wątpliwości przemawiają przeciw. Tym akurat łatwo się zatruć. Pisze to osoba, która zasadniczo bardziej ufa swym zmysłom niż datom przydatności , a mimo to przy serach pleśniowych (szczególnie polskich) jest bardzo ostrożna, bo nauczona złym doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 17:58 Znajomy Francuz mówi, że jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 18:03 Możesz jeść póki nie spleśnieje 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Czy można jeść przeterminowany 12.10.17, 22:59 Chyba nawet na plus w smaku... Ja kiedyś zjadłam o 2 m-ce przeterminowane parówki....Przeżyłam, ale co wtedy przeżyłam to moje ( nie nie było nawet żadnych sensacji...) Odpowiedz Link Zgłoś