Dodaj do ulubionych

Rollsy z tortilli

29.12.17, 11:27
Macie jakiś fajny przepis i sxybki. Taki na przekąski .
Obserwuj wątek
    • wydramarlenka Re: Rollsy z tortilli 29.12.17, 12:24
      Najszybsze i łatwe.
      Na zimno:
      smarujesz serkiem typu almette albo innym do smarowania ziołowym albo innym ostrym
      na to rukola albo inna sałata
      na to plastry szynki dojrzewającej (albo innej wędliny)
      do środka można jeszcze dodać suszone pomidory albo paski papryki albo słupki ogórka (bez pestek).
      Zwinąć i pokroić.
      Dobre są też z serkiem chrzanowym, dowolną sałatą i plastrami wędzonego łososia.
    • ykke Re: Rollsy z tortilli 29.12.17, 12:37
      Zmiksować cieciorke z czosnkiem i odrobina ketchupu lub sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i solą (można gotowy hummus ). Posmarowac placek. Ja daję na to drobno starta marchew, świeżego ogorka, pomidora w paski, czasem jajko. Zwijam, kroję. Pycha.
      Raz robiłam takie rollsy na cieplo jak w pizza hut. Pokroilam drobno różne papryki, pomidory, cebulę, kładlam na placek, sypałam żółtym serem i chyba sosem pomidorowym skropilam. Zwinelam, pokroilam i na 15 minut do piekarnika. Można dać sos pomidorowy do maczania osobno.
    • lucyna_1980 Re: Rollsy z tortilli 29.12.17, 18:36
      Na ciepło:
      serowe - na placek położyć szynkę w dużych plastrach, posypać mixem serów: mozzarella, corregio i cheddar. Posypać delikatnie rozmarynem. Zrolować, włożyć do naczynia żaroodpornego, lekko spryskać oliwą. Zapiec by sery się rozpuściły. Po wyjęciu pokroić na 2 cm plastry i podawać z dipem majonezowo-musztardowym ( majonez+ musztarda w proporcji 1:1)

      łososiowy - Na placku położyć plastry łososia, duszony szpinak (szpinak liście, cebulka, czosnek, sól i pieprz na koniec żółtko) mozarella w plastrach - zrolować spryskać oliwą, zapiec

      na zimno:
      w wersji kebab: drobno posiekane warzywa (pomidor, ogórek, papryka, kapusta pekińska, ser feta, cebula, oliwki) + pierś z kurczaka z przyprawą gyros- rozłożyć na placku, polać sosem czosnkowym, zrolować

      ze szparagami - na placku położyć duże plastry szynki, posmarować serkiem typu Almette chrzanowym lub ziołowym Połozyc po 3 szapragi z zalewy konserwowej i zrolować.

      Żeby się nie rozpadało, każdy placek przeciągam pędzlem maczanym we wrzątku. Lekko zwilżony dobrze się klei i nie rozpada.



    • eliszka25 Re: Rollsy z tortilli 29.12.17, 18:38
      u mnie zawsze furore robia takie z lososiem. placek tortilli smaruje cienko twarozkiem chrzanowym albo chrzanem w smietanie, na to plastry wedzonego lososia i swiezy koperek. zwijam i do lodowki na przynajmniej kilka godzin. najlepiej przygotowac nawet dzien wczesniej. przed podaniem pokroic w paski.

      robie tez z pesto i szynka parmenska albo z maslem, szynka suszona i w srodek slupek jakiegos dojrzewajacego sera. ogolnie w srodek mozna wlozyc wlsciwie wszystko, co sie lubi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka