Dodaj do ulubionych

Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia

03.03.18, 12:25
Co polecacie na szybkie (do 30 - 45 minut pracy) obiady w wersji wegetariańskiej? Jakie są Wasze najbardziej sprawdzone przepisy?

Nienawidzę gotować, a muszę to robić praktycznie codziennie (dla mnie i partnera, dzieci na szczęście nie mamy), sprawę dodatkowo komplikuje brak piekarnika.
Obserwuj wątek
              • jan.kran Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:38
                Fajitas


                Cebula i papryka usmażone na patelni
                slodki ziemniak pokrojony w gruba kostke, posypany cynamonem, kuminem, odrobinką galki muszkatołowej i solą upeieczony na patelni
                do tego duza puszka czarnej fasoli, przeplukanej, odcedzonej
                puszka kukurydzyZawinąć w podgrzane placki tortillas.
                Do tego guacamole , jalapenos i kwasna śmietana jako dodatki
                • jan.kran Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:46
                  Jedno z moich ulubionych dań,robi się błyskawicznie.

                  Ugotować brokuly , najlepiej mrożone , mają być miękkie ale się nie
                  mogą rozpadać.

                  Ugotować makaron tagliatelle . Na suchej patelni podsmażyć orzeszki
                  pinii.

                  Makaron ostrożnie wymieszać z brokułami , dodać pesto oraz
                  podgrzana fasolke z puszki.
                  Ja za każdym razem robię eksperymenty fasolowe , kupuję rożne
                  fasole , małe , duże czerwone , czarne , biale.
                  Ważne żeby fasolki były tylko w wodzie , nie przyprawiane.

                  Mozna makaron , pesto , pinie i fasolki wymieszać w garnku.
                  Mozna też każdy składnik podac osobno na stół a każdy sobie miesza
                  jak mu pasujesmile
                  • jan.kran Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:52
                    Klasyka.

                    OMDLENIE IMAMA.

                    Cztery małe , wydłużone bakłażany.
                    Dwie średnie czerwone cebule.
                    Dwa ząbki czosnku , puszka pomidorow w zalewie , trzy czubate łyżki zielonej
                    pietruszki.
                    Po łyżeczce tymianku i oregano oraz dwie kopiaste łyżki płatków migdałowych.
                    Płaska łyżeczka cukru , sól i pieprz.
                    Oliwa z oliwek.

                    1. Przekroić bakłażany wzdłuż . Nakroić najpierw wzdłuż a potem w poprzek.
                    Posolić i położyć nacięciami do dołu .
                    Poczekać dwie godziny.

                    2.Lekko odcisnąć bakłażany, wyłuskać z wnętrza każdego nieco miąższu.
                    Obsmażyć bakłażany na patelni i odsączyć na bibule.

                    3. Nadzienie : drobno usiekana cebula , takoż pietruszka dodać czosnek ,
                    tymianek i oregano. Pomidory z puszki , płatki migdałowe , sól , pieprz, cukier.
                    Wszystko podsmażyć na ostrym ogniu , mieszając. Ja używam w tym celu wok.

                    4. Nadzieniem wypełnić połówki bakłażanów , ułożyć w naczyniu do zapiekania ,
                    pokropić oliwą z oliwek zapiekać w gorącym piekarniku ca. pół godziny.

                  • lellapolella Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 18:15
                    Holender, a myślałam, że to ja dziś wymyśliłam ten makaron z brokułami i pestobig_grin Zamiast fasoli, miałam na wierzchu frytki z dyni, moje były z piekarnika, ale można surowe wstrząsnąć z olejem, odrobiną sosu sojowego i przyprawami i udusić na małym ogniu. Szybko się robią- do 10 min. Warunek: trzeba mieć dynię, którą da się obrać ze skóry bez ofiar w ludziach.
                    I zawsze, zawsze polecam falafel: moczymy przez noc ciecierzycę, rano mielemy, przyprawiamy, robimy kotleciki i smażymy. Są niewiarygodnie pyszne jak na coś tak prostego, a przy tym możemy namoczyć i zemleć moc cieciorki, podzielić na porcje i zamrozić.
                    www.jadlonomia.com/przepisy/falafel-idealny/
                    Nie lekceważmy kardamonu - można bez niego ale on daje chicsmile
    • melmire Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 12:32
      Ja robi rozmaite "paciaje" warzywne, czyli ciecierzyca z puszki/gotowana soczewica/gotowana fasola (warto gotowac duzo na raz i zamrazac) plus cebula/por/papryka/marchewka/dynia/batat w sumie co wleci, plus puszka pomidorow. Dosmaczam roznorako, najczesciej a la curry, czyli rozne ziarna rozgrzewam przed dodaniem warzyw, do tego ziele angielskie, lisc bobkowy, liscie limonki, pokruszone ostre papryczki. Czasem dodaje juz na talerzu kleks smietany i parmezan.
      • asia-loi Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 12:40
        melmire napisała:

        > Ja robi rozmaite "paciaje" warzywne, czyli ciecierzyca z puszki/gotowana soczewica/gotowana fasola (warto gotowac duzo na raz i zamrazac) plus cebula/por/papryka/marchewka/dynia/batat w sumie co wleci, plus puszka pomidorow.


        I tak dzień w dzień? A tak z ciekawości; możesz napisać chociaż jadłospis na tydzień? Bardzo mnie ciekawi co wege jedzą przez tydzień: na śniadanie, obiad, kolację i co podjadają między głównymi posiłkami.
        Ja wege nie jestem, jem bardzo dużo owców i warzyw, ale na samych owocach i warzywach bym nie mogła. Tak mi się chce mięsa, wędlin, ryb ...
        • escott Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 12:54
          To jest banalnie proste: każda wyobrażalna potrawa jedzona przez mięsożerców ma swoją wegetariańską i często też wegańską wersję, zamiast kotletów z mięsa - smażony camembert, kotlety/burgery z kaszy, warzyw itd. Zamiast sosów mięsnych, dodatków mięsnych do makaronów, pierogów, ryżu - sosy bezmięsne, warzywne, warzywno-serowe, koncepcja szpinaku z jakimś serem jako farszu/dodatku do podstaowych jedzonych w Polsce dań to powoli nawet się przebija do takiej powszechnej świadomości. Zamiast wędliny do kanapki - ser lub pasty z soczewicy, bakłażanów, tofu itd. Zupy na bulionie warzywnym, kremy z warzyw. No więc jak Ty jesz na śniadanie kanapki z wędliną, na obiad pierogi z mięsem, a na kolację sałatkę z serem, to wegetarianin zje kanapki z serem, na obiad pierogi ze szpinakiem i serem, a na kolację to samo co Ty, a weganin zje kanapki z pastą z soczewicy, na obiad pierogi z kapustą i grzybami, a na kolację sałatkę z tofu.
          • mdro Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 04.03.18, 11:37
            "To jest banalnie proste: każda wyobrażalna potrawa jedzona przez mięsożerców ma swoją wegetariańską i często też wegańską wersję"

            Chociaż nie mam nic przeciw potrawom bezmięsnym czy wyłącznie roślinnym i je całkiem lubię, to pisanie, że "każda potrawa ma swoją wersję wegetariańską" uważam za dużą przesadę. Nie da się zastąpić mięsa czymś innym, tak samo jak nie da się zastąpić mięsem grzybów, ciecierzycy czy tofu big_grin. Duszone warzywa to duszone warzywa, a nie gulasz, a boczniak w panierce to nie schabowy - choćby nawet były dużo od tego gulaszu czy schabowego smaczniejsze. Tak samo jak nie da się zrobić sosu z borowików z wołowiną zamiast grzybów wink.
        • melmire Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:18
          No nie, nie dzien w dzien smile robie makarony z sosami, rozmaite zapiekanki i tarty, sporo zup. Nie jestem tak do konca wege, ale miesa nie jemy praktycznie wcale, najtrudniej odstawic bekon big_grin Na sniadanie jem kanapki z serem, jak zwierze, na obiady i kolacje wlasnie paciaje, makarony z sosem, warzywa z patelni z ryzem(marchewka z miodem i octem balsamicznym, oh), tarty, pizze. Wegetarianom latwiej niz weganom smile
        • sylwiastka Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 14:00
          W mom miejscu pracy kuchnia zapewnia codziennie 3-4 potrawy wegetarianskie (w tym 1-2 wegańskie), prócz przystawek, sałatek, dań mięsnych (drób, wieprzowina, wołowina, jagnięcina), rybnych, gotowanych warzyw, dodatków węglowodanowych i deserów. Tu masz zestaw potraw wegetariańskich z ubiegłego tygodnia:
          Poniedziałek
          Cannelloni (ze szpinakiem i serem)
          Penang Tofu Curry (warzywne curry z ziemniakami, weganskie)
          Nadziewane baklażany (nadzienie z kaszy i warzyw)
          Seitan Stroganoff (seitan to produkt bogaty w bałko roslinne)

          Wtorek
          kiełbaska currywurst z bialka roslinnego (weganska)
          Paneer Tikka Masala (odmiana curry warzywnego, weganskie)
          Baklażany eggfriccassee (w bialys, smietanowym sosie)
          Brian (warzywa w sosie pomidorowym)

          Środa
          Quesadillas z serem tire (zapiekane tortille prenne z serem dojrzewajacym)
          Curry ze szpinakiem i ananasem
          Riso Nero (cimenta odmiana ryżu z drobno posiekanymi warzywami korzeniowymi, weganska)

          Czwartek:
          Shakshuka (jack zapiekane w sosie pomidorowo-warzywnym)
          gotowane ziemniaki z sosem mleczno-maślanym i biała rzepą (nazywane "risotto" z ziemniakow i rzepy)
          Tarta z porami i pomidorami (moza byś weganska)

          Piątek
          Jajecznica z grzybami
          frytki ze skodkich ziemniakow (to jest ich prawdziwy hit i wszyscy sie na nie rzucaja)
          Masaman Thai Curry
          Ryz po balijsku z orzeszkami ziemnymi (weganski)

          Ja robie średnio 3-4 dni całowicie bezmięsne w stołowce. Prawie nigdy też nie jem mięsa na każdy z 3 posiłków w ciągu dnia.
        • escott Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 14:06
          Pojawiło się kilka opcji z curry, to dodam, że w ogóle fajnie widać, że to może być zupełnie normalne w indyjskich knajpach - w wielu menu jest zrobione tak, że są różne sosy, a te sosy można dostać w iluś wersjach, mięsnych, serowych i zupełnie wegańskich, wybór jest prawie taki sam, a czasem nawet wegetariańskich potraw jest więcej.
    • berdebul Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 12:51
      Gulasze (zamiast wołowiny robię na smażonych boczniakach/pieczarkach/innych grzybach), duszone warzywa plus ciecierzyca, zupa z soczewicy (mocno doprawiona kminem). Grilluję grzyby w rożnych zalewach. Jak mam ochotę na „schabowego” to smażę boczniaki w panierce. Kaszotta, risotta (ze szparagami zwłaszcza).
      Zajrzyj na blog Jadlonomia, jest wiele inspiracji.
      • tt-tka Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:07
        Nalesniki z serem smile
        Placki ziemniaczane z dowolna surowka (kapustka kiszona swietnie podchodzi, w roznych wersjach, z marchewka, jablkiem, cebula...)
        Kasze rozmaite - zagotowac, starannie przykryc, odstawic cieplo otulona. W srodku suszone warzywa lub owoce, grzybki, co tam przyjdzie do glowy
        Gotowe podgrzybki z cebula, do kaszy, makaronu, ziemniakow.
        Wege gulasz/leczo z dyniowatych, to sie dusi 10 minut
        Papryki/patisony faszerowane ryzem/kasza z grzybami
        Kotlety z zoltego panierowanego sera plus fasola Mamut - roboty na 5 minut, gotowania na 15.
    • mysia_furiatka Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:02
      Ja lubię wszelakie zupy: krem z buraków czerwonych z mlekiem kokosowym (robię z tych ugotowanych buraków i blenderuje), zupa z ciecierzycy, soczewicy, pomidorów, grochu. Jak nie masz piekarnika, możesz kupić naczynie typu brytfanna i robic zapiekanki. Wczoraj robiłam taką na kolację: brokuł mrożony, ziemniaki, na to sos śmietanowy. Polecam również nagotowanie i zamrożenie bulionu warzynego. Jest też warzywna kostka rosołowa, ale nie próbowałam.
    • lady-z-gaga Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:10
      Polecam wszelkie odmiany shakshuki, a raczej wariacje na jej temat smile niby jest to danie śniadaniowe, ale moim zdaniem sprawdzi się dobrze jako obiad. Ja czasem ułatwiam sobie zycie wykorzystując mrożoną mieszankę warzywną Hortexu "leczo", wtedy tylko podduszam warzywa na dużej patelni, dodaję puszkę małych pomidorkow, passate pomidorową, jak sie wszystko zagęści przyprawiam na ostro i wbijam w środek jajko. (piekarnik niepotrzebny, bo jajko na patelni też się zetnie, pod przykryciem)
      Jezeli mam akurat bakłażana to fajnie jest podsmazyc oddzielnie kilka dużych plastrow i dodać do uduszonych warzyw, ale i bez tego może być. Fajnym i sycącym dodatkiem jest kilka plastrow smazonego sera.

      sprawdzonakuchnia.pl/shakshuka-szakszuka/
      Druga propozycja to wegańska zupa dahl, czyli z soczewicy. Jesli zrobisz ściśle wg przepisu ze wszystkimi przyprawami to nawet mięsożerca się zachwyci, jest naprawdę pyszna smile


    • jan.kran Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 13:55
      Gnocchi.

      .Sos pomidorowy:
      W duzym garnku udusic cebule. Dodac czosnek i oregano oraz biale
      wino. Wrzucic pomidory < z puszki lub swieze > , sos ma sie gotowac
      jakies 10 minut az zgestnieje.

      2. Ugotowac gnocchi i odcedzic.
      3. Wymieszac gnocchi z sosem pomidorowym.
      4. Szpinak: kilo swiezego wrzucic na kilka minut do garnka ,
      odrobina wody , sol , pieprz galka muszkatolowa.

      W formie zaaroopornej polozyc warstwe szpinaku na to gnocchi z sosem
      pomidorowym. Na wierzch dwie pokrojone wplastry mozarelle , posypac
      parmezanem.
      6.Zapiekac ok 20 minut < w zaleznosci od pieca >.
    • sylwiastka Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 14:12
      Sama często gotuje takie dania wegetariańskie:
      Makaron z sosem pomidorowym + oliwki lub plus cukinia, szpinak i smietana
      dania z ryzem to najczesciej rosotto z grzybami, lub szparagami, lub zielonym groszkiem
      Curry warzywne czesto na bazie dyni, ciecierzycy lub ziemniakow (pasty curry o danym smaku kupuje w sklepach orientalnych)
      • sylwiastka Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 03.03.18, 14:17
        za wcześnie wysłałam uncertain

        Dania z ciecierzycy i soczewicy: ciecierzyca z pomidorami i szpinakiem, soczewica z ziemniakami i papryką
        Dania z tortillą: quesadillas, czy totrille nadziewane glillowanymi warzywami, śmietana i guacamole jako dodatki

        Panierowane smazone sery, lub niepanierowany halloumi, oscypki grillowane (do tego dodatki jak "do kotleta").

        Wszelkie zupy na wywarze warzywnym, z makaronem lub ziemniakami.
    • lodomeria Re: Szybkie, niedrogie obiady wege, bez pieczenia 04.03.18, 01:19
      Polecam Ci książki/filmiki Marty Dymek, zwłaszcza Nową Jadłonomię - dania z całego świata stały się inspiracją dla stworzenia bardziej lokalnych przepisów (bo wegetarianizm to nie tylko miękkie serduszko wobec zwierzątek, ale też przemyślenie sprawy industialnej hodowli roślin, transportu żywności na ogromne odległości - zarówno kwestie zdrowotne, jak i ekologiczne/etyczne wchodzą w grę).

      W każdym razie, misją Dymek jest nie tyle podzielenie się konkretnymi przepisami, ale filozofią planowania posiłków (a wcześniej zakupów).


      Polecam też bloga White Plate. Stamdąd zaczerpnęłam inspirację na moją 'zupę ratunkową' - robi się w 15 minut, nie jest nudna, a składniki praktycznie zawsze mam w domu (passata z pomidorów, sucha soczewica, cebula, przyprawy), także nawet jak nie ma czasu na zakupy, to da się ugotować pyszne danie: Marokańska zupa z soczewicą i cynamonem

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka