Dodaj do ulubionych

Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe"

19.03.18, 21:47
Chcę zrobić prezent starszemu małżeństwu - ma to być kosz wiklinowy z produktami spożywczymi. Chciałabym, żeby znalazły się tam produkty dobrej jakości, z trochę wyższej półki, niekoniecznie ekskluzywne, ale na pewno takie, na jakie ci ludzie nie mogą sobie pozwolić.
Mają ponad 70 lat, nie piją alkoholu, nie jedzą słodyczy że względu na cukrzycę.
Będzie kawa, herbata, orzechy, orientalne przyprawy, grzyby, oliwa z oliwek, miód, sok aroniowy... co jeszcze? Nie mogą to być produkty świeże ani mrożone. Budżet 500 zł.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 21:53
      Pistacje niesolone.
      pomidory suszone w oliwie eko
      masło migdałowe
      tahini (wapń!)
      • aqua48 Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:08
        Ja bym dała kilka puszek z tuńczykiem, dobrymi pasztetami, cukier brązowy, kakao, grzyby marynowane, a także obok włożyła: płyn do kąpieli lub pod prysznic, delikatny balsam do ciała, krem do twarzy i do rąk, pachnące, ładnie wyglądające mydełka. Dwa małe ozdobne ręczniczki.
        Obawiałabym się dawać masła migdałowego czy tahini oraz orientalnych przypraw, bo obdarowani mogą zwyczajnie nie zużyć takich produktów. Jeśli jedzą prosto (cukrzyca) i mają ponad 70 lat, to raczej nie gotują orientalnych potraw, a intensywne zapachy będą ich zniechęcać. Zamiast mleka kokosowego daj mleko skondensowane.

Ja regularnie od starszej sąsiadki dostaję takie produkty, które syn jej przysyła z zagranicy, a ona tego nie zużywa, bo nie prowadzi kuchni z ich użyciem...
        • joa66 Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:13
          Znam co najmniej dwie 'staruszki" które używaja tahini ze wzkazan lekarza (wapń - osteoporoza). Robią sobie "chałwę" - chleb chrupki, tahini i miód.

Migdałowe ma podobne właściwości.
          • jematkajakichmalo Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 23:06
            Na cukrzyce jak znalazl wink
    • aerra Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 21:59
      Jak miód jedzą to może też jakieś fajne dżemy słodzone sokiem jabłkowym/winogronowym albo daktylami?
      Jakieś sery - zapakowane, to chwilę może leżeć przecież.
      • verdana Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:40
        Mam wątpliwości co do orzechów, o ile nie jesteś pewna, ze mają dobre zęby - wiele osób w tym wieku orzechów już nie jada... Ale różnie bywa, moi teściowie 80+ i 90+ używają bardzo dużo egzotycznych przypraw, więcej niż jasmile
        Może oliwki, kapary, szparagi konserwowe - o ile lubią.
    • szorstkawelna Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:04
      Sardele w oliwie, wędzony łosoś, jakaś dobra paczkowana szynka/kabanosy.
    • mdro Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:13
      Ja się na diecie cukrzycowej nie znam, ale w miodzie jest ok. 35% glukozy i ok. 40% fruktozy, można jeść przy cukrzycy?

A jeśli można miód, to może i jakąś ciekawą konfiturę?

Dobre sardynki, wykwintny pasztet, może kawior? Twarde sery typu parmezan też mają opakowania pozwalające na dłuższe przechowywanie. Jak piszą i niektóre forumki wyżej, z egzotyką może lepiej nie przesadzać - chyba, że wiesz, że się spodoba.
    • ongoing Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:18
      miód dla cukrzyków to nienajlepszy pomysłsmile
    • szorstkawelna Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:19
      I jeszcze pumpernikiel (długa data ważności) i matiasy.
      • szorstkawelna Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:22
        Teraz zrobiłam się głodna uncertain
    • ida_listopadowa Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:22
      ja bym się tak mocno nie podejmowała, że to będzie coś niecodziennego bo w analogicznej sytuacji posmarowałam pewnym starszym państwu słoiki śledzi z Abby, ze Szwecji, będąc przekonana że tego raczej nie tkną. To były śledzie w borówkach, musztardy i korzenne. Zjedli w dwa dni i pytali gdzie to kupić!
      Może jakieś produkty tradycyjne? Wędzony węgorz, kiełbasa, marynaty, grzyby?
      • ida_listopadowa Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:24
        telefon zglupial. przejmowala, nie podejmowala i podarowalam, nie posmarowałam🙄
    • feliz_madre Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:28
      Pan miodem kawę sobie słodzi. Kupuje sobie taki leisty z biedry. Mam dojście do pysznego sprawdzonego, to dorzucę.
    • crea.tura Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:30
      Słoiczki kawioru jeśli budżet dźwignie lub ikry, czerwonej i czarnej. Dobra oliwa w ładnej butelce. Gorzka czekolada np. Z solą. Suszone prawdziwki. Kapary i szparagi w słoiku.
    • taki-sobie-nick Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:41
      Wędliny SUCHE wchodzą w grę?
    • heca7 Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:44
      W makro sprzedają takie zestawy. Można sobie popatrzeć , kupić albo poDpatrzeć wink
    • esme83 Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 22:45
      Nietypowy sok, np. z jarzębiny.
    • jematkajakichmalo Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 23:10
      Ja robie wlasnie taki dla kolezanki, ale trzymam sie jednego "kierunku" (no i budzet troche mniejszy wink ).
      W koszu beda:
      - oliwa (ze 2 rodzaje)
      - ocet balsamiczny
      - pesto (tez ze 2 rodzaje)
      - jakis fajny oryginalny makaron
      - oliwki
      - cos marynowanego
      - przyprawy.
    • niennte Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 23:16
      Mam nieco mniej lat i przyznam, że co prawda wszystkie propozycje są smakowite, ale przy moim układzie pokarmowym co najmniej połowa by mi zaszkodziła: wszystko co wędzone, ostro przyprawione, suszone pomidory, produkty z puszek (tuńczyk), pasztety, grzyby...
      Więc lepiej się zorientować, czy oprócz cukrzycy państwo nie mają innych, gastrycznych dolegliwości.
    • pruszynkaaa Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 23:20
      Soki czy drzemy darowałabym sobie przy cukrzycy, tak samo jak miód...
      pomyślcie może nad jakąś szynką parmeńską czy octem balsamicznym do sałat. Może jakieś owoce morza w zalewie?
    • b.i.tumika Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 19.03.18, 23:32
      Sok z aloesu
    • sacea Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 21.03.18, 13:51
      Jeżeli to jest starsze małżeństwo i nie mogą sobie pzwolić na niektóre produkty, w dodatku z cukrzycą, to może dobre wygodne buty? wyjdzie po 250 zł, starczy na riekera, jak nie będzie pasować rozmiar zawsze można odesłać czy wymienić, a przy stopach cukrzycowych dobry but jest ważny
      my tak zrobiliśmy ze starszym wujkiem, był bardzo zadowolony
      • majenkir Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 21.03.18, 23:37
        sacea napisała:
        >w dodatku z cukrzycą, to może dobre wygodne buty? wyjdzie po 250 zł, starczy
        > na riekera, jak nie będzie pasować rozmiar zawsze można odesłać czy wymienić, a
        > przy stopach cukrzycowych dobry but jest ważny

big_grinbig_grinbig_grin
      • feliz_madre Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 22.03.18, 06:50
        Buty??? Pytałam o jedzenie 😅
        Przy stopie cukrzycowej pani ma robione buty na zamówienie. Pan jest zdziwaczaly, niczego nie chce, bo nic mu nie jest potrzebne, stąd żywnosć.
    • scarlett74 Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 21.03.18, 19:42
      Patrząc po Dziadkach, czy teraz Rodzicach orzechy nie bardzo, orientalne przyprawy również...
      Może słodkie dla cukrzyków...
      biovital ( ale nie z żeń-szeniem)
      "suche" wędliny, salami
      warzywa -mniej pospolite-w słoiczkach, czy np. żurawina,
      buty...he,he
      • feliz_madre Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 22.03.18, 07:52
        Znam. Przyprawy są ok, ale nie takie bardzo orientalne, raczej chodzi mi o ładnie zapakowane, w słoicznach, mieszanki rózne.
        Ale z orzechami to chyba racja. Poprzestanę na suszonych owocach.
    • ga-ti Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 21.03.18, 23:22
      Grzyby dałabym marynowane i suszone. Z orzechami bym uważała, ale może inne bakalie, śliwki, rodzynki, żurawina.
      Znasz to małżeństwo? Wykorzystają orientalne przyprawy?
      • feliz_madre Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 22.03.18, 07:54
        Oj coś mi się źle podpięło. Miało być tutaj smile
    • kaka-llina Re: Podpowiedzcie proszę - koszyk "deluxe" 22.03.18, 08:15
      Dobry ocet balsamiczny (taki 15+ lat)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka