Dodaj do ulubionych

Babk膮 cytrynowa

31.03.18, 10:07
Tego nie by艂o馃榾 Przepis mam sprawdzony. Zawsze mi si臋 uda艂. Babka przeeeeeepyszna. Kto jad艂 ten chcia艂 przepis. Podaj臋, mo偶e kt贸ra艣 pope艂ni jescze馃榾

6 jajek calych+1.5 szkl cukru+aromat cytrynowy ukrecic na krem. Doda膰 8 lyzek oleju i 8 艂y偶ek gor膮cej wody i otart膮 sk贸rk臋 z cytryny. Wymiesza膰 mikserem. Dodac1.5 szkl przesianej m膮ki i 1.5 艂y偶eczki proszku do pieczenia. Wymiesza膰 delikatnie szkatu艂k膮.
Wylac do blaszki - ja mam tak膮 babkowa okr膮g艂a. Piec 40-45 min do suchego patyczka.
Po wyj臋ciu pola膰 lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
Weso艂ych 艢wi膮t 馃槞
Obserwuj w膮tek
    • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 10:21
      Przepis brzmi zachecajaco tylko nie mam szkatulki do wymieszania skladnikow.
      • ardiss1 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 10:27
        Babk膮 cytrynowa miesza si臋 tylko i wy艂膮cznie szkatu艂k膮 馃榿馃榿馃榿馃榿馃榿 3 razy sprawdza艂am przed wys艂aniem 馃榿馃榿馃榿馃榿
        • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:52
          馃槈
        • heca7 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 17:00
          Czy jak wymieszam drewnian膮 szkatu艂ka to smak b臋dzie gorszy od wymieszanej z艂ot膮? big_grin
          • ardzuna Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 17:22
            Mieszaj tylko szkatu艂k膮 z ko艣ci s艂oniowej!
            • heca7 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 17:59
              No to doopa blada bo mam tylko drewnian膮 z napisem Zakopane big_grin
              • ardiss1 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 18:12
                B臋dziesz mia艂a babk臋 zakopia艅ska wtedy 馃榿馃榿馃榿馃榿
                • szarsz Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 20:15
                  raczej chi艅sk膮 smile
    • alpepe Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:24
      taka foremka z kominem? A jaka temperatura i jaki rodzaj ogrzewania? Pytam, bo ostatnio co艣 mi 艣wita艂o o g贸rnej i dolnej grza艂ce z termoobiegiem i ciasto co艣 nie wyros艂o, a przywar艂o do foremki, piek艂a moja dziesi臋cioletnia c贸rka, kt贸rej 藕le powiedzia艂am z piekarnikiem i nie mia艂am jak tego skorygowa膰, bo mnie nie by艂o.
      • snakelilith Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:43
        Form臋 nale偶y wysmarowa膰 t艂uszczem. Ja piek臋 w termobiegu (nagrzany do 180 stopni C), tyle tylko, 偶e powy偶szy przepis uwa偶am za niespecjalny. Taka zwyk艂a sucha babka, kt贸r膮 nast臋pnego dnia nie postawisz na stole, bo si臋 zacznie kruszy膰.
        I by babka 艂adnie wyros艂a i by艂a puszysta, to ubija si臋 osobno bia艂ka i dodaje je na sam koniec do masy. Do utarcia cukru t艂uszczu (najlepiej mas艂a) i 偶贸艂tka mo偶na u偶y膰 miksera r臋cznego, to szybsze i dzia艂a jeszcze lepiej ni偶 jakie艣 tam "szkatu艂ki". I nie dadaj臋 wody, a sok z cytryny i kilka 艂y偶ek naturalnego jogurtu, tyle, by ciasto mia艂a konsystencj臋 "odrywa si臋 ci臋偶ko od 艂y偶ki". Przez jogurt ciasto b臋dzie bardziej wilgotne i lepsze w smaku.
        No i ja do mojej babki cytrynowej dodaj臋 jeszcze naturalnego olejeku z cytryn z Sycylii, ale to taki luksus, kt贸ry nie jest wcale 艂atwy do dostania, ale r贸偶nica do olejku cytrynowopodobnego ogromna. Jak tego prawdziwego nie mam, to ograniczam si臋 do sk贸rek niepryskanych cytryn, bo ten sztuczny olejek uwa偶am za paskudny. To ju偶 wol臋 wtedy babk臋 waniliow膮.
        • alpepe Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:50
          Mam przepis na swoj膮 babk臋, tak膮 z jogurtem i ze sk贸rk膮 z cytryn, nie jest sucha i si臋 nie kruszy i tylko gdzie艣 w opisach przepis贸w natykam si臋 na termoobieg, a 偶e wcze艣niej nie zna艂am tego wychwalanego cuda, tylko mia艂am zwyk艂y piec gazowy, to pr贸bowa艂am z tym termoobiegiem i dupa, nie wyros艂o i przywar艂o, a przepis sprawdzony. C贸rka by艂a niepocieszona, wi臋c dzie艅 p贸藕niej zrobi艂y艣my to jeszcze raz, tylko wybra艂am spiral臋 grzewcz膮 jako 藕r贸d艂o grzania i posz艂o, wyros艂o jak zwykle i nie przywiera艂o. I ja te偶 kupuj臋 biocytryny.
        • ardiss1 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:51
          O matko swieto jaki przmadrzaly wpis馃榿馃榿馃榿馃榿 na pewno Twoja babka wygra konkurs na t膮 najlepsza. To pewne 馃榿馃榿馃榿dodatek olejku z cytryny z Sycylii to ju偶 w og贸le czyni kr贸low膮 馃榾馃榾馃榾.
          Babka sucha w艂a艣nie nie jest. Ale co ja tam b臋d臋 m贸wi膰. Twoja jest lepsza. Fajnie.
          Weso艂ych swiat馃榿馃榿
          P.s. dosiegla mnie ematka 馃榿馃榿馃榿馃榿馃榿馃榿
          • snakelilith Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 14:40
            Ojejej, chcia艂o si臋 ardiss1 pochwali膰 przeeeeepyszyn膮 babk膮, a okaza艂o si臋, 偶e inne kobiety te偶 potrafi膮 piec i na dodatek lepiej. Smuteczek. wink
            • ardiss1 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 15:42
              Na prawde chcesz by膰 dla mnie taka z艂o艣liwa..? Zawsze tak masz ? Nie odpowiadaj.
              Nie chcia艂am si臋 pochwali膰. Sk膮d taki pomys艂 w og贸le. Czy piszesz tylko po to by si臋 chwali膰.
              No na prawd臋 trudno mi uwierzy膰 偶e jeste艣 az taka z艂o艣liwa osoba. Szok.
              Kto zechce to z przepisu skorzysta. Ty nie musisz. Masz lepszy przepis i super. I nie twierdzi艂am ze ja umie膰 piec a inni nie.
              Czizas.. idiotyzm jaki艣.
            • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 16:17
              snakelilith napisa艂a:

              > Ojejej, chcia艂o si臋 ardiss1 pochwali膰 przeeeeepyszyn膮 babk膮, a okaza艂o si臋, 偶e
              > inne kobiety te偶 potrafi膮 piec i na dodatek lepiej. Smuteczek. wink


              No tak, napewno lepiej potrafi piec sbakelilith, w koncu przetestowane, wygrala prztlaczajaca wiekszoscia glosow 馃槀

              Wiesz snake, moze pomysl o czyms odprezajacym bo co komentarz to bardziej zlosliwy, a najgorsze ze zupelnie bez powodu
              • snakelilith Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 17:05
                leyre2 napisa艂(a):

                > Wiesz snake, moze pomysl o czyms odprezajacym bo co komentarz to bardziej zlosl
                > iwy, a najgorsze ze zupelnie bez powodu

                Nie m贸j komentarz by艂 z艂o艣liwy, a drwi膮co- 偶a艂osna odpowied藕 autorki w膮tku na m贸j pierwszy wpis. My艣la艂am, 偶e mo偶emy podyskutowa膰 tu o babce cytrynowej, jej warianatach i pr贸bach zrobienia jej jeszcze lepsz膮, ale nie, oczywi艣cie chodzi艂o o to, by jaka艣 primadonna mog艂a si臋 si臋 pochwali膰 jej jedynie s艂uszn膮 wersj膮. A nie, przeeeeepyszn膮. wink
                • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 17:15
                  Powtorze sie, naprawde zastosoj jakies metody relaksacyjne bo twoje wypowiedzi sa zenujace.
                • peonka Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 22:52
                  "powy偶szy przepis uwa偶am za niespecjalny. Taka zwyk艂a sucha babka, kt贸r膮 nast臋pnego dnia nie postawisz na stole, bo si臋 zacznie kruszy膰"
                  Nie no, w sumie to by艂o mi艂e, co napisa艂a艣 big_grin

                  Chcialam tylko napisa膰, 偶e w mojej angielskiej wiosce w sklepie dost臋pne s膮 dwa rodzaje ekstraktu z cytryn sycylijskich. Mog臋 Ci wys艂a膰 w razie czego!
                  • heca7 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 22:57
                    Tej babki nie da si臋 postawi膰 na stole nast臋pnego dnia- bo ju偶 jej nie b臋dzie wink
        • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:59
          naturalnego olejeku z cytryn z Sycylii, ale to taki luksus, kt贸ry nie jest wcale 艂atwy do dostania,

          W kazdym supermarkecie jest.

          A przepis jest calkiem ok, i wlasnie duze szanse ze bedzie z tego wilgotna babka.
          • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:59
            oczywiscie przepis autorki watku
          • snakelilith Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 14:46
            leyre2 napisa艂(a):

            > naturalnego olejeku z cytryn z Sycylii, ale to taki luksus, kt贸ry nie jest wcal
            > e 艂atwy do dostania,
            >
            > W kazdym supermarkecie jest.


            No to sorry, nie wiedzia艂am, 偶e w Polsce w "ka偶dym supermarkecie" co艣 takiego jest. Polska to jak wiadomo kraj gdzie cytryny rosn膮 przy drodze. U mnie naturalny olej z cytryn jest tylko w niekt贸rych sklepach prowadz膮cych 偶ywno艣膰 ekologiczn膮.
            • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 16:14
              snakelilith napisa艂a:

              > No to sorry, nie wiedzia艂am, 偶e w Polsce w "ka偶dym supermarkecie" co艣 takiego jest.


              Nie, oczywiscie, tylko w Niemczech taki luksus jest.

              Polska to jak wiadomo kraj gdzie cytryny rosn膮 przy drodze.

              No Niemcy tez.
              • snakelilith Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 17:09
                leyre2 napisa艂(a):

                > Polska to jak wiadomo kraj gdzie cytryny rosn膮 przy drodze.
                >
                > No Niemcy tez.

                Dlatego w Niemczech naturalnego olejku cytrynowego w przciwie艅stwie do Polski (jak twierdzila艣) nie ma w ka偶dym supermarkecie. Jest trudny do dostania.
                • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 17:18
                  snakelilith napisa艂a:

                  >
                  > Dlatego w Niemczech naturalnego olejku cytrynowego w przciwie艅stwie do Polski (
                  > jak twierdzila艣)

                  tak stwierdzilam? czytaj uwaznie i odpowiadaj na to co faktycznie napisalam (i inni w tym autorka watku) a nie tworz wlasnych historii. I zrelaksuj sie.
        • szarsz Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 14:48
          > Do utarcia cukru t艂uszczu (najlepiej mas艂a)

          Olej zamiast mas艂a daje lepsz膮 wilgotno艣膰 w艂a艣nie, cho膰 du偶o gorszy smak.
        • chyba.ze Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 20:00
          snakelilith napisa艂a:

          > I nie dadaj臋 wody, a sok z cytryny i kilka 艂y偶ek naturalnego jogur
          > tu, tyle, by ciasto mia艂a konsystencj臋 "odrywa si臋 ci臋偶ko od 艂y偶ki". Przez jogu
          > rt ciasto b臋dzie bardziej wilgotne i lepsze w smaku.

          Nie mo偶esz poda膰 艣cis艂ego przepisu?- z przytoczonych zmian bez proporcji wyjdzie co najwy偶ej zakalec.

          Babka autorki brzmi smakowicie i jest rozpisana bez niedopowiedze艅 smile

        • lucerka Re: Babk膮 cytrynowa 01.04.18, 11:07
          A podaj ze caly przepis? W przepisie watkodajki nie ma wody... Co i jak i z czym i w jakich proporcjach bardzo prosze. Mam straszna ochote na wilgotna cytrynowa babke.
      • ardiss1 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 11:53
        Ja piek臋 swoj膮 w termoobiegu w 180 stopniach. Foremke mam ciemna z kominkiem. Smaruje mas艂em i wysypuj臋 bu艂k膮 tarta.
        • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 12:01
          A czy forma bez kominka moze byc?
          • ardiss1 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 12:04
            Tego nie wiem 馃槙 my艣l臋 偶e jak ma ten kominek to w 艣rodku lepiej si臋 dopieka. Jakbym nie mia艂a takiej z kominkiem to zrobi艂abym w w膮skiej keksowce.
            • leyre2 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 12:07
              zrobie w keksowce, nie mam takiej z kominkiem.
        • alpepe Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 12:53
          Termoobieg i g贸rna i dolna grza艂ka?
          No to u mnie co艣 jest nie tak. Ja smaruj臋 olejem, po pieczeniu wk艂adam foremk臋 do zimnej wody i 艂adnie wychodzi. Pomagam sobie patyczkiem do szasz艂yk贸w.
    • nickbezznaczenia Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 16:12
      Dzi臋kuj臋 za przepis i na pewno skorzystam. smile
    • heca7 Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 19:36
      Dobra, zrobi艂am. Ale z po艂owy ciasta i pod wp艂ywem g贸...burzy z do艂u w膮tku bia艂ka ubi艂am oddzielnie i doda艂am na koniec. I powiem- bardzo dobre ciasto smile a jestem raczej kiepskim cukiernikiem wink
    • wilowka Re: Babk膮 cytrynowa 31.03.18, 22:06
      W艂a艣nie szuka艂am przepisu, dobra, wypr贸buj臋 jutro Tw贸j. Tylko z pomara艅czami bo nie mam cytryny smile
    • ginger.ale Re: Babk膮 cytrynowa 01.04.18, 10:43
      Ardiss, dzi臋ki, wypr贸buj臋 przepis, ale tak z tydzie艅 po 艣wi臋tach smile

Nie pami臋tasz has艂a

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka