Dodaj do ulubionych

Babką cytrynowa

31.03.18, 10:07
Tego nie było😀 Przepis mam sprawdzony. Zawsze mi się udał. Babka przeeeeeepyszna. Kto jadł ten chciał przepis. Podaję, może któraś popełni jescze😀

6 jajek calych+1.5 szkl cukru+aromat cytrynowy ukrecic na krem. Dodać 8 lyzek oleju i 8 łyżek gorącej wody i otartą skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem. Dodac1.5 szkl przesianej mąki i 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać delikatnie szkatułką.
Wylac do blaszki - ja mam taką babkowa okrągła. Piec 40-45 min do suchego patyczka.
Po wyjęciu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.
Wesołych Świąt 😙
Obserwuj wątek
    • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 10:21
      Przepis brzmi zachecajaco tylko nie mam szkatulki do wymieszania skladnikow.
      • ardiss1 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 10:27
        Babką cytrynowa miesza się tylko i wyłącznie szkatułką 😁😁😁😁😁 3 razy sprawdzałam przed wysłaniem 😁😁😁😁
        • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:52
          😉
        • heca7 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 17:00
          Czy jak wymieszam drewnianą szkatułka to smak będzie gorszy od wymieszanej złotą? big_grin
          • ardzuna Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 17:22
            Mieszaj tylko szkatułką z kości słoniowej!
            • heca7 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 17:59
              No to doopa blada bo mam tylko drewnianą z napisem Zakopane big_grin
              • ardiss1 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 18:12
                Będziesz miała babkę zakopiańska wtedy 😁😁😁😁
                • szarsz Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 20:15
                  raczej chińską smile
    • alpepe Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:24
      taka foremka z kominem? A jaka temperatura i jaki rodzaj ogrzewania? Pytam, bo ostatnio coś mi świtało o górnej i dolnej grzałce z termoobiegiem i ciasto coś nie wyrosło, a przywarło do foremki, piekła moja dziesięcioletnia córka, której źle powiedziałam z piekarnikiem i nie miałam jak tego skorygować, bo mnie nie było.
      • snakelilith Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:43
        Formę należy wysmarować tłuszczem. Ja piekę w termobiegu (nagrzany do 180 stopni C), tyle tylko, że powyższy przepis uważam za niespecjalny. Taka zwykła sucha babka, którą następnego dnia nie postawisz na stole, bo się zacznie kruszyć.
        I by babka ładnie wyrosła i była puszysta, to ubija się osobno białka i dodaje je na sam koniec do masy. Do utarcia cukru tłuszczu (najlepiej masła) i żółtka można użyć miksera ręcznego, to szybsze i działa jeszcze lepiej niż jakieś tam "szkatułki". I nie dadaję wody, a sok z cytryny i kilka łyżek naturalnego jogurtu, tyle, by ciasto miała konsystencję "odrywa się ciężko od łyżki". Przez jogurt ciasto będzie bardziej wilgotne i lepsze w smaku.
        No i ja do mojej babki cytrynowej dodaję jeszcze naturalnego olejeku z cytryn z Sycylii, ale to taki luksus, który nie jest wcale łatwy do dostania, ale różnica do olejku cytrynowopodobnego ogromna. Jak tego prawdziwego nie mam, to ograniczam się do skórek niepryskanych cytryn, bo ten sztuczny olejek uważam za paskudny. To już wolę wtedy babkę waniliową.
        • alpepe Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:50
          Mam przepis na swoją babkę, taką z jogurtem i ze skórką z cytryn, nie jest sucha i się nie kruszy i tylko gdzieś w opisach przepisów natykam się na termoobieg, a że wcześniej nie znałam tego wychwalanego cuda, tylko miałam zwykły piec gazowy, to próbowałam z tym termoobiegiem i dupa, nie wyrosło i przywarło, a przepis sprawdzony. Córka była niepocieszona, więc dzień później zrobiłyśmy to jeszcze raz, tylko wybrałam spiralę grzewczą jako źródło grzania i poszło, wyrosło jak zwykle i nie przywierało. I ja też kupuję biocytryny.
        • ardiss1 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:51
          O matko swieto jaki przmadrzaly wpis😁😁😁😁 na pewno Twoja babka wygra konkurs na tą najlepsza. To pewne 😁😁😁dodatek olejku z cytryny z Sycylii to już w ogóle czyni królową 😀😀😀.
          Babka sucha właśnie nie jest. Ale co ja tam będę mówić. Twoja jest lepsza. Fajnie.
          Wesołych swiat😁😁
          P.s. dosiegla mnie ematka 😁😁😁😁😁😁
          • snakelilith Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 14:40
            Ojejej, chciało się ardiss1 pochwalić przeeeeepyszyną babką, a okazało się, że inne kobiety też potrafią piec i na dodatek lepiej. Smuteczek. wink
            • ardiss1 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 15:42
              Na prawde chcesz być dla mnie taka złośliwa..? Zawsze tak masz ? Nie odpowiadaj.
              Nie chciałam się pochwalić. Skąd taki pomysł w ogóle. Czy piszesz tylko po to by się chwalić.
              No na prawdę trudno mi uwierzyć że jesteś az taka złośliwa osoba. Szok.
              Kto zechce to z przepisu skorzysta. Ty nie musisz. Masz lepszy przepis i super. I nie twierdziłam ze ja umieć piec a inni nie.
              Czizas.. idiotyzm jakiś.
            • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 16:17
              snakelilith napisała:

              > Ojejej, chciało się ardiss1 pochwalić przeeeeepyszyną babką, a okazało się, że
              > inne kobiety też potrafią piec i na dodatek lepiej. Smuteczek. wink


              No tak, napewno lepiej potrafi piec sbakelilith, w koncu przetestowane, wygrala prztlaczajaca wiekszoscia glosow 😂

              Wiesz snake, moze pomysl o czyms odprezajacym bo co komentarz to bardziej zlosliwy, a najgorsze ze zupelnie bez powodu
              • snakelilith Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 17:05
                leyre2 napisał(a):

                > Wiesz snake, moze pomysl o czyms odprezajacym bo co komentarz to bardziej zlosl
                > iwy, a najgorsze ze zupelnie bez powodu

                Nie mój komentarz był złośliwy, a drwiąco- żałosna odpowiedź autorki wątku na mój pierwszy wpis. Myślałam, że możemy podyskutować tu o babce cytrynowej, jej warianatach i próbach zrobienia jej jeszcze lepszą, ale nie, oczywiście chodziło o to, by jakaś primadonna mogła się się pochwalić jej jedynie słuszną wersją. A nie, przeeeeepyszną. wink
                • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 17:15
                  Powtorze sie, naprawde zastosoj jakies metody relaksacyjne bo twoje wypowiedzi sa zenujace.
                • peonka Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 22:52
                  "powyższy przepis uważam za niespecjalny. Taka zwykła sucha babka, którą następnego dnia nie postawisz na stole, bo się zacznie kruszyć"
                  Nie no, w sumie to było miłe, co napisałaś big_grin

                  Chcialam tylko napisać, że w mojej angielskiej wiosce w sklepie dostępne są dwa rodzaje ekstraktu z cytryn sycylijskich. Mogę Ci wysłać w razie czego!
                  • heca7 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 22:57
                    Tej babki nie da się postawić na stole następnego dnia- bo już jej nie będzie wink
        • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:59
          naturalnego olejeku z cytryn z Sycylii, ale to taki luksus, który nie jest wcale łatwy do dostania,

          W kazdym supermarkecie jest.

          A przepis jest calkiem ok, i wlasnie duze szanse ze bedzie z tego wilgotna babka.
          • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:59
            oczywiscie przepis autorki watku
          • snakelilith Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 14:46
            leyre2 napisał(a):

            > naturalnego olejeku z cytryn z Sycylii, ale to taki luksus, który nie jest wcal
            > e łatwy do dostania,
            >
            > W kazdym supermarkecie jest.


            No to sorry, nie wiedziałam, że w Polsce w "każdym supermarkecie" coś takiego jest. Polska to jak wiadomo kraj gdzie cytryny rosną przy drodze. U mnie naturalny olej z cytryn jest tylko w niektórych sklepach prowadzących żywność ekologiczną.
            • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 16:14
              snakelilith napisała:

              > No to sorry, nie wiedziałam, że w Polsce w "każdym supermarkecie" coś takiego jest.


              Nie, oczywiscie, tylko w Niemczech taki luksus jest.

              Polska to jak wiadomo kraj gdzie cytryny rosną przy drodze.

              No Niemcy tez.
              • snakelilith Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 17:09
                leyre2 napisał(a):

                > Polska to jak wiadomo kraj gdzie cytryny rosną przy drodze.
                >
                > No Niemcy tez.

                Dlatego w Niemczech naturalnego olejku cytrynowego w przciwieństwie do Polski (jak twierdzilaś) nie ma w każdym supermarkecie. Jest trudny do dostania.
                • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 17:18
                  snakelilith napisała:

                  >
                  > Dlatego w Niemczech naturalnego olejku cytrynowego w przciwieństwie do Polski (
                  > jak twierdzilaś)

                  tak stwierdzilam? czytaj uwaznie i odpowiadaj na to co faktycznie napisalam (i inni w tym autorka watku) a nie tworz wlasnych historii. I zrelaksuj sie.
        • szarsz Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 14:48
          > Do utarcia cukru tłuszczu (najlepiej masła)

          Olej zamiast masła daje lepszą wilgotność właśnie, choć dużo gorszy smak.
        • chyba.ze Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 20:00
          snakelilith napisała:

          > I nie dadaję wody, a sok z cytryny i kilka łyżek naturalnego jogur
          > tu, tyle, by ciasto miała konsystencję "odrywa się ciężko od łyżki". Przez jogu
          > rt ciasto będzie bardziej wilgotne i lepsze w smaku.

          Nie możesz podać ścisłego przepisu?- z przytoczonych zmian bez proporcji wyjdzie co najwyżej zakalec.

          Babka autorki brzmi smakowicie i jest rozpisana bez niedopowiedzeń smile

        • lucerka Re: Babką cytrynowa 01.04.18, 11:07
          A podaj ze caly przepis? W przepisie watkodajki nie ma wody... Co i jak i z czym i w jakich proporcjach bardzo prosze. Mam straszna ochote na wilgotna cytrynowa babke.
      • ardiss1 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 11:53
        Ja piekę swoją w termoobiegu w 180 stopniach. Foremke mam ciemna z kominkiem. Smaruje masłem i wysypuję bułką tarta.
        • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 12:01
          A czy forma bez kominka moze byc?
          • ardiss1 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 12:04
            Tego nie wiem 😕 myślę że jak ma ten kominek to w środku lepiej się dopieka. Jakbym nie miała takiej z kominkiem to zrobiłabym w wąskiej keksowce.
            • leyre2 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 12:07
              zrobie w keksowce, nie mam takiej z kominkiem.
        • alpepe Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 12:53
          Termoobieg i górna i dolna grzałka?
          No to u mnie coś jest nie tak. Ja smaruję olejem, po pieczeniu wkładam foremkę do zimnej wody i ładnie wychodzi. Pomagam sobie patyczkiem do szaszłyków.
    • nickbezznaczenia Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 16:12
      Dziękuję za przepis i na pewno skorzystam. smile
    • heca7 Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 19:36
      Dobra, zrobiłam. Ale z połowy ciasta i pod wpływem gó...burzy z dołu wątku białka ubiłam oddzielnie i dodałam na koniec. I powiem- bardzo dobre ciasto smile a jestem raczej kiepskim cukiernikiem wink
    • wilowka Re: Babką cytrynowa 31.03.18, 22:06
      Właśnie szukałam przepisu, dobra, wypróbuję jutro Twój. Tylko z pomarańczami bo nie mam cytryny smile
    • ginger.ale Re: Babką cytrynowa 01.04.18, 10:43
      Ardiss, dzięki, wypróbuję przepis, ale tak z tydzień po świętach smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka