kropkacom 24.06.18, 12:55 Stały. Czy jak to się nazywa. Dla waszych niuniusiów oczywiście I jaki rodzaj aparatu wybraliście. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzidzia_ch Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 12:58 6 tys góra i dół Wizyta co miesiąc 250zl Aparat ceramiczny Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 13:07 OJP! Po wakacjach córka idzie do ortodonty. Na pewno będzie miec górę i dół. Słabo mi... Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 13:16 Metalowy na jeden luk kosztuje 1500zl. Ceny wizyt tez są różne w różnych gabinetach. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:03 Ta doktorka do której idziemy tania nie jest, ale jest dobrym fachowcem. Mam nadzieje, ze zamkniemy sie w 4 tys. (wizyt kontrolnych nie liczę) Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 17:11 My (Potomkini właściwie, ale ja jako płatnik ) - do tej pory: po 1800 zł za łuk (aparat metalowy), wizyta - 100-200 zł (zależnie od tego co jest robione), do tego wcześniejsze wyrywanie (ehhhhh..) dwóch 4-ek (po 250 zł), TK szczęki (350 zł), na zakończenie leczenia aparat retencyjny (i wizyty przez kolejny rok) - bodaj 1500 zł (to jeszcze przed nami) i inne tam..innymi słowy zamiast pięknego uśmiechu spokojnie można by nieduży używany samochodzik nabyć Ale czego się nie robi dla wyglądu 'tap madl' ..zobaczy się (za jakiś rok) czy warto było.. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 21:50 Aparat retencyjny 1500 zł?! OJP, toż to rozbój w biały dzień! Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:12 Nie na temat, ale pozwólcie, że się podepnę z pytaniem,, bo jako "właścicielki" stałych aparatów może się orientujecie. Czy często się zdarza, że ten aparat stały jest konieczny, tzn że ruchomy darmowy nie koryguje zębów? Czy to dotyczy tylko poważnych wad zgryzu, czy kilku krzywych zębów też? Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:59 Moja Ola ma za wąska szczękę . Ząbki zaczęły na siebie nachodzić. Miała ruchomy ale nie chciała go nosić (odruch wymiotny przy wkładaniu ,bolało ja przy rozszerzaniu aparatu). Od grudnia ma stały,efekt spektakularny ,dwójka górna prościutka,dolne zabki zaczynają się ustawiać. Córka bardzo dba o higienę,myje zeby po każdym posiłku także w szkole. Ma aparat ceramiczny z białymi gumkami,praktycznie niewidoczny . Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 21:45 Moja córka nosiła w sumie3 aparaty ruchome przez 3 lata, poprawa jest ogromna, dzięki temu aparat stały będzie nosić krócej. Aparat ruchomy nie wyleczy wszystkich wad. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 25.06.18, 08:27 aparat ruchomy nie sprawdza sie przy wszystkich wadach poza tym ma te wade, ze jest ruchomy i mlodziez w okresie buntu znajduje setki wymowek, zeby nie nosic i rodzice musza sie uzerac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:18 2500€ ponad refundację z kasy chorych. Dodatkowo ok. 800€ tej refundacji zostało zwróconych dopiero po pomyślnym zakończeniu leczenia. Obie szczęki. Odpowiedz Link Zgłoś
bo76 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:35 2000 metalowy, łuk na samą górę. Każda wizyta z wymianą łuku 150. Do założenia wszystko udało się zrobić jeszcze z kasy chorych (zdjecie, wyciski) - do ukończenia 12 roku życia. Na razie walczymy z samą górą, dół - ruchomy, refundowany, może się uda tak dotrwać. Tanie to nie jest, ale u nas przy poważnej wadzie jedyne rozwiązanie i efekty już widoczne, po 1,5 rou - a myślę, że drugie tyle jeszcze przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:48 Niecałe 4 tysiące oba łuki, metalowy, wizyty kontrolne po 150-200 zl mniej więcej co 6-7 tygodni. Aparat ruchomy był wcześniej, trochę pomógł ale nie skorygowal wady do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:53 A jaka była wada? Jeśli chcesz o tym napisać. U nas i tak docelowo miał być stały, ale myślałam, ze to może poczekać. Niestety prawdopodobnie wraca wada korygowana aparatem ruchomym Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:53 Leczenie aparatem ruchomym było skończone. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 14:59 Zęby zbyt ciasno, wąski zwłaszcza górny łuk, zaczęło się wypychanie jedynek. Tak z grubsza, bo ortodontyczny opis jest pełniejszy. Przed zrobieniem wyciskow syn miał pantomogram. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 15:03 Co prawda nie dla niuniusia, ale dla siebie; cała zabawa z lukami, wizytami itp kosztowała mnie prawie 5 tysięcy euro. Pisze, zeby poprawić humor tym co są załamane przyszłymi wydatkami Efekt za to spektakularny, nie żałowałam nawet kiedy miałam trzy śruby w dziąsłach (doskonale dla mnie widoczne) Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 22:25 U mnie mniej wiecej tyle samo wyjdzie. 3200 za dwa luki - metalowe sztachety, bo mam duze leczenie i inaczej sie nie da. Do tego pierwsza wizyta, operacja , przygotowanie zebow. Nie mam srub, za to brak mi trojek, wiec jestem szczerbata . Teraz wlasnie zabkuje .. Jedna trojka przebila sie ze 4 tyg temu, druga wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 22:25 Oczywiscie w euro podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 25.06.18, 08:34 u mnie wyszla porownywalna suma. Odpowiedz Link Zgłoś
pigulkaszczescia888 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 15:28 A orientujecie się ile czasu wymaga założenie aparatu na dół i na górę. Chodzi o to czy i jak dluga musi być przerwa miedzy założeniem aparatuna górę i na dół? Czy można od razu? Zęby wymagające pilnowania lub wyrwania. Miesiąc wystarczy? Czy trzeba zarezerwować dłuższy okres na cały proces? Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 15:32 U oli odstęp był dwa miesiące . Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 15:34 To zależy od wady. Mój syn ma wadę, w której dolna szczęka wpływa na górnąwięc sens miało zakładanie równocześnie aparatów na górę i dół. Ortodontka obliczyła koszt leczenina na dwa lata nad 12-14 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 25.06.18, 08:28 Zalezy od wady. U mnie luki sie rozmijaja, wiec najpierw ustawila mi gore, a dopiero po pol roku zaczela ustawiac dol. Inaczej moglyby sie rozminac znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 25.06.18, 08:33 ja mialam oba luki zakladane jednoczesnie i najpierw mialam zalozony aparat a pozniej byly wyrywane zeby. Plus taki, ze luki po wyrwaniu zamknely sie bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 25.06.18, 08:39 pigulkaszczescia888 napisała: > A orientujecie się ile czasu wymaga założenie aparatu na dół i na górę. Chodzi > o to czy i jak dluga musi być przerwa miedzy założeniem aparatuna górę i na dół > ? Czy można od razu? > Zęby wymagające pilnowania lub wyrwania. > Miesiąc wystarczy? Czy trzeba zarezerwować dłuższy okres na cały proces? To zależy od wady i od ortodonty- od tego co zobaczy, jaką wizję leczenia będzie miał. Jedna z córek miała założoną górę i po 6 miesiącach dół. Druga górę i po 2 miesiącach dół. Taką miała wizje ortodontka i genialnie się jej wizja sprawdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 16:17 Ja mialam krysztalowy, cena 3 600 gora dol w promocji za 2 tysie. Wizyty wyszly razem 5 tys zlotych czyli calosc prawie 10 tysiecy. Dziadek moj mawial ze jego sztuczna szczeka kosztowala 800 zl a ma lepszy efekt Ale nie zaluje. Mam piekne zeby Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 17:20 Górny łuk, metalowy 1100 zł, dolny 600 zl, ale nie na wszystkie zęby. Wizyta 70 zł co sześć tygodnii. Bardzo dobry ortodonta, trudno się do niego dostać. Jestem bardzo zadowolona z efektow, niedlugo kończymy leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 21:42 1900 jeden łuk, potrzebne są dwa, do tego odlew, zdjęcie i wizyty. Wyjdzie razem ok 6tys. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 21:48 Nic. W UK dzieci do 16 r.ż. mają opiekę medyczną za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 24.06.18, 22:27 Leczenie syna - oba łuki zębowe, aparat metalowy, wszystkie wizyty i aparat retencyjny na koniec w sumie koszt 12 tysięcy złotych. Ale poprawa jest już spektakularna, wady były złożone. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 25.06.18, 08:20 U moich córek były takie same wady-miały zakładane aparaty stałe ok 12 roku życia-najpierw góra, po kilku miesiącach dół -aparaty stałe(łuki) z opcją wyciągania żuchwy do przodu za pomocą gumek. Każdy łuk to ok 1800zł + 200zł wizyta kontrolna co 6 tygodni. Wtedy zmiana łuku+zmiana ustawienia gumek na zamkach. Leczenie niecałe 3 lata zęby prościuteńkie, wszystkie na swoim miejscu, żuchwy powyciągane do przodu, idealny zgryz-warto było wydać każdą złotówkę. Zmieniły się im zupełnie rysy twarzy. Teraz jesteśmy już po zdjęciu aparatów ok 3 lat-mają nocne nakładki, aby zęby się nie rozjeżdżały-wizyty raz w roku w celu wymiany nakładek. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ile kosztował was aparat ortodontyczny? 25.06.18, 08:47 Ja mam tylko na dolny luk, metalowy, nie ceramiczny, one są tańsze. Sam aparat niecałe 1400 zl (jeden luk), za wizytę placę ok 100 zl co ok 6 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś