Dodaj do ulubionych

Na się co przekwalifikować z pracownika socjalnego

17.07.18, 14:36
Moja znajoma jest po czterdziestce, od wielu lat pracuje w MOPS jako pracownik socjalny, ma wykształcenie kierunkowe. Utknęła w martwym punkcie, jest wypalona, zarabia niewiele. Jak może się przekwalifikować? Co jej doradzić?
Będę wdzięczna za pomysły, jak tu pomóc...
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 17.07.18, 14:46
      Na klienta tegoż MOPSu, mniej roboty, a zarobki często lepsze.
      Przepraszam za ponury żart, ale ostatnio czytałam jakiś artykuł na temat pracowników socjalnych i podobno trochę tak wygląda sytuacja.
      A tak na poważnie, może jakiś kurator sądowy czy podyplomowka z socjoterapii?
      • just-a25 Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 17.07.18, 18:15
        Tak to wyglada
      • milamala Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 00:08
        mamma_2012 napisała:
        "> A tak na poważnie, może jakiś kurator sądowy"

Bez szans, jesli nie jest sie krewnym i znajomym krolika, zadne fakultety, doswiadczenia i bogwico nie pomoze jak odpowiednio ustawiony tatus/wujcio czy babcia nie zadziala. Wiem co mowie. Nie warto sie pchac, jesli nie ma sie w/w, mozna stracic tylko czas.
      • andaba Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 20:04
        mamma_2012 napisała:

> Na klienta tegoż MOPSu, mniej roboty, a zarobki często lepsze.

big_grin

Prawda!
    • sfornarina Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 17.07.18, 14:49
      Ale co znajoma lubi i chce robić? Jak się przekwalifikowywać to tylko w kierunku, który ją interesuje i który ma przyszłość w jej okolicy.
      Ja się przekwalifikowałam po fizyce i zarządzaniu strategicznym na trenerkę. Ale u mnie to miało sens, bo się wiecznie przeprowadzaliśmy, więc własny biznes się bardziej opłacał niż po kilka miesięcy pracy w każdym nowym kraju. Sportem pasjonowałam się od nastolęctwa, a w miejscu, w którym wylądowałam moja znajomość języków oraz kwalifikacje międzynarodowe są dużym atutem.

Znajoma musi sobie wykalkulować, co lubi robić, na co ją stać, ile czasu może wytrzymać bez regularnych zarobków, ile czasu sobie daje na przekwalifikowanie i przede wszystkim - czy na to jest w danym miejscu zapotrzebowanie.
    • gulcia77 Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 17.07.18, 18:21
      Kurator? Ma doświadczenie, umiejętności pracy z ludźmi, a jednak stanowisko nieco lepiej płatne.
      Inna rzecz, że mam porównanie między pracą w tej branży w Polsce i w Niemczech. Różnica w jakości pracy, obciążeniu obowiązkami, dostępem do szkoleń, pomocy psychologicznej, a przede wszystkim w zarobkach to niebo, a ziemia.
      • stara-a-naiwna Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 21:51
        w PL zdaje się egzamin na aplikację kuratorską (tak jak na komornika, sędziego itp)
        i żeby zdać trzeba albo sypiać z samym prezesem sądu, byc najlepszym z najlepszych - reasumująć - BARDZO trudno się dostać

• aaa-aaa-pl Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 17.07.18, 18:26
      Znajoma przekwalifikowała się i została szkolnym.pedagogiem.
    • taki-sobie-nick Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 17.07.18, 22:04
      sliwka_fioletowa napisała:

> Moja znajoma jest po czterdziestce, od wielu lat pracuje w MOPS jako pracownik
      > socjalny, ma wykształcenie kierunkowe.

To znaczy jakie?
      • milamala Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 00:10
        taki-sobie-nick napisała:

"> To znaczy jakie?"

Pewnie praca socjalna, choc nie koniecznie. Pracownikiem socjalnym mozna zostac rowniez po innych kierunkach: psycholog, pedagog, prawnik.
        • taki-sobie-nick Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 00:14
          prawnik.

Są tacy, co po prawie idą pracować do MOPS-u?

Bo to podobno trudne studia i lepiej się specjalizować w prawie, ale ja się nie znam, może mamy nadpodaż prawników.tongue_out
          • milamala Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 00:49
            Zeby zostac adwokatem to trzeba te mozliwosc odziedziczyc, zeby zostac sedzia, prokuratorem radca prawnym trzeba zrobic aplikacje. Jest wielu ludzi, ktorzy skonczyli tylko prawo, sama znam paru i pracuja w roznych miejscach najczesciej typu korpo. Zreszta w Osrodku Pomocy Spolecznej mozna zostac tez prawnikiem.
            To jest tez pomysl dla tej znajomej z watku. Moze skonczyc prawo i probowac zostac prawnikiem w MOPSie, choc nie wiem jak wyglada kwestia zarobku, podejrzewam, ze niewiele wiecej niz pracownik socjalny. Generalnie MOPS nie rozpieszcza finansowo zadnych swoich pracownikow.
            • mildred.pierce Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 02:34
              Ciekawe za co ma skończyć prawo. Skoro pracuje w tym miejscu, to raczej zarabia nędzne grosze i w dodatku w grę wchodzą studia zaoczne. Wątpię, że ma 30 tysięcy (minimum) na studia. Chyba że może rzucić pracę i iść na dzienne, ale raczej gdyby zdała maturę dobrze, nie szłaby na pracę socjalną, politykę socjalną czy jakkolwiek się nie nazywały jej studia.

Co do dziedziczenia bycia adwokatem - jakieś 10 lat temu otwarto korporacje. Każdy może zostać aplikantem adw/radc, jeśli tylko dostanie chociaż 100/150 z testu. Z zostaniem sędzią czy prokuratorem jest dużo ciężej, a limity przyjęć wyznacza minister sprawiedliwości. Co do dziedziczenia to raczej komornicy i notariusze - szczególnie jak się spojrzy na listy aplikantów notarialnych i ich patronów 😒, daje wiele do myślenia.
              Poza aplikacją można po prawie robić w korpo, w kancelarii, zostać doradcą podatkowym i szereg innych rzeczy. Od biedy można zostać urzędnikiem, dobry socjal, ale niskie zarobki plus kwestia dostania się na posadę, kto kiedykolwiek próbował, ten wie, o co chodzi 😄.
              • milamala Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 10:17
                Jesli chce sie przekwalifikowac to i tak musi jakas szkole skonczyc. Jesli finanse sa problemem, to niech zostanie tam gdzie jest i sie pogodzi.
                • blimsien Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 15:52
                  Są darmowe policealne typu technik masazysta
                  • milamala Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 19:58
                    blimsien napisała:

> Są darmowe policealne typu technik masazysta

Wracamy do punktu wyjscia. Czego ta kobieta chce od zycia w jakim kierunku chce sie realizowac. Bo tak, to mozemy pincset mozliwosci wypisac.
                    • blimsien Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 21:01
                      Można, faktycznie. No raczej wzięta prawniczka w big 4 nie zostanie skoro ktoś zaczął sugerować studa prawnicze.

W przyadku darmowych kursów itp jest dość ograniczona ilość mozliwosci. Nie oznacza jednak ze nie istnieją.
          • vitreous Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 13:10
            taki-sobie-nick napisała:

> prawnik.
            >
            > Są tacy, co po prawie idą pracować do MOPS-u?
            >
            > Bo to podobno trudne studia i lepiej się specjalizować w prawie, ale ja się nie
            > znam, może mamy nadpodaż prawników.tongue_out

Mamy nadpodaż prawników. Studia nie są trudne. Po prostu się nie znasz.
            • biala_adelajda Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 14:11
              > Mamy nadpodaż prawników
              To prawda. Nawet prawników po aplikacjach jest jak mrówków. Rynek jest nasycony.

> Studia nie są trudne.
              I to też prawda. To tylko niebywale nudna pamięciówa plus niektórzy egzaminatorzy z przerostem ego, co za punkt honoru stawiają sobie oblanie 3/4 roku w pierwszym terminie.
      • sliwka_fioletowa Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 17:11
        Pedagogika
        • vitreous Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 13:29
          To jest wbrew pozorom wartościowe i dające wiele możliwości wykształcenie. Edukacja dzieci, andragogika, praca społeczna, doradztwo zawodowe, psychoterapia, resocjalizacja, praca biurowa, terapia zajęciowa, styk edukacji i kultury, szkolenia. Koleżanka ma fajną bazę do dalszego rozwoju/zmiany.
    • mamusia1999 Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 10:57
      Moja koleżanka poszła w kierunku psychoterapii, też z MOPSu. Tyle, że nie była wypalona. Wręcz przeciwnie, pasjonat, który dostrzegł sedno problemów swoich klientów.
      • milamala Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.07.18, 19:59
        O tak swietny pomysl, mialam pare kolezanek pracowniczek socjalnych, ktore krotko po rozpoczeciu pracy zaczely isc w kierunku psychoterapii.
        • vitreous Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 13:15
          To jest sensowny kierunek. Tylko nie znając predyspozycji koleżanki autorski wątku, nie mają sensu takie dywagacje.
    • anna.kakuka [...] 18.01.19, 11:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bei Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 12:43
      Jak już jest pracownikiem, niech spróbuje zmienić placówkę. Może na jakiś KIS albo oddział pod innym władaniem. Moja znajoma mimo trzech fakultetów i 14 lat pracy przez osiem lat nie miała żadnej podwyżki. Zmieniła biuro, wystąpiła o awans zawodowy, i jest zadowolona.
      Zapytaj znajomą, czy może starać się o opiekę nad osoba ubezwłasnowolnioną. Ma wówczas dodatek-a opiekuje się w godzinach pracy. Ma doświadczenie, niech zrobi jakiś kurs i będzie OK. Może tez dorabiać w świetlicy socjalnej, tylko to już kradzież czasu z rodziną.
      Wiem, ze klienci działu służb socjalnych mają często wyższe uposażenie i nie muszą wychodzić do pracy. Śmieją się w nos pracownikom socjalnym☹️
    • koronka2012 Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 12:46
      A co mają do rzeczy kwalifikacje? znam bardzo mało osób, które pracują zgodnie z wykształceniem. Mój znajomy informatyk i analityk jest po astrologii.
      Jeśli pani jest ogarnięta, to z marszu nadaje się do dowolnej pracy biurowej, czy gdziekolwiek gdzie można wykorzystać umiejętność pracy z trudnym klientem.
      • vitreous Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 13:04
        koronka2012 napisała:

> A co mają do rzeczy kwalifikacje? znam bardzo mało osób, które pracują zgodnie
        > z wykształceniem. Mój znajomy informatyk i analityk jest po astrologii.

A po feng-shui można być lekarzem wink
        Miałaś zdaje się na myśli astronomię smile pozdrawiam
      • 35wcieniu Re: Na się co przekwalifikować z pracownika socja 18.01.19, 14:22
        Taaa... Po co kwalifikacje, możesz być kim chcesz.
        Kolega po astronomii (wątpię czy po astrologii wink ) zanim zaczął pracować jako informatyk musiał nabyć odpowiednich umiejętności - może nie studiowal, ale nie o to chodzi, chodzi o to co umie. Żeby umieć musiał się nauczyć i o to jest pytanie - czego się nauczyć.

PS. W "dowolnej pracy biurowej", która nie wymaga szczególnych umiejętności masz masę chętnych na jedno miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka