Dodaj do ulubionych

Zapiekanka makaronowa.

31.07.18, 21:24
Hej! Macie dziewczyny przepis na smaczną zapiekankę makaronową z mięsem (łopatka do zmielenia) i pieczarkami? Jaki sos? Czosnek mi się marzy wink Nigdy nie robiłam zapiekanki. Jaki makaron? Mam świderki i penne. Co wrzucić ? Help.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Zapiekanka makaronowa. 31.07.18, 21:32
      Robilas kiedys sos w stylu bolognese? to taki wlasnie zrob, wymieszaj z ugotowanym aldente makaronem, moze byc penne, wiecej sosu wejdzie w rurke smile, naczynie zaroodporne, sypiesz serem ile sobie zyczysz i do piekarnika do momentu przyrumienienia sera lub jak tam lubisz.
        • black-cat Re: Zapiekanka makaronowa. 31.07.18, 21:58
          Mój dobrze gotujący mąż twierdzi, żebyś nie szła tą drogą, bo łopatka (tłusto), śmietana i ser to nienajlepsze połączenie. Wszystko podejdzie tłuszczem i nie będzie ani wyglądać ani smakować. Zasugerował, żeby przełamać tłustość pomidorami i zrobić coś podobnego do sosu bolońskiego. Jak mięso byś miała trochę chudsze to poszukaj przepisu na sos boloński bianco (przepisy lidla). Jest na bazie mięsa z szynki, śmietany 18tki, gorgonzoli z warzywami i czosnkiem.
            • black-cat Re: Zapiekanka makaronowa. 31.07.18, 22:28
              Info od męża: do zapiekania wybrać inny makaron, nie spaghetti (zrobi się ciapa). Lepiej penne albo farfalle. Wtedy mieszasz z sosem bolońskim (farszem) i polewasz najlepiej beszamelem a jak nie chcesz beszamelu tylko ser, to lepiej dodać go do sosu. Pod koniec ewentualnie trochę posypać na wierzchu. Przepis na lazanię na biało z filetem z kurczaka albo indyka: kroisz filet na małe kawałki (plasterki), doprawiasz solą, pieprzem, tymiankiem, oliwą, czekasz aż się przegryzie, podsmażasz partiami na szybkim ogniu, żeby nie puściło wody, odkładasz do miseczki. Cukinię kroisz w platerki, bez obierania, doprawiasz pieprzem, tymiankiem, podsmażasz na oliwie z czosnkiem (ma lekko zmięknąć a czosnek ma się nie przypalić), odkładasz do drugiej miseczki. To samo robisz z boczniakami. Po przesmażeniu można wszystkie przesmażone składniki wymieszać albo układać później warstwami. Płaty do lazanii możesz lekko podgotować, żeby zmiękły i wykładasz do foremki wysmarowanej masłem: płaty, farsz, twardy, utarty ser kozi, beszamel, płaty, farsz itd. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Do tego warto zrobić prosty sos pomidorowy do maczania (czosnek, pomidory, tymianek). Z kolei biały sos boloński mąż robi z przepisu Karola Okrasy z kuchni lidla (ragout bianco).
    • black_halo Re: Zapiekanka makaronowa. 01.08.18, 10:39
      Zrob sos bolognese z dużą ilością czosnku i zamiast makaronu daj kaszę bulgur. Możesz pokroić bakłażany na plastry i usmażyć. Przekladasz plastry sosem a na wierzch dajesz ser feta.

      --
      Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!
      • black_halo Re: Zapiekanka makaronowa. 01.08.18, 10:40
        Aaa, do sosu dajesz śmietanę. Ja przeważnie nie daję ale jest naprawdę dobre i bez.

        --
        Życie nie powinno być podróżą do grobu, w trakcie której tracimy czas na to, aby dotrzeć do niego cało i zdrowo, z atrakcyjnym, dobrze zachowanym ciałem. Znacznie lepiej poruszać się po tej drodze z piwem i chipsami w ręku, z dużą ilością seksu i nad grób dotrzeć wycieńczonym i zużytym, ale z okrzykiem: Było warto!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka