lilia.z.doliny 15.08.18, 10:29 od wczoraj mysle o tej rodzinie i rycze wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23786951,darlowek-nie-zyje-jedyny-chlopiec-ktorego-wylowiono-z-morza.html#Z_MT2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:32 Czytałam, też nie mogę przestać o tym myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:32 Tez dzis widzialam relacje i łzy stanęły mi w oczach. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:36 lilia.z.doliny napisała: Ale dlaczego brakuje tchu? Wszechobecna głupota tak na Ciebie działa? "Gdy dzieci poszły się kąpać, na plaży były wywieszone czerwone flagi. Co więcej - nie można kąpać się przy falochronie." Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:41 Pomijajac choroby to zawsze za wypadkami i smiercia dzieci stoja bezmyślni dorosli. To nie pierwsze dzieci utopione bo rodzice nie patrzyli, odeszli, olali czerwona flage. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:47 No wlaśnie. Jestesmy na wakacjach, morze spokojne zadnych czerwonych flag a nasze dzieci 15 i 11 swietnie plywaja ale I tak zawsze ktorej z nas jest blisko a najlepiej w wodzie z nimi. Czerwone flagi sa z konkretnego powodu ignorowanie ich jest ogromnym ryzykiem i nieodpowoedzialnoscia. Lepiej zostac na plazy a kapac sie w basenie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:01 Jeszcze nie jest pewne, że chwili, gdy wchodziły do wody była czerwona flaga. www.rmf24.pl/fakty/polska/news-darlowko-fala-porwala-rodzenstwo-przerwano-poszukiwania-nast,nId,2618997 "Na plaży w Darłówku ratownicy zmienili flagę na czerwoną, z powodu bardzo dużych fal. Policjanci ustalają, jaka flaga wisiała, gdy dzieci weszły do wody." Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:09 antyideal napisała: > "Na plaży w Darłówku ratownicy zmienili flagę na czerwoną, z powodu bardzo duży > ch fal. Policjanci ustalają, jaka flaga wisiała, gdy dzieci weszły do wody." Kolejne typowo polskie szukanie kozła ofiarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:15 To się nazywa odpowiedzialność fajfusie Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:18 wapaha napisała: > To się nazywa odpowiedzialność fajfusie Odpowiedzialny człowiek (zwłaszcza za życie swoich dzieci) nie potrzebuje czerwonej flagi, żeby ocenić czy wysokość fali jest groźna dla jego dzieci czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:33 Umiejętność rozpoznawania prądu wstecznego czy rozrywającego nie jest oczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:44 turzyca napisała: > Umiejętność rozpoznawania prądu wstecznego czy rozrywającego nie jest oczywisto > ścią. Nie komplikujmy na siłę rzeczy prostych. Zadam inaczej pytanie: czy puściła byś swoje dzieci do morza w takim stanie, nawet stojąc cały czas na brzegu i obserwując je cały czas? Ale bez metafor, tylko tak lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 19:40 podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,18434791,cofka-prad-wsteczny-szok-termiczny-to-rzekomo-najczestsze.html Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:17 Bardzo fajny tekst. Ale obaiam się, że do mało kogo dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:31 Ale te dzieci polazły na falochron wiec nie ma znaczenia czy fla abyła biała, czerwona czy perkalikowa w kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:39 I od tego są rodzice, żeby uniemożliwić dzieciom pójście na falochron. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:18 Dokladnie.. Jakie ma to znaczenie. Tragedia to tragedia, a ta jest straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:59 antyideal napisała: > Jeszcze nie jest pewne, że chwili, gdy wchodziły do wody była czerwona flaga. > www.rmf24.pl/fakty/polska/news-darlowko-fala-porwala-rodzenstwo-przerwano-poszukiwania-nast,nId,2618997 > > "Na plaży w Darłówku ratownicy zmienili flagę na czerwoną, z powodu bardzo duży > ch fal. Policjanci ustalają, jaka flaga wisiała, gdy dzieci weszły do wody." > > I co to niby zmieni? Dzieci trzeba piłować. Dlatego nie nawidzę morza wole zapłacić za basen. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:21 Ale w tamtym miejscu jest stały zakaz kąpieli - za blisko falochronów. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:35 Była - nie była od falochronu trzymasz się z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:26 leyre2 napisał(a): > No wlaśnie. Jestesmy na wakacjach, morze spokojne zadnych czerwonych flag a na > sze dzieci 15 i 11 swietnie plywaja ale I tak zawsze ktorej z nas jest blisko a > najlepiej w wodzie z nimi. nie wierzę że 11 latek i 15 latek zawsze sa pod Twoim okiem. Współczułabym dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:30 mama303 napisała: > leyre2 napisał(a): > > nie wierzę że 11 latek i 15 latek zawsze sa pod Twoim okiem. Współczułabym dzie > ciom > Nie, nie zawsze ale w wodzie sa. A swoje wspolczucie zachowaj dla rodzicow tej trojki ktora sie utopila Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 18:32 leyre2 napisał(a): > Nie, nie zawsze ale w wodzie sa. ale jesli nie zawsze to skąd wiesz że do wody nie weszły? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:36 Ja tobie też współczuję- myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:00 Ale jakiego myślenia? Racjonalnego? Bo to, że dzieci nie zawsze są pod opieką rodziców to jest po prostu fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:39 A czy pisałam do ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 05:18 A jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:29 Ja mam taka sama zasade. Moj 10,5 nie plywa swietnie wiec tym bardziej na sekunde z oka nie spuszczam. Od wczoraj nie mysle o niczym innym. Straszna tragedia. Nie wiem czy mozna dalej zyc Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 16:04 OJP, najmundrzejsze na forum się odezwały. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:49 18lipcowa3 napisała: > Pomijajac choroby to zawsze za wypadkami i smiercia dzieci stoja bezmyślni doro > sli. To nie pierwsze dzieci utopione bo rodzice nie patrzyli, odeszli, olali cz > erwona flage. 14 letnie dziecko to powinno już mieć jakiś rozum oraz zakończoną edukację na poziomie gimnazjalnym. Powinno poznać podstawowe zasady życia społecznego, że nie wchodzimy na czerwonym świetle na przejście dla pieszych. Nie możesz 14 latka pilnować cały czas i wszędzie, prawda? Nawet kodeks karny zakłada, że 14 latek odpowiada za swoje czyny. Cóż typowo polskie poszanowanie zasad wszelakich "zmieścisz się śmiało", więc się zmieścili.... Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:53 Jakby nie patrzec to rodzice nadal sa odpowiedzialni za czyny niepelnoletnich dzieci a w Polsce 14-latek a takze prawie 18-latek nie moze nic bez zgody rodzica nawet pojsc do lekarza. I owszem swoj rozum ma ale nie ma zakodowane ze zakazy sa z konkretnego powodu i sie ich nie lamie. W koncu w morzu kapalo sie wiele osob w tym doroslych, zapewne te dzieciaki nie byli jedynymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:58 leyre2 napisał(a): > W koncu w morzu kapalo sie wiele osob w tym doroslych Skoro jesteśmy otoczeni przez debili to wolno nam być debilem? Tak sobie to tłumaczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:05 A ty jak sobie to tlumaczysz? Skoro otoczenie lamie zakazy i nie zachowuje ostroznosci ani nie stosuje sie do zasad to tym bardziej zrobia to dzieci. Masz dzieci? Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:14 leyre2 napisał(a): > A ty jak sobie to tlumaczysz? Skoro otoczenie lamie zakazy i nie zachowuje ostr > oznosci ani nie stosuje sie do zasad to tym bardziej zrobia to dzieci. dzieci debili to i owszem > Masz dzieci? Watpie. skoro sobie odpowiedziałaś to już wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:07 akurat ona swietnie sie wpasowuje w otoczeni Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:51 Co nie oznacza, że 17-latka czy nawet 14-latka przez całą dobę masz na oku. Nie da się. A do nieszczęścia nie trzeba morza - te dzieciaki wlazły tam akurat, ale można mieć masę głupich pomysłów w czasie powrotu ze szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:57 Jednak chyba ryzyko ze dziecko nie wroci ze szkoly jest sporo nizsze niz ze nie wyjdzie zywe z wody gdy wejdzie do niej w miejscu w ktorym nie powinno Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:13 Zależy co wymysli podczas tej drogi. Że się nie zabiłam z moim zamiłowaniem do wspinania się i włażenia w różne miejsca to spory fart. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:05 Niemniej jednak trudno uwierzyć, żeby te miały zakaz wchodzenia do wody i wszystkie trzy naraz go złamały. Kapaly się pewnie i wcześniej, ojciec mial to gdzieś, nieobecność matki tak naprawdę niewiele zmienila, bo co by dało, gdyby stała na tej plaży z dwulatkiem na ręku...? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:50 Soryy, ale gdzie byli ratownicy? Nie widzieli, ze mimo czerwonej flagi, ludzie wchodza do wody? Co w takiej sytuacji mają robic? Zwracac uwage, ze jest zakaz kapieli czy odwracac glowe w druga strone? Pamietam tragedie, gdy dziecko zostalo porwane przez fale zwrotną, kiedy spacerowalo brzegiem morza z matką. Tak wiec do nieszczesliwego wypadku moze dojsc, nawet trzymajac rodzica za reke. Nie obwinialabym rodzicow. Oni i tak przezywaja straszna tragedie. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:04 W tym konkretnym miejscu nie ma ratowników. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:14 iwles napisała: > Soryy, ale gdzie byli ratownicy? Nie widzieli, ze mimo czerwonej flagi, ludzie > wchodza do wody? Ratownicy po wywieszeniu czerwonej flagi idą do domu. Podobnie jak personel Tesco po zamknięciu sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:26 Co ciekawiej zabierają te flagę ze soba po 17.00, skąd Grażyna czy Janusz ktorzy przyszło o 17.05 maja wtedy wiedzieć ze jest zakaz ? Naprawdę umysłowo nue ogarniam zasad panujących nad Bałtykiem Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:46 asmarabis napisała: > Co ciekawiej zabierają te flagę ze soba po 17.00, Zabierają? Wydawało mi się, że wisi sobie cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:55 U mnie na bank zabierali, moze im kradna, nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:55 Po 17. 30 kąpielisko jest zamknięte. Taka informacja wisiała przy plaży. Czyli generalnie kapiesz się na własną odpowiedzialność. Twoim zdaniem powinni flagę zostawiać na całą dobę? A jak się warunki zmienią, to lecieć zmieniać flagę czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:57 A jak się warunki zmienią, to lecieć zmieniać flagę czy > jak? ale skad ty masz wiedziec ze sie zmienily warunki? czy korzystanie z plazy w Polsce wymaga posiadania doktoratu? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:06 Kąpielisko nie jest strzeżone to się nie kąpiesz. Lub ryzykujesz życiem. Do czego Ci doktorat? Gdzieś są plażę strzeżone całą dobę? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:23 No ale skad mam wiedziec czy jest rekin, sinice czy prady? W internecie tez nie ma jakiejs wiarygodnej strony. Rozwoj nad baltykiem zatrzymal sie na czasach Gierka Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:54 Sinice sobie sprawdzisz w internecie, rekinów w Bałtyku chyba mało. Prądy są kontrolowane gdy kąpielisko jest strzeżone. W innych krajach ktoś całą dobę siedzi na plaży i aktualizuje zagrożenia? Po prostu bezpieczna kąpiel jest do 17.30. Po tej godzinie basen Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:16 Dzieci weszły przy falochronie, tam W OGÓLE nie można się kąpać więc i ratowników nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:17 Przy czerwonej fladze ratownik może się odwrócić tyłem i iść spać. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:23 Na plaży niestrzeżonej oraz w miejscach gdzie jest stały zakaz kąpieli, nie ma ratowników. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:41 To, że wisi flaga nie oznacza jeszcze, że kąpielisko jest strzeżone. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:36 Tylko ze akurat codziennie ktos sie topi z głupoty własnej. Tak mozna ulec wypadkowi ale jezeli dziecko nie jest nauczone ze woda jest niebezpieczna (nawet jak swietnie pływasz), jak rodzic odpuszcza bo chce odpocząć..to takie są skutki. Poczytaj ile tonie ludzi co tydzien. Bo głupota, bo brawura, bo brak szacunku do żywiołu jakim jest woda. To pisze osoba ktora od 8 roku zycia pływa bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:34 Powinno pozna samo? Sorry rodzice pownni nauczyc. I tak dzieci w tym wieku mają odpały i wymyslaja nieprzemyslane rzeczy...ale to jest woda. Ja mając 14 lat pływałam swietnie, wygrywałam juz zawody pływackie a mimo to byłam nauczona szacunku do wody. Szczególnie tez prądem (rzeka) czy z falami (morze). I mimo ze pływałam swietnie to nad morzem jak wchodziłam do wody wchdził tez tata ze mną. A juz na falochron bym pojsc nie mogła na 100%. Niestety ale dzieci czesto nie sa uczone pewnych podstaw, ktore zwiekszaja szanse na przezycie lub zmniejszaja ryzyko wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:51 10/10. Dla mnie jest trochę przerażające to, że kilkunastoletnie dzieci mogą nie mieć świadomości zagrożeń. I niekoniecznie chodzi tylko o wodę. Spotkałam już nastolatka, który nie wiedział o tym, że prąd + woda = potencjalna śmierć. Nie potrafią samodzielnie rozpalić ogniska czy grilla, nie wiedzą, że nagrzanie pustej puszki po aerozolu spowoduje wybuch, że otwarcie gorącej puszki z ugotowanym kajmakiem spowoduje poparzenia, bo nie znają podstawowych praw fizyki. To tylko kilka wypadków, których autorami byli koledzy mojego syna. Najczęściej bardzo zaopiekowane dzieciaki. Ale w dużym stopniu nienauczone, że zagrożeń trzeba się wystrzegać najpierw, zamiast potem leczyć skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:59 Jak to jest, ze myśmy wiedzieli? Przecież w dużej mierze byliśmy dziećmi z kluczem na szyi. Nie pytam złośliwie, zastanawiam się bo nie pamiętam. A generalnie wiedzieliśmy. Owszem, głupie pomysły zawsze się zdarzały. Ale jako pojedyncze przypadki wywołane brawura a nie niewiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:05 Rozpalaliśmy ogniska samodzielnie. Sami gotowaliśmy ziemniaki, sami robiliśmy kanapki. Fizyka nie była dla nas pojęciem obcym, bo na skutki nieprzestrzegania jej praw natykaliśmy się realnie i zazwyczaj cholernie bolało. Dla mnie niepojęte jest, że można w wieku 14 lat nie umieć sobie zrobić kanapki, czy usmażyć frytek. Ale już wiem, że można. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 16:04 ewa_mama_jasia napisała: > Jak to jest, ze myśmy wiedzieli? Ci co przezyli, wiedzieli . Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 16:58 majenkir napisała: > > Ci co przezyli, wiedzieli . > > No, ale chyba kiedyś masowo dzieci nie ginęły? Jakoś nie przypominam sobie, żeby np. przez cały okres mojej szkoły podstawowej ktokolwiek sie utopił, wywołał ogniskiem pożar czy się śmiertelnie poparzył. A było to kilkadziesiąt lat temu, mała miejscowość położona nad rzeką, lataliśmy z przysłowiowymi "kluczami na szyi". Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 17:08 Oczywiście, że zdarzały się wypadki. Z tym, że jako wypadki były traktowane. No i nie były tak rozdmuchiwane. Ale mam wrażenie, że wahadło przegięte zostało w drugą stronę. Teraz bardziej pilnuje się dzieci, ale też mniej się je uczy zagrożeń i mniej wymaga. Prawda zapewne, leży gdzieś po środku. Czyli nauczenie, że przepisy są od tego, żeby ich przestrzegać, a jednocześnie wyrywać dzieciaki z bezpiecznej przestrzeni własnego pokoju i uczyć, że bywają sytuacje niebezpieczne i jak się wobec nich zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 17:10 Dwóch moich znajomych w wieku szkolnym się utopiło - jeden w morzu, drugi w jeziorze. Mała miejscowość, nie położona nad żadną wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 15:46 Chłopak z równoległej klasy w moim LO wpadł pod pociąg, przechodził przez tory w niedozwolonym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 19:46 >Jakoś nie przypominam sobie, żeby np. przez >cały okres mojej szkoły podstawowej >ktokolwiek sie utopił, wywołał ogniskiem pożar >czy się śmiertelnie poparzy Masz rację, jeszcze kilkadziesiąt lat temu dzieci nie ginely w ogóle, a pozytywisci bili pianę nie wiadomo o co! Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:05 nie wiedzą, że nagrzanie pustej puszki po aerozolu spowoduje wybuch to akurat wszytkie nastolatki wiedza poza jakimis kompletnymi glabami Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 16:09 Za moich czasów znowu tak dużo puszek po aerozolach nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 19:29 Miałam jakieś 13-14 lat, świetnie pływałam i sobie wymyśliłam z kolegą ( dobrze pływał ), że wraz z koleżanką ( dobrze pływała ), popłyniemy sobie na wyspę na jeziorze. I sobie poszliśmy. Owszem dopłynęliśmy. Koleżanka trochę zmęczona byłą musiała odpocząc i widzieliśmy, że na drugim brzegu dorośli ( chyba nasi rodzice ) coś strasznie machają rękami., To też im machaliśmy. Wróciliśmy i byliśmy ciężko zdziwieni że dostaliśmy w....ol i karę. Przecież nic się nie stało Ja miałam juz uprawienia ratownicze, za sobą pierwsze praktyki, pfffff. p.s. głupia koza byłam i tyle, nie miałam tej wiedzy którą mam teraz, tej perspektywy, umiejetności przewidywania zagrożeń. Tak, kilkunastoletnie dzieci mogą nie mieć świadomości zagrożeń, zwłaszcza że - nawet wielu dorosłych jej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:05 >14 letnie dziecko to powinno już mieć jakiś rozum oraz zakończoną edukację na poziomie gimnazjalnym. Gimnazjum kończą 15-16latki. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:10 morekac napisała: > > >14 letnie dziecko to powinno już mieć jakiś rozum oraz zakończoną edukację > na poziomie gimnazjalnym. > > Gimnazjum kończą 15-16latki. Złapałaś mnie. Masz rację dopiero jak się ma studia wyższe to się wie, że czerwone znaczy stój! Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:38 W tym wieku to dzieciak jest nadal nieletnim i za niego odpowiadasz. To, że coś niby "powinien" to jeszcze nie znaczy, że tak zrobi lub nie zrobi. I nie mów o KK bo przykład z doopy wzięty. Odpowiedz Link Zgłoś
luska1973 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 15:55 Edukację na poziomie gimnazjalnym kończy się w PL mając lat 16 (ewentualnie 15). Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:59 18lipcowa3 napisała: > Pomijajac choroby to zawsze za wypadkami i smiercia dzieci stoja bezmyślni doro > sli. To nie pierwsze dzieci utopione bo rodzice nie patrzyli, odeszli, olali cz > erwona flage. > Za wieloma wypadkami stoja takze bezmyslne dzieci. Jak pomysle co robilam jako nastolatka wbrew woli rodzicow to cud boski, ze przezylam. Majac kilkanascie lat czlowiek nie ma pewnej swiadomosci, za to ma poczucie niesmiertelnosci i nie zniszczalnosci a glupi dorosly tylko mu wolnosc ogranicza. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:37 Tragedia, ktorej jednak mozna bylo uniknac. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:37 Biedne dzieci. Nieodpowiedzialni rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:49 Może matka odchodząc kazała dzieciom wyjść na brzeg, a nastolatki nie posłuchały. Nastolatki nie zawsze są posłuszne. Rodzice będą musieli żyć z poczuciem winy. To straszne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaad Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:51 Zaraz się okaże, że na forum są same anioły u same idealne dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:32 Tak. I napisza to te same matki, ktore potem chwala sie ze ich 7 latki biegaja same po osiedlu do zmroku no bo to juz duze dzieci. A inne dzueci ktorym rodzice nie pozwalaja sie szlajac po ciemku to dziubdziusie i ciamajdy wychowywane przez toksyczne i nadopiekuncze matki Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 15:35 Osiedle jest mniej niebezpieczne niż zbiorniki wodne Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:53 Jesli w wodzie zginie roznie 36 dzieci, a w wyniku wypadku innego na osiedlu (potracenie, upadek, etc) 6 dzieci, to czysta statystyka jest na korzysc samopasu na podworkach. Jesli w tej 6 znajdzie sie twoje, ktorego samopas puscilas czyli zaniedbalas to uj ze statystyka, prawda? Bo 7 latek po zmroku samopas to nie jest ogarniecie i luuuuz tylko zaniedbanie. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 13:00 kornelia_sowa napisała: > Tak. I napisza to te same matki, ktore potem chwala sie ze ich 7 latki biegaja > same po osiedlu do zmroku no bo to juz duze dzieci. > A inne dzueci ktorym rodzice nie pozwalaja sie szlajac po ciemku to dziubdziusi > e i ciamajdy wychowywane przez toksyczne i nadopiekuncze matki O to to! A jeszcze 8-latek sam zostaje w domu na noc, a mamcia z radości mało się nie posika i ogłasza na forum powrót wolności ("Nareszcie!"), czemu reszta wyluzowanych mamć radośnie przyklaskuje Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 13:22 >O to to! A jeszcze 8-latek sam zostaje w domu na noc, a mamcia z radości mało się nie posika i ogłasza na forum powrót wolności ("Nareszcie!"), czemu reszta wyluzowanych mamć radośnie przyklaskuje Nie przekręcajmy faktów. To nie była cała noc tylko wieczór w sensie wyjścia rodziców do kina, 2 godziny we własnym mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 16:44 No nie, w wątku, o którym piszę, autorka radośnie oznajmiała, że oto dziecko - lat 8 - dorosło do pozostawania samo przez całą noc Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 17:01 Ja bym chciała linka, bo wyszukiwarka nie pomaga, wątek o dziecku wieczorem pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:52 To się czeka az wyjda. Albo się odszczywa 2 latka na piasku a nie odchodzi i zostawia 3 dzieci w wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:54 Przecież ona tam nie była sama, był z nimi ojciec dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:59 Ojciec jest równie odpowiedzialny. Powinien nie pozwolic im w ogóle wejść a jak juz to za uszy wyjąć towarzystwo z wody. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 11:58 Równie odpowiedzialny... Klękajcie narody. Ojciec był na plaży, ale nie nadzorował dzieci. Kurde, kiedy w końcu ojcowie przestana mieć taryfę ulgową? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:02 kropkacom napisała: > Równie odpowiedzialny... Klękajcie narody. Ojciec był na plaży, ale nie nadzoro > wał dzieci. Kurde, kiedy w końcu ojcowie przestana mieć taryfę ulgową? > Ojciec był RÓWNIEŻ ODPOWIEDZIALNY za dzieci nie tylko matka która była zajęta maluchem. A nie ze był bardziej odpowiedzialny niż matka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:05 Tu nie chodzi o wyścigi, ale jeden mały fakt: ojciec był na plaży kiedy dzieci znikły. Za to to matka pozostawiła je bez opieki? Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:22 Jeden dorosły na 3 dzieci w morzu to za mało. Oboje równie winni Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:24 No dokladnie, wreszcie ktos cos z sensem napisal. Pytam po raz kolejny dlaczego takie tragedie ciagle zdarzaja sie ale tylko w rodzinah wielodzietnich a nigdy w przypadku jedynakow? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:27 No artykuł sugeruje coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:21 W czym masz problem? Wyjaśnię jak dziecku - Wine za śmierć tych dzieci ponoszą ich rodzice. Oboje po równo. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:44 Ja bym jeszcze do tego dodała tych świadków co widzieli dzieci włażące na falochron i pewnie nikt gęby nie otworzył, żeby ich przegonić. Tym bardziej, że nie było ryzyka tylko potrzaskania sobie doopy tylko utraty życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 19:06 18lipcowa3 napisała: > Ojciec jest równie odpowiedzialny. Powinien nie pozwolic im w ogóle wejść a jak > juz to za uszy wyjąć towarzystwo z wody. ale wiadomo że miały pozwolenie? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 19:21 mama303 napisała: > ale wiadomo że miały pozwolenie? nieistotne. Rodzice są tzw. w prawie "gwarantami nienastąpienia skutku". I tak - są winni niedopilnowania dzieci, które - niestety ale z ich wyłącznej winy, albo były w wodzie w miejscu, w którym obowiązuje zakaz kąpieli albo zostały zmyte z tej części falochronu, na którą jest zakaz wstępu. Możesz sobie zalinać rzeczywistość jak chcesz, ale to rodziców wina, że te dzieci się utopiły. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 20:38 alicia033 napisała: > I tak - są winni niedopilnowania dzieci, które - niestety ale z ich wyłącznej w > iny, albo były w wodzie w miejscu, w którym obowiązuje zakaz kąpieli albo zosta > ły zmyte z tej części falochronu, na którą jest zakaz wstępu. nie brnijmy w absurdy! czy jak 14 latka potrąci samochód bo przechodził w miejscu niedozwolonym to jest to wina rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 20:40 >nie brnijmy w absurdy! nie wymagaj zbyt wiele to jest forum Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 20:52 mama303 napisała: > nie brnijmy w absurdy! czy jak 14 latka potrąci samochód bo przechodził w miejs > cu niedozwolonym to jest to wina rodziców? jak rodzic był w zasięgu, jak w tym przypadku ojciec, to owszem, będzie także jego wina. Jeszcze jakieś durne pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:10 alicia033 napisała: > jak rodzic był w zasięgu, jak w tym przypadku ojciec, to owszem, będzie także j > ego wina. ale w jakim zasięgu?. Był na tej plaży.Plaża jest ogromna. Wiesz gdzie stał? co robił? Puknij sie w głowę! To nie były małe dzieci, których sie z oczu nie spuszcza. Ludzie ogarnijcie się z tymi oskarżeniami. Nigdy nie puszczacie nigdzie samych nastolatków? Jesteście w stanie przewidziec co im wpadnie do głowy? zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 20:39 Jak wracając ze szkoły dziecko wejdzie na czerwonym świetle na jezdnię to też wina rodzica? Jeśli rodzice nie pozwolili im się kapać to dzieci w takim wieku powinny po prostu siedzieć na tyłkach na plaży. Nastolatka nikt nie trzyma za rękę przez całą dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 20:57 Jeżeli szedł ze szkoły sam to inna sytuacja. Jeżeli szedl6z rodzicem (a na plaży dzieci były z rodzicami) i przy rodzicu dzieciak włazi na czerwone a rodzic nie reaguje, to owszem, wina rodzica. Bo nie reagując daje przyzwolenie Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:14 little_fish napisała: > Jeżeli szedł ze szkoły sam to inna sytuacja. Jeżeli szedl6z rodzicem (a na plaż > y dzieci były z rodzicami) i przy rodzicu dzieciak włazi na czerwone a rodzic n > ie reaguje, to owszem, wina rodzica. Bo nie reagując daje przyzwolenie w tej sekundzie nie były akurat z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:05 Rodzica też wina, jeśli nastolatek nagle wtargnie na jezdnię na czerwonym świetle i rodzic nie zdąży go w odpowiednim momencie złapać i wciągnąć z powrotem na chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:31 rosapulchra-0 napisała: > Rodzica też wina, jeśli nastolatek nagle wtargnie na jezdnię na czerwonym świet > le i rodzic nie zdąży go w odpowiednim momencie złapać i wciągnąć z powrotem na > chodnik? > Rosa wiadomo ze dziecka nie upilnuje się ciegle ,tym bardziej ze sam chodzi po ulicach. To są wypadki ,zdarzają się. Jednak są miejsca gdzie się wzajemnie bardziej pilnuje , czy dorosłych czy dzieci/nastolatków. W górach ,nad woda ,w jaskiniach ,w lesie , na morzu, gdzieś gdzie w grupie siła. Jeden drugiego musi mieć w zasięgu. Tym bardziej ze tyle się o tym trąbi jak matka poszła na rzekę i tez 3/4(?) dzieci straciła ,została na brzegu z najmłodszym. My jedziemy nad morze pakujemy się i mam dzieci 11-15 lat i żadne nie zostanie w wodzie samo!!!!! Na wyciągnięcie ręki. Psa nie zostawię samego ja się boje takiej wzburzonej ciemnej wody i nie wiem czy kiedykolwiek będę potrafiła siedzieć spokojnie gdy ktoś wchodzi do morza. Specjalnie wybrałam miejsce gdzie jest basen w ośrodku, żeby nad morzem spędzać czas tylko spacerując mocząc nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:39 Gdyby dziecko spacerując po falochronie nagle z niego zeskoczyło i zostało zgarnięte przez fale, to faktycznie matka byłaby bezradna. Ale tu nie miała miejsca taka sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:14 Zależy pewnie od wieku dziecka. Dziecko powyżej lat 13 samo odpowiada za skutki spowodowania wypadku. Było takie orzeczenie. Z uzasadnieniem: "Pozwanej można przypisać winę w postaci rażącej lekkomyślności przy zbliżaniu się do jezdni. Nawet od dziecka w gimnazjum można i należy oczekiwać wyjątkowej ostrożności w takiej sytuacji, nabytej w drodze wychowania jak i zwykłego instynktu samozachowawczego ." Co sugerowałoby, że za dzieci poniżej lat 13 odpowiadają rodzice. Oraz to, że. dzieci były nad morzem po raz pierwszy (co płaczliwie sugeruje asma), to jednak to rodzice powinni podejmować decyzję typu z wody/do wody, bo codzienne doświadczenie dzieci mogłoby się okazać niewystarczające. www.rp.pl/Ubezpieczenia-i-odszkodowania/308169980-Dziecko-zaplaci-odszkodowanie-za-uszkodzenie-auta-ktore-je-potracilo.html Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:15 BTW: to wszystko przy założeniu, że dziecko było samo w sytuacji codziennej. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:24 morekac napisała: > Co sugerowałoby, że za dzieci poniżej lat 13 odpowiadają rodzice. za dziecko odpowiadają rodzice, to oczywiste ale taki 12 latek ma pełne prawo przebywać sam na ulicy czy na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:39 Na ulicy - tak. W drodze ze szkoły czy do szkoły, ale puszczenie 12latka do szemranej dzielnicy mogłoby być różnie odebrane. I nie wiem, czy 12latek ma prawo przebywać bez nadzoru w wodzie bez żadnych konsekwencji dla rodziców w razie wypadku. Zwłaszcza jeśli dotąd nie bywał nad morzem. To mniej więcej tak samo, jakby pozwolić 12latkowi będącemu pierwszy raz w górach na samotną wycieczkę do Morskiego Oka czy Kościeliskiej. Trasa łatwa, ale człowiek będący 1 raz w górach też może narobić tam głupot.W takim przypadku nie miałabyś chyba wątpliwości kto zawinił i że są to opiekunowie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:21 morekac napisała: > Na ulicy - tak. W drodze ze szkoły czy do szkoły, ale puszczenie 12latka do sz > emranej dzielnicy mogłoby być różnie odebrane. I nie wiem, czy 12latek ma prawo > przebywać bez nadzoru w wodzie bez żadnych konsekwencji dla rodziców w razie w > ypadku. rany,ale ten 12latek mógł pójść na szemraną ulicę i do wody sam, z własnej inicjatywy,ponieważ 12 latka już nie pilnuje non stop, zwłaszca jak jest np. w towarzystwie 15letniego brata Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 23:04 Ty i w góry byś ich puściła, nie? Niech się dzieciaki hartują. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 16.08.18, 21:25 morekac napisała: > Ty i w góry byś ich puściła, nie? Niech się dzieciaki hartują. nie chodzi o to,gdzie bym puściła tylko że dzieci w tym wieku juz samodzielnie chodza w rózne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 17.08.18, 06:51 A ty im nie mówisz, gdzie mogą i gdzie absolutnie nie mogą, nie ustalasz żadnych reguł i zasad bezpieczeństwa, nie mówią, gdzie idą i z kim, ani kiedy wrócą, nie reagujesz, gdy widzisz łamanie ustalonych reguł, tak? Słowem - ponieważ założyłaś, że ludzie w tym wieku nie słuchają się mamusi i kłamią jak z nut w razie potrzeby, pozwalasz im na totalne bezhołowie i nie pilnujesz wcale? Gratulacje. 12latek bez obycia w górach, puszczony sam do Doliny Kościeliskiej i tak ma znacznie większe szanse niezrobienia sobie żadnej krzywdy niż człowiek w tym wieku puszczony bez opieki na plażę. A mimo to uznałabyś pewnie jego rodziców za ciężkich i bezmyślnych kretynów, a rodziców puszczających dzieci bez dozoru na plażę bronisz. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 17.08.18, 19:57 morekac napisała: > A ty im nie mówisz, gdzie mogą i gdzie absolutnie nie mogą, nie ustalasz żadnyc > h reguł i zasad bezpieczeństwa, nie mówią, gdzie idą i z kim, ani kiedy wrócą, > nie reagujesz, gdy widzisz łamanie ustalonych reguł, tak? alez oczywiscie, że ja reaguję i przypuszczam, że wiekszość rodziców też a jednak jak świat światem dzieci łamia reguły, robia straszne głupoty,których im rodzice zabraniają > 12latek bez obycia w górach, puszczony sam do Doliny Kościeliskiej i tak ma zna > cznie większe szanse niezrobienia sobie żadnej krzywdy niż człowiek w tym wieku > puszczony bez opieki na plażę. A mimo to uznałabyś pewnie jego rodziców za cię > żkich i bezmyślnych kretynów, a rodziców puszczających dzieci bez dozoru na pla > żę bronisz. Dlaczego? ależ Ty cały czas naiwnie twierdzisz, że jesteś w stanie kontrolować i nadzorować starsze dziecko czy nastolatka i wiesz co robi w każdej chwili a ja twierdzę, że nie jesteś i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:56 Jeśli rodzice nie pozwolili im się kapać to dzieci w takim wieku powinny po prostu siedzieć na tyłkach na plaży. Nie wszystkie dzieci są idealnie posłuszne i co do joty wykonują polecenia rodziców. Śmiało mogę stwierdzić, że wszystkie dzieci potrafią być nieposłuszne. I od "rodzice kazali" do "siedzieć na tyłkach" jest cała gama różnych zachowań, najczęściej niezgodnych z wolą rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:01 Podobno te dzieci kąpały się pod dozorem matki. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:08 Jak mogły się kąpać pod dozorem matki, jeśli ta poszła z najmłodszym do toalety? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:16 Były w wodzie pod jej nadzorem do momentu wycieczki do toalety. I chyba nie wykorzystały tych kilku minut , by pobiec w kierunku falochronu - tylko były tam cały czas. W niebezpiecznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 22:24 Też czytałam taką wersję. Na ile prawdziwą - nie wiem. Ale jeśli jest prawdziwa, to trudno mówić o braku nadzoru i o braku winy rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:37 Ależ musiałaś mieć dziką satysfakcję pisząc te słowa. Innym, tym gorszym od ciebie, w przeciwieństwie do ciebie nieodpowiedzialnym rodzicom zginęło troje z czworga dzieci, normalnie miód na twoje serce, prawda? O Jezu, normalnie rzygać mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 21:38 To było do alicia033. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 10:55 Nie 2-latka nie trzeba 'odszczywac ' na piasku, nie wychodzi sie kapac gdy sa czerwone flagi a zostaje sie na plazy a poplywac idzie na basen. Matka byla z dziecmi w wodzie wiec ona tez zlamala zakaz. Przyklad idzie od rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:22 Z calym szacunkiem ale skad pomysl ze rodzina z 4 dzieci nocuje w hotelu z Basenem nad baltykiem? Nawet skromny hotel bez basenu kosztuje tam dwa razy wiecej niz wypasiony w grecji z kilkoma basenami Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:29 asmarabis napisała: > Z calym szacunkiem ale skad pomysl ze rodzina z 4 dzieci nocuje w hotelu z Base > nem nad baltykiem? > Nawet skromny hotel bez basenu kosztuje tam dwa razy wiecej niz wypasiony w gre > cji z kilkoma basenami > Nie musi nocowac w hotelu z basenem moze zabrac dzieci na basen poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:32 Pozwól, że Ci coś wyjaśnię: w wielu nadmorskich miejscowościach są baseny tylko na terenie hoteli, albo niedostępne w sezonie dla gości z zewnątrz albo płatne i to wysoko płatne. Czynnik ekonomiczny, rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:48 Triss, dosłownie kilka kilometrów od tej plaży jest jezioro w Dąbkach. Zresztą plaża w Dąbkach też jest - strzeżona. A na basenie też się ludzie topią. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:10 A już zrobili drogę? Bo dwa lata temu z Darłówka do Dąbek jechałam ponad godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:22 Jedzie się jakieś 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:32 A nawet nie wiem, bo ja tam jeżdżę z bazy w Jeżyczkach. Więc albo Darłówek na lody i zapiekanki, albo Dąbki, żeby wymoczyć kuperki. Droga ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 12:48 triss_merigold6 napisała: > Pozwól, że Ci coś wyjaśnię: w wielu nadmorskich miejscowościach są baseny tylko > na terenie hoteli, albo niedostępne w sezonie dla gości z zewnątrz albo płatne > i to wysoko płatne. Czynnik ekonomiczny, rozumiesz. Jak sie nie ma kasy to sie nie jedzie na wakacje albo wybiera dostepna finansowo i bezpieczna opcje a nie jedzie w miejsce gdzie jest zakaz kapieli, bo wiesz to jakby nie ma sensu no i moze sie zle skonczyc. Jak widac Baltyk jest dalabym miejscem na wypoczynek bo morze dosc niebezpieczne, pogoda niestabilna, drogo i dosc slaba infrastruktura. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:50 Oni nie pojechali w miejsce, gdzie jest zakaz kąpieli. Zakaz jest w pobliżu falochronu, kawałek dalej jest strzeżona plaża. No chyba, że zakaz wynika z warunków pogodowych czy sanitarnych i dotyczy całej plaży Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:04 little_fish napisała: > Oni nie pojechali w miejsce, gdzie jest zakaz kąpieli. Ale zdaje sie ze tam sie znalezli? Wybrali to miejsce do kapieli celowo? Nie rozumiem, skoro jest strzezona plaza na ktorej wolno sie kapac to czemu na niej nie byli? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 14:57 Pojęcia nie mam. Może im tłok nie odpowiadał. A może z powodu czerwonej flagi w miejscu strzeżonym ratownicy wyganiali z wody. Nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:08 Nie, nie kosztuje. Właśnie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 13:26 memphis90 napisała: > Nie, nie kosztuje. Właśnie byłam. > Co nie kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 19:48 Hotel nie kosztuje więcej, niż wczasy w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 20:02 No ja tyle zapłaciłam - warunki nieporównywalne na korzyść Grecji ( hotel w wyższym standardzie, jedzenie, no i wiadomo morze w którym sie nie utonie ani nie zachoruje od sinic ) , tylko w Polsce więcej atrakcji dla dzieci No i w cenie polskiego hotelu mieścił sie przelot samolotem i pobyt w Grecji Sama jestem w szoku .... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: to wszystko jest tak przerazajace, ze brakuje 15.08.18, 20:47 Wszystko może i prawda, poza tym morzem, w którym się nie tonie.