Dodaj do ulubionych

" świąteczny klimat", " duch świąt" itp.

04.12.18, 16:49
W tym roku posucha totalna w moim "chceniu" świąt.....Chociaż Boże Narodzenie uwielbiałam od zawsze, to w tym roku mnie nie cieszy. Netflix'owe lukrowanie nie pomaga, wszechobecne pitu pitu i ozdoby sprawiają, że mam ochotę nie obchodzić świąt ..... Tak mogłabym zapewne znaleźć powód, ale żeby aż tak mnie odrzucało?
Czy ktoś poza mną nie szaleje na myśl o barszczyku, nie ma adwentowego kalendarza, prezentów, pomysłów i generalnie wszystko mu jedno? hmmmm
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 16:51
      Ja smile
    • cauliflowerpl Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 16:53
      Ja, jak co roku. W dodatku w grudniu jest zdecydowanie za ladna pogoda, zeby sie ze swietami kojarzylo. 15 stopni, slonce swieci, trawa zielona.
    • default Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 16:55
      Ja tak mam od lat. Wielu, co najmniej 15-tu.
    • heca7 Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 17:11
      Ja tak mam od zawsze z Wielkanocą. W ogóle nie czuję klimatu i mogłoby dla mnie tych świąt nie być.
      • aqua48 Re: " świąteczny klimat", " duch świą 04.12.18, 17:25
        heca7 napisała:

> Ja tak mam od zawsze z Wielkanocą. W ogóle nie czuję klimatu i mogłoby dla mnie
        > tych świąt nie być.

A ja mam wręcz przeciwnie, tylko Wielkanoc do mnie przemawia.
        Boże Narodzenie zawsze było takie nie wiem..teatralne, sztuczne, nieszczere?
      • lellapolella Re: " świąteczny klimat", " duch świą 04.12.18, 19:29
        Ja także. Zimowe święta przynajmniej wnoszą trochę światła i radości w ten cholerny mrok, wiosną nie mam żadnych deficytów, poza tym zdecydowanie wolę dłubać w ogrodzie niż w garach.
        • heca7 Re: " świąteczny klimat", " duch świą 04.12.18, 21:29
          O to to. Zresztą ja zawsze czuję, że od BN to już zima z górki wink
    • berdebul Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 18:56
      Grinch? wink
      Na samą myśl o siedzeniu przy stole, zwłaszcza z niektórymi jest mi słabo. Prezenty mnie cieszą, zwłaszcza dla dzieciaków. Kilka marzeń uda mi się spełnić w tym roku, więc przy choince będzie szał.
    • lily_evans11 Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 19:08
      Ja. Młoda nawet nie chciała kalendarza, bo a tym roku praktycznie nie je słodyczy. A na kalendarze DYI to z kolei ja nie mam żadnych pomysłów.
      Widzę w sklepach różne ozdoby, nawet nie brzydkie, nie mam ochoty kupować. Jakoś mi w tym roku wszystko jedno.
    • lot_w_kosmos Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 19:08
      Nie, mnie nie jest wszystko jedno, choć mam w życiu raczej prosto, absolutnie nie z górki.
      Ty masz chyba w tym roku pod górkę jednak, skoro tak piszesz.... Trzymaj się.
    • mamaafg Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 19:11
      Ja. Od kilku lat. Męczą mnie strasznie swieta. Zwlaszcza ze od pazdziernika kolędy i choinki w sklepach. No ludzie ile mozna! Nie chce mi sie zwyczajnie. Nic wielkiego nie szykuje, jedynie wieksze prezenty dla dzieci i drobne upominki dla reszty. Gdyby nie dzieci nie ubieralabym nawet choinki. Nie jestesmy wierzacy wiec wsniosla atmosfera odpada. Moze na moja niechec do swiat wplywa tez to ze kilka bliskich osob nie ma juz z nami, siedzenie przy wigilijnym stole nigdy nie bedziw juz takie samo.
    • inguszetia_2006 Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 19:13
      Witam
      Nie czuję ducha, nie mam prezentów, odrzuca mnie od świątecznych dekoracji.
      Ponadto... wydaje mi się, że jest październik, a nie początek grudnia. Z rodziną widuję się często, więc za nikim nie stęskniłam się. I jeszcze jedno... jaki barszczyk? Grzybowa!!!big_grin
      Aha... nie jest mi wszystko jedno, po prostu nie czuję ducha.
      Pzdr.
      Ing
    • fornita111 Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 19:21
      Ja nie lubie dzialania na gwizdek i zmuszania sie do emocji. Tesknie za zmarlym dziadkiem i wspominam go, kiedy mnie najdzie- a nie na wszystkich swietych. Ciesze sie z wiosny, kiedy zapachnie mokra ziemia- a nie na Wielkanoc. Bozonarodzeniowych cyrkow wrecz nie trawie (kicz, falsz, zadecie), ale koledy i swiateczne piosenki sobie lubie podspiewywac i jakies pierniczki upiec. No i co pare lat lubie sobie zrobic maraton swiatecznych filmow wink
      • kot9 Re: " świąteczny klimat", " duch świą 04.12.18, 19:35
        Mi również wszystko jedno, nie czuje żadnej radości z nadchodzących świąt
    • ciapkiwciapki Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 21:15
      zimy. zimy mnie brakuje. takiej solidnej , z mrozem i śniegiem. Boże Narodzenie to ( obok ) spacer zimowy, śnieg i ciepłe czapy. tak to czuję , tak to pamiętam z dzieciństwa. teraz mamy plus dziesięć i pluchę.
      aleeeeee.... uwielbiam stroić dom na święta. te wszystkie gwiazdy, bombki i girlandy na poręczach. i koniecznie ogromna żywa choinka którą potem sadzimy w ogródku. a nad kominkiem wiszą skarpety świąteczne w ilości znacznie przekraczającej liczbę domowników. bo tak.
      • pasquda77 Re: " świąteczny klimat", " duch świą 04.12.18, 21:20
        Ja...nie cierpię Świąt odkąd moja babcia i mama nie żyją 😢 to z nimi spędziłam te najlepsze.
    • chocolate-cakes Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 21:32
      Mam tak od bardzo wielu lat. Chociaż w tym roku chyba w końcu polubię ten czas smile
    • mary_lu Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 21:37
      To akurat w tym roku wszystko mi się podoba bardziej. Właśnie kupiłam idealne kolczyki świąteczne w rossmannie i od 6-go będę w nich chodzić do pracy. I mam nową świąteczną świecę. Fajną, ale jeszcze nie idealną, więc będę próbować dalej. Idealny kupiłam świąteczny koc w netto suspicious
    • miedzymorze Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 21:52
      Nigdy nie szalałam na myśli o barszczyku, ale PIEROGI to zupełnie inna sprawa wink
      pozdr,
      mi
    • mid.week Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 21:57
      Mnie cieszy wolne od pracy i prezenty. I to że moja mama z roku na rok ma coraz bardziej wywalone. Im mniej potraw i wypucowanych sreber rodowych, tym lepsze nastroje 🙂
    • rannala Re: " świąteczny klimat", " duch świąt" itp. 04.12.18, 22:01
      Od lat mnie to nie kręci. Jako dziecko mam dobre wspomnienia, potem coraz gorsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka