Dodaj do ulubionych

Szukam pomysłu - kulinarnie

05.05.19, 09:50
Szukam pomysłu na danie z kurczaka (ostatecznie z indyka), które:
- można przygotować dzień wcześniej i tylko odgrzac po przyjściu w piekarniku
- nada się jako danie na rodzinne przyjęcie
- będzie miękkie, dość delikatne i raczej tradycyjne (wśród gości będą osoby 90-letnie)
- będzie się dobrze komponować z pieczonymi ziemniakami i/lub kopytkamismile
Jako drugie danie mięsne do wyboru będą najprawdopodobniej zrazy wolowe w sosie grzybowym.
Wszelkie pomysły będą bardzo miłe widzianesmile
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Szukam pomysłu - kulinarnie 05.05.19, 10:32
      Kurczak po baskijsku kuchnialidla.pl/kurczak-po-baskijsku-z-ryzem , ale to nie polskie danie, pierś z indyka po marokańsku milionsmakow.pl/Przepisy/Pier%C5%9B%20indyka%20po%20maroka%C5%84skuschab w warzywach /schab zamieniasz na kurczaka/ Ewy Wachowicz ewawachowicz.pl/przepisy,2,496.html
    • triismegistos Re: Szukam pomysłu - kulinarnie 05.05.19, 10:34
      Ze spełniających ocekiwania do głowy przychodzą mi wlasciwie tylko pulpety z mięsa mielonego (imho lepiej sprawdzi się indyk) zalane beszamelem czy coś i zapieczone w piekarniku. Polecam zrobić nie z czystego mięsa, ale pół na pół mięso i pulpa z pieczonej dyni, do tego sporo gałki muszkatołowej i trochę czosnku. Będą miękkie i bardzo ciekawe w smaku, ale nie za bardzo udziwnione.
      Ale może po prostu nogi z kurczaka? Niespecjalnie nadają sie do odgrzewania, ale to danie własciwie samorobiące się. Dzień wczesniej tylko marynujesz, w dniu imprezy pieczesz. Żeby wyszły takie supermięciutkie najlepiej piec je w niskiej temp. np troche ponad dwie godziny w 150*.
      • bominka Re: Szukam pomysłu - kulinarnie 05.05.19, 13:27
        Mam wyjściowe danie z filecikow. Rozkladasz w naczyniu zaroodpornym. Moze to bym piers z kurczaka, albo odfiletowane cwiartki bez kosci. Mieso posypujesz wegeta. Siekasz w osemki ze dwie trzy cebule i przykrywasz mięso. Smarujesz obficie calosc majonezem. Pieczesz 45 min do 1 h. Potem palce lizać. Podajesz na półmisku każdąe mięsko odwrócone, żeby ta część z dna była na wierzchu i. W smaku wyśmienite.
    • szarsz Re: Szukam pomysłu - kulinarnie 05.05.19, 15:28
      Kurczak jest piekielnie trudny do odgrzewania, bo przeciągnięty bardzo szybko robi się łykowaty.

      Tradycyjnie do pieczonych ziemniaków będą pasować udka (górna część, bez pałek). Mogą być bez skóry albo ze skórą. Bierzesz kilogram udek. Trzeba obtoczyć je w mące i obsmażyć krótko na złoto na gęsim smalcu razem z główką czosnku przekrojoną w poprzek. Dolać wody, przyprawić solą, kurkumą i tymiankiem (lub cząbrem), dusić do miękkości mięsa, około 40 minut. Jeśli chcesz, żeby sos był złoty i gładki, wyciągasz udka a sos przecierasz przez sito.

      Można też przygotować szaszłyki i upiec, a nie podgrzać, z tym że tutaj też preferuję mięso z udek - trudno kupić trybowane, ale się da. Bierzesz kilogram mięsa z udek, najupierdliwsze jest obranie tego z wszystkich paskudnych włókien i tłuszczu. Każdy kawałek mięsa kroisz na 2 - 3 kawałki. Mięso można przyprawić trochę solą, ale ostrożnie, jeśli będziesz dawać wędzony boczek. Do tego idzie cebula, drobna, obrana ze skóry i pokrojona w połówki. Cebul na sztuki powinno połowę z tego, ile będzie kawałków mięsa, czyli przy większych udkach, trzy razy mniej, a przy mniejszych dwa razy mniej niż udek. Rozgrzewasz patelnię z odrobiną oliwy i układasz cebulę, rozkrojoną stroną do dołu. I smażysz na malusieńkim ogniu przez dobrych kilkanaście minut. Potem je obracasz ostrożnie, żeby nie porozwalać, solisz i smażysz przez kolejnych kilkanaście minut. No i nadziewasz na patyczki do szaszłyków: pierś z kurczaka na przemian z cebulą. Można dorzucić boczek krojony w cienkie plastry i paprykę. Zaczynasz kurczakiem i kończysz kurczakiem.
    • ga-ti Re: Szukam pomysłu - kulinarnie 05.05.19, 22:59
      Moje danie wyjściowe to udka z kurczaka faszerowane. Z udek wyjmujesz kości (podpatrzyłam na yt jak to zrobić), nacierasz przyprawami i do środka pakujesz farsz, np. z pieczarek podsmażonych na masełku z cebulką i natką pietruszki albo koperku, można dać ser, albo szpinak z czosnkiem i serem feta. Pieczesz w piekarniku.
      Albo zwykłe udka w różnych przyprawach dominujących, w carry, w ziołach, z musztardą...
      Może pierś zapiekana z czymś, jest sporo przepisów, ja robię ze szpinakiem z 'kwestii smaku'.
      Może pulpeciki w sosie pomidorowym, skoro na drugie masz sos grzybowy.
      Roladki, ale już robisz zrazy, więc trochę się zdubluje.
      Jeszcze pomyślałam o golonkach z indyka, pieczonych trochę jak wieprzowe golonki, ale nie każdy lubi.
    • betty_bum Re: Szukam pomysłu - kulinarnie 06.05.19, 11:16
      Na pieczone, soczyste mięso sposób jest taki, że dzień wcześniej pieczesz je trochę, ale ustalając czas pieczenia pamiętaj że nadal po wyjęciu z piekarnika będzie dochodzić i zamiast odgrzewać następnego dnia tylko dopiekasz.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka