20.07.19, 19:03
Czy z młodych ziemniaków zrobię dobre kopytka😉?
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: Kopytka. 20.07.19, 19:12
      Mnie wychodzą, podstawowa zasada - po wyrobieniu od razu gotowane, każda minuta gdy leżą na stolnicy powoduje potem ich rozpadanie się. Moim zdaniem lepsze są w ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej ale tu zdania są różne. Dużo zależy też od gatunku ziemniaków

      • iimpala Re: Kopytka. 20.07.19, 22:14
        właśnie!
        nigdy nie zastanawiałam, sie, z jakich ziemniaków mozna zrobić kopytka, placki ziemniaczane czy tam inne leniwe, ruskie.
        Przecież to najprostsze, właściwie najtańsze, dania kuchni polskiej, robione od wiekow i głównie dlatego, że ziemniaki były łatwo dostępne i tanie. Czy jakas pani domu na wsi, kilkaset lat wstecz, zastanawiała się, czy ziemniaki sa młode, stare albo "tego" gatunku? no, raczej robiła z tego co miała, żeby chłop, po przyjściu z pola, miał czym zapełnic żoładek.
        Młode ziemniaki są bardziej wodniste, co jest istotne w przypadku np. plackow ziemniacznych, czyli tam, gdzie są używane ziemniaki surowe. Po ugotowaniu nie ma to żadnego znaczenia, bo jakie miałoby mieć???!!!
        • demodee Re: Kopytka. 20.07.19, 22:22
          Młode ziemniaki zawierają mniej skrobi, a urok kopytek polega na połączeniu skrobi z ziemniaków ze skrobią z mąki pszennej.

          Ktoś powyżej pisze, że dosypuje mąki ziemniaczanej, żeby uzupełnić tę skrobię. Ale mąka ziemniaczana z mąką pszenną, to chyba jest przepis na kluski śląskie?

          >Czy jakas pani domu na wsi, kilkaset lat wstecz, zastanawiała się, czy ziemniaki sa młode, stare albo "tego" gatunku? no, raczej robiła z tego co miała, żeby chłop, po przyjściu z pola, miał czym zapełnic żoładek.

          Nie zastanawiała się, bo wiedziała, ze jak są młode ziemniaki, to przez ten miesiąc trzeba je podawać ze zsiadłym mlekiem, skwarkami i koperkiem. Żeby wykorzystać ten krótki czas, bo jak się zrobią mniej młode i nabiorą skrobi, to już prze 11 miesięcy będzie chłopu serwować na okrągło kopytka, placki itp.
          • cruella_demon Re: Kopytka. 20.07.19, 22:52
            Aż sprawdziłam w googlach, bo coś mi nie pasowało, kluski śląskie są tylko z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, to do kopytek daje się pszenną, jak uzupełnisz skrobię ziemniaczaną, to to nadal będą kopytka.
            Nigdy nie zastanawiałam się z jakich ziemniaków robię, zawsze mi wychodzą.
            • iimpala Re: Kopytka. 21.07.19, 01:50
              dokladnie tak!
              jakbym miala zastanawiać sie, z jakich kartofli!!! robie najprostsze dania kuchni polskie, to chyba w ogóle przestałabym je robic.
              I o to właśnie chodzi - to były najprostsze dania. I myslisz, demodee, że chłop jadł przez miesiąc wyłącznie mlode ziemniaki z mlekiem zsiadłym??? to chyba po tym miesi.ącu nie miałby już sił na żniwa!
              ps. urok moich kopytk polega na tym, że w ogole są. To raz. Dwa, zawsze wychodzą dobre, z każdych ziemniakow. Bo należy pierwszego klucha wrzucic do gara i spróbować. Ew. potem dosypać więcej maki tp.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka