Dodaj do ulubionych

Wegańskie ciasto albo deser

19.08.19, 07:35
Poszukuję przepisu na wegańskie ciasto albo deser - coś bardzo prostego, bez pieczenia, z małą ilością składników. Przejrzałam przepisy na Veganbandzie i Jadłonomii, ale nic nie znalazałam, nie chce mi się gotować i blendować kaszy na (przepyszny) jagielnik albo kupować dziesiątek dziwnych składników, które i tak później mi się nie przydadzą. Pomóżcie, plsss!
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 07:55
      deser:
      tapioka, mleko kokosowe, dowolne owoce
      Tapiokę gotujesz z mlekiem kokosowym, po wystudzeniu na wierzch dajesz owoce (pokrojone czy w formie musu)
      • 45rtg Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 13:14
        alicia033 napisała:

> deser:
        > tapioka, mleko kokosowe, dowolne owoce
        > Tapiokę gotujesz z mlekiem kokosowym, po wystudzeniu na wierzch dajesz

Tapioka to te kuleczki, co wyglądają jak absorbent wilgoci i smakują plastikiem?
        • alicia033 Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 13:30
          nie wiem, nie jadam plastiku.
          • 45rtg Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 13:49
            alicia033 napisała:

> nie wiem, nie jadam plastiku.

Ja też nie, ale rurkę, czy plastikową łyżeczkę każdy kiedyś polizał, albo i nadgryzł.
            • double-facepalm Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 06:52
              Tapioka to skrobia tak jak np ryz, jak najbardziej można do deserów na słodko. Nie wiem kto ci serwowal plastik zamiast ew slabo obrobionej termicznie tapioki, czy twoim zębom nie zaszkodzilo?
              • 45rtg Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 09:55
                double-facepalm napisała:

> Tapioka to skrobia tak jak np ryz, jak najbardziej można do deserów na słodko.
                > Nie wiem kto ci serwowal plastik zamiast ew slabo obrobionej termicznie tapioki
                > , czy twoim zębom nie zaszkodzilo?

Czytamy uważnie: pisałem o smaku, a nie o twardości.
    • bei Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 08:09
      Nasiona chia i dowolne owoce. Owoce blendujesz-maliny, jagody lub truskawki wystarczy rozgnieść widelcem, odrobina cukru i chia- łyżka na 200 ml masy owocowe. Zamieszać, odstawić na pół godziny.
      • 45rtg Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 13:50
        bei napisała:

> Nasiona chia i dowolne owoce. Owoce blendujesz-maliny, jagody lub truskawki wys
        > tarczy rozgnieść widelcem, odrobina cukru i chia- łyżka na 200 ml masy owocowe.

Po kiego grzyba marnować owoce?
        • bei Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 18:00
          ‚ kiego grzyba” - mój ojciec tak mówił😊
          Taki deser-to dżem na surowo, można smarować nim naleśniki lub pieczywo. Samą truskawką nie posmarujesz😊
          • 45rtg Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 23:17
            bei napisała:

> ‚ kiego grzyba” - mój ojciec tak mówił😊
            > Taki deser-to dżem na surowo, można smarować nim naleśniki lub pieczywo. Samą t
            > ruskawką nie posmarujesz😊

Ale po co marnować owoce?
            • bei Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 23:51
              Przecież to b smaczne, jest zjadane do ostatniej drobiny, zadne marnowanie.
              • 45rtg Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 09:56
                bei napisała:

> Przecież to b smaczne, jest zjadane do ostatniej drobiny, zadne marnowanie.

Ale rozmemłane owoce. Po co marnować w ten sposób owoce?
    • araceli Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 08:18
      Wegański snickers:
      veganbanda.pl/recipe/ciasto-snickers/
      Aczkolwiek gotowania kaszy wymaga wink
    • kanga_roo Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 08:27
      ej, a może zwyczajne jabłko nadziewane orzechami i muesli, zapieczone w piekarniku, z odrobiną syropu klonowego i cynamonem?
    • tryggia Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 08:33
      Robiłam ciasto z przecieru pomidorowego z Jadłonomii. Proste i nikt się nie kapnął, że to pomidory.
    • triismegistos Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 08:43
      Wegańska panna cotta. Ja robię z mleczka migadłowego z agarem.
    • kura17 Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 08:50
      a moze zwyczajna salatke owocowa? mnie ostatnio bardzo smakowala z truskawkami, brzoskwiniami i mango, plus troche miodu.
    • rozalia_olaboga Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 09:04
      Chia z mleczkiem kokosowym.
      3 minuty pracy smile
    • 21mada Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 09:12
      Apple crumble
    • czekoladazkremem Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 09:50
      A to chia to dobre? Muszę zrobić 20 porcji.
      • alicia033 Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 10:57
        dobre.
      • ira_08 Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 18:09
        Chia nie ma smaku sama w sobie. Dla mnie z mlekiem kokosowym to za tłuste i za ciężkie, długo siedzi na żołądku.
        • rozalia_olaboga Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 22:44
          A ja bardzo lubię, nic mi nie zalega smile
      • snakelilith Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 23:45
        Ohydne gluty. Nie rób. Co najmniej 30% nie będzie smakować. Ja mam maszyną do lodów zrobiłabym z mleka kokoswego i bananów, choć 20 porcji by chyba nie wyszło. Sałatka owocowa. Klasyk, schodzi zawsze.
      • molik28 Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 09:26
        Obrzydliwe i glutowate. U mnie w domu nikt nie chciał. Zrobiłam z mlekiem kokosowym i owocami i wywaliłam. Nasiona do dziś stoją w szafce, też chyba wywalę. Wiem, oddam komuś w pracy, moje koleżanki jadają to ochydztwo i chwalą. Rzecz gustu
    • an.16 Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 10:13
      Poszukaj sobie przepisu na pudding z kaszy manny - semolina pudding. Właśnie wróciłam z Grecji, gdzie zajadałam się właśnie tym, wcale nie baklawami. Potrzebujesz kaszy manny, wody, cukru, dobrej oliwy i paru migdałów/orzechów. Proste i pyszne.
      • rozalia_olaboga Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 23:24
        Semolina pudding to będzie na 99% kasza manna na mleku. To o czym mówisz to raczej chalwa z kaszy manny.
    • mona-taran Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 10:21
      Kulka mocy 😁
      weganon.pl/2016/04/weganska-halawa.html
    • madami Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 11:09
      Weź śmeitankę kokosową, ubij z jakimś słodziwem i agarem ( zastępca żelatyny), osobno roztop wegańską czekoladę ( chyba Wawel ma wegańskie) - połącz, przełóż do pucharka, dodaj owoce i do lodówki - otrzymasz smaczny mus czekoladowy
    • jak_matrioszka Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 11:18
      Dzieki temu watkowi zaczynam rozumieć czemu wegańskie desery zniechecaja ludzi do wegańskiego jedzenia. Z wymienionych propozycji to ja bym zjadła sałatke owocowa, a taka kasza manna czy nasionami zrobiłabyś sobie we mnie wroga na długo sad Biore jedna łyżke do ust, wypluwam pietnaście tongue_out
      Wszyscy musza wegetariański deser dostać? Może chociaż lody kup i miej na podoredziu, jeśli cześć gości jest wszystkożerna?
      • triismegistos Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 11:48
        zgroza ludzi kaszo karmio!
        • jak_matrioszka Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 11:53
          Wiekszość kasz bardzo lubie, ale z manna mi nie po drodze i pewnie nie jestem odosobniona. Jagielnik mam ochote spróbować, tylko nie znam nikogo kto robi - A może z jagielnikiem bedzie jak z manna i chia (na które aż mi ślinka ciekła, aż do pierwszej łyżki...)?
          • double-facepalm Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 11:59
            Znacznie prościej zrobić kokosowy sernik bez pieczenia. jagielnik i inne"przepyszne" budynie jaglane itp itd nie każdemu podpasuja (zwłaszcza jeżeli ktoś popisuje się po raz pierwszy i ni xuja nie pozbył sie skutecznie kaszowej goryczki)
            • czekoladazkremem Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 13:40
              Goryczki umiem się pozbyć, ale nie chce mi się bawić z tą kaszą, bez przerwy przypalam garnek gotując jaglankę. Deser musi być wegański, bo te 20 osób to weganie albo wegetarianie, a dwóch deserów nie będę robić. Chyba zdecyduję się na to: veganbanda.pl/recipe/czekoladowo-korzenny-deser-z-3-skladnikow/ Wygląda smacznie.
      • bella_roza Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 09:55
        nie znoszę kaszy manny, ale w Turcji zajadałam się ichnią chałwą (halawa) i potem ze zdziwieniem odkryłam że robi się to z manny właśnie. obłędne! normalnie robi się to z masłem ale wegańska wersja jest z olejem
    • raczek-nieboraczek Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 12:57
      galaretka z agarem, ryż z jabłkami, drożdżówka bez jajka, kasza z suszonymi śliwkami, kluski z śliwkami
      • raczek-nieboraczek Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 12:59
        ervegan.com/2016/01/banoffee-pie-w-sloiku/
      • raczek-nieboraczek Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 13:07
        ervegan.com/2014/07/letni-bialy-minitort/ biszkopt bez jajek
    • ykke Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 15:40
      Najszybciej- poukładać owoce warstwami, teczowo pod rant i zalać wegańską, przezroczystą galaretką Delecty.
      Można zapiec owoce (rabarbar, maliny, jagody)pod kruszonką z pestek dyni, płatków owsianych, cukru, oleju kokosowego i odrobiny mielonej kawy(wszystko się blenduje krotko)
    • mika_p Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 17:55
      Kisiel
    • ira_08 Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 18:07
      Kisiel z owocami.
    • bywalec.hoteli Re: Wegańskie ciasto albo deser 19.08.19, 23:30
      Woda z cukrem smile
      • molik28 Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 09:30
        I limonką w wersji na bogato smile
    • eowen Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 09:19
      Idź na smaczną łatwiznę - w Lidlu w tym tygodniu mają w ofercie wegańskie lody. Swego czasu były także w Biedronce, naprawdę dobre.
    • bella_roza Re: Wegańskie ciasto albo deser 20.08.19, 09:55
      owoce z lodami sorbetowymi

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka