Dodaj do ulubionych

Cukinia- klęska urodzaju.

29.08.19, 10:28
Urosły mi mega krzaki w kompostowniku. I mam klęskę urodzaju z tymi cukiniami. Jakies sprawdzone przepisy. Leczo zrobiłam. Wczoraj placki z cukini, marchwi i selera z sosem tzatzyki były...co dalej. Zerwane 3 duze jak udo. Kolejne 4 sobnie rosną. Masa małych....
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:36
      Moje dzieci są w stanie jeść dowolnie często tę zapiekankę makaronową i wręcz czekają na sezon cukinii:
      kuchnialidla.pl/pachnaca-prowansja-zapiekanka-z-makaronem-cukinia-i-kielbasa-krakowska?gclid=EAIaIQobChMIzajZjtan5AIVAqaaCh1KUghVEAAYASAAEgJpf_D_BwE
      • iwoniaw Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:37
        Dodam tylko, że "duże cukinie" z przepisu to miara wg standardów sklepowych, z takich o jakich piszesz (wielkości uda) jedna Ci wystarczy na raz.
        • hanusinamama Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:45
          Dzieki dobra kobieto za obiad na jutro smile
          • iwoniaw Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:48
            smile
    • berdebul Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:38
      facetznozem.blogspot.com/2019/05/kasespatzle-z-cukinia-bo-czasem-trzeba.html
      Obled, zwłaszcza jak masz dostęp do tych małych i delikatnych, jeszcze bez pestek.
      • z_lasu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:48
        O matko, faktycznie brzmi jak obłęd. Muszę koniecznie wypróbować. Dzięki!
      • an.16 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:53
        Podoba mi sięsmile Dzisiaj zrobięwink
        • feiticeira Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:28
          Robię od dawna coś podobnego tylko ze zwykłym makaronem, potwierdzam, boskie danie smile
          • an.16 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:50
            Ze zwykłym makaronem, to wiadomo, ale te kluski i wino wprowadzą danie w inny wymiarwink
            • gaga-sie Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 18:58
              A ja nawet mam taki przyrząd do klusek, kupiłam na Słowacji, u nich tym robi się haluszki z bryndzą i boczkiem prażonym, albo słoniną.
    • szafireczek Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:39
      Np. taka zgrilowana i do słoika w aromatycznym oleju, potem można wykorzystać do makaronu, sałatki, czy na przystawkę - jest soczysta, ale się nie rozpada.
      • 3-mamuska Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:43
        Uwielbiamy smażona jak kotlety w bułce tartej.
        Obierasz kroisz na plastry około 1 cm pieprz sol ,jajko i bułka, smażysz na złoto znowu stron.
        Smak dzieciństwa 2 spokojnie szły na 4 osoby.
        Jedliśmy bez dodatków.
        • 3-mamuska Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:44
          A i bigos z cukinii wpisz w google znajdziesz przepis.
          • hanusinamama Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:49
            No włąsnie kiedys jadłam u kolezanki we Francji. Tam ciezko o kapuste kiszoną i ona ten bigos z cukini robiła. Był bardzo smaczny...musze napisać do niej o przepis (jak dostane to tu napisze)
            • z_lasu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:54
              Robisz tak samo jak normalny bigos, tylko zamiast kapusty dajesz cukinię. Lepiej się nadaje stara cukinia, taka którą trzeba obrać i wyciąć nasiona, bo jest mniej wodnista, a bardziej treściwa.
        • default Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 19:52
          Moja ciocia robi takie panierowane, ale składa z dwóch plastrów, w środek farsz z żółtego sera, jajka i mnóstwa natki pietruszki. Skleja, panieruje, smaży. Nazywa się to "biurek".
          Aha - najpierw pokrojone plasterki soli i odkłada by zmiekły.
    • z_lasu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:41
      Makaron z cukinią:

      Cebulkę zeszklić na oleju, na to cukinia pokrojona w kostkę ze skórką (czyli raczej nieco szczuplejsza niż udo), przyprawy (sól, pieprz, koniecznie bazylia!, reszta wg uznania), można zagęścić mąką jak wyjdzie za rzadkie, na koniec pokrojona w kostkę mozzarella.
      • an.16 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:52
        Mąką zagęścić? A kyszsad
        • z_lasu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:57
          A czym? Odlać wodę? Trochę szkoda.
          • z_lasu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:58
            Pomijając już, że danie podawane jest z makaronem, więc odrobina mąki nie robi żadnej różnicy ani kalorycznej, ani smakowej smile
            • an.16 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 13:06
              A skąd ta woda? Organoleptycznie to ogromna różnica! Smakowo, wzrokowo i konsystencją.
              • z_lasu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 13:12
                Jak to skąd? Z młodej cukinii. Tak, jest różnica w konsystencji - właśnie po to się mąkę dodaje. Wzrokowo w sumie też - widać, że to makaron z sosem, a nie zupa. Smakowo nie ma żadnej, skoro danie jest z makaronem. Wyczuję każdą łyżkę mąki w leczo (leczu?), którego z makaronem nie jadam (i wtedy mi ta mąka przeszkadza), ale w potrawie z makaronem naprawdę nie jest wyczuwalna smakowo.
                • jak_matrioszka Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 15:06
                  Ja smaże cukinie w wysokiej temperaturze i wody nie mam, pieczarki tak samo. Odparowuje zanim warzywa sie usmaża. Za to zaciagniecie maka to kwestia nie tylko smaku, ale i konsystencji, przynajmniej w moim odczuciu.
                  • z_lasu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 15:28
                    Hmmm... To ile Ty tej cukinii robisz na raz? Albo jaką masz dużą patelnię? Bo ja robię zawsze dla całej rodziny na dwa obiady i to jest pełen gar, nie ma mowy o smażeniu, to się dusi, bo jest tego dużo (zaraz po wrzuceniu to warstwa ok. 8 cm).
                    • jak_matrioszka Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 17:25
                      Patelnie 26 i 28cm, robie na raz dwie cukinie max 30cm, czesto troche mniejsze. Dorzucam 250g pieczarek, czyli też mokre.
      • default Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 19:48
        Makaron z cukinią robie tak: cukinie w cienkich plasterkach wrzucam na oliwę z czosnkiem, dodaje zioła prowansalskie, smaze odkryte, mieszając, w tym czasie gotuje tagliatelle i osobno podsmazam bekon na chrupko. Makaron mieszam z cukinią, wykładam na talerze, posypuje płatkami bekonu i tartym parmezanem. Danie-błyskawica, smile
    • daniela34 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:45
      Cukinia faszerowana- to na obiad (mięso mielone, jakiś ser)-przepisów w sieci jest mnóstwo. Natomiast na zimę możesz zrobić dżem z cukinii z cytryną - jest bardzo smaczny.
      jeden z przepisów jest tu
      ewawachowicz.pl/przepisy,,658.html
    • kafana Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:46
      Od bied
      • kafana Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:46
        Od biedy w kostkę i do zamrażarki. Zrobisz sobie leczo w zimie.
        • nowaczek1 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 21:21
          Cukinii się nie mrozi. Po rozmrożeniu masz rozciapaną sieczkę.
    • andaba Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:57
      Kotlety.
      Pikle.
      Jedno i drugie bardzo dobre, kotlety pyszne tez na zimno, wczoraj zrobiłam z 4 cukinii, został 1 kotlet.
    • iwles Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 10:59

      uwielbiam jajecznicę na cukinii.
      Cukinia w kostkę - podsmażyć na patelni, potem dodać jajka, jak do jajecznicy, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi.


      A jak kiedyś też miałam taką samą "klęskę", to robiłam leczo w słoiki (same warzywa, bez kiełbasy/boczku, czy co tam kto dodaje).


      • hanusinamama Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:07
        Juz zrobiłam poszło 6 wielkich cukinii...nie wiem co w tym roku mam tego tyle.
        • iwles Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:12

          dobre podłoże miały smile

          to może cukinie rozdaj sąsiadom ? Ja tam bym się bardzo ucieszyła z takiego prezentu.


          • hanusinamama Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:07
            Poszło kolejnych 6.
            • iwles Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 14:22

              aaaa przypomniało mi się jeszcze, że jak zostawało leczo, to robiło za farsz np. do pizzy, albo w wersji dla leniwych - do zapiekanki na bułki. Na wierzch oczywiście ser smile


        • baatexja Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:33
          Dlaczego dopuszczasz do tego, żeby one rosły wielkie. Cukinie się zrywa do długości ok.30cm, wagi ok.1/2kg. Przerośnięte mocno są bez smaku.
          • hanusinamama Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:08
            Bo mnie nie było 3 tygodnie...teraz juz zrywam te małe, tez takie lubie najbardziej. Ale urosło 12 wielkich. 6 przerobiłam, 6 rozdałam...
            • default Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 19:57
              Z takich małych jest świetna super prosta surówka - zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z vinegretem. Odstawić na pół godziny, jeszcze raz wymieszać.
    • sainiri Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:16
      Zupa!
      Idealna z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, ale dynia lepsza!
    • morekac Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:30
      Pokrój, zblanszuj i zamróź. Będziesz miała do leczo i zapiekanek na później.
    • tilijka123 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:37
      Gofry z cukinii są całkiem fajne. Jest mnóstwo przepisów w necie. Testowałam bezglutenowy z maka kokosową. Bardzo smaczne ale trochę gumowate (mąka kokosowa daje taki efekt). Zamierzam wypróbowac z innymi rodzajami mąki.
    • aerra Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 11:42
      Zrywaj mniejsze. Te już urośnięte, trudno, ale małe są lepsze w smaku i mniej z nimi roboty (jesz ze skórką, gniazd nasiennych wydłubywać nie trzeba).
      Jedyną przewagę jaką mają większe i twardsze to to, że są lepsze do faszerowania, ale ile można wink
      • hanusinamama Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:08
        Bo mnie 3 tygodnie nie bylo. Teraz zrywam mniejsze tez takie wole
    • czarniejszaalineczka Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:04
      www.youtube.com/watch?v=86k9y9-EI2o
    • afro.ninja Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:10
      Tajskie curry na cukinii, pyszka. I kazda nawet najwieksza cukinia sie nada.
    • solejrolia Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:17
      Zrywaj mniejsze!


      Też miałam kiedyś taki urodzaj, co drugi dzień był obiad z cukinią, zebrałam kilka przepisów, i szłam po kolei, jak mi się lista skończyła, to szłam od początku listy big_grin
      To były czasy! big_grin
      Aż się mojemu mężowi przejadłowink

      Na przykład:

      Makaron ze smażonymi warzywami: cebula, cukinia, papryka, warzywa kroisz w grube kostki, smażysz na półtwardo, mieszasz z grubym makaronem na patelni, chwilunię podsmażasz, posypujesz obficie oregano- danie błyskawiczne, i ja je uwielbiam. Na obiad, na wczesną kolację, a przede wszystkim do pudełka do pracy, takie uniwersalne danie.
      Oczywiscie mozesz tez dodać kurczaka w kostkę, czy indyka. Zamaist cebuli dać pora. Mozesz też dodać pomidora. Kombinować z proporcjami (dużo cukinii a papryka/ pomidor tylko jako wzbogacenie kolorystyczne, albo na odwrót, dużo papryki, a cukinia jako dodatek). itd itd itd wink

      Makaron z cukinią i porem, smażysz warzywa , doprawiasz śmiatanką i odrobiną koncentratu pomidorowego. Ma powstać soro sosu. Jako dodatek możesz dorzucić kilka (naście) pomidorków koktajlowych na pół .
      Mieszasz z grubym makaronem typu wstążki, czy rurki.

      Możesz zetrzeć na tarce cukinię i marchewkę, podsmażyć, dodać ryż z dnia poprzedniego, podsmażyć, dodać 3 jajka, porządnie wymieszać i podsmażasz.
      Doprawić: czosnek , tarty imbir, łyżka sosu sojowego, łycha cytryny. posypać nasionami sezamu.

      Tarta z cukinią i serem feta. - to już jest klasyk. ( Każdą letnią imprezę swego czasu obskakiwałam tą tartą wink )

      Placki z cukinii
      Zupa krem z cukinii
      ....

      Cukinia jest tak uniwersalna, można ją mieszać ze wszystkim, bo komponuje się ze wszystkim wink
      • solejrolia Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:18
        Nadziewane cukinie mięsem mielonym, albo warzywami - też klasyk!
    • swinka-morska Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 12:29
      W przypadku takich "dziko" rosnących cukinii trzeba uważać czy nie skrzyżowały się z okolicznymi roślinami, zwłaszcza z dyniami ozdobnymi. Gorzki smak to sygnał, że warzywo trzeba wyrzucić.
      swiatrolnika.info/informacje/6060-uwaga-cukinia-z-wlasnej-uprawy-moze-byc-trujaca-przeczytaj-jesli-uprawiasz-dyniowate
      • hanusinamama Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 13:33
        Ona nie rosnie dziko. Sama ja sasiałam i wsadziłam do kompostownika. Urosły wielkie bo 3 tygodnie nas nie było. Obok rosnie hokaido dynia i piżmowa...wiec chyba ok
        • swinka-morska Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 15:39
          Poznasz po smaku - jeśli gorzkie to trzeba wyrzucić.
          To samo dotyczy ogórków.
    • mrs.solis Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 13:35
      Pokroj w takie kawalki z jakich robisz leczo i zamroz.
    • baskokvet Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 14:17
      www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia

      to ciasto jest genialne
    • shmu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 15:48
      Pizza - zamiast ciasta - plasterki cukinii, na to sos pomidorowy, mozarella, pomidory, szynka. Co zreszta chcesz.
      Placuszki z tartej cukinii - jak ziemniaczane, tylko lepiej odcisnac sok.
      Zupa krem z cukinii - ziemniaczek, marchewka, bulion i zmiksowac.
      Buleczki drozdzowe z cukinia - taki zawijaniec z farszem z cukinii, czosnku i suszonych pomidorow.
    • fragile_f Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 18:24
      Można też zrobić słodkości, np. ciasto:

      www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/ciasto_czekoladowe_z_cukinia/przepis.html

      Albo chlebek:

      www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/chlebek_drozdzowy_z_cukinia/przepis.html
      • default Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 19:43
        Albo dżem. Z cytryną albo pomarańczą.
    • lalkaika Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 18:35
      pokroic na julien,cieniutkie paseczki ,czosnek tudiez.Do michy,swieza mieta/koniecznie i duzo/,oliva z oliwek,sol,ocet.Macerowac cala noc w lodowce i do sloiczkow,odwrocic .Dwa tygodnie w lodowce wytrzymuje ,jak na zime pasteryzowac.
    • mamolka1 Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 19:34
      Coś takiego robię - po sezonie idzie jak woda. Idzie z wszystkim. I do kiełbasek i do pizzy i do chleba. Czasem dodaję do leczą czy sosu do spaghetti
      www.kwestiasmaku.com/przepis/ketchup-z-cukinii
      • sza.aliczek Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 20:29
        Ukrainka sprzedała mi przepis:

        średnią cukinię/kabaczek (ilość dowolna) pokroić w plastry (ze skórką). Plastry oprószyć vegetą i lekko posypać mąką - niech chwilę postoją (nie długo, bo wodę puszczą). Na patelni rozgrzać oliwę i lekko obsmażyć plasterki cukinii. W teflonowym rondlu ( żeby nie przypaliło się), na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulę (1-2 spore). Na takie szkliste piórka wyłożyć obsmażone cukinie - puszczą nieco wody, wiec nic nie dodawać i zbyt zamaszyście nie mieszać. Dusić. Można dodatkowo osolić i koniecznie opieprzyć. Jak wszystko zmięknie - dodać trochę kwaśnej śmietany i bardzo dużo natki pietruszki (wyrazistsza niż koper). Pasuje do wszystkiego, nawet z chlebem.
    • kora.bez.loginu Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 21:34
      Robię wstążki z cukinii - zwłaszcza z takich większych kroję obieraczką wąskie cienkie paski - jak makaron wstążki. Wrzucam na oliwę ze świeżą bazylią, solą pieprzem, czasem sypnę papryki, jak trochę zmięknie dodaję pomidory, wyciskam czosnek i letni obiad gotowy.
      Już się cieszę na inne przepisy z wątku 🙂
    • raczek-nieboraczek Re: Cukinia- klęska urodzaju. 29.08.19, 22:13
      Zakisilam jak ogorki. Zmielilam, wwlozylam do sloikow, zapasteryzowalam. Przecier do ogorkowej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka