Dodaj do ulubionych

Czy mamy eksportowy, ale masowy produkt premium?

23.12.19, 19:13
Litwini mają ser Dziugas. Żaden zagrodowy, tylko produkowany masowo, a pozycjonowany cenowo po 50 zł za kilogram, czyli jak niezłe włoskie sery, wyżej niż większość brytyjskich cheddarów i grecka feta oraz krowie sery z Francji też masowo produkowane. Czesi mają Becherovkę. My niby mamy wódki premium, ale czy one na świecie są tak masowo dostępne i tak często pite przez obcokrajowców oraz dostępne powszechnie w marketach? Nasze wina są coraz bardziej uznawane na świecie, ale nie masowo. Niby eksportujemy żywność, ale niekoniecznie tą premium, tylko konkurującą ceną, np. takie piwa do dyskontów i jakieś serki wiejskie. A eksporter co walczy cenę nie jest wymarzonym pracodawcą. A widzicie, a taki Dziugas uchodzi za produkt ekskluzywny, a jest z Litwy która uchodzi za biedniejszą od naszej. Niby Belvedere uchodzi za wykwintną wódkę, ale niejaka Thank_You, która ma dzianego faceta raczej chwaliła się piciem rosyjskiej Bieługi.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka