Dodaj do ulubionych

Ciasta, które nie chcą rosnąć

28.12.19, 20:14
Wiem, że dość trudno doradzić na taki temat, ale może ktoś miał podobny problem.
Otóż nie wyrasta mi większość ciast.
Paradoksalnie jedyne, które się udaje to niby kapryśny biszkopt. Natomiast wszelkie ciasta typu np. chlebek bananowy nie wyrastają mi kompletnie. Nie ma zakalca, ale są niziutkie i gliniaste.
Chodzi mi o ciasta jak z poniższych przepisów. Pewna gliniastość jest ich cechą charakterystyczną, ale moje zupełnie nie wyglądają jak te ze zdjęć - mają zero puszystości i może połowę tej wysokości.
Używam zawsze foremek o wymiarach takich jak podane w przepisie albo bardzo zbliżonych i nie zamieniam ani nie pomijam żadnych składników. Piekarnik też mam niezły chyba - mięsa czy pieczone warzywa wychodzą w nim bardzo dobrze.

whiteplate.com/2009/05/chlebek-bananowy-sophie-dahl/
truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2010/07/keks-migdaowo-gryczany-przepisy-retro.html
www.jadlonomia.com/przepisy/piernik-pomidorowy/
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka