bergamotka77 15.01.20, 12:55 Która z wysp (którą konkretnie okolicę) i dlaczego polecacie na ok.tygodniowy wyjazd rodzinny latem? Prawdopodobnie początek lipca. Wszelkie rady, doświadczenia i wrażenia mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bergamotka77 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 12:58 Lubimy i kąpać się w morzu i poplazowac trochę i zobaczyć coś ciekawego przy okazji w okolicy oraz uprawiać sporty wodne, zwłaszcza windsurfing i nurkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 13:15 Jak na nurkowanie, to bardziej Gozo niż Malta. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 13:25 No własnie jak na razie Malta albo Gozo są moimi faworytami Rozważam też, czy nie zostawić potem dziecka dłużej na kursie językowym. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 13:29 Malta jest mikroskopijna wyspa, a w lipcu nie dosc, ze bedzie skwar ( tam prawie nie ma drzew), to jeszcze dziki najazd ludzi, Stawiam na Sardynie albo sycylie..a no i jedzeni dobre. Na Malcie to taki miks glownie brytyjskiej kuchni z wloska ale nic specjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:05 Sardynia, z tym, że to jest dużo drożej od Malty i Sycylii. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:26 Polecam Hiszpania koło Malagi jest Torremolonos i piękna Benalmadena, piaszczyste plaże. Masz Malage, busem do 2 EUR za osobę, 20 minut no i z BP Marbella i Gblartar wycieczkowe. Ponad baaaardzo polecam Teneryfa Las Americas i Costa Adeje. Piękne szerokie plaże, dojazd do Siam Parku busem 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:18 Berga jak dzieci małe to bierz Giardini Naxos przy Taorminie, szerokie plaże sa Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 13:51 Wspólnie napewno coś wybierzecie Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 14:10 Bywalec to bywa palcem po mapie co udowodnił w wątku izraelskim Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 20:28 Wybierz jakaś wyspę na której nie ma internetu. I na której strajkują loty powrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 14:31 Jak plażowanie, to zdecydowanie Sardynia, jak Sycylię kocham, tak muszę przyznać, że ładnych plaż tam jak na lekarstwo. Za to na surfing Sycylia się nadaje. No i jeśli chodzi o zwiedzanie, to Sycylia wygrywa z Sardynią w przedbiegach. O Malcie nie wiem nic, więc się nie wypowiem. Acha, jeśli Sycylia, to najlepiej na wiosnę, potem jest spalona słońcem. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 14:51 Dzięki ale niestety tylko lipiec lub koniec sierpnia wchodzą w grą bo mam dzieci szkolne. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 15:07 No to może być ciężko zwiedzać,w takim układzie chyba wybrałabym Sardynię i plażowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 14:52 Poleciłabym Sardynię. Na Malcie co prawda nie byłam, ale z tego co wiem jest skalista, Sycylia - mam złe wspomnienia, bo wszechobecny brud i syf mnie poraził (byłam na północnym wybrzeżu też w okolicy skalistej bez plaż). Sardynia za to ma na północy malownicze piaszczyste zatoczki, piękne skałki, fajną przyrodę, dużo zieleni (lasy korkowe) i po prostu wydaje się ładniejsza. Południe ma szerokie piaszczyste plaże, są też stada flamingów (z oddali widziałam, ale zawsze). Ja byłam na północy bo wolę bardziej kameralnie. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 14:56 Sycylia latem jest bardzo gorąca i wręcz wypalona słońcem. Ale jest co oglądać My jeździmy rodzinnie do Cinisi k. Palermo i korzystamy z wybrzeża w Mondello, tam są ładne plaże. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 15:02 Nie znam żadnej z wymienionych wysp. Z wysp to tylko w Grecji byłem. Sardynia lub Korsyka by mnie ciekawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 15:48 Sardynka. Super plaze i rewelka zarcie Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzina Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 16:40 Jeśli sporty wodne, a zwłaszcza nurkowanie, i plażowanie, to polecam Gozo. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 17:10 Polecę ci coś bardziej oryginalnego, w sam raz na tydzień, wyspa zdecydowanie mniej popularna, przez co też mniej oblężona, na dodatek bardzo zielona, z wieloma pięknymi plażami, krajobrazami, z dobrym jedzeniem i ciekawostkami historycznymi (miejsce zesłania Napoleona) czyli wyspa Elba. Odpowiedz Link Zgłoś
pole_koniczyny Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 17:19 Maltę w lipcu raczej odradzam, będą dzikie tłumy. Ja byłam w drugiej polowe wrzesnia i dalej było tłoczno. Jeśli już to faktycznie Gozo. Na Sycylii nie byłam, ale słyszałam ze trzeba starannie wybrać okolice bo inaczej może być nieprzyjemnie (podobno niektóre regiony są dość opustoszałe i to nie w przyjemnym tego słowa znaczeniu - ale sama nie byłam). Wiec metoda eliminacji wybrałabym Sardynię. A najlepiej to w ogóle Korsykę z tej okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 17:32 O, i to jest najlepsza porada moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
zasiedziala Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 19:40 Sycylia jest opustoszala raczej w głąb lądu. Wybrzeże, zwłaszcza w miejscach, w których są plaże, jest pełne życia. Tak przynajmniej było za moich czasów, ale nie przypuszczam, żeby się coś zmieniło w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 18:18 Elba jest horrendalnie droga..a w sezonie to juz w ogole. co wiecej jest to wyspa na 1, max 2 dni zwiedzania. Jak juz chcemy polecac cos innego to raczej Minorka lub Azory Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 18:28 Wcale nie jest horrendalnie droga, a i do zwiedzenia jest zdecydowanie więcej miejsc niż na 1 dzień, nie przesadzaj, ona jedzie tylko na tydzień, i z tego co pisze, chce plażować i nurkować, to nie ma być maraton, tylko odpoczynek, jak rozumiem również czynny. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 18:34 jest bardzo droga i zatloczona, w dodatku w sezonie a no i malenka... Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 18:41 ok, twoim zdaniem jest taka, moim nie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 18:46 Ale ona prawdopodobnie jedzie w 4- albo przynajmniej w 3. A tu wszelkie destynacje nie nastawione na masową turystykę, wychodzą od razu droższej. Już na Sycylii i Sardynii lepsze adresy są droższe niż Grecja, Hiszpania i reszta. Jeszcze droższa jest turystycznie mniej zorganizowana Korsyka, a Elba należy zdecydowanie do celów wyższych cenowo. Szczególnie ulubiona przez bogatych Szwajcarów. Lepiej nie wysyłaj tam berżamoty. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:10 simply_z napisała: > Elba jest horrendalnie droga..a w sezonie to juz w ogole. co wiecej jest to wys > pa na 1, max 2 dni zwiedzania. Jak juz chcemy polecac cos innego to raczej Mino > rka lub Azory Minorka też do najtańszych nie należy. Wynajęcie auta na miejscu w sezonie graniczy z cudem (lepiej zawczasu zabukowac przez internet). Ładnych plaż nie jest za dużo i pełno Angoli. Azorów nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:57 Minorka jest piękna, całkiem jeszcze dzika. fakt byłam we wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
notting_hill Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 19:01 Ja Maltę uwielbiam, jeżdżę jak tylko mam wolniejszą chwilę w maju albo pod koniec września, ale na rodzinne wakacje (zwłaszcza z dziećmi) nie polecałabym. Sama Malta nie ma prawie wcale piaszczystych plaż, na wybrzeżu jest gęsta zabudowa, to jest miejsce na krótki wypad dla dwojga dorosłych ludzi, którzy lubią miasto, zabytki, restauracje, zwiedzanie. Gozo natomiast jest maleńkie, owszem tam jest bardziej wakacyjnie, ale z kolei nie wiem co tam można robić przez tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzina Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 12:48 Byczyliśmy się na pięknych piaszczystych plażach w zatokach Ramla (jest tam też Jaskinia Kalipso) i San Blas. Mniejsze, ale także ładne plaże są w Marsalforn i ix-Xlendi. Na sąsiedniej Comino pływaliśmy w słynnej Błękitnej Lagunie. Włóczyliśmy się po Gozo, oglądając na przykład kamienne saliny w zatoce Qbajjar, megalityczne świątynie w Ġgantija (jedne z najstarszych na świecie, znacznie starsze od Stonehenge) i szukając tajemniczych starożytnych kolein (curt ruts). Snorkowaliśmy (słowa tego nie lubię, ale nie znam lepszego) w zatoce Dwejra, w jednym z najlepszych miejsc do nurkowania. Wtedy jeszcze można było podziwiać słynne Lazurowe Okno, dzisiaj już nieistniejące. W Victorii zwiedzaliśmy imponującą twierdzę, piękną katedrę Wniebowzięcia NMP i wspaniałą bazylikę św. Jerzego, włóczyliśmy się uliczkami, fotografując drzwi domów i wizerunki św. Jerzego, patrona miasta i opiekuna Gozo, które są po prostu wszędzie. Poruszaliśmy się komunikacją miejską, wypożyczonym samochodem, łódką albo taksówką. I robiliśmy jeszcze mnóstwo ciekawych rzeczy (nawet pouczyliśmy się trochę maltańskiego). Z dziećmi, jak najbardziej. I dlatego tak lubię Gozo. Jest mniej zatłoczone niż Malta, dziksze, spokojniejsze, piękne i warte odwiedzenia. Chociaż przyznaję, najlepiej pojechać tam w czerwcu, tuż przed sezonem, albo we wrześniu, tuż po. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 17.01.20, 23:31 Serio uwielbiasz Maltę? Byłam tam tydzień, i uważam ze to za długo. Bloki i beton, zero drzew, korki, nigdy już tam nie wrócę. A Gozo to jakiś żart 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 19:02 Byłam tylko na Sycylii, więc siła rzeczy polecam Sycylię. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 20:55 milka_milka napisała: > Byłam tylko na Sycylii, więc siła rzeczy polecam Sycylię. Ja też byłam i dlatego odradzam nigdzie indziej nie nadziałam się na pływające w morzu podpaski. Plaża miejska, urokliwe skądinąd Cefalu. Okolice mojego hotelu to tarasy na skałkach, niestety z masą meduz. Okoliczne wille letniskowe zasypane tonami śmieci do wysokości 2 metrów. Może był strajk ale z tego co słyszałam, tam to dość normalne. W dodatku wyspa dość łysawa przez Etnę. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 12:18 Ja byłam, z wymienionych wysp, tylko na Sycylii. Zwiedziłam część zachodnią wyspy - Trapani, Palermo, Agrigento, Mazara del Vallo. Z pewnymi uwagami się zgadzam, tzn. że panuje wszechobecny bałagan. Jednak mimo tego, wyspa mnie zachwyciła, w szczególności Rezerwat Zingaro, Erice, Scopello, poza tym przepyszne jedzenie ... Jedynym rozczarowaniem była plaża San Vito Lo Capo - może i jest pięknie, ale tłum był taki sam jak we Władysławowie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 12:26 Kurczak a ja byłam w San Vito 10 lat temu i była to przyjemna wiocha... Inna rzecz, że wtedy to Ryanair dopiero zaczynał latać na Sycylię. Najlepsze marynowane oliwki na świecie tam jadłam, takie kupowane od babci. I oczywiście lody w bułce Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 12:49 Ja byłam 3 lata temu. Latały jeszcze wtedy tanie linie (Ryanair) do Trapani. Lody w bułce oczywiście jadłam, bardzo smakowały mi arancini. Zresztą dla mnie kuchnia sycylijska, to najpyszniejsza kuchnia świata. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia.wspaniala Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 19:12 Och, będą znowu wpisy z wakacji? Super! A na ferie się nie wybieracie? Ja polecam Korsykę, ale mam babcię Francuzkę, więc czuję się tam jak w domku Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 19:50 Znam Sardynię i Sycylię, wybrałabym Sardynię. Przepiękne plaże. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:18 Bylam na Sycylii, Malcie i Sardynii. Zdecydowanie polecam Korsykę Odpowiedz Link Zgłoś
magazynka Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 19:57 W lipcu i sierpniu nie jeździ się na wyspy na Morzu Śródziemnym. Tłok i niesamowite upały, nie wspominając o wyższych cenach wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 20:16 A gdzie niby się jeździ w lipcu i sieprniu? Odpowiedz Link Zgłoś
xyxzza Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 20:19 Sycylia. (Mieszkam na Malcie i wiem co mówię 😁). Sycylia jest w lecie jak Malta jeśli chodzi o pogodę, a wszystko inne jest lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 20:40 jakąkolwiek, byle z horrendalnie drogim internetem Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 20:48 Polecam Syculie, vLetojanni, przy pięknej Taorminie. Niedaleko Mesyny. Piękne Syrakuzy zwiedzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 04.02.20, 17:08 aankaa napisała: > jakąkolwiek, byle z horrendalnie drogim internetem > Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:20 Na Malcie nie byłam, więc się na jej temat nie wypowiem. Byliśmy na Sycylii i Sardynii. Sycylia jest ładna, ale zakochaliśmy się w Sardynii i jest to od kilku lat nasze ukochane miejsce na wakacje nad wodą. Tylko my jeździmy w październiku, kiedy turystów już praktycznie nie ma i plaże często mamy dla siebie. Ktoś tu pisał, że na Sardynii nie ma co zwiedzać, ale zdecydowanie nie ma racji. Zawsze jesteśmy na Sardynii 2 tygodnie i nigdy nie zdążymy zobaczyć wszystkiego, co jest do zobaczenia w okolicy. Nasi chłopcy Sardynię uwielbiają. My bierzemy ze sobą zawsze 2 SUP-y, żeby popływać na falach. Na sporty wodne lepsze jest zachodnie wybrzeże wyspy, bo są tu większe fale i wiatr. Region na południe od Oristano jest nawet uważany za raj dla surferów. Chyba najbardziej urzekł nas region zwany Sulcis, czyli południowo-zachodnia część wyspy. Jest to region najbardziej dziki, ale dzięki temu mniej oblegany turystycznie. Przepiękne plaże, mnóstwo miejsc do zwiedzania, świetne i niedrogie jedzenie. W październiku spędziliśmy w tym regionie 2 tygodnie i na 100% jesienią znów wrócimy. A tu garść informacji, z których sami też skorzystaliśmy www.italiapozaszlakiem.com/sulcis/#comment-3670 W ogóle bardzo fajny blog, nie tylko o Sulcis. Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:30 Jak dla emerytów październik w sam raz, zwłaszcza, że taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:55 ale pieprzysz..pazdziernik jest fajny, bo woda jest jeszcze ciepła i nie ma hord rodzin z dzieciakami, poza tym jest taniej. A i na plazach mniej tloczno. Zresztą czekaj czekaj, jeszcze chwila i sama/sam będziesz tym emerytem, tylko pewnie będzie cię stać co najwyżej na wycieczkę do przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:55 Eliszka jeździ w październiku, bo jej dzieci mają w tym czasie ferie szkolne, impertynencie. Nowy nick gazeciarza? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 23:04 Akurat październik na Sardynii zdecydowanie nie jest miesiącem odpowiednim dla emerytów. Jest to okres wiatrów i dużych fal. Zjeżdżają się tam wtedy paralotniarze i miłośnicy pływania na wszelkiego rodzaju deskach. Emerytów uprawiających te sporty za wielu nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 21:35 Sycylia tańsza, bardziej gorąca, ale więcej do zwiedzania. Sardynia ma ładniejsze plaże. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 23:15 Zapewniam, że na Sardynii też jest co zwiedzać. Poza tym dla mnie Sardynia ma jedną podstawową przewagę nad Sycylią - jest czysta. Chyba nigdzie nie widziałam tylu śmieci przy drogach, co na Sycylii. Choć zwiedzić ją chociaż raz naprawdę warto. My byliśmy tydzień, ale planujemy jeszcze kiedyś wrócić na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 22:35 Jeszcze jedno: jak chcecie to organizować? Przez biuro czy samodzielnie? Bo jeśli samodzielnie to na Sycylię macie szereg opcji: tanie linie w kilka miejsc i regularne linie (niezłe ceny miewa Alitalia z przesiadką w Mediolanie lub w Rzymie i Lufa). Ew. hardcorowo samochodem (moi rodzice przejechali dwa razy tę trasę: raz z promem z Neapolu na Sycylię w drodze "do", a za drugim razem przeprawiali się w obie strony w Messynie i jechali przez cały But - ale oni tak lubią i mają dużo czasu). Z Sardynią jest ten problem że loty są zazwyczaj drogie, a z promami różnie bywa, w zależności od pogody (w ub. roku znajomi utknęli na włoskim wybrzeżu bo jakieś wiatry się zdarzyły) i też są drogie i do tego długie. Zrób rozeznanie pod tym kątem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 15.01.20, 23:10 My na Sardynię zawsze jedziemy własnym autem i płyniemy promem. Moim zdaniem samochód jest niezbędny, jeśli chce się robić coś więcej niż leżenie na najbliższej plaży. Płyniemy zawsze w nocy, wybieramy prom, który płynie całą noc i wykupujemy kabinę, żeby się wyspać. Dla dzieciaków to dodatkowa przygoda i traktujemy to jako pierwszy i ostatni nocleg wakacji. Najczęściej płyniemy z Livorno do Olbii, ale nie startujemy z Polski, więc z domu do Livorno mamy dużo bliżej niż autorka wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
bebi_nowa Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 11:22 Czy Sardynia w sierpniu jest masakrycznie oblężona czy da się wytrzymać? Niestety urlop mogę wziąć tylko wtedy, ew pod koniec lipca Odpowiedz Link Zgłoś
bobbiedraper Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 11:49 Sierpień, a od jakiegoś czasu także 2 połowa lipca, to święte "włoskie wakacje", wszyscy Włosi siedzą nad morzem. Tłumy są olbrzymie a ceny rosną w kosmos. W ostatni weekend sierpnia horda wraca do domów. Na plażach 1/3 tego co tydzień wcześniej, a ceny lecą o o połowę. Przerabialiśmy to kiedyś w Apulii w apartamentach. Dzieci poszły tydzień później do szkoły, ale komfort wakacji był tego wart. No chyba, że masz dostęp do willi z prywatną plażą i mariną, wtedy tłumy cię nie interesują, co najwyżej zlodziejskie ceny w knajpach na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 12:46 Zależy gdzie, my byliśmy na Sardynii w zeszłym roku w drugiej dekadzie sierpnia i nawet na Costa Smeralda udawało się znaleźć plażę gdzie było kilkanaście osób. Do tych najbardziej znanych były kolejki na wjeździe, więc trzeba wybrać coś trochę na uboczu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebi_nowa Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 16.01.20, 12:55 A gdzie dokładnie byłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 04.02.20, 16:21 Mieszkaliśmy w Baia Sardinia, niemal codziennie byliśmy na innej plaży, ale dokładnie 15ego sierpnia, czyli szczyt sezonu, byliśmy na plaży Tre Monti i naliczyłam jakieś kilkanaście osób - nie jest to jakaś specjalnie urodziwa plaża jak na Sardyńskie możliwości, ale unikaliśmy wtedy tych najbardziej znanych. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 17.01.20, 23:16 byliśmy na Sardynii w zeszłym roku w środku lipca, czyli już w szczycie sezonu. najbardziej popularne plaże były obłożone a la sardynki..ale wystarczyło znaleźć plażę (piaszczystą, długą na kilka kilometrów, turkusowa woda), do której dojście było tylko przez wodę...żeby na niej nikogo nie było. po drugiej stronie przesmyku gnieździły się setki ludzi, a my bylismy na tej bliźniaczej plaży sami. było to totalnie surrealistyczne. ale ludzie bali się przez przez wodę głęboką na 1,2 m. my wzięliśmy klamoty w ręce do góry i przeszliśmy. dziecko przepłynęło - to było ok. 10 m przeprawy, piaszczyste dno, byl nawet gość z łódką, który przeprawiał! było tam naprawdę rajsko, pusto i były wydmy! czyli coś nieczęstego nad M. Śródziemnym. inne doświadczenie - jeździmy samochodem, szukamy plaży - wszystkie obłożone plaże i jedna... totalnie pusta. nikogo. zatrzymujemy się tam i spędzamy magiczny dzień. po zejściu z plaży widzimy tablicę: plaża niestrzeżona, mocne prądy. no wiadomo, ze niestrzeżona, bo zupełnie dzika. prądów nie było tego dnia, bez problemu się kąpaliśmy. zawsze jesteśmy ostrożni, z morzem nigdy nie ma żartów. Sardynia jest piękna i jest dużo bardziej cywilizowana niż Sycylia. czystsza, bardziej estetycznie zadbana, z ładną architekturą. cacuszko. Sycylia ma za to więcej greckich starożytnych zabytków... niż Grecja raj dla koneserów starożytnej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 18.01.20, 09:10 Malta, bo ta wysepka wraz z pobliskim Gozo i Comino wprawily mnie w zachwyt.To jedyna z wymienionych wysp, którą dasz radę zwiedzić w ciągu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Malta, Sycylia czy Sardynia? 18.01.20, 17:31 Lofoty, przynajmniej upału nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś