Dodaj do ulubionych

Kulinarnie

24.01.20, 23:03
Podrzuccie prosze jakis sprawdzony przepis na ciasto, takie, jakie zawsze sie udaje.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Kulinarnie 24.01.20, 23:21
      nie sugerowac sie, ze w nazwie jest chlebek, to jest slodkie ciasto, nawet cukru trzeba mniej dodac niz w przepisie a i tak bedzie slodkie
      www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread
      prosze, szybkie, zawsze wychodzi i pieknie pachnie
    • lumeria Re: Kulinarnie 24.01.20, 23:29
      Biszkopt taki jak tu : www.youtube.com/watch?v=maE04BmwrKc

      Ja daje 8 jajek, troszeńkę mniej maki, ale i tak wychodzi - jest delikatniejszy od powyższego.

      Układam na dużą plaska foremkę i kładę albo owoce (śliwki albo maliny - pycha!) albo zrzynki czekolady, wiórka kokosowe, co tam mam.

      Albo daje do mniejszej foremki, pieke, a potem przecinam na pol i przekladam dżemem a bita śmietanę na wierzch i owoce na smietane - jagody, maliny, sok i nasiona granatu. Albo polewam syropem.

      Mozna tez przełożyć bananami albo budyniem, lub czym tam wymyslisz. Pokropić rumem (szczodrze!!!!) albo likierem! 😋
    • ga-ti Re: Kulinarnie 24.01.20, 23:35
      3, 4 jabłka obierasz i kroisz na ósemki. Jeśli lubisz to posypujesz cynamonem. Przygotowujesz blaszkę. 4 jajka ubijasz do białości ze szklanką cukru, dodajesz 4 łyżki oleju, ubijasz, wsypujesz 1,5 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ewentualnie cukier wanilinowy. Wylewasz ciasto na blaszkę, posypujesz jabłkami, lekko uciskasz jabłka i do piekarnika na nie wiem ile wink 30 - 40 minut, mój piekarnik szybko piecze. Sprawdzasz patyczkiem. Wystudzone posypujesz cukrem pudrem.
      Zamiast jabłek można inne owoce sezonowe, truskawki, maliny, morelki...

      Jabłka obierasz, kroisz albo tarkujesz (jak wolisz), posypujesz cynamonem jeśli lubisz. Ubijasz w oddzielnej misce pianę z 4 jajek, dodajesz pół - 3/4 szklanki cukru i ubijasz jeszcze chwilę. W drugiej misce ucierasz kostkę masła/margaryny (200-250 gram) z połową szklanki cukru, ucierasz (ja mikserem po prostu) i dodajesz kolejne żółtka, cukier wanilinowy, wsypujesz 3 szklanki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Miksujesz jeszcze chwilę, żeby się mąka z masłem połączyła, ale nie zbiła w jeden kawałek. 2/3 ciasta wykładasz na blachę, wyrównujesz, dociskasz. Podpiekasz, wyjmujesz, nakładasz jabłka, na jabłka ubite białka, na to posypujesz resztą ciasta. Pieczesz około pół godziny, 40 minut, na wyczucie.
      Można do ciasta dodać kakao, jeśli się lubi.
      Zamiast jabłek można dać śliwki, jakieś gotowe konfitury, dżem.

      Sernik na zimno, z sera z wiaderka z biedronki i według przepisu z tego wiaderka, tylko cukru daję mniej, bo robię z sera waniliowego, a on słodki.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kulinarnie 25.01.20, 07:33
      To jest łatwe ciasto i bardzo smaczne:
      Jabłka odbierasz i kroisz w kostkę, zasypujesz cukrem, po półgodziny dodajesz resztę i mieszasz, wyrzucasz na blachę i do piekarnika na 60 min, 200 st.
      • naturella Re: Kulinarnie 25.01.20, 08:18
        Crumble - mniej ciasto, bardziej deser, ale pycha i zawsze się udaje. Do naczynia żaroodpornego wkładamy owoce - np. jabłka w kostkę, można dodać jakaś mrożonkę - mieszankę owocow, gruszki itp. Na to kruszonka. Bierzesz kostke prawdziwego masla, sypiesz szklanke cukru i dwie szklanki mąki. Wszystko do miski i zagniatasz razem, żeby sie polaczylo, ruchem takim jakby się wykręcało komuś suty. posypujesz owoce i do piekarnika 😎 Jak mało owocow i małe naczynie to można zrobić kruszonkę z połowy podanych proporcji.

        Ok 180 stopni, ze 20 min, az sie zezloci kruszonka
    • mamaemmy Re: Kulinarnie 25.01.20, 11:42
      Ciasto fanta. Wszystkim smakuje, zawsze wychodzi, robi się je w momencie. Mieszasz skladniki i na blache. Pierwszy przepis z Google tylko ja cukru daje mniej.

      --
      Historia małej Emmy Marii

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka