Dodaj do ulubionych

Blat w kuchni z czego polecacie?

25.01.20, 09:01
a czego absolutnie nie warto?

Ps.nie mylić z blatem do ciasta, chodzi o blat na szafkach.
Obserwuj wątek
    • pitupitt Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 10:12
      Z własnego doświadczenia szczerze polecam blat kamienny. Wiem , strasznie drogi, ale odporny na wszystko, łatwy w utrzymaniu, wart każdej złotówki. Na pewno nie robiłabym blatu drewnianego, więcej z nim kłopotu niż pożytku.

      --
      Z zasady nie wchodzę dwa razy do tego samego wątku, więc prawdopodobieństwo, że przeczytam wasze "cięte" riposty, jest żadne big_grin
    • ginger.ale Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 10:18
      piaskowaburza napisała:

      > Ps.nie mylić z blatem do ciasta, chodzi o blat na szafkach.


      Hmm, nie mylić że stolnicą?

      Na blat i ściany polecam kamień, albo spiek kwarcowy...

      A stolnicę mam silikonową i daje radę.
      --
      come to the dark side, we have cookies!
      • lellapolella Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 13:57
        Ta stolnica silikonowa- jak używasz? Wiem, głupie pytanie, ale też mam i chyba mnie przerosła technologiczniewink Jeździ to po całym stole, zwija się. Po przyczepieniu pinezkami na krańcach też szału nie robi. Jest jakiś patent, którego nie znam?

        --
        Czas jest szalonym kierowcą, pędzącym naprzód i zostawiającym za sobą martwe kury. Sławomir Mrożek
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 10:38
      Granit. Chyba że nie przeszkadza Ci sztuczno-plastikowy wygląd spieków kwarcowych i podobnych (albo masz bardzo nowoczesną kuchnię, do której to pasuje). Pierwotnie chcieliśmy takie, obejrzeliśmy tego setki, wszystko wygląda na żywo mocno tak sobie.

      --
      – Słyszeliście może o kolesiach, którzy wyskakują z krzaków w parku na Jasnej Górze i pokazują pindola? (...)
      – To teraz pomnóżcie to przez tysiąc. Tym właśnie jest blogosfera.
      • al_sahra Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 14:43
        dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

        > Granit. Chyba że nie przeszkadza Ci sztuczno-plastikowy wygląd spieków kwarcowy
        > ch i podobnych (albo masz bardzo nowoczesną kuchnię, do której to pasuje). Pier
        > wotnie chcieliśmy takie, obejrzeliśmy tego setki, wszystko wygląda na żywo mocn
        > o tak sobie.

        Nasze kwarcowe blaty na pierwszy rzut oka przypominają marmur. Po przyjrzeniu się z bliska można poznać, bo biały kwarc jest bardziej matowy, mniej ”szklisty” od marmuru. Ale nigdy nie powiedziałabym, że wygląda ”plastikowo”.

        Chyba że ”spiek kwarcowy” to tzw. solid surface, coś jak Corian, bo nie znam polskiego nazewnictwa.
    • volta2 Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 11:21
      Granit mam ale zachwytu brak. Jest absolutnie piękny, nikt nawet podobnego nie ma, ale żeby był piękny to trzeba się trochę namachac ścierką. No i nie jest tak trwały jak piszą. Mój ma uszczerbki przy zalewie i na kantach . A też wierzyłam w te bzdury o niezniszczalności. Ale na temperaturę rzeczywiście nie ma potrzeby uważać.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 12:01
        Walisz w niego kilofem w ramach rozrywki? Bo my jesteśmy parą ciamajd o ponadprzeciętnie małych zdolnościach manualnych, nieustannie coś upuszczamy, zrzucamy, zahaczamy...

        --
        – Słyszeliście może o kolesiach, którzy wyskakują z krzaków w parku na Jasnej Górze i pokazują pindola? (...)
        – To teraz pomnóżcie to przez tysiąc. Tym właśnie jest blogosfera.
          • pitupitt Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 14:52
            A jesteś pewna, że to granit? Bo pierwszy raz słyszę, żeby granit się wyszczerbił od uderzenia szklanką. Z innej beczki: mam przy domu na podjeździe granitowe kostki, po których jeździł paleciak przy okazji wstawiania sprzętu agd do domu. Kostki są całe i zdrowe...

            --
            Z zasady nie wchodzę dwa razy do tego samego wątku, więc prawdopodobieństwo, że przeczytam wasze "cięte" riposty, jest żadne big_grin
      • magia Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 12:02
        A nie masz ściętych kantów na krawędziach blatów.
        Ja mam zeszlifowane i nic nie odpryskuje.
        Nie wiem też co to latanie że ściera. Blat przecieram raz dziennie wieczorem po załadowaniu zmywarki ścierka z mikrofibry. Minutę to zajmuje.
              • volta2 Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 26.01.20, 12:40

                a jednak trzeba się namachać do sucha, nie? i jakieś wody z octem mieć przygotowane? i jeszcze odczekać 15 minut bo jak nie to .......no właśnie, kupa a nie fajny efekt.

                ale forum wszystko przyjmie - nawet minutę która rozciąga się jak guma w majtach.

                ps. ja nie odczekuję żadnych 15 minut, niemniej jednak po starciu na mokro, starcie do sucha jest konieczne, czego nigdy nie praktykowałam na blacie tzw. zwykłym, bo już nie pamiętam z czego był. efekt jest, ale nie bez pracy
                • magia Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 26.01.20, 12:56
                  Wodę z octem mam zawsze bo to mój podstawowy środek do czyszczenia w domu. 15minut to trwa tylko przy zlewie. Chciałam pokazać że po czyms takim nawet blat przy zlewie lśni. Reszty blatu nie polewam woda z octem bo nie ma potrzeby. Przecieram wilgotną szmatką i tyle.
                  Rozumiem że każdy inny blat niż granitowy wg ciebie nie wymaga utrzymania w czystości i we ogóle wystarczy zmiotka okruchy zgarnąć?
                  • volta2 Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 26.01.20, 18:01
                    żaden z moich blatów nie wymagał wycierania do sucha, ja rozumiem, że ty nie widzisz różnicy między umyciem blatu, starciem na mokro, wytarciem do sucha a wytarciem tak, by był efekt jak na zdjęciu u biszkopta. i oczyiwście te 15 minut to tylko tak ci się wymsknęło, bo normalnie to wpierasz mi, że to trwa minutę


                    pokaż, jak wygląda twój blat bez wycierania do sucha.
                    • magia Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 26.01.20, 19:15
                      Nie wmawiają mi że czyszczę blat 15 min bo to bzdura. Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem to może przeczytaj wiele razy co napisałam i dopiero odpisuj.

                      Powtórzę ostatni raz.
                      15minut to czas przez jaki woda z octem jest na blacie przy zlewie w sobotę.
                      Po tych 15minutach wycieram ściereczka z mikrofibry, zajmuje to parę sekund.
                      Na co dzień do wycierania blatu używam wilgotnej sciereczki. Wytarcie docsuchay blatu polega na przetarciu raz ta ściereczka.
                      I to są naprawdę sekundy.
                      Nie rozumiem dlaczego próbujesz mi wmówić że mój blat granitowy wymaga niewiadomo jak czasochłonnych zabiegów pielęgnacyjnych, gdy nie wymaga.
          • pitupitt Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 14:54
            U mnie to nawet minuty nie zajmuje... 😄 sporo osób już tu napisało, że granit jest najłatwiejszy w utrzymaniu, ale spoko, wiesz lepiej...

            --
            Z zasady nie wchodzę dwa razy do tego samego wątku, więc prawdopodobieństwo, że przeczytam wasze "cięte" riposty, jest żadne big_grin
      • pitupitt Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 14:45
        Są różne granity, to raz. Granity są przygotowywane do użytkowania, to dwa. Nie zliczę, ilecrazy spadło mi coś ciężkiego, metalowego czy szklanego. Gorzej, regularnie kroję bezpośrednio na blacie czy rozbijam mięso (czasem blat dostanie tłuczkiem). Nie ma żadnych śladów zużycia. Jak wygląda blat tak užytkowany przez x lat, pokazałam wyżej. Ścierką nie machałam nigdy, bo za leniwa na to jestem... Kamień myty czy nie wygląda tak samo ok.

        --
        Z zasady nie wchodzę dwa razy do tego samego wątku, więc prawdopodobieństwo, że przeczytam wasze "cięte" riposty, jest żadne big_grin
    • janja11 Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 12:47
      Kamień naturalny jest bardzo odporny na mechaniczne uszkodzenia i wygląda elegancko.
      Można uszkodzić chemicznie, ale to raczej rzadkie.
      Taka inwestycja do końca świata to jest.
      Marmur jest droższy, bardziej efektowny i ma bogatszą gamę kolorystyczną.
      Ale granit też będzie się dobrze prezentował, a cena niższa.

      Laminaty, też mają dobrą jakość i zdecydowanie bogatsze wzornictwo. No i cenowo są atrakcyjniejsze.
    • al_sahra Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 14:34
      Na urodę najbardziej podoba mi się marmur, ale jest drogi i trudny w utrzymaniu. My wybraliśmy kwarc i jesteśmy bardzo zadowoleni - odporny na obicia, zadrapania i temperaturę (chociaż zdjętej z ognia patelni bym na nim nie stawiała, tutaj granit wygrywa). Bardzo ważne: nie trzeba impregnować, a o granicie zawsze słyszałam, że nawet jeśli nie ma plam, to bez regularnej impregnacji staje się siedliskiem bakterii.

      Odradzałabym blat drewniany albo laminat. Stal wygląda efektownie, kiedy jest nowa, ale brzydko się ”starzeje” (widać każde uszkodzenie) i robi straszny hałas.
    • kurt.wallander Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 14:42
      Granit, sama nie mam, bo po zrobieniu researchu stwierdziliśmy, że nas nie stać, ale jednak jesli chodzi o właściwości i wygląd wygrywa z innymi materiałami. Z tym, że są granity również róznej jakości i odporności, więc trzeba wybierać rozważnie. Sama mam laminat - i po granicie to był mój drugi wybór (oczywiście tez są różnej jakości).
    • mysiulek08 Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 16:17
      absolutnie nie warto drewna, olejowanego, mam pare metrow blatu z jakiegos lokalnego drewna, olejowany jakimis cudami co to nie trzeba powtarzac, drewno mimo, ze piekne to miekkie, tam gdzie sporo wilgosci juz zaczynaja sie pokazywac ciemne plamy, nie, nie i jeszcze raz nie

      za chwile wymiana kuchni wiec z ulga sie tym pozgnac, tym razem bedzie albo kamien albo jakeis zywice

      --
      Twój zwierzak też może potrzebować pomocy
        • kruszysia Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 25.01.20, 20:54
          W całej kuchni albo jasne drewniane albo szklo w metalowej ramie (buk).

          Stalowy jest wygodny w użyciu bo jest uksztaltowany - nie wiem jak to dobrze wytłumaczyc - jak wielka płaska wanienka. Nawet jak sie cos rozleje, to nie kapie na podlogę.
          • bi_scotti Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 26.01.20, 05:50
            Sama mam od 20 lat laminat, ktory za zadne skarby nie chce sie zniszczyc suspicious a ja jestem z frakcji, ze dopoki dziala to nie wymieniam … wrrr … (why fix what's not broken, eh …) Ale gdy juz sie zniszczy (when? oh, when? wink) to pewnie bedzie granite. Tu takie porownanie: www.thespruce.com/corian-vs-granite-which-is-better-1822082 Moze sie komus przyda smile Cheers.

            --
            "There is a crack in everything, that's how the light gets in"
            Leonard Cohen
      • bistian Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 26.01.20, 12:47
        kruszysia napisała:

        > Mam ze stali i jestem baaaaardzo zadowolona!

        Dawaj fotkę, nie żałuj! big_grin Blat sam z i szafkami.
        Też szukam sobie blatu, a obawiam się, że z nierdzewki, kuchnia będzie wyglądać, jak stołówka zakładowa wink
    • hamerykanka Re: Blat w kuchni z czego polecacie? 26.01.20, 17:16
      Granit.
      Moge postawic patelnie, gar z gotowania i nic. Moge kroic nawet bezposrednio na blacie (nie, zeby sie zdarzalo) i nie ma zadnej kreski. Nie odlupie sie brzeg, jak przy marmurze, nie trzeba uwazac na rzeczy kwasne, ktore moga w marmurze zostawiac trwale slady. Mialam wczesniej okleine i wygladala jakby ja pies obgryzl po brzegach, bo sie odlupywalo. Od 7 lat mam granit i wyglada jak wlasnie polozony.

      --
      Jak za posiadanie penisa będą przyznawać rentę, to ja będę wtedy honorować wyjaśnienia "czego ty oczekujesz, to przecież facet".by falka32

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka