Dodaj do ulubionych

Co robicie z batatów?

04.02.20, 09:56
Uwielbiam smak batatów. Robiłam już z nich frytki, burgery, sałatkę, piekłam w piekarniku. Skończyły mi się pomysły. Podpowiecie jakieś danie? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 10:07
      Odkąd krojąc je malo nie obcięłam sobie opuszka palca (zatrzymałam się na paznokciu), to nic nie robię😜 Wcześniej zazwyczaj piekłam z czosnkiem i tymiankiem i zjadałam z kaczupem.

      --
      Gdy tysiąc ludzi przez miesiąc wierzy w jakąś zmyśloną opowieść, jest to fake news. Gdy miliard ludzi wierzy w nią przez tysiąc lat, jest to religia ...Y.N.Harari
      • milka_milka Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 10:16
        Piekę pokrojone w kostkę w piekarniku, z ziołami i oliwą i używam na zimno do sałatek.

        --
        Kobieta z racji posiadania dwóch XX ma w pakiecie wbudowaną opcję sprzątania.[...]x wygląda trochę jak kosz na śmieci, a trochę jak kosz na brudną bieliznę. Jak nie pucuje wszystkiego w zasięgu wzroku, to jest godna pożałowania.Facet ma Y a to wygląda jak kieliszek. On może olewać. by beataj1
    • obrus_w_paski Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 10:12
      curry z nerkowcami i batatem, w ogóle różne curry. Jest mnóstwo przepisów na np jadlonomii

      Bataty powinno się robić tylko w piekarniku- wtedy maja ten unikalny słodkawy smak. Gotowane są zupełnie inne.
    • mamtrzykotyidwa Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 10:41
      pokrojonego byle jak, smażę/podduszam na patelni i wbijam do tego jajka na sadzone.
      Utartego na grubej tarce batata z olejem podsmażam na patelni, mieszam z ugotowanym makaronem.
      Rybę prawie po grecku robię z batatem, cebulą, pieczarkami i czasem fasolką szparagową.
      • milka_milka Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 10:44
        Ziemniak z makaronem?

        --
        Kobieta z racji posiadania dwóch XX ma w pakiecie wbudowaną opcję sprzątania.[...]x wygląda trochę jak kosz na śmieci, a trochę jak kosz na brudną bieliznę. Jak nie pucuje wszystkiego w zasięgu wzroku, to jest godna pożałowania.Facet ma Y a to wygląda jak kieliszek. On może olewać. by beataj1
          • milka_milka Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 12:00
            Nie wiem. Jakoś mi nie pasuje, klasyku też nie lubię.

            --
            Kobieta z racji posiadania dwóch XX ma w pakiecie wbudowaną opcję sprzątania.[...]x wygląda trochę jak kosz na śmieci, a trochę jak kosz na brudną bieliznę. Jak nie pucuje wszystkiego w zasięgu wzroku, to jest godna pożałowania.Facet ma Y a to wygląda jak kieliszek. On może olewać. by beataj1
        • aerra Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 15:54
          Przecież bataty to nie są ziemniaki, batat naprawdę nazywa się wlec ziemniaczany i należy do rodziny powojowatych (i ma kwiatki identyczne w kształcie jak polski powój polny - tylko mocniej wybarwione).
          Dyni z makaronem też nie jesz? Bo generalnie bataty z makaronem smakują trochę podobnie.

          --
          super_hetero_dyna: Ojciec (adopcyjny) jest jak krzesło (elektryczne), demokracja (liberalna) albo sprawiedliwość (społeczna).
          <*>
        • eliszka25 Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 07:40
          A dlaczego nie? Ziemniaki z makaronem i serem, czyli Älplermaggronen, to jedno ze sztandarowych szwajcarskich dań. Na dodatek podaje się to z przypieczoną cebulką i musem jabłkowym. Brzmi dziwnie, ale jest naprawdę dobre.
          • lellapolella Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 10:23
            Mogłabyś dać przepis? Właśnie próbowałam przetłumaczyć przez google, ale to brzmi tak egzotycznie, że ciężko uwierzyćwink I jaka tam ma być śmietana, słodka czy kwaśna? Lubię takie nieoczywiste połączenia.

            --
            Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty. Frank Zappa
            • eliszka25 Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 12:50
              Tłumaczenie przez Google się raczej nie uda, bo nazwa jest w dialekcie, a poza tym w zależności od regionu inaczej się to pisze i wymawia.

              Jeden z najpopularniejszych przepisów na Älplermagronen:

              Składniki na mus:

              - 600 g obranych i pociętych w cząstki jabłek, najlepiej boskop
              - 100 ml soku jabłkowego
              - 2-3 łyżki cukru
              - laska cynamonu

              Składniki na Magronen:

              - 600 g obranych i pokrojonych w 1cm kostkę ziemniaków sałatkowych (takich, które nie rozpadają się w gotowaniu)
              - 250 g grubego makaronu z czasem gotowania ok. 10 minut (np. rurki, kolanka)
              - 250 g żółtego sera, najlepiej gruyere, startego na tarce jarzynowej
              - 100 ml tłustej, słodkiej śmietany (co najmniej 36%)
              - sól, pieprz, gałka muszkatołowa

              Podpiekana cebulka:

              - 2 cebule pokrojone w krążki
              - 1-2 łyżki mąki
              - masło klarowane

              Mus jabłkowy: wszystkie składniki zagotować, gotować na małym ogniu 10-15 minut do miękkości jabłek, wyjąć cynamon, zmiksować, odstawić do wystygnięcia.

              Magronen: ziemniaki i makaron ugotować razem w osolonej wodzie. Zamiast wody można użyć mleka lub mleka pół na pół z wodą. Odcedzić i odsączyć. Makaron z ziemniakami ułożyć warstwami na przemian z serem w ogrzanym naczyniu żaroodpornym. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką, polać Magronen, przykryć i wstawić do nagrzanego do 80 stopni piekarnika na czas podpiekania cebulki.

              Podpiekana cebulka: krążki cebuli obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na sklarowanym maśle.

              Wyjąć danie z piekarnika, posypać przypieczoną cebulką i serwować gorące z musem jabłkowym.

              Brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo, życzę smacznego 😊
              • lellapolella Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 14:28
                O, dzięki wielkiesmile Z grubsza tak mi wyszło to tłumaczenie, tyle, że wciąż nie wiedziałam, jaka śmietana i mus jabłkowy mi zaginął w boju. On idzie na koniec, tak? Na tę cebulkę, czy obok?

                --
                Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty. Frank Zappa
    • fi0 Re: Co robicie z batatów? 04.02.20, 10:49
      Niedawno moja ulubiona dietetyczka wrzuciła przepis na JEDNOGARNKOWE CURRY Z BATATEM
      Składniki na 2 porcje:
      Batat - 1 większa sztuka (200 g)
      Marchewka - 1 duża sztuka lub 2 mniejsze (50 g)
      Soczewica czerwona (sucha) - 1/2 szkl. (90 g)
      Cebula - 1/2 szt. (50 g)40
      Mleczko kokosowe - 1/5 puszki (80 g)
      Przecier pomidorowy - 6 łyżek (90 g)
      Szpinak - 1 garść (25 g)
      Przyprawy: dużo curry, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, sól (jeśli nie ma w mieszance curry)
      Natka pietruszki - mała garstka
      Wykonanie:
      Pokrój batata, marchewkę i cebulę w kostkę. Wrzuć do garnka. Dodaj soczewicę, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i zalej wodą (ok. 1-1,5 szkl.) i gotuj aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dopraw do smaku i dodaj szpiank. Gotową potrawę posyp natką pietruszki.
      Kaloryczność 1 porcji: 361,4 kcal, 15,8 g białka, 10,4 g tłuszczu, 46,7 g węgl.
      www.youtube.com/watch?v=-Q0DL72L-A0
    • evee1 Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 07:05
      Moja znajoma z Meksyku mówi, że oni to jedzą jako deser. Tylko nie wiem co dodają do tego. Może spróbuj na słodko?

      --
      Before internet, it was thought the cause of the collective stupidity was the lack of access to information. Well, it wasn't that.
    • lilia.z.doliny Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 07:48
      robie zctego.placki ziemniaczane, pol na pol ze zwyklymi ziemniakami

      lub gotuje slodkue ziemniaki i zwykle, po.polowie i robie zctego puree do obiadu. jest pyszne

      --
      Schudłeś , pobladłeś synku!
      -Mamo, nie przeginaj, przedwczoraj brałem ślub
    • nenia1 Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 10:08
      Odkąd jadłam w restauracji na Węgrzech najczęściej robię puree, można z masłem, można z imbirem i gałką muszkatołową, z jakąś zieleniną, z sokiem z cytryny, jak kto lubi.
    • aagnes Re: Co robicie z batatów? 05.02.20, 12:59
      to jest bardzo smaczne: cookbythebook.pl/nigella-lawson/zapiekanka-z-dwoch-rodzajow-ziemniakow-i-sera-halumi/


      --
      Jeśli przechodzisz przez piekło nie zatrzymuj się.
      Winston Churchill

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka