Dodaj do ulubionych

Jakie deski do krojenia używacie?

10.02.20, 02:51
Miałam różne - drewniane, plastikowe, ceramiczne i szklane.
Uznałam, że na wszystkich, poza drewnianymi, noże szybko się tępią.
Teraz używam dwóch drewnianych i jedną klejoną bambusową.
Myję je w zmywarce, ale bambusowa stopniowo rozkleja się i jest coraz mniejsza, choć lubię ją.

Wiem, że internet odradza mycie desek w zmywarce, ale ja wierzę, że po krojeniu ryby czy mięsa, chili i czosnku - zmywarka domyje je lepiej.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 02:57
      przeszlam przez drewniane, szklane (brrr), plastikowe roznej masci, bambusowe i finalnie uzywam drewnianej bardziej jako 'podkladki' do pieczywa i plastikowych Joseph Joseph, uwielbiam je, drewniana przeplukuje, tylko okruszki na niej bywaja, a te plastikowe bez problemu w zmywarce

      --
      Dlaczego TO zrobiłeś???człowieku

      Ludzkość musi wyginąć! MUSI!
    • princy-mincy Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 07:06
      Dostałam deski joseph joseph w prezencie, mam też kilka plastikowych, bambusowych.
      Josephy są za duże do zmywarki, ale właściwie tylko dwóch używam do ryb i mięsa i je zawsze po umyciu przelewamy wrzątkiem.
      Mniejsze plastikowe myjemy w zmywarce, bambusowe opłukujemy pod wodą lub przecieramy na mokro.
      Drewniana deska w zmywarce to jednak jakąś pomylka
    • kotejka Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 08:09
      lubie solidne drewniane
      myje je tylko recznie - zniszczylam kilka w zmywarce i nie chce wiecej
      z rzadka sparzam wrzatkiem
      smaruje olejem
      bambusowe tez mam, sa tanie
      ale nie przepadam
      kiedys przeczytalam u ramseya
      kup najlepsza deske na jaka cie stac
      i dbaj o nia najlepiej jak potrafisz
      to naprawde duzy komfrt taka dobra deska big_grin
    • mona-taran Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 08:24
      Mam jedną drewnianą taką grubaśną i ciężką, dwie plastikowe no name i drewnianą ikeowską. Plastikowe idą do zmywarki, drewniane nie. Drewniane co jakiś czas olejuję.
      Szklane deski to porażka, nie znoszę uczucia skrobania nożem po szkle, brrr.
    • mikams75 Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 08:31
      drewniane - mam kilka roznych, bambusowa tez, jedna z desek jest tylko do krojenia miesa, wydaje mi sie to higieniczniejsze, jak na tej samej desce nie kroje warzyw na salatke. Nie myje desek w zmywarce.
      Kupilam kiedys szklana, taka ladna byla wink sluzy za podstawke/tacke, kroic na niej nie umiem. I jedna plastikowa - tez sie na niej slabo kroilo a umyta w zmywarce zrobila sie brzydka (chyba sklejana i cos podcieklo).
    • eliszka25 Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 09:01
      Do pieczywa mam dużą porządną deskę do krojenia chleba, taką dwuczęściową z miejscem na okruszki. Nie myję jej na mokro, bo tylko okruszki na niej są, więc zgarniam je i ewentualnie przecieram wilgotną ścierką. Służy mi już z 15 lat albo i dłużej. Do krojenia warzyw, mięsa itd. mam deski plastikowe. 2 z ikei, też już wiekowe oraz 4 deski kozioł. Wszystkie plastikowe deski myję w zmywarce. Mam jeszcze chyba 3 albo 4 takie cieniutkie i elastyczne „deski” z jakiegoś cienkiego plastiku, ale te używam sporadycznie, bo mi się ślizgają po blacie. Czasem biorę którąś do plecaka, jak mi się akurat przypomni, gdy wybieramy się nad rzekę na grilla.

      Dawno temu kupiłam sobie też dwie ogromne deski szklane, ale nie kroi mi się na nich dobrze. Za to swietnie sprawdzają się jako blaty do tortów 😁.
    • jak_matrioszka Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 09:21
      Mam plastikowe, i o ile kiedyś myślałam, że sie skończa, to już porzuciłam nadzieje wink Mam też jedna szklana, i w przeciwieństwie do innych lubie na niej kroić, za to nienawidze jej myć (ze wzgledu na rozmiar).
      Po krojeniu ryb lub miesa myje deske recznie, bo uważam to za bardziej efektywne niż mycie w zmywarce. Do zmywarki wkładam "czystsze" deski, po warzywach.
    • thea19 Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 11:30
      mam duża dębową gerlach - jest super, mam dużą z jakiegoś drewna z ikei - też ok, kilka małych, drewnianych, spoko. Bambusowe się rozpadały na kawałki. Plastik mnie obrzydza, od szkła uszy bolą i trzeba bardzo uważać uważać. Drewniane mam osobno do mięsa a osobno do pieczywa. Od czasu do czasu przeciągnę olejem i jest git.
    • katriel Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 17:12
      1. Drewnianą do mięsa. Ale rozważam wymianę na plastikową, jak się zużyje. Oprócz mięsa kroję na niej tylko cebulkę, która zaraz będzie się razem z tym mięsem smażyła.
      2. Plastikową ikeowską do ryb.
      3. Drewnianą do pieczywa. To znaczy w sumie nie ja jej używam, tylko mój mąż, bo ja nie umiem tak równo kroić chleba jak on, więc mu tę przyjemność zostawiam.
      4. Bambusową ogólnego przeznaczenia, tzn. głównie do warzyw, ale czasem na niej ląduje jakiś ser albo nawet mięso, ale nie surowe - do surowego jest deska nr 1 - tylko np. upieczone, które trzeba podzielić na porcje. Co ciekawe - nie rozkleja się.

      Deski drewniane normalnie myję ręcznie, ale tę od mięsa raz na jakiś czas wkładam do zmywarki, z pełną świadomością że skracam w ten sposób jej żywot. Tak bardziej na zasadzie: czego ja nie domyję, to może zmywarka ruszy, i odwrotnie.

      --
      My hovercraft is full of eels.
    • magia Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 17:23
      Od 20 lat mam dużą szklana, która zawsze leży na blacie - używam do krojenia chleba, robienia kanapek, odstawienia blachy na nią. Do mięsa, ryb mam plastikowe z Ikei - kilka sztuk. Wszystkie regularnie trafiają do zmywarki.
    • lidek0 Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 17:37
      Szklana, najłatwiej zdezynfekować/doczyścić, drewno się odbarwia i tak jak plastik szybciej rysuje.

      --
      Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/
      Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005
      zapraszam na forum Dla starających się
    • kitka20061 Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 18:33
      O wielu już lat tylko szklane. Kiedyś miałam kamienną, ale strasznie ciężka była. Nie lubię drewnianych, a tym bardziej plastikowych, ze względów higienicznych. Na szklanych, owszem, noże się szybciej tępią, ale nie mam problemu, żeby je naostrzyć.
    • solejrolia Re: Jakie deski do krojenia używacie? 10.02.20, 18:35
      Używam drewnianych, myję je pod bieżącą wodą. I dość często olejuję.
      Natomiast mam w szufladzie kilka małych, plastikowych (pokroić na szybko jednego pomidora, czy odkroić 2 plasterki cytryny)- te wrzucam do zmywarki.

      --
      Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka