Dodaj do ulubionych

Ładną miejscowość w polskich górach na wakacje

12.02.20, 13:58
Czy mogłybyście polecić przyjemną miejscowość w polskich górach? Znajomi z zagranicy (rodzina z doroslymi już dziećmi) chcą przyjechać na 7 dni latem w polskie góry. Nie są wielkimi turystami. Raczej ładne krajobrazy, ciekawostki przyrodnicze i zabytki by ich interesowały. Chcą zrelaksować się w miłym otoczeniu w raczej luksusowym pensjonacie, hotelu. Ten znajdą sobie sami. Prośba o polecenie miejscowosci. Myśleli o Zakopanym. Jednak tam chyba w sierpniu za duży tłok na dobry odpoczynek. Poradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 14:15
      Zakopane jest przereklamowane. Ja bym wybrała Karkonosze lub Kotlinę Kłodzką np. Świeradów Zdrój. W Polanicy mają hotel Ireny Eris jeśli lubią takie klimaty hotelowe.
      • atanazja0 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 14:25
        Nie muszą oszczędzać, więc pewnie to dobry trop. To ma być podróż do korzeni (dziadek pochodził z Polski) i przy okazji odpoczynek. Też myślalam o Kotlinie Kłodzkiej lub Karkonoszach (choć to nie ma nic wspólnego z korzeniami wtedy😊) A Karpacz?
        • lauren6 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 19:52
          Ja wolę Szklarską Porębę: jest bardziej malownicza. Choć Karpacz też jest ok, jest tam 5* hotel Green Mountain.
    • gaskama Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 14:18
      Polanica albo Świeradów Zdrój, nie ma piękniejszych, spokojniejszych i jeszcze nie przepełnionych turystami i badziewiem miejsc w górach, oczywiście IMO.
      • aguar Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 15:19
        Właśnie wróciliśmy z ferii w Świeradowie i też miałam polecać. Byliśmy tam drugi rok z rzędu i wyjeżdżając zgodnie zdecydowaliśmy, że za rok jeszcze raz tam. Jest ładnie, w miarę spokojnie i jest co zwiedzać w okolicy.
        • gaskama Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 15:42
          My jeździmy od lat, ale latem, ze względu na rowery. Piękna okolica, niesamowite zabytki (od Zamku Czocha przez fantastyczne tamy, po urokliwe miasteczka, piękne widoki, Chatkę Górzystów ….)
    • kub-ma Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 14:25
      Krynica Zdrój, Muszyna, Piwniczna (Dolina Popradu)
    • gaskama Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 14:30
      A Zakopane to raczej omijać szerokim łukiem. Chyba o każdej porze roku.
    • iwles Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 14:42

Polanica ładna, ale jak dla mnie ładniejsza Kudowa Zdrój.
      • iwles Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 14:44

a stamtąd koniecznie na Szczeliniec Wielki.
        • czarna9610 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 15:00
          A może Pieniny, na przykład Szczawnica .
          • marta.graca Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 15:04
            Szczawnica jest urocza!
            • aguar Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 15:26
              Byłam dawno, ale właśnie taj ją wspominam. Podobnie Radków w Górach Stołowych, ale nie mam pojęcia, jak tam jest teraz.
    • maly_fiolek Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 15:20
      Szczawnica, Krynica, Polanica. Piękne i klimatyczne miejsca.
    • pani07 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 16:17
      Małe Ciche. Uwielbiam.
      Do Zakopanego niedaleko, a położenie Małego Cichego piękne, świetne miejsce do wyruszenia na trasę w góry.
    • vinca Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 18:27
      Tylko nie Zakopane. Polecam Lądek Zdrój, Międzygórze.
      • heca7 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 18:26
        Właśnie wróciłam z Lądku. O matko, tam jest całe miasto do sprzedania! Sklepy, wille, restauracje, budynki przemysłowe, hotele. Dosłownie wszystko. Wieczorem ciemno jak... latarni nie ma lub nie działają. Gdzie gospodarz tego miasta?! Ożywa ono tylko w weekend.
        Fajny stok narciarski, blisko centrum. Szkoda bo miasteczko jest bardzo przyjemne i ma potencjał ale zatrzymało się jakieś 30 lat temu.
    • stara-a-naiwna Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 19:05
      kotlina kłodzka

blisko sa błędne skały, szczeliniec, torfowiska nad zieleńcem, skansen w pstrążnej, borumowskie steny, czeskie skalne miasto, polanica, kudowa, kłodzko z twierdzą, sztolnie,

dużo atrakcji, niewysokie góry, piękne szlaki i widoki, nie ma dzikich tłumów
      • atanazja0 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 21:34
        Dziękuję za wszystkie rady. Wychodzi, że jednak Sudety, nie Tatry
    • segregatorwpaski Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 12.02.20, 21:48
      Międzygórze!!! Dla mnie - najpiękniejsza miejscowość górska w Polsce - tyle, że dość mała - ale stamtąd można się dostać w wiele innych fajnych miejscowych atrakcji.
      • raczek47 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 18:32
        Szczawnica.
    • ichi51e Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 18:41
      Zakopane strasznie brzydkie wiec szczerze odradzam. Dobre tylko na baze wypadowa
    • justyna-anna Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 18:43
      Kudowa Zdrój i okolice.
    • simply_z Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 18:51
      Wszystko fajnie, tylko, że Sudety czy Karkonosze to nie Tatry, a już Szczawnica..? przecież tam nie ma gór..jakieś pagórki. Zakopane jest średnio ciekawe ale ..dolina Kościeliska, Chochołowska, dolina pięciu stawów, morskie oko..nigdzie nie ma takich pięknych widoków.
      • bib24 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 18:59
        pieniny są super. tatry też lubię ale pieniny wcale nie są gorsze. do tego są różnorodne. kilka lat spałam w super ośrodku w kluszkowcach. nieco na uboczu, ale widok na tatry słowackie z okien ośrodka oszałamiający + zbiornik na nidzicy. w życiu nie spędziłaby już urlopu w zakopanym (a spędziłąm tam co najmniej 4 urlopy). pieniny lepsze.
    • bib24 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 18:55
      tylko nie karpacz, okropny.

wiele miejsc w gorach widziałam i wiele miejscowości. numer 1 to kudowa zdrój.
    • woman_in_love Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 19:27
      Tatry słowackie im zarekomenduj.

Goralenvolk ich oszuka, okradnie, wywali w nocy z pensjonatu, albo nie daj borze spadnie na nich jakaś tablica reklamowa i nie będzie winnych. Zakopane to czyrak na zdrowej tkance narodu.
      • bib24 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 19:32
        tylko żarcie na slowacji tragedia. ochyda po prostu.
        • woman_in_love Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 19:44
          eee.... dlaczego? mi tam smakowało
          • bib24 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 19:57
            kwestia gustu. wędliny okropne, obiady 3 wersje kotleta lub wyprażany ser. dla osoby co nie może jeść jajek prawie nic obiadowego nie zostaje (mam alergię w rodzinie). tatry słowackie dużo ładniejsze niż polskie, nie ma górali i chińszczyzny, ale żarcie nam nie podeszło w ogóle.

i słowacki raj rzut kamieniem. słowacki raj jest fantastyczny.
    • malgosiagosia Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 20:02
      Polecam Ladek Zdroj i okolice. Piekne.smile
    • sonia-3 Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 16.02.20, 20:42
      Kudowa Zdrój, Polanica Zdrój. Kotlina Kłodzka jest super. Blisko do Skalnych Miast w Czechach, Szczeliniec, Błędne Skały, Zamek Książ, Kopalnia Złota. A i do Pragi można wyskoczyć. Jest co zwiedzać.
    • magazynka Re: Ładną miejscowość w polskich górach na wakacj 17.02.20, 03:10
      Kudowa Zdrój

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka