Dodaj do ulubionych

Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu :)

07.03.20, 00:57
Z powodu wirusa odwołali kwietniowy półmaraton w Poznaniu smile Tj ma być jakoś razem z maratonem w październiku. Imprezy biegowe mnie ani ziębią ani grzeją (choć przejechanie przez centrum miasta samochodem to jakieś masakra a organizatorzy maja to w dupie, obiecują śluzy dla samochodów - kiedyś czekałem na otwarcie takiej śluzy bardzo długo i zrezygnowałem z przejazdu), traktowałem je jako cos co czasami musi się odbyć. Teraz widzę, ze biegacze bardzo niezadowoleni, wylewają żale i „ale dlaczego” jak małe dziecko któremu ktos zabrał zabawkę. Trochę niedojrzała postawa - przecież taki półmaraton to wymarzona okazja dla wirusa na przywiezienie z zagranicy i rozprzestrzenienie się na tysiące osób.
A co Wy sadzicie o tym?
Obserwuj wątek
    • be.a Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 05:18
      Gdynia tez odwołała
    • morekac Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 06:52
      Wirus czeka na Wielki Tydzień. Te wszysykie drogi krzyżowe, całowanie stópek Jezuska i chrychanie w święconkę.
      • milka_milka Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 08:17
        Nie wiem, kto gdzie chrycha w święconkę, w życiu nie widziałam czegoś takiego.
        • mia_mia Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:07
          Nigdy nie widziałaś nikogo kichającego czy kaszlącego w kościele?
          A myślisz, że jak ktoś kichnie, kaszlnie nad tym stołem do święcenia to wirus zginie od wody święconej?
          • cauliflowerpl Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:13
            O, a jak to ładnie dźwięk niesie w kościele, jak ktoś zakaszle w ciszy.
            To może nawet być zabawne big_grin Jak w tym pociągu.
            • milka_milka Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:24
              Widziałam. Ale nikt nie pluje do święconkę, na ogół stoi się kilka metrów od stołu, nie wisi nad nim.
              • mia_mia Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:36
                Niestety, to tak nie działa. Kilka metrów to dla wirusa żadna odległość. Myślisz, że facet w autobusie pluł na tą panią, która zachorowała albo obściskiwał się z nią?
                Kościoły i kościelne rytuały będą jednym z najważniejszych źródeł przenoszenia wirusa, zresztą to już przećwiczone w Korei, a że młodzi nie stanowią tam większości, więc skutki będą opłakane.
                Jeden zakażony ksiądz spokojnie zainfekuje pół wsi dołączając do opłatka wirusa.
              • morekac Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:55
                Przecież nie mówię, że będa pluli specjalnie i złośliwie. Ale w Pogromcach Mitów badali kiedyś zasięg kaszlu i kichania. Metr to mało.
                • morekac Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 12:58
                  I myślę, że taki wirusik bardzo dobrze przechowa się na świeconej kiełbasce.
                  • mia_mia Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 13:09
                    Kiełbaska jak kiełbaska, ale taki ksiądz z zakażeniem najpierw wyspowiada pół wsi, a potem nakarmi zakaszlaną i obsmarkaną łapą resztę i byłoby mi to doskonale obojętne, bo sami się proszą, ale bliskie mi starsze osoby mogą na takiego wiernego trafić w przychodni czy w innym miejscu.
                    • morekac Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 13:56
                      A potencjał ten wirusik ma. Jeden autobusik i 3 osoby chore...
                      • mia_mia Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 14:36
                        Póki co tylko 3, pewnie będzie więcej.
      • cosmetic.wipes Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 13:18
        morekac napisała:

> Wirus czeka na Wielki Tydzień. Te wszysykie drogi krzyżowe, całowanie stópek Je
        > zuska i chrychanie w święconkę.
        >

Przekażcie sobie znak (s)pokoju wiecznego 😷
        • mia_mia Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 13:28
          To są ochotnicy, szkoda, że zarażą innych, którzy unikają kościółków.
    • afro.ninja Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 07:54
      #zazdroszczę
    • kropkacom Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 08:28
      Sadzę, że sam jesteś jak małe dziecko.
    • smillla Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 08:35
      Że w Polsce i innych krajach wysoko religijnych dobrze ma się "myślenie magiczne" na czele z wiarą w "złe rzeczy zdarzają się innym". Nie mamy zbyt głębokiej tradycji logiki i dyscypliny. Opierając się bardziej na spontaniczności, życzeniowości i wierze w wybraństwo i szczególną ochronę ze strony sił wyższych, prezentujemy ułańską fantazję tam, gdzie powinna być rozwaga i ostrożność.
      Ludzie przyzwyczajeni do "fast" nie mogą pogodzić się z faktem, że teraz musi być "slow". Cóż, przyjdzie się ponudzić tym, którzy nie potrafią żyć w sposób bardziej kameralny.
      • cauliflowerpl Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 08:56
        Iii, to nie to.
        Hiszpanie są mega slow.
        Nic nie odwołują.
        W Sevilli obecnie dziadkowie całują radośnie figury Chrystusa, jeden za drugim, cmok-cmok w stopę.

Oni chyba właśnie w swoim podejściu slow założyli, że nie takie rzeczy już widzieli i nikt im na mecz chodzić nie zabroni. Oraz do baru. Bar jest święty.

Bardzo fajnie mi się obserwuje jednego znajomego Polaka, który wpadł w jakąś dziką histerię i spędza dnie na komentowaniu publikacji na FB. Zaproponował już zawieszenie strefy Schengen, spalenie samochodu Włochów, u których podczas pobytu w Hiszpanii ujawniły się (potwierdzone później) objawy koronawirusa, więcej pomysłów nie pamiętam.... acha, sam w ramach powstrzymywania wirusa zapewne poleciał teraz na Ukrainę, LOL.

Zarażonych na dzień dzisiejszy: coś ponad 400 osób. 60 osób zaraziło się.... na pogrzebie. Tyle w kwestii odwoływania imprez masowych. Można se maraton w Polsce odwoływać, tymczasem całkiem sporo Polaków wybiera się na imprezy międzynarodowe, uczęszczane również przez ludzi z krajów z dużą liczbą zarażonych.
        Albo na pogrzeby do Hiszpanii big_grin

(Taka Cape Epic na przykład zaczyna się za tydzień. I co z tego, że w RPA, skoro Włochów i Hiszpanów będzie tam na pęczki, wspólne śniadanie, wspólne łazienki. Paru Polaków też się wybiera)
        • cauliflowerpl Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:02
          A nie, własnie czytam, że zamykają domy spotkań osób starszych w Madrycie, czyli kluby emerytów. Jak twierdzi artykuł: jest to do tej pory najbardziej drastyczna decyzja w walce z rozprzestrzenianiem się wirusa w kraju.
          • frequenter.light Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:27
            cauliflowerpl napisała:

> A nie, własnie czytam, że zamykają domy spotkań osób starszych w Madrycie, czyl
            > i kluby emerytów. Jak twierdzi artykuł: jest to do tej pory najbardziej drastyc
            > zna decyzja w walce z rozprzestrzenianiem się wirusa w kraju.

Prężnie to działa w Hiszpanii?
            U nas na osiedlu tez wstrzymali działalność klubu emerytów.
            • cauliflowerpl Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:34
              213 ośrodków zamknęli w Madrycie (bez przyległości), nie wiem, czy to wszystkie. Ludzi powyżej 70 roku życia jest jakieś 400 tysięcy. Nie wiem, czy to prężnie czy nie...
        • smillla Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:16
          Też mam wrażenie, że ludzie w Europie nie usiedzą, nie porzucą też odwiecznych obyczajów i rozrywek w imię wyższej konieczności.
          Może więc istotą sprawy jest podział indywidualizm/kolektywizm. W Chinach podobno opanowują rozprzestrzenianie się wirusa, gdyż ludzie gremialnie poddają się procedurom, kwarantannom, itp., a indywidualistyczny wyskok z kwarantanny kończy się jak od niedawna wiadomo. W świecie Zachodu indywidualistyczne wyskoki będą częste, bo jesteśmy przyzwyczajeni do konsumpcji pełnej wrażeń, a niektóre narody wręcz chlubią się maksymami w rodzaju "jak nie drzwiami, to oknem" i "zasady są po to, żeby je łamać". Ciekawie będzie, choć tam w Azji dawno już stwierdzono, że lepiej, gdy jest nudno, bo przekleństwem jest "żyć w ciekawych czasach".
          • cauliflowerpl Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:28
            Jest jeszcze jeden aspekt właśnie kulturowy.
            Nie jestem pewna, ale ludzie wschodu są raczej mało wylewni w kontaktach międzyludzkich, więc i ograniczenie tych kontaktów przychodzi im łatwiej.
            Hiszpan, zanim pomyślisz, to już Cię pocałował w oba policzki. Robi tak od 40 lat. I nagle ma się powstrzymać, bo wirus. Problem w tym, że dla niego to odruch, a odruch powstrzymać jest ciężko.

Nie wiem jak na terenach kwarantanny w Chinach rozwiązano problem żywienia tych ludzi, tutaj człowiek wychodzący z domu to człowiek dotykający innych. Może na kasjerkę się nie rzuci z uściskami, ale prawdopodobieństwo, że sąsiada klepnie w ramię jest dość wysokie.

A jak spotka starą znajomą to ją wycałuje na 100%, chyba że mu się założy na szyję kołnierz, niczym kotu po operacji. Widziałam po powrocie do pracy po przerwie świątecznej - panowała akurat epidemia grypy...
            • smillla Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 10:03
              A zauważyłaś, że w świecie Zachodu jest jeszcze klasowy podział związany z dotykaniem się i dystansem osobniczym?... Elity o głębszych korzeniach czy osoby z rodzin zachowujących obyczaje "rodu" stosują najwyżej krótki a stanowczy uścisk dłoni (panowie), a zaprzyjaźnione panie "cmoki napowietrzne". Tacy, no wiesz, sztywniacy! wink Tymczasem bezpretensjonalni "swojacy" na powitanie wykonują "miśki", klepią się po plecach, przyjaciółki dodatkowo obcałowuja policzki - miłe to i wpisuje się w nurt emocjonalno-bliskościowy, ale w koronawirusie nie popłaca.
              • cauliflowerpl Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 10:12
                Faktycznie smile a w najwyższych sferach kiwają sobie powściągliwie głowami big_grin
                • smillla Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 11:06
                  Królowa Elżbieta! Wykonuje powolny, kobiety ruch ręką.
                  • smillla Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 11:07
                    Kolisty
              • frequenter.light Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 12:51
                Nienawidzę tych „napowietrznych cmokow”. Jak całować w policzek to całować naprawdę smile
                A co do wylewności ludzi ze wschodu i zachodu to raczej zachód z wylewności nie słynie - Niemcy, Anglicy, Holendrzy, Skandynawowie raczej nie rzuca się do przytulania i całowania. Wiadomo, Romanie to co innego. Ale tez w Polsce nie jest źle pod tym kątem.
                • smillla Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 14:50
                  Mnie też te napowietrzne wydają się głupie, ale z kolei najchętniej zastosowalabym jakiś leki ukłon lub kiwniecie głowa plus uśmiech. Nie lubię dotykania przez niezwiązanych uczuciowo.
                  • frequenter.light Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 08.03.20, 11:14
                    Hihi
            • milka_milka Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 14:33
              Chyba nie znasz ludzi ze wschodu.
        • frequenter.light Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:39
          W Hiszpanii juz 400, Kalafiorku? Jak sobie radzisz, przeszłaś na home office?
          • cauliflowerpl Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:53
            Wysmażyłam właśnie długi post o tym, że histerii generalnie brak, a Ty mnie pytasz, czy wpadłam w histerię i zamknęłam się w domu...
            Nie, nie przeszłam, w moim zawodzie nie ma home office. Idę na basen a potem na zakupy. Bez maseczki. Gdyby nie lało, byłabym teraz na masowej pielgrzymce rowerowej. Pojadę za tydzień.

Kolegę, który wrócił z Mediolanu wysłano na dwa tygodnie do domu. Jego dziewczynie zrobiono testy, nie ma wirusa, jemu nawet zrobić nie chcieli bo skoro ona nie ma to on też nie ma. Ale firma sobie tak zażyczyła, bo to międzynarodowa i się nie rozdrabnia, ma te same procedury dla wszystkich. Kolega pewnie wieczór wyjdzie do baru, gdzie może spotka kogoś z pracy - tyle ma to sensu w tutejszych warunkach. No ale grunt, że w razie czego nikt firmy nie pozwie, że nie dopilnowała, lol.
            • frequenter.light Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 09:56
              Nie chodziło mi o histerię tylko jakieś środki zapobiegawcze , zapasy itp
        • morekac Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 12:52
          >Zarażonych na dzień dzisiejszy: coś ponad 400 osób. 60 osób zaraziło się.... na pogrzebie.

Już widzę potencjał epidemiczny Wielkiego Tygodnia i Świąt Wielkanocnych.
          • morekac Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 12:56
            Jeszcze jakiś ślub w rodzinie, jest potencjał.
    • woman_in_love Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 08:42
      Czy jutrzejsze msze z Jędraszewskim są już odwołane?
      Bo coraz gorzej się czuję i nie wiem czy mam wstawać jutro rano i iść do kościoła.
      • bazia8 Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 08:46
        Idź, idź Womanku smile)))
    • anahera Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 10:33
      U nas jakby odwolali maraton to by chyba...nie, nawet sobie nie wyobrazam takiej ewentualnosci 🤣

A jakby odwolali Grand Final AFL to autentycznie by ludzie wyszli na ulice.
    • nessy Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 12:28
      I bardzo dobrze. Po co ryzykować i narażać ludzi?
      • frequenter.light Re: Koronawirus - odwołali półmaraton w Poznaniu 07.03.20, 13:10
        Mój sport jest inny, ale Jakbym był biegaczem to sam bym zrezygnował z tego półmaratonu nawet jakby go nie odwołali. Te biegi typu maraton miejski dla biegaczy to dla nich jak święta religijne dla bogobojnych katolików? smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka