Dodaj do ulubionych

Macie ziemniaki i jajka?

14.03.20, 09:43
Po pierwsze - miałam założyć wątek o kuchni hiszpańskiej, ale:
- z produktami może być obecnie ciężko a po co wkurzać żołądek
- jak sama mawiam, kuchnia hiszpańska jako taka nie istnieje, w całej Hiszpanii wspólna jest tylko tortilla de patatas.
Stąd bohaterka wątku.


Pierwsze dokumenty mówiące o tortilli wymieniają miejscowość Villanueva de la Serena w prowincji Extremadura. Nawiasem mówiąc, Extremadura w wolnym tłumaczeniu znaczy Ekstremalnaciężka i odwzorowuje jej klimat, a ostatnio również warunki ekonomiczne.

Więc Villanueva, rok 1798. Nie wiadomo, kto tortillę wymyślił, uczeni ziemniakolodzy twierdzą, że panowie Marqués de Robledo i Joseph de Tena Godoy. Panowie wobec klęski głodu próbowali zrobić z ziemniaków chleb, ale zamiast piec go w piecu, usmażyli go na oleju. Przepis na tortillę zamieszczono dnia 27 lutego w Tygodniku Rolniczym i Artystycznym dla Proboszczów.
Uczcijmy gromkim "Olé!" kobiety, o których się nie wspomina, a który miały niewątpliwy udział w procesie smażenia tortilli, albowiem panowie szlachta takimi pierdołami się nie parali.

Oczywiście Bilbainos z Bilbao nie byliby sobą, gdyby wynalazku nie przypisali komuś o nazwisku Zumalacárregui, ale dowodów na piśmie na to brak, a ziemniakologia to nauka ścisła i miejsca na legendy w niej nie ma. Barkatu, Baskowie, nie tym razem. Mało Wam, że Elcano pierwszy opłynął Ziemię dookoła?

Mało im.
Największa tortilla de patatas na świecie powstała w roku 2014 w stolicy Kraju Basków - Vitorii. W tym samym roku miasto zostało uznane za Gastronimiczną Stolicę Hiszpanii, nie rozmiar jednak miał tu znaczenie a całokształt Vitoriańskiej gastronomii. Bajdełej, katedra gotycka w Vitorii zainspirowała Kena Folleta do napisania powieści Świat bez Końca, będącej kontynuacją Pilarów Ziemi.
https://i.ibb.co/q7mks5Y/tortilla.jpg

Ale wracając do rozmiaru, na tortillę rekordzistkę wykorzystano: 1600 kilo ziemniaków, 16 000 (!) jaj, 1501 litrów oliwy, 15 kilo soli i 26 kilo cebuli.
Cebuli! Tak, tak, bo pytanie "Tortilla z cebulą czy bez?" to pytanie typu "wolisz wakacje na plaży czy nad morzem?" czy "Real czy Barca?". Ja jestem z opcji "z cebulą".

Rekord Guinessa, zapytacie? Otóż nie. Guiness tortilli nie uznał, bowiem zaczęto ją przygotowywać poprzedniego dnia a tak to się nie liczy. Rekord należy zatem do... Japończyków. Wywołało to lokalną polityczną burzę, bo wiadomo, kasa z miasta poszła, a panowie politycy zaczęli dociekać, czy budżet zakładał bicie oficjalnego rekordu Guinessa czy też po prostu zrobienie tortilli - giganta.


Tortilla ma swoje święta w wielu miejscowościach: Ávila, Lugo, Badajoz, Cáceres, Granada, Guadalajara, León, Madryt, Palencia, Toledo, Valladolid czy Zamora, że wspomnimy tylko większe miasta.
Co robić, żeby się nie przykleiła do patelni? Ano jak z naleśnikami - najlepiej mieć jedną patelnię wyłącznie do tego celu, kochać ją i szanować.

Jak Tortillę odwrócić? Standardowo - nakryć patelnię talerzem i jazda.
Wersja: kto bogatemu zabroni - kupić podwójną patelnię.
https://i.ibb.co/YZM5rnF/patelnia.jpg

Wersja "w razie czego zje pies":


Dobra, do rzeczy:
4 jaja, pół kilo ziemniaków, mała cebula, sól, oliwa
Ziemniaki obieramy, płuczemy i SUSZYMY.
Kroimy ziemniaki i cebulę w plastry, niezbyt grube. I smażymy na wolnym ogniu aż zaczną się złocić.
Odcedzamy ziemniaczki wink Dajemy im lekko wystygnąć i mieszamy z rozbełtanymi jajami.
Wlewamy na patelnię trochę oliwy i ziemniaczaną papkę. Na początku trochę mieszamy, jak tortillę francuską (która też jest hiszpańska jakby co) bez ziemniaków, potem zostawiamy w spokoju, żeby spód się ściął.
Odwracamy, dosmażamy drugą stronę i gotowe!
https://i.ibb.co/4snBnfS/tt.jpg
Obserwuj wątek
      • aqua48 Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 09:51
        Najlepszą tortillę jadłam właśnie w Paryżu smile Była lekka i delikatna, a nie zwarta jak te hiszpańskie. Być może z ubitym białkiem? Podobnie jak musaka z ubitym wcześniej białkiem jest jak chmurka.
      • czerwonylucjan Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 10:18
        Uwielbiam to danie, koniecznie musi byc z majonezem i pomidorem jako dodatki. Mam tylko problem z tym, ze sie przypala i smierdzi tym charakterystycznym jajkowym smrodkiem uncertain te z knajp nie maja takich wad. Lubie ja tez w kawalkach w kanapce.
        • cauliflowerpl Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 10:26
          O, przypomniałeś mi.
          Lokale gastronomiczne rzadko używają świeżych jaj, bo norma mówi, że jaja podawać można wyłącznie, jeśli ich obróbka odbywa się w temperaturze powyżej 75 stopni. A w samym środku tortilli często to niemożliwe, zwłaszcza takiej nie do końca ściętej.
          Więc używają jaj pasteryzowanych znanych jako "huevina".
            • manahmanah77 Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 16:43
              Solejrolia!

              Prywata (przepraszam!) - jak Twoja branża reaguje na sytuację okołowirusową? Mi ogrodnicy wysłali właśnie grafik z cennikiem i powiedzieli, że mam się decydować już teraz natychmiast, bo wiosna i spod zleceń świata bożego nie widzą. Prawda li to?
              • solejrolia Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 18:19
                Podnieśli ceny?
                No cóż, minimalna- w górę, wywóz odpadów- w górę, ceny usług, typu serwis urządzeń- w górę, pracownicy po urlopie powrócili, i też od razu poprosili o podwyżkę... nie dziwi mnie podniesienie cen za usługi.

                My pracujemy- póki pozwala zdrowie, póki możemy (wolno nam) pracować. No i pogoda- też ważne.
                Ale co bedzie jutro????

                Nawał pracy- no cóż, to chyba wypadkowa organizacji pracy i doświadczenia. My nawału jako takiego nie mamy, tzn. wszystko idzie płynnie i wg harmonogramu.
                Ale ten harmonogram powstał w poł. stycznia, jesteśmy w terenie od 1 poł. lutego, i teraz robię na bieżąco w grafiku tylko drobne korekty. No i serwisy- to są stali klienci , znamy te ogrody, i jest nam łatwiej. A też nie ma czegoś takiego, że umawiamy się na coś, a potem klient dokłada prac- bo to też moze wpływać na spiętrzenie prac.
                No i same serwisy termin ostateczny- do Świąt. Bo później mamy już zaplanowane inne zadania. (Oczywiście o ile nie wystąpi nic nieprzewidzianego, i też pogoda nie spłata psikusa.)

                Jesli chodzi o samą pandemię. Klienci od dawna wiedzą kiedy będziemy.
                A teraz każdego poinformowałam, że sytuacja jest dynamiczna, i gdyby "coś" to dam znać, a tak naprawdę to dopiero w wieczór poprzedzający nasz przyjazd potwierdzam "tak, będziemy jutro od 7.00" - tego nie byłoby, gdyby nie pandemia.


                --
                Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
                • manahmanah77 Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 19:49
                  @Solejrolia
                  Dzięki za odpowiedź. Nie mam problemu z cenami, każdy ustala tak, na ile mu się opłaca, wolny rynek! Zdziwił mnie tylko naglący charakter, pomyślałem, że to jak z domowymi remontami, w epoce korono każdy chce asap firmę do ogródkasmile

                  Żeby już nie offtopować, to boczek mi do tortilli nie pasuje, za to uwielbiam do patatas bravas. Tylko sam nie wiem jak się uchowałem, dwa razy byliśmy w Hiszpanii, raz w Sewilli raz w Barcelonie i ani razu nie spróbowaliśmy tortillisad Teraz na czuja ją przygotowuję.
    • triismegistos Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 09:54
      Też jestem z frakcji cebulowej, ale mąż nie może... Smażonych ziemniaków z resztą też nie bardzo 😑

      --
      Żarty z wnoszenia lodówki na czwarte piętro kończą się gdy trzeba wnieść lodówkę na czwarte piętro.
    • abecadlowa1 Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 10:00
      Ja próbowałam ostatnio zrobić sernik baskijski. Na filmikach i zdjęciach w necie wygląda obłędnie.
      No i oczywiście wyszło jak większość moich prób kulinarnych. Wolę jednak oglądać na obrazkach.
      • homohominilupus Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 10:12
        Fideua to moje odkrycie. Zanim weszłam w bliższe związki z Hiszpania, znałam tylko tortille i paelle.
        Apropos paelli. Ta reklama (sorry za długi link)
        www.google.com/search?q=estrella+cerveza+commercial+paella&oq=Estrella+cerveza+commercial+pae&aqs=chrome.1.69i57j33.16130j0j7&client=ms-android-htc&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#

        Byla mocno krytykowana. Dlaczego? Nie dlatego, ze dziewczyny się całują. Nie dlatego, ze promuje nieodpowiedzialne zachowania typu skok do basenu na rowerze. Hiszpanie byli oburzeni faktem dodania cebuli do paelli 😀

        --
        Never trust a man in a blue trench coat
        Never drive a car when you're dead
    • malia Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 10:17
      Dawno temu zamieściłaś przepis na COŚ z gotowanych ziemniaków i narobiłaś mi apetytu, kurde, zapomniałam teraz nazwy tego. Już, już miałam to robić, ale jakoś zeszło, teraz siedzę w domu i może bym spróbowała, pamiętam ślinotok jaki miałam wtedy przy czytaniu twojego opisu.
      Co to mogło być? Było smażone, w środku prawdopodobnie boczek, coś jak krokiety ???
    • bywszy Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 10:21
      cauliflowerpl napisała:

      > ... Nawiasem mówiąc, Extremadura w wolnym tłumaczeniu
      > znaczy Ekstremalnaciężka ...

      Qrña¹, że ja tego nigdy nie zauważyłem! Przecież to oczywiste. shock

      > ...
      > Więc Villanueva, rok 1798. Nie wiadomo, kto tortillę wymyślił, ...

      'naczy de patatas...? suspicious
      Nie mów, że przez długie lata tkwiłem w ciemności uważając, że tortilla tortilla to import z Mezoameryki i oryginał to mąka kukurydziana. uncertain

      > ...
      > Mało Wam, że Elcano pierwszy opłynął Ziemię dookoła?

      Naprawdę nie macie tam jakiegoś lepszego role modela, tylko tego pijusa? tongue_out


      https://i.ibb.co/4snBnfS/tt.jpg

      A to w środku to co to niby jest - te plastrrrry ziemniaczane? Geometrycznie mało plastrowate.
      I wygląda smakowicie ten środek, a ja raczej nie lubię ziemniaków. tongue_out



      _____________
      ¹ Zważ, że po hiszpańsku bluznąłem, specjalnie na twoją cześć. smile
    • pani-nick Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 13:35
      Jezu chyba zrobię. Masz talent pisarski. Może napisz książkę kucharsko / rowerowa?

      --
      frequenter.light: "....aha, jesteśmy osobami rzadko zmieniającymi auta, jedno - to które musimy zmienić jeździmy już 16 rok - a drugie, które kupiliśmy nowe już 7."
    • agiq Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 13:45
      U mnie córka jest fanka. Cebula musi być a ja jeszcze dodatkowo rozbudowuje tortille o marchewkę w plasterkach i cukinię w plasterkach. Pewnie dla Hiszpanów to byłaby potwarz ale ja lubię jak jest kolorowo smile I muszę się pochwalić ze obracanie z talerzem idzie mi super.
    • hanusinamama Re: Macie ziemniaki i jajka? 14.03.20, 14:41
      Patelnia super. Ja to robie tak, ze jak sie zetnie dobrze to zsuwam na talerz, od góry przykładam patelnie, i przewracam. Doszłam do perfekcji bo tortilla to u nas jedno z ulubinych dań. Ale taka patelka ułatwia sprawe (kilka razy torlilla wylądowała i mnie na podłodze)

      --
      "Kury zostają dalej w hodowli, żeby dawać nowe jajka, często nawet dożywotnio." Stwory_z_mchu
    • manahmanah77 Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 14:33
      Dobra, zrobiona!

      Zrobione, zjedzone - spostrzeżenia:

      - Najlepiej obejrzeć na youtube jakieś wideo pokazujące konsystencję itp.
      - Obracanie w przypadku większej patelni z kilogramem ziemniaków i ośmioma jajkami jest zwyczajnie trudne
      - W smaku fajne, trochę jak miękkie frytki z jajkiem, ale moja rodzina stwierdziła, że za mocno czuć oliwą.

      Podsumowując: spróbuję raz jeszcze, na razie bez szału, ale ma potencjał.

      Dzięki za inspirację!
    • mona-taran Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 14:49
      Kiedyś zrobiłam, chłop zanim zjadł to kręcił nosem " Bo on nie lubi" (niczego co nie jest włoskie i wszystkiego co nowe) ale zjadł i się okazuje, że jednak lubi :p
      Tak samo było z pierogami ( ale je pierogi z pesto...) I kluskami śląskimi, z naleśnikami i gołąbkami ( te posypuje parmezanem) i za pewne będzie zawsze, kiedy zdarzy mi się ugotować coś spoza stałego menu :p
    • solejrolia Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 16:19
      Uwielbiam!
      Czasem dodaję też odrobinę boczku.

      A jako dodatek daję na talerzu obok pomidory pokrojone grubo, posolone, popieprzone, obok kleks kwaśnej śmietany. ( taki sposób podpatrzyłam w jednej restauracji, i tak czasem podaję wink

      --
      Ile rzeczy należy mieć w d...e, to się w głowie nie mieści!
        • solejrolia Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 19:36
          Boczek, to mój pomysł, ale jak mówię, odrobina, tyle wystarczy.

          No to była jak najbardziej hiszpańska restauracja, i te pomidory fajnie się komponują. (Czyżby przygotowali menu pod Polaków? e, chyba nie...)

          --
          Biorąc pod uwagę, że mogło być gorzej, to może lepiej, że jest lepiej niż wtedy, gdy wydawało się, że jest doskonale, a w rzeczywistości, jak zwykle, było jak zwykle, czyli byle jak...
    • miriam_73 Re: Macie ziemniaki i jajka? 23.03.20, 22:17
      My jestesmy z frakcji bez cebuli. Za to specjalnie dla malza istnieje wariant z czerwoba papryka. Bo tak. smile uwielbiam kuchnie w Andaluzji, moje ukochane salmorejo sni mi sie juz po nocach, ech... mielismy leciec do domu w ub tygodniu, ale akurat zamkneli loty...
    • maadzik3 Re: Macie ziemniaki i jajka? 24.03.20, 01:41
      SUper, spróbuję. Wczoraj chyba zrobiłam klasycznie: podsmażona cebula na żeliwnej patelni, na to trochę podgotowane ziemniaki. Dodałam duuużo majeranku, przyprawy cajoun (można zastąpić chili) i pokrojoną paprykę (można dodać papryczki jajlapeno albo świeżą kolendrę jak lubicie). Po podsmażeniu dałam na talerze i posmarowałam śmietaną (można naturalnym jogurtem). Rodzina (wybredna) zjadła z pochwałami smile

      --
      Education is important but beer is importanter

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka