Dodaj do ulubionych

Jak zrobić majonez w domu?

15.03.20, 14:18
Tak, wiem, miliony przepisów w necie. Właśnie jeden wypróbowałam i wyszło mi gowno, a nie majonez. Po pierwsze był całkowicie płynny, a po drugie smakował, jak nie wiem co, ale z pewnością nie jak majonez. Próbowałam uratować, ale w końcu się wk##€€@#@@ i wywaliłam to gowno.

Ratujcie ematki, macie jakiś sprawdzony przepis? Jajek z majonezem mi się chce, a szwajcarskie majonezy smakują jeszcze gorzej niż to, co mi dzisiaj wyszło 😩
Obserwuj wątek
    • malia Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 14:24
      A jaki miałaś przepis? ja daję żółtko, musztardę, sól do kielichowego miksera, takiego co na dole ma nożyki, w trakcie miksowania dolewam po odrobinie olej i troszkę octu. Wychodzi gęsty, ale nie umiem podać dokładnych proporcji, jak pod koniec jest mdły, to jeszcze trochę przyprawiam
    • rinoa_woman Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 14:32
      Moim zdaniem istotny jest sposób ubijania, a najlepiej sprawdza się ubijanie mechaniczne - blender ręczny z wysokim ale wąskim naczyniem. Żółtka+musztarda, sól i odrobina octu, miksujesz ale nie ruszasz, po prostu trzymasz w jednej pozycji i dolewasz drobnym strumieniem olej. Miksujesz aż zrobi się gęsty i niemal puszysty.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 14:38
      Jako, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru (miodu, melasy, syropu klonowego), 2 łyżeczki musztardy. Wszystko wrzucasz miksujesz (nie na najszybszych obrotach) i powoli dolewasz oleju (słonecznikowy proponuję, może być też rzepakowy) około szklanki lub trochę więcej, ten olej lejesz tak wolno, że przez 2 min blendowania czy miksowania masz cały czas lać (cienka strużka) .
      Już po 30 sek powinno gęstnieć.
      • eliszka25 Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 15:24
        Majonez, tak samo jak każda inna rzecz w kuchni, może się nie udać. Mało jest rzeczy, które mi w kuchni nie wychodzą, ale pierwsza próba zrobienia majonezu się nie udała. Tobie zawsze wszystko się udaje, cokolwiek nie dotkniesz? Jakoś wątpię.
    • mayaalex Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 14:44
      Blender, taki z metalowymi koncami.
      Do miseczki wrzucam jajo, troche musztardy (niecala lyzeczkr ostrej, mozesz potem dodac wiecej), wyciskam troche soku z cytryny (pol cytryny, wyciskam tak w polowie, nie starajac sie zeby caly sok na pewno zuzyc), troche soli (szczypta, mozna dodac pozniej a zazwyczaj juz musztarda jest slona). Dolewam troche oleju rzepakowego (mozna z oliwek ale wg mnie jest gorzki) i zaczynam miksowac, jak sie troche zmiesza to dalej dodaje olej, az wyjdzie gestosc jaka mi odpowiada (im wiecej oleju tym wieksza gestosc).
      Tak jak w kuchni generalnie jestem do niczego tak majonez zawsze mi wychodzi.
      Dzisiaj bede robic, i salatke jarzynowa z takim majonezem smile
    • mikams75 Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 14:55
      z tego przepisu robilam kilka razy:
      kasia.in/przepis/606.jak-zrobic-domowy-majonez-w-1-minute
      ale bez octu i cytryna tez ostroznie, kilka kropli wystarczy.
      Nie wiem zupelnie od czego to zalezy, bo raz tez mi wyszedl plynny choc robilam wszystko jak zwykle. Na koniec trzeba sie pobawic z dosmaczaniem. I jeszcze trzeba miec w miare smaczna musztarde.
    • eliszka25 Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 15:18
      Dzięki za rady. Robiłam z przepisu, wg którego daje się całe jajko i olej od razu. Robiłam wszystko dokładnie tak, jak pan na filmiku i jemu wyszedł biały, kremowy majonez, a mnie żółta, płynna breja, choć dałam wszystko to samo, co on w tych samych ilościach.

      Widzę, że składniki z waszych rad są takie same, jakie użyłam ja, czyli żadnych tajnych dodatków nie używacie. W takim razie zastanawia mnie, dlaczego to, co mi wyszło, smakowało tak, jak smakowało. W ogóle nie przypominało smakiem majonezu, hmmm.
    • chicarica Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 16:42
      Sposób robienia ma absolutnie kluczowe znaczenie, trzeba naprawdę pomalutku dodawać olej.

      --
      ---
      Sundry: "Chcesz dowcipu, obejrzyj komedię. Chcesz inteligencji, idź do Mensy. To jest forum, tu się tylko bzdury wypisujesmile"
        • default Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 17:20
          Nie trzepaczką, ale drewnianą okrągłą pałką. Ja tak robie do tej pory - do miseczki z zaokrąglonym dnem wbijam żółtko i ucieram pałką, powolutku dolewając olej cienką struzką, prawie po kropelce. Dosmaczam na końcu, jak juz jest gesty i sztywny - mnie wychodzi tak sztywny jak "dekoracyjny" Winiar.
          • m.y.q.2 Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 18:20
            Majonez robię tak, jak Magda ze Skutecznie pl. No, z tą różnicą, że wszystkie komponenty muszą mieć tę samą temperaturę. Wystarczy na noc je z lodówki wyjąć.
            Prędkość blendera nie ma znaczenia, są na YT filmiki pokazujące, że wręcz trzeba pulsację włączyć. Mój czterdziestoletni robot z nogą mikserową doskonale się sprawdza.
            Kilkakrotnie próbowałam tradycyjnie pałką, olej cienką strużką, dwa żółtka i gucio, nie wychodził. Metoda Magdy w zalinkowanym przez Mariolę 233 filmiku - najlepsza!

            --
            Lawina bieg od tego zmienia,
            Po jakich toczy się kamieniach.
            Cz. Miłosz
    • mysiulek08 Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 16:46
      Eliszka, a jaki olej uzylas? bo to moze miec spory wplyw na smak

      moj patent:
      cale jajko 2szt, kwas (sok z cytryny/musztarda/ocet winny) slodycz (cukier puder/miod/syrop klonowy albo z agawy, najczesciej jednak pol lyzeczki cukru pudru), sol, pieprz, olej slonecznikowy/z pestek winogron/oliwa ale to jak ktos lubi, my tak), blender typu zyrafa, sloik na tyle wysoki zeby blender sie zmiescil

      jajka do sloika, sol, pieprz, slodycz, ubijam do jednorodnej masy, wlewam olej (na oko) dodaje kwas i miskuje patrzac co sie dzieje, po kilku minutach, piekny, gesty majonez i chyba mi tylko raz nie wyszedl, tzn wyszedl ale byl zbyt olejowy w smaku i dosc rzadki



      --
      Dlaczego TO zrobiłeś???człowieku

      Ludzkość musi wyginąć! MUSI!
    • tt-tka Re: Jak zrobić majonez w domu? 15.03.20, 17:11
      Zawsze mi wychodzi - zoltko, musztarda, oliwa/zamiennie olej.
      Moze to od musztardy zalezy, ja biore zwykla sarepska.
      Krece drewniana lyzka, zadne tam miksery, majonez nie lubi pospiechu - no wiec tak ucieram, ucieram...

      Gdy chce miec kolorowy, dodaje, czego trzeba - a to lyzeczka sproszkowanej papryki, a to zielony pieprz itd, ale to juz w ostatniej fazie ucierania.

      --
      Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
    • eliszka25 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 19:48
      Zrobiłam dziś drugie podejście. Nie wiem, jestem jakaś głupia, czy już nie wiem o co chodzi. Robię dokładnie to samo, co babka z filmiku, wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, zmieniłam naczynie na wąski słoik, bo myślałam, że może to to. No i wyszło mi dokładnie to samo gowno, co wczoraj 🤬. O co 🤬chodzi!?
          • tt-tka Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 20:39
            eliszka25 napisała:

            > Zwykły, najzwyklejszy słonecznikowy. Nie podam marki, bo nazywa się po prostu
            > Sonnenblumenöl. Do polskich olejów ani polskiej musztardy nie mam dostępu.

            Z pewnoscia masz, tylko jeszcze tego nie odkrylas smile
            Sporo bywam na niemieckiej prowincji i jesli nie polski regal w edece, to jakis rosyjski czy turecki sklepik z polska (m. in.) spozywka trafial sie nawet w miasteczku o zawrotnej liczbie 4 tys. mieszkancow. Nie mowiac o obrotnych Slazakach z handlem objazdowym smile

            Ale na tym niemieckim slonecznikowym, podobnie jak na rapsie, tez robilam, wychodzil. Jajka normalne, sklepowe, nie zadne eko ze specjalnej hodowli. Nie mam pojecia, co jest nie tak ...


            --
            Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
            • snakelilith Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:09
              tt-tka napisała:


              >
              > Z pewnoscia masz, tylko jeszcze tego nie odkrylas smile
              > Sporo bywam na niemieckiej prowincji i jesli nie polski regal w edece, to jakis
              > rosyjski czy turecki sklepik z polska (m. in.) spozywka trafial sie nawet w mi
              > asteczku o zawrotnej liczbie 4 tys. mieszkancow. Nie mowiac o obrotnych Slazaka
              > ch z handlem objazdowym smile


              Ale ona mieszka w Szwajcarii, a nie w Niemczech. Niemcy mają normalny majonez, nie trzeba kupować polskiego. Zwykle te najtańsze, z olejem rzepakowym (np. Ja z Rewe) są najlepsze. Tylko nie można brać tzw. sałatkowego, a z 80% oleju, sałatkowe to nie majonez, a sos majonezowy do sałatek.


              --
              http://s19.rimg.info/465add77b59cebdc25f7ad6c03cc2f4a.gif
              • tt-tka Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:59
                snakelilith napisała:


                > Ale ona mieszka w Szwajcarii, a nie w Niemczech. Niemcy mają normalny majonez,
                > nie trzeba kupować polskiego.


                Kupuje, winiarowski. Albo sama robie, szczegolnie gdy chce kolorowy. Niemieckie mi nie smakuja, choc wygladaja jak prawdziwe.




                --
                Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
            • eliszka25 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:23
              tt-tka napisała:


              > Z pewnoscia masz, tylko jeszcze tego nie odkrylas smile
              > Sporo bywam na niemieckiej prowincji i jesli nie polski regal w edece, to jakis
              > rosyjski czy turecki sklepik

              Ja nie bywam na niemieckiej prowincji, bo mieszkam w Szwajcarii i uwierz, że nie ma tu polskich sklepów. Mieszkam tu prawie 20 lat, więc chyba sklep z polską spożywką bym zauważyła. Jest jakiś sklep internetowy jeden, ale nie dostarczają bezpośrednio do domu, tylko w jakichś określonych terminach można odebrać zamówienie w określonym miejscu. Od nas bardzo daleko i dodatkowo liczą sobie jakieś kosmicznie wysokie koszty dostawy. Niemieckich majonezów też u nas nie ma, a właściwie niby są, ale zgadza się tylko nazwa, a smakuje dokładnie tak samo, jak każdy inny majonez szwajcarski, czyli obrzydliwie. Dlatego chciałam zrobić sama, ale mi nie wychodzi i nie mam pojęcia dlaczego.
              • tt-tka Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:56
                eliszka25 napisała:


                >
                > Ja nie bywam na niemieckiej prowincji, bo mieszkam w Szwajcarii i uwierz, że ni
                > e ma tu polskich sklepów. Mieszkam tu prawie 20 lat, więc chyba sklep z polską
                > spożywką bym zauważyła.

                Wierze, zasugerowalam sie nazwa oleju i stad te Niemcy smile
                Ze szwajcarskie zarelko bywa niejadalne, juz slyszalam. No to faktycznie.

                Sprobuj moze - z pewna taka niesmialoscia namawiam - te najprostsza wersje. Bez cytryny, bez octu, tylko zoltko, olej lub oliwa (dowolne) i musztarda, ze szkla, nie z tubki. I sol oczywiscie. Zoltko posolic, wymieszac z lyzka musztardy, powoli dodawac oleju.




                --
                Ignorancja moze byc skorygowana przy pomocy ksiazek. Glupota wymaga strzelby i szpadla (pochwycone w sieci)
              • snakelilith Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 22:23
                eliszka25 napisała:

                Niemieckich majonezów też u nas nie ma, a
                > właściwie niby są, ale zgadza się tylko nazwa, a smakuje dokładnie tak samo, ja
                > k każdy inny majonez szwajcarski, czyli obrzydliwie.

                Eliszka, bo ty może źle patrzysz. Nie znam się na szwajcarskich majonezach, ale na niemieckich tak. Potrafię też zrobić własny majonez, to moim zdaniem łatwe, w PRL-u nigdy nie kupowaliśmy ze sklepu. I moim zdaniem niemieckie majonezy są dobre, prawie jak domowe tylko musisz patrzeć na składy i nie sugerować się opakowaniem. W słoikach są zwykle majonezy sałatkowe (Salat Mayonnaise) i te nie są dobre, bo tam majonezu jest zwykle tylko 40-60%. Często bardzo dobre są w plastikowych tubach i wcale nie te najdroższe markowe, a produkty własne sieciówek. Dobry majonez poznasz po 80% oleju, najlepiej rzepakowego ( DelikatessMayonnaise). I jeżeli macie tam jakieś niemieckie marki, to może znajdziesz Appel? To naprawdę dobry majonez i sorry wszystkie patriotki, ale polski nie jest wcale lepszy.


                --
                http://s19.rimg.info/465add77b59cebdc25f7ad6c03cc2f4a.gif
                • eliszka25 Re: Jak zrobić majonez w domu? 17.03.20, 02:37
                  Snake, naprawdę sądzisz, że przez niemal 20 lat nie wypróbowałam różnych wariantów, marek itd? Nie, w Szwajcarii nie wystarczy patrzeć na skład, one skład mają dobry, tylko doprawione są tak, że są dla nas niejadalne, po prostu. Niemieckie marki majonezu też próbowałam, ale nawet te, które w Niemczech kupowaliśmy i były dobre, tutaj smakują tak, jak szwajcarski majonez. Są po prostu inaczej doprawiane na rynek szwajcarski i tyle i proszę nie mów, że to niemożliwe, bo możliwe. Brat mojego męża jest dyrektorem w Lissnerze i na polski rynek ryby doprawiane są inaczej niż na niemiecki, żeby wpasować się w polskie smaki, więc owszem, firmy tak robią.

                  Dla mnie majonez nie ma nic wspólnego z patriotyzmem i nie musi być polski. Chodzi o smak, nic więcej. Z Niemiec nie raz i nie dwa przywoziliśmy bardzo dobry majonez, bo niemieckie ogólnie smakują zupełnie inaczej niż tutejsze. W normalnych warunkach podskoczylibyśmy na zakupy do Niemiec, ale aktualnie nie ma takiej opcji. Dlatego chciałam zrobić sama. Przejrzałam przepisy w necie i stwierdziłam, że to łatwe, a w praktyce coś robię źle i nie mogę dojść do tego, co konkretnie.
              • mikams75 Re: Jak zrobić majonez w domu? 17.03.20, 00:34
                eliszka, polski sklep internetowy dostarcza do samego domu i nie maja takich kosmicznych cen (w prownaniu ze szwajcarskimi cenami oczywiscie) i dostawy tez sa spoko i czesto sa promocje na darmowa dostawe przy zakupac za iles tam frankow. Od niedawna w Zurychu jest tez polski sklep, asortyment skromny, bylam raz, nie pamietam czy byl majonez, ale pewnie byl. Ja sie przez lata juz odzwyczailam od majonezu i rzadko mam zachciewajke.
                To takie rady na lepsze czasy, bo teraz to ani dostaw pewnie nie bedzie ani nie ma co jezdzic na wycieczki po majonez.
                Ja robilam zawsze z oleju rzepakowego szwajcarskiego (albo z migrosa, albo coopu), na pewno nie ze slonecznikowego. Nie wiem czy to ma znaczenie.

                A do reszty niedowiarkow - tak, szwajcarskie majonezy sa paskudne w smaku.
                • eliszka25 Re: Jak zrobić majonez w domu? 17.03.20, 02:24
                  Mam w domu akurat zwykły szwajcarski olej słonecznikowy, więc z takiego robiłam. Też nie wiem, czy ma to jakiekolwiek znaczenie.

                  Może w Zurychu dostarczają do domu, ale jak chciałam zamówić na naszą wieś, to mi pokazywało tylko opcję z odbiorem skądś tam raz w tygodniu i to za jakieś 50 franków czy coś. W każdym razie koszty dostawy były dużo wyższe niż cena tego, co miałam w koszyku i zrezygnowałam. Ewentualnie może coś się od tego czasu zmieniło, bo to kilka miesięcy temu było.

                  A w Zurychu gdzie ten polski sklep? Teraz oczywiście nie pojadę, ale normalnie mój mąż w Zurychu pracuje, to może mógłby podskoczyć kiedyś przy okazji.
                  • mikams75 Re: Jak zrobić majonez w domu? 17.03.20, 11:24
                    nie mieszkam w Zurychu, a ten sklep internetowy sie bardzo rozwinal i moze masz nieaktualne informacje.
                    Lakomka:
                    www.facebook.com/LakomkaZuerich/
                    maja sporo rosyjskich produktow, ale polskich tez, podobno w srody sa dostawy, ja bylam w inny dzien, to byl maly wybor, najwiecej bylo piwa.
          • m.y.q.2 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 20:41
            Robiłam tak, jak na filmiku i wyszedł. Kiedyś zapomniałam wlać do naczynia olej, samo jajko z musztardą i z sokiem z cytryny blendowałam i dziwiłam się, że nie wychodzi. Ale dolałam ten olej, najpierw połowę, za chwilę resztę i bardzo dobry majonez wyszedł. Kiedyś w jakimś filmiku facet radził, żeby zrobić tak, jak ja przez pomyłkę. Ponoć lepiej się udaje.
            Oglądałam inny film, na którym chłopakowi za rzadki ten majonez wyszedł, wyjął więc z lodówki jajko, wbił do tej rzadzizny i po minucie otrzymał super majonez. Ale on mówił, że wszystkie komponenty wyjął z lodówki, a końcówkę blendera włożył na 15 minut do zamrażalnika, żeby wszystko w jednej temperaturze było.
            Życzę Ci sukcesu, do trzech razy sztuka! smile

            --
            Niektórzy są przekonani, że ich kaganiec to przyłbica.
            St.Jerzy Lec
          • mysiulek08 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 20:52
            po kolei: wrzucasz jajko, dodajesz sol, pieprz, sok z cytryny, musztarde, troche cukru pudru, blendujesz do uzyskania konsystencji mniej wiecej smietany, dalej blendujac dolewasz olej, nie wszystko razem ale tez nie po kroplece smile

            jak rozumiem wychodzi Ci rzadkie? to wez doloz jajko (albo samo zoltko) i sok z cytryny do tego co masz, blenduj, powinno sie naprawic

            ps
            filmikow z yt z zasady nie ogladam, wiec nie wiem jakie sa proporcje jajko/olej

            --
            Dlaczego TO zrobiłeś???człowieku

            Ludzkość musi wyginąć! MUSI!
            • m.y.q.2 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:05
              Mysiulku, przepis Magdy ze Skutecznie pl. mówi, że 1 jajko, ćwierć litra oleju, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz i łyżeczka cukru.
              Naprawdę po 2 - 3 minutach majonez gotowy. Trzeba blender trzymać nieruchomo przez chwilę, zacznie się wtedy taka jasna emulsja spod niego ku górze wydobywać. Wtedy należy wolno blender podnosić do góry, a następnie opuścić i kilka razy to powtórzyć. Super wychodzi!
              Obejrzyj ten krótki filmik, warto czasem zmienić zasady. Magda jest komkretna i nie żadna efekciara. Nauczyłam się od niej m.in. piec chleb, instruktaż krok po kroku i wie, co mówi!

              youtu.be/sas5TSLrB7E
              --
              Dno jest dnem, nawet jeśli jest odwrócone do góry.
              • m.y.q.2 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:17
                Raz w życiu oglądałam Geslerową i właśnie w tym filmiku. Nie dość, że olej rozlała, to zachowywała się tak, jakby przeżywała orgazm. Zbrzydziło mnie i wyłączyłam. Czy ta sześćdziesiątka zawsze się tak zachowuje?

                --
                Ślepej wierze źle z oczu patrzy.
                St. Jerzy Lec
                • m.y.q.2 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:23
                  Mysiulku, bo ty masz szczęśliwą rękę, wszystko Ci się udaje!
                  I niech Ci się darzy, za te koty, co je przygarniasz i kochasz! Od lat Cię na Kocim zakątku czytam, choć na forum nie piszę. Pogłaszcz je wszystkie ode mnie. smile

                  --
                  Lawina bieg od tego zmienia,
                  Po jakich toczy się kamieniach.
                  Cz. Miłosz
                • mava Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:51
                  >Raz w życiu oglądałam Geslerową i właśnie w tym filmiku. Nie dość, że olej rozlała, to zachowywała się tak, jakby przeżywała orgazm. Zbrzydziło mnie i wyłączyłam. Czy ta sześćdziesiątka zawsze się tak zachowuje

                  wiesz...mnie wiele rzeczy obrzydza...czasem tez czytanie ematki...
                  a jednak majonez z "gesslerowej" u mnie wychodzi.
                  I nie jest obrzydliwy", jest smaczny. Co tam ona sobie przy okazji wygaduje to jej sprawa (rozumiem, że ty włacznie rączki na kołdrze i po 40-tce to juz "nie wypada"?)
                  Naprawdę....
                  ale zbrzydzona "oglądalaś" czy też "zrobilaś"? jednakowoż....
                  Kołtun w Polszcze ma się dobrze, jak widzę...
                  • m.y.q.2 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 22:14
                    mava napisała:

                    > Kołtun w Polszcze ma się dobrze, jak widzę...
                    Wiesz, może i jestem kołtunem z tego względu, że zbrzydziło mnie zachowanie tej celebrytki. Według mnie zachowywała się idiotycznie, nawet kołtun ma prawo do swojego zdania.
                    Może Ty jesteś do takich zachowań przyzwyczajona, ale ja, z racji tego, że od wielu lat nie mam telewizora, nawet nie podejrzewałam, że zwykły filmik demonstrujący wykonanie majonezu, może mieć tak jawny seksualny podtekst.
                    Ale niechby sobie miał, jeden lubi przecież zapach róż, drugi zapach starych skarpetek, tylko gdybym o tym wiedziała, to wcale bym tego filmiku nie włączyła. Co ja zrobię, że mnie takie sześćdziesięcioletnie rozchichotane i rozerotyzowane dzierlatki obrzydzają.
                    Wolę Magdę ze Skutecznie tv.




                    --
                    Faszyzm zawsze zaczyna się od wybrania grupy do napiętnowania.
                • m.y.q.2 Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 21:55
                  Mava, też zrobiłam te kostki, poporcjowałam, osobno pozawijałam i wsadziłam do zamrażalnika. I gucio, nie chciały się zamrozić, według mnie, za dużo tam soli było. Wykorzystałam je do zup i sosów, ale już nigdy nie zrobiłam.
                  Teraz myślę, że gdyby te jarzynki były bez soli, to o wiele łatwiej by się zamroziły.
                  A najlepiej, gdyby to były nie jarzynki, a mrożone warzywa w kostkach.

                  --
                  - Wiem tylko, że musi być jakiś policjant, dla każdego, nawet dla królów.
                  Terry Pratchett
                  • mava Re: Jak zrobić majonez w domu? 16.03.20, 22:18
                    >Teraz myślę, że gdyby te jarzynki były bez soli, to o wiele łatwiej by się zamroziły.

                    ja tam nie wnikam, zwykle daję szansę raz.
                    A od kiedy odkryłam kostki eco, do kupienia w każdym markecie (z produktam/alejką eco) za kilka zł, to zawsze mam zapas w lodówce i juz nie bawię się w eksperymenty, ktore ladują w koszu.
              • eliszka25 Re: Jak zrobić majonez w domu? 17.03.20, 04:13
                Tym razem robiłam właśnie z tego przepisu i wyszło mi dokładnie to samo, co za pierwszym razem, czyli nie majonez, a żółta, płynna breja. Nie mam pojęcia, o co chodzi, co robię źle, co jest nie tak i z czym.
                • mysiulek08 Re: Jak zrobić majonez w domu? 17.03.20, 06:23
                  to sprobuj jeszcze raz, wez jedno jajko, jedno zoltko, 1/4 szklanki oleju, pol lyzeczki cukru pudru, sol, pieprz, sok z pol cytryny, lyzeczke musztardy, wszystko oprocz oleju zblenduj w waskim, wysokim naczyniu, najwyzsze obroty, bez ruszania zyrafa 😀 i powoli wlewaj olej, ciagle blendujac, jbedziez widziala co sie dzieje, jesli bedzie nadal rzadkie, dodaj soku z cytryny i zoltko, no musi sie udac!

                  --
                  Dlaczego TO zrobiłeś???człowieku

                  Ludzkość musi wyginąć! MUSI!
    • maniusza Re: Jak zrobić majonez w domu? 17.03.20, 09:15
      ja robię z tego przepisu www.cincin.cc/index.php?showtopic=21425 - wychodzi zawsze - pod warunkiem że wszystkie składniki (łącznie z olejem) są z lodówki i oleju jest dokładnie 230 g (może być 220 - 230g ale nie więcej, zawsze ważę). jeszcze się nie zdarzyło żeby mi nie wyszedł - bzyt bzyt i majo gotowy smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka