Dodaj do ulubionych

Wątek, dla odmiany, o bakteriach

21.03.20, 13:13
Co roku, gdy przychodzi czas przedwielkanocny mam ten sam problem - czy zakwas kupiony w sklepie na żurek mogę użyć jako zakwas do chleba? Bo zakwas chlebowy nigdy mi nie wychodzi, gdy robię sama, być może mam w domu atmosferę nie sprzyjającą kiśnieniu?

Więc taki mam plan, żeby z zakwasu żurkowego, przygotowanego przez profesjonalną firmę zewnętrzną, kupionego w sklepie, trochę przy gotowaniu żurku wielkanocnego odłożyć, odkarmić i upiec na nim pyszny chleb żytni?

Ale nie wiem, czy to się uda, może to są dwa różne zakwasy? Albo nawet trzy, bo do pysznego chleba pszennego na zakwasie powinno stosować się zakwas pszenny?

I jeszcze kwestia odróżnienia dwóch zup: żurek a biały barszcz. Podobno żurek jest na zakwasie żytnim, a biały barszcz na zakwasie pszennym?

Bedę wdzięczna za doradztwo w tym zakresie.

Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka